Kultni berlinski klub Berghain nudi posebno iskustvo – zvučnu izložbu

Od 2004. godine kada je otvoren kao reinkarnacija legendarnog noćnog kluba Ostgut, Berghain slovi kao “najbolji noćni klub na svijetu”. I premda će mnogi tu tezu zasigurno nastojati osporiti, Berghain je nedvojbeno posebno mjesto koje morate posjetiti ako svojim plesnim cipelama zakoračite na tlo Berlina, neosporne prijestolnice elektronske glazbe i raskalašenog ponašanja. No, za prijestolnicu plesa i posebnih iskustava stvar se u vrijeme korone zakomplicirala

event 01.09.2020.

Osim što se nalazi u istočnom Berlinu u staroj betonskoj zgradi bivše elektrane koja odašilje sjajnu underground vibru, Berghain je svoju reputaciju stekao strogom politikom propuštanja posjetitelja na ulazu, izvanserijskim zvukom, najboljim svjetskim DJ-ima koje ima na repertoaru, ali i raskalašenim ponašanjem unutar svojih zidina kojima svakako ide u prilog to što je u klubu fotografiranje i snimanje zabranjeno. Sve je u Berghainu fokusirano na iskustvu, a svoje doživljaje (ako imate sreće da uđete) možete jedino prepričavati.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa nije poštedjela niti legendarnu, i vrlo živahnu, noćnu scenu Berlina, a kultni klubovi poput Berghaina zbog strogih su epidemioloških mjera bili primorani odmoriti i na neko vrijeme staviti lokot u bravu. Sada, prvi puta nakon ožujka, Berghain je ponovno otvorio svoja vrata. Doduše, ne onako kako je neumorna klupska publika navikla.


Naime, legendarni klub postavlja zvučnu izložbu imena “Eleven songs – Hall at Berghain“. Nadrealna zvučna instalacija uključuje različite zvukove grada, buku helikoptera i druge zvukove, a potpisuje ju dvojac Tamtam koji čine Sam Auinger i Hannes Strobl. Premda u ovoj režiji nije predviđeno plesanje u klubu, berlinski kustos Carsten Seiffarth pozvao je posjetitelje da svjedoče ovom neobičnom iskustvu, “zatvore oči i prepuste se zvuku koji ih vodi prostorijom”. Kako bi se ispoštovale preporuke o fizičkom distanciranju, u Berghainu je na izložbi moguće ugostiti samo 50 posjetitelja istovremeno, a oni se, ovoga puta, ne moraju brinuti hoće li biti pušteni. Doduše, to ne znači da će moći preskočiti dugačke redove jer je interes za izložbu, navodno, golem.

Autor: T.L.

Fotografije: Profimedia, Shutterstock

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.