Lijepi i snažni bočni trbušni mišići za stabilnu i zdravu kralježnicu!

Naše tijelo prekrasna je mapa i svaki dio njega je za istražiti, u njemu uživati, ali i o njemu skrbiti. Prije svega naglasak treba biti na njegovom zdravlju, a onda i na estetskom dijelu koji, ako nema nekih zdravstvenih poteškoća, najčešće bude taj presudni faktor zbog kojeg tijelu poklonimo pažnju koje zaslužuje. Kroz dosadašnje treninge pokazali smo vam mnogo vježbi kako za cijelo tijelo, tako i pojedinačne skupine mišića, a ovoga puta fokus nam je na kosim trbušnim mišićima

event 26.02.2021.
Krume Ivanovski

Kako brinemo o ljudima koje volimo i njegujemo njih, tako se isto treba brinuti o sebi i fizičkom tijelu koje s vremenom pokazuje vrlo jasno i na različite načine gdje smo ga malo zapostavili, gdje ga nismo tretirali ispravno te signalizira da mu treba briga.

Iako su kosi trbušni mišića zastupljeni u gotovo svim vježbama koje s klijentima rade u Power House studiju, jer su to jedni od bitnijih mišića našeg corea, ova mišićna skupina zaslužuje dobiti posebnu pažnju. Kako objašnjava Sanja Kovačec, vlasnica studija za vježbanje Power House iz Zagreba mnogi njihovi klijenti taj dio tijela žele konkretnije tretirati kada se pojave „love handles”, odnosno „ljubavne ručke” ili “zastavice”, tj. višak potkožnog masnog tkiva koje nastane na bočnim stranama trbušnog područja, a koje vizualno ženama stvara dojam da nemaju struka i mijenjaju oblik tog dijela tijela.

No, nije to najvažniji faktor koji bi nas trebao potaknuti da tom dijelu tijela damo na važnosti. Nije nikako, pojašnjava Sanja te nastavlja „Kosi trbušni mišići ili obliques abdominis dio su naših trbušnih mišića. Zajedno s ostalim mišićima trbuha podupiru visceralne organe, sudjeluju u disanju i stvaranju pokreta kralježnice te pomažu stvaranju intraabdominalnog tlaka, zbog čega su jedni od bitnih stabilizatora trupa. Kosi trbušni mišići se sastoje se od dva sloja mišića, obliques internus (unutarnji sloj) i obliques externus (površinski sloj). Oni rotiraju trup, bočno ga flektiraju (savijaju), pomažu kod fleksija, no isto tako sve te kretnje zaustavljaju kada nisu poželjne i tako stabiliziraju trup i štite kralježnicu. Primjerice, sjetite se kada morate zaokrenuti puna kolica u trgovini. Kada su naši kosi trbušni mišići slabi, oni utječu na položaj zdjelice, koja najčešće odlazi u anteriorni (prednji) tilt, a zbog toga dolazi do povećanog stresa u donjim leđima. Nadalje, to vodi povećanju prirodne lordoze lumbalnog dijela leđa (konkaviteta), a posredno će se i ostatak kralježnice postepeno mijenjati i rezultat će biti lošija postura.“

Kako biste ojačali kose trbušne mišiće i pravilnije se držali te povećali stabilnost lumbalnog dijela kralježnice, a posredno i popravili vizualni dio tog dijela tijela Ida Musemić, dugogodišnja instruktorica u Power House studiju pripremila je set vježbu za tu skupinu mišića koju možete izvoditi u svome domu. Vježbe uključuju sve pokrete u kojima sudjeluju kosi trbušni mišići, a također smo dodali vježbe pomoću kojih ih možete istegnuti. Pa krenimo…

Za više kratkih treninga koje svakog tjedna ekipa iz Power House studija za vas priprema, posjetite njihov YouTube kanal.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.