Kultno mjesto gdje zidovi pričaju

Ne postoji građevina koja je bila veći sinonim za kreativnost, raskalašan život, boemštinu i destrukciju: Chelsea Hotel bio je utočište piscima, slikarima, glazbenicima i neprilagođenim individualcima koji nisu imali novca ili ih zbog njihovog osebujnog karaktera nitko drugi nije htio “udomiti”. Gitarističke protuhe i omamljene ljepotice u viktorijanskim haljama, pjesnici – narkići, dramski pisci, propali filmaši i francuski glumci… Svi su ovdje postajali netko

event 05.02.2021.
profimedia

Tu svaka soba ima svoju priču. Svaka priča je legendarna, no samo manji broj njih je poznat. Danas su hodnici hotela Chelsea prekriveni prašinom. Na stotine slika koje su krasile zidove pohranjene su u nekom spremištu. Vrata koja vode do napuštenih soba su oličena i zaštićena lokotom. U hotelu zatvorenom 2011., prvi put u 106 godina, još do prije dvije godine živjelo je nekoliko preostalih stanara koji su hodnicima prolazili poput duhova. Oni su promatrali radnike kako ruše antikne pregrade, vitraže pa čak i čitave zidove. Prastare cijevi pucale su tijekom renovacije, poplavljujući sobe i stanove. Novi vlasnici ovog kultnog hotela rekli su da je zgrada postala opasna za život. Neki stanari vjeruju kako ih se nasilu tjeralo van i da će Chelsea kakav su poznavali njegovi slavni stanari, od Sherwooda Andersona i Thomasa Wolfea do Sida Viciousa i Jaspera Johnsa, uskoro nestati zahvaljujući pohlepi gradskih trgovaca. Distopije su uvijek počinjale kao utopije, pa ni hotel Chelsea nije nikakva iznimka. Iako u svom sadašnjem stanju nevjerojatno sliči na Bradburyjevu zgradu u Los Angelesu pretvorenu u Blade Runner, Chelsea je prvotno stvoren kao socijalistička utopijska komuna.


Njegov arhitekt Philip Hubert odrastao je u obitelji posvećenoj teorijama francuskog filozofa Charlesa Fourniera, koji je predložio konstrukciju samostalnih nastambi koje će udovoljiti svakoj profesionalnoj i osobnoj potrebi svojih stanara.

Nakon kraha burze 1873. Hubert je zaključio da je New York spreman za svoj vlastiti fournierski eksperiment i razvio plan za izgradnju kooperativnih stanova u New Yorku. Stanari bi na taj način uštedjeli novac dijeleći gorivo i usluge. Hubertove kreacije bile su nevjerojatno uspješne, baš kao i Chelsea koji je otvoren 1884. godine. Nastavljajući s Fournierovom filozofijom, Hubert je rezervirao stanove za ljude koji su gradili zgradu: električare, fizikalce, dizajnere interijera i vodoinstalatere. Te je najamne radnike okružio piscima, glazbenicima i glumcima. Gornji kat je bio dom za više od 15 umjetničkih studija. Slike iz umjetničke škole Hudson River visjele su u blagovaonicama, a hodnici i stropovi bili su ukrašeni prirodnim motivima. S 12 katova, Chelsea je bila najviša njujorška zgrada. Ali Hubertov grandiozni eksperiment bankrotirao je 1905. i Chelsea je pretvoren u luksuzni hotel koji su redovito posjećivali Mark Twain, William Dean Howells i slikar John Sloan. Od samih početaka privlačio je književnike, umjetnike i glazbenike.


