Kulise koje su proslavile holivudske filmove

Sjećate li se početka filma “Moje pjesme, moji snovi” i glumice Julie Andrews koja pleše na idiličnoj austrijskoj livadi, s Alpama u pozadini? “Brda su živa”, pjeva ona dok nitko od gledatelja ni ne sluti da su brda sve samo ne živa. Dapače, oni su prava mrtva priroda, naslikana na velikom platnu. Baš kao što su kulise stajale iza glumaca u većini velikih holivudskih filmova, od “Pjevajmo na kiši” do “Kleopatre”

event 06.05.2022.
Kadar-iz-filma-Sjever-sjeverozapad

“Art of the Hollywood Backdrop: Cinema’s Creative Legacy” prva je muzejska izložba posvećena pozadinama koje su se pojavljivale u holivudskim hitovima. Za ovu priliku Muzej umjetnosti u Boca Ratonu skupio je i izložio 22 platna nastala između 1938. i 1968. Ove kulise uglavnom dolaze iz studija MGM, iz filmova kao što su crno-bijeli spektakl “Marie Antoinette”, glazbeni spektakl “Amerikanac u Parizu” i drama “Dva tjedna u drugom gradu”. Izložba također prikazuje i “djeda, Babe Rutha svih holivudskih pozadina”, kako kustosica Karen Maness opisuje kulisu uz koju je Alfred Hitchcock postavio dramatične prizore iz filma “Sjever-sjeverozapad”.

https://www.youtube.com/watch?v=8Z1bi3P1Luc

Riječ je o legendarnom filmu u kojem Cary Grant glumi Rogera Thornhilla, marketinškog direktora kojeg su zamijenili za špijuna. Kako bi dokazao svoju nevinost, Thornhill juri Amerikom i upada iz nevolje u nevolju, od New Yorka do Južne Dakote. Put ga vodi do planine Rushmore, gdje spašava prekrasnu plavušu koju je pokupio putem. Ta prekrasna plavuša koju glumi Eva Marie Saint bespomoćno je visila iznad ambisa, ispod brade Thomasa Jeffersona, jednog od četvorice predsjednika čije su glave isklesane u granitu planine Rushmore.

Kadar iz filma Sjever-sjeverozapad

Hitchcock je imao dozvolu za snimanje na licu mjesta, ali su vlasti poništile odluku kad su čuli da scena uključuje tučnjavu i dvije smrti. Redatelj je koristio snimke prave planine, ali za prizore jurnjave po granitnim licima predsjednika dao oslikati platno široko 30 metara. Na njemu je radilo više umjetnika, ali su njihova imena ostala nepoznata. To vrijedi za većinu izloženih “pozadina”, jer filmaši su ih upravo tako i doživljavali, ne kao ravnopravni dio šireg umjetničkog djela, nego kao kulisu, beznačajnu pozadinu.

Kulisa pariške večeri
Posjetitelji izložbe u Boca Ratonu

Dok vise u muzeju, ove kulise mogu izgledati iskrivljeno, a lica Abrahama Lincolna i Theodorea Roosevelta pomalo izobličena. No, ove su pozadine stvorene za objektiv kamere, a ne za oči gledatelja. Zbog toga će selfiji snimljeni ispred platna izgledati onako kako su autori i zamislili – stvarno i životno.

https://www.youtube.com/watch?v=AvwWCw14q1E

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.