Kulturni i kreativni sektor čini 4,4% BDP-a EU, a globalno Europa je vodeća po izvozu proizvoda kreativne industrije

O potencijalima kulturnog i kreativnog sektora, važnosti medija, angažiranim umjetnicima i art kolektivima čije su ideje u posljednje vrijeme posebno zanimljive razgovarali smo s Moranom Bigač Leš i Anerom Stopfer, voditeljicama Deska Kreativne Europe

event 20.05.2021.
Marija Gašparović

Umjetnost nas pokreće, ruši granice, ujedinjuje. Ideja je to i Kreativne Europe. Približite nam malo ciljeve tog europskog programa.
Morana: Program Kreativna Europa instrument je Europske unije za potporu kulturnom, kreativnom sektoru osmišljen kako bi se odgovorilo na njegove specifične potrebe. Osnovni je cilj programa poboljšati ekonomske, socijalne i međunarodne dimenzije europskog kulturnog i kreativnog sektora, promovirati raznolikost i povećati konkurentnost. Kreativna Europa centralizirani je program koji se dijeli na dva potprograma – Kulturu i MEDIA-u. Program nudi širok spektar mogućnosti, potpora i priznanja koji se ostvaruju putem poziva i natječaja organiziranih u okviru programa. Potpora se ostvaruje programima koje su odobrili neovisni stručnjaci na EU razini. Jedan od važnih kriterija kvalitete projekata jest europska dodana vrijednost i međunarodna suradnja. Kulturna i jezična raznolikost veliko su bogatstvo EU koje se putem programa nastoji zaštititi, očuvati, razvijati i promovirati.

Je li Kreativna Europa svojevrsna škrinja s blagom kada govorimo o umjetnosti? Naime, od 2014. tu se ipak čuva najveća svjetska potpora za kulturnu i kreativnu industriju. Znamo li to koristiti?
Morana: Potencijal kulturnog i kreativnog sektora jest velik. Riječ je o jednom od vodećih sektora u Europi koji je imao različit ali konstantan rast do početka krize izazvane pandemijom COVID-19. Kulturni i kreativni sektor čini 4,4% BDP-a EU, a globalno Europa je vodeća po izvozu proizvoda kreativne industrije. U programskom razdoblju od 2014. do 2020. za program Kreativna Europa izdvojeno je 1,46 milijardi eura, a za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. odobren je proračun od 2,4 milijarde eura.
Od 2014. godine putem potprograma Kultura podržano je 926 projekata koji su uključivali više od 3515 organizacija i institucija, među kojima su i hrvatske organizacije. Putem natječajnih kategorija potprograma Kultura podržano je ukupno 38 projekata u kojima su vodeći partneri organizacije i institucije iz Hrvatske, dok je u partnerskoj poziciji sudjelovalo 120 hrvatskih organizacija i institucija. Osim potpora koje se mogu ostvariti putem natječajnih kategorija, program Kreativna Europa pruža podršku putem raznih inicijativa poput Europske prijestolnice kulture i Oznake europske baštine. Kao što znate, Rijeka je u 2020. godini ponijela titulu europske prijestolnice kulture, a svakako treba istaknuti i Muzej krapinskih neandertalaca koji oznaku europske baštine nosi od 2015. godine. Osim inicijativa u sklopu Kreativne Europe dodjeljuju se nagrade i priznanja suvremenim umjetnicima i mladim talentima poput nagrade za suvremenu glazbu, arhitekturu, književnost i europsku baštinu.
Iako u Kreativnoj Europi dominiraju organizacije iz zapadnoeuropskih zemalja, Hrvatska je u ovom programskom razdoblju ostvarila zadovoljavajući rezultat i pozicionirala se u zlatnu sredinu. Postoji još puno prostora, a i mogućnosti u Kreativnoj Europi za koje se nadamo da će hrvatski umjetnici, profesionalci, organizacije i institucije u novom programskom razdoblju znati iskoristiti. Da bi se hrvatski umjetnici, profesionalci, organizacije i institucije ohrabrili za apliciranje u takvom programu, Ministarstvo kulture i medija razvilo je mehanizam podrške hrvatskim organizacijama koje sudjeluju u odobrenim projektima iz programa Kreativne Europe. Riječ je o praksi nacionalnog sufinanciranja koji je ustanovljen u rijetkim zemljama. Tijekom cijelog programskog razdoblja, od 2014. do 2020. godine, podržani su gotovo svi hrvatski sudionici projekata iz programa Kreativne Europe s iznosom od 13.603.666,13 kuna.

 Foto: Marija Gašparović

Kako se mediji mogu kvalitetno uključiti?
Anera: Slogan Kreativne Europe jest Zamisli. Stvaraj. Podijeli. A mediji se izvrsno uklapaju u treći dio tog procesa. Mora se priznati da su mediji uglavnom zainteresirani za projekte koji su podržani putem Kreativne Europe jer je najčešće riječ o drukčijim i inovativnim programima koji privlače pozornost. Bilo bi izvrsno kada bi se svaki put kada se govori o tome naglasilo da je riječ o sadržajima koji su podržani putem Kreativne Europe jer bi ta informacija sigurno dala dodatnu važnost i potvrdila kvalitetu, a osim toga apsolutno bi i inspirirala neke kako se uključiti i dobiti podršku na jednak način. Bilo bi odlično kada bismo zajedničkim snagama postigli da se ustali termin Kreativne generacije, upravo kako se danas već uobičajeno govori o Erasmus generaciji.