Među slavnim gostima bili su i Lillie Langtry, Frida Kahlo, Mark Rothko i Edith Piaf. Da ne bi izgledalo kako su mu gosti bili isključivo umjetnici i njima slični, spomenut ćemo da su u nekim sobama nakratko boravili i preživjeli s Titanica te britanski vojnici koji su se iskazali u Prvome svjetskom ratu. Nakon Drugoga svjetskog rata, kako je hotel propadao, a cijene soba padale, počeo je privlačiti Jacksona Pollocka, Jamesa T. Farrella, Virgila Thomsona, Larryja Riversa, Kennetha Tynana, Jamesa Schuylera i Dylana Thomasa, čija je smrt 1953. dodatno povećala legendu o ovome hotelu („Popio sam 18 čistih viskija, mislim da je to rekord“, rekao je Thomas nakon što je strusio bocu Old Grand-Dada posljednjeg dana svog života).


Čuveni pisac Arthur Miller doselio se u sobu 614 nakon razvoda od Marilyn Monroe. Bob Dylan je legendarnu „Sad Eyed Lady Of The Lowlands“ napisao u sobi 211, Janis Joplin oralno je zadovoljila Leonarda Cohena u sobi 424, a sam čin je ovjekovječen u pjesmi „Chelsea Hotel #2“ („…pričala si tako hrabro i tako neodoljivo/pušeći mi na nepospremljenom krevetu…“). Sid Vicious je izbo nasmrt Nancy Spungen u sobi broj 100. Arthur C. Clarke napisao je u ovom hotelu svoju „Odiseju u svemiru“, William Burroughs „Treći um“, a Jack Kerouac proveo je jednu strastvenu noć s Goreom Vidalom. Andy Warhol je 1966. u ovom legendarnom hotelu snimio dijelove filma „Chelsea Girls“. Madonna, bivša stanarka hotela, 1992. snimila je fotografije za svoju knjigu „Seks“. Christo i Jeanne-Claude jednom su prilikom ukrali kvaku iz kupaonice za potrebe svog umjetničkog projekta – kvaka je danas stalni izložak kolekcije muzeja Hirshhorn.


U svojih zadnjih 50 godina, Chelsea je djelovao kao neformalna umjetnička kolonija. Umjetnici su slikama plaćali stanarinu ili boravili besplatno, subvencionirani od strane problematične djece ultrabogataša – još jedne demografske skupine koja je povijesno bila vezana uz hotel. Turisti iz cijeloga svijeta plaćali su kako bi dobili mogućnost da sjednu na truo i prašnjavi krevet. Kustos ovog živućeg muzeja, osoba odgovorna za to tko će imati pravo odsjesti u hotelu i po kojoj cijeni, bio je Stanley Bard. Njegov otac David bio je jedan od triju partnera koji su 1943. kupili propadajući hotel. Hodajuća institucija, bio je prozivan svakako – od najdražeg gazde u povijesti do najvećeg gnjavatora zvijezda svih vremena. No prije sedam godina, nasljednici drugih dviju obitelji koje su bile vlasnici hotela natjerali su ga da se odrekne hotela jer su Chelsea željeli prodati unatoč njegovu protivljenju. Tri godine nakon toga Chelsea je prodan magnatu u prodaji nekretnina Josephu Chetritu za približno 80 milijuna dolara. Chetrit, koji je odbio razgovarati s medijima, brzo je prodao nekretninu lancu boutique hotela King & Grove, koji su uložili 40 milijuna dolara u obnovu hotela.


No, niti grandiozna obnova nije išla najbolje. Neki od preostalih stanara optuživali su tada Chetrita da ih je pokušao zastrašiti kako bi napustili stanove, te su podignuli tužbe zbog navodne opasnosti od urušavanja i prijetnji. Nastojanja stanara privukla su potporu brojnih nekadašnjih stanara, povjesničara i lokalnih političara. Inače, hotel je bio očajničko utočište svoj sili mladih, darovitih ljudi raznih profila koji su se u njega tiskali u želji za afirmacijom. Gitarističke protuhe i omamljene ljepotice u viktorijanskim haljama, pjesnici – narkići, dramski pisci, propali filmaši i francuski glumci… Svi su ovdje postajali netko, premda su u vanjskome svijetu bili ništa. Sumnjamo da će se ikad ponoviti povijest ovog legendarnog hotela jer želja za profitom uvijek je bila ispred ideala.

Autor: L.Č.

Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.