Kako su potresi probudili empatiju i promijenili volonterizam

Otkako je Zagreb prije godinu dana probudio neugodan potres, a devet mjeseci kasnije i Petrinju, započela je nova era volonterizma. U novom broju Storybooka donosimo vam priče o ljudima koji su sigurnost vlastitog doma i blagdansko okružje odlučili zamijeniti životom na terenu koji nije prestajao podrhtavati, spavanjem u osobnim automobilima, smrzavanjem na otvorenom i ugrožavanjem vlastitog života da bi pomogli onima kojima je pomoć potrebnija

event 22.03.2021.
Shