KARIM RASHID – Misionar novog doba

Rashid je svakako jedan od najproduktivnijih dizajnera današnjice, a u posljednjih 25 godina potpisao je impresivnih četiri tisuće dizajna i dobio oko 400 vrijednih nagrada. Radi u 40-ak zemalja svijeta i nevjerojatno se lako prebacuje iz područja u područje koristeći različite materijale i poigravajući se najraznovrsnijim idejama i estetikama. Našoj autorici Sanji Muzaferiji dao je ekskluzivan uvid u svoj nerijetko kontroverzan, ali često i obožavan svijet umjetnosti i misli

event 02.09.2020.
Nikola Blagojević/Press
StoryBOOK

“Dizajniramo otkad smo na ovom planetu, ali dizajn više ne smije biti puko rješavanje problema. On popravlja naš život, čini svijet humanijim, obogaćuje osjetilna iskustva, izaziva emocije. Lijepo je oblikovanje i etička, a ne samo estetska djelatnost”, kaže Rashid, živuća legenda produkt-dizajna, neprijeporno jedna od najvažnijih figura suvremenoga dizajna.

Rođen je u Egiptu, odrastao u Velikoj Britaniji i Kanadi, gdje mu je otac radio kao scenograf na televiziji i bio toliko profesionalno deformiran da je i kod kuće svaki tjedan premještao namještaj, a brat mu je poznati arhitekt Hani Rashid. Radovi su mu nerijetko kontroverzni, osporavani, negirani, ali i neskriveno obožavani, hvaljeni i nagrađivani. Poznat je po zaobljenim linijama, radovima koji korespondiraju sa sadašnjošću i budućnošću, atraktivni na pogled, meki na dodir, koloristički jaki… Sve mora biti, kako gotovo budistički kaže, “za sada i ovdje”, a na živce mu ide sve što je retro i “oh, so yesterday”.

Press

“Danas dizajn mora komunicirati digitalno hipertrofirano vrijeme u kojem živimo – puno energije, a ipak eterično. Dizajniram erotične, oble oblike, a kad bih mogao, najradije bih dizajnirao neko novo ljudsko biće. Jer, iskreno, nismo baš dobro dizajnirani: treba nam čak devet mjeseci za rađanje, a i genetski smo slabi. Rak i toksini lako nas napadaju. A tek dlake… na to sam posebno alergičan. Milijarde dolara troše se na istraživanja rasta kose, a mislim da bi ljudsko biće trebalo biti bez dlaka. Moja je misija pokušati učiniti dizajn više javnom temom, i to pisanjem i seminarima putem kojih pokušavam reći svijetu da je dizajn dobra stvar, prednost za naš život. Čak i nije riječ toliko o objektima koje osmišljavam, nego o porukama koje pokušavam poslati. Mislim da možemo i moramo uljepšati svijet jer on mora postati humaniji. Trebali bismo se više brinuti jedni o drugima. Najvažnije je rušiti granice i ograničenja te zaboraviti razlike u rasi i boji kože. Ne razlikujemo se više kao kolektivi, razlikujemo se kao pojedinci. Sviđa mi se ideja da u svijetu ima sedam milijardi različitih ljudi, ali da ne postoje granice, ograničenja, ratovi, politike.”

Ekskluzivan intervju Karima Rashida u cijelosti možete pročitati u aktualnom izdanju premium lifestyle magazina StoryBOOK

Press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.