Postoje različiti vidovi arta, koji su danas vodeći trendovi?
Anera: Danas je, čini se, neizostavan interdisciplinarni pristup. Umrežavanje, povezivanje i preklapanje koje se događa u svim segmentima naših života pretočilo se dakako i na kulturu. Nastaju zanimljivi sadržaji i oblici u kojima se spajaju donedavno nespojive točke. Baština i suvremenost se dopunjuju, kultura i druge discipline se nadograđuju, a granice između opipljivog i neopipljivog se brišu. Sasvim je prirodno smjestiti hrvatsku kulturnu baštinu u potpuno novo ruho, primjerice kao interaktivni hologram gdje publika uživa u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji motiva čipke. Poželjno je djelovati na više razina te objediniti što više područja djelovanja, kao u projektu European Media Art Platform (EMAP) koji provodi KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Podržala ga je Kreativna Europa, a putem njega novomedijski umjetnici stvaraju u području digitalnih medija, računalnih umjetnosti, medijskih performansa, zvuka i videozapisa. Također, videoigrice i AR dio su svakodnevice i nije više neobično sudjelovati na pozornici baletne predstave kao jedan od plesača ili prošetati se kroz kuću u Pompejima uz pomoć VR naočala.

Danas je jasnije no ikada da umjetnost ne smije biti elitistički nastrojena i da mora biti angažirana jer je važno sredstvo komuniciranja. Što umjetnici čine svojim angažiranim radovima za bolji svijet – planet, ženska prava, podizanje svijesti i razine tolerancije?
Anera: Umjetnici potiču promišljanje i propitivanje svega što nas okružuje. Teme koje spominjete bit će svakako u fokusu sljedećih godina na europskoj razini, teren za produbljivanje tih tema već se dugo priprema. Pred nama je novi program za razdoblje 2021. – 2027. koji će poseban naglasak staviti na horizontalne europske teme pa će projekti koji se putem kulturnih sadržaja dotiču ekologije, digitalizacije i socijalne inkluzije biti dodatno podržani.

Zašto su umjetnici potrebni svijetu?
Anera: Svako biće ima potrebu za nekom vrstom kulturnog oplemenjivanja, bilo da je riječ o kreativnom izražavanju ili doživljaju nekog kulturnog sadržaja. Kultura je iskonska ljudska potreba, poput duhovne hrane, i potrebno je na neki način omekšati čvrste granice između publike i umjetnika, učiniti kulturu dostupnijom svakom čovjeku. Kreativna Europa otvoreno odgovara na tu potrebu jednim od definiranih prioriteta programa, a to je rad s publikom. Potiče se otvoreni dijalog, a uloga je umjetnika u tim procesima ključna. Oni mijenjaju dosadašnje razumijevanje kulture i što bolju komunikaciju imaju s publikom, to je veća njihova snaga. Jer danas više nije tajna da umjetnost i kultura pozitivno djeluju na svakog pojedinca. Izdvajam zanimljiv primjer koji to potvrđuje. Naime, kada je danski grad Aarhus bio europska prijestolnica kulture 2017. godine, liječnici obiteljske medicine dobili su od organizatora određen broj ulaznica za pojedina događanja kako bi ih mogli podijeliti pacijentima u terapijske svrhe. Mislim da taj pristup dovoljno jasno ilustrira snažnu regenerativnu i rehabilitacijsku svrhu kulture.

 Foto: Marija Gašparović

Možete li nam izdvojiti umjetnika ili art kolektiv čije su vam ideje i rad u posljednje vrijeme posebno zanimljivi?
Anera: Veoma je nezahvalno odgovarati jednoznačnim odgovorom na to pitanje. Gledajući kroz prizmu Kreativne Europe, svakako treba istaknuti projekt Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020 koji je na europskoj razini prepoznat kao inovativan, zaokružen i znakovit. Velika je šteta što projekt nije dobio priliku iskazati se u svojoj punini, što zbog nesretne pandemijske situacije, a što zbog pogrešnog fokusa šire hrvatske javnosti i medija na potpuno marginalne dijelove programa. I u ovako smanjenoj verziji Rijeka je uspjela ostvariti odlične programe, roboti su svirali, urbani prostori su se oplemenjivali, a lokalna zajednica disala je s umjetnicima. Maskama i strogim epidemiološkim mjerama prilagodili su se neki dijelovi programa pa je za svakoga bilo ponešto, od Festivala europske kratke priče, Festivala svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno do raznih izložbi, od kojih mogu izdvojiti one veće poput Fiume Fantastika, Usijano more udruge Drugo more i one posvećene profesoru Baltazaru. Više godina gradio se i festival za djecu naziva Tobogan i zasigurno će se nastaviti održavati u godinama pred nama. Bilo je i zanimljivih glazbenih programa, od festivala harmonike u Gomirju, izvedbe Maide Hundeling kao Izolde u Wagnerovoj operi koju je riječka opera prvi put u povijesti postavila do koncerta finske operne dive Karite Mattile. Mnogo se radilo s lokalnim stanovništvom u sklopu programa 27 susjedstava, a ostale su i u trajnom nasljeđu brojne umjetničke instalacije u Rijeci i na Kvarneru.


Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ikea u kolovozu otvara svoju novu trgovinu u Beču, no to ne bi bilo ništa posebno da u pitanju nije jedan poprilično progresivan način promišljanja konzumerizma, urbanizma i arhitekture

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.