Kulturni turizam: 5 umjetničkih događanja diljem svijeta koja nas pokreću

Svi čeznemo za putovanjima, a posebna iskustva se u posljednje dvije godine još više priželjkuju i cijene. Ovo je pet svjetskih umjetničkih događanja, koja pruži li vam se prilika, nemojte zaobići.

event 04.11.2021.
Peter Lindbergh: Untold Stories

Lindbergh u Španjolskoj
Posthumna retrospektiva atmosferičnih crno bijelih fotografija Petera Lindbergha dolazi u Španjolsku. Konkretno u Galiciji će biti postavljena izložba koju je kurirao sam autor nedugo prije smrti. ‘Peter Lindbergh: Untold Stories‘ će biti otvorena 4. prosinca u industrijskoj zgradi španjolskog lučkog grada Coruña. Zgradu je za ovu priliku renovirala poznata arhitektica Elsa Urquijo. Na izložbi se očekuje puno verzija mladih Naomi, Lindi, Christy, Ambera i drugih čuvenih modela te holivudskih ikona.

Peter Lindbergh
Peter Lindbergh
Peter Lindbergh

Jenny Saville u Firenci
Kolijevka renesanse je mjesto održavanja do sad najveće izložbe britanske slikarice Jenny Saville, čiji monumentalni aktovi će se prikazivati na pet čuvenih firentinskih lokacija, kao što su Palazzo Vecchio i Museo Novecento. Tako će njezini prikazi tijela stajati u kontekstu idealiziranih povijesnih prikaza žena i majčinstva te stvarati kontrast i svojevrsni dijalog između umjetnosti 15. i 16. stoljeća s modernom umjetnošću.

Jenny Saville

Devon u znaku Australije
Dok Australija planira otvoriti granice ostatku svijeta, najveća izložba njihove domorodačke umjetnosti stiže u Europu. Nagrađivana izložba australskog nacionalnog muzeja ovu jesen je stigla u Devon. Više od 100 umjetnika je predstavljeno kroz slike, skulpture, instalacije, videa i performanse. Izložba ‘Songlines: Tracking the Seven Sisters‘ u Boxu u Plymouthu otvorena je do kraja veljače.

Songlines: Tracking the Seven Sisters

Holbein i Rubens u Los Angelesu
Getty Center i Getty Villa centar su kulturnog života LA- a, a tamo su se smjestila i dva stara mačka. Izložba Hansa Holbeina u Getty Centru je već otvorena, a od 10. studenog u Getty Villi se otvara izložba Petera Paula Rubensa pa će se takao flamanski umjetnici iz 16. stoljeća naći u kontrastu s grčkim i rimskim komadima iz stalnog postava muzeja.

Peter Paul Rubens
Hans Holbein
Peter Paul Rubens

Suvremena umjetnost po četvrtima Mexica
Nakon čuvenog meksičkog slavlja vezanog uz Dan mrtvih, Mexico City nastavlja u zanimljivom umjetničkom tonu s događanjima koja traju od 5. do 7. studenog. Distrito Federal slavi osmo izdanje Gallery Weekend CDMX, gradskog neformalnog događaja suvremene umjetnosti, koje se događa u više od 50 galerija u četvrtima Roma, Condesa, Juárez, San Miguel Chapultepec i Polanco.

Gallery Weekend CDMX

Autorica: Vedrana Sunko

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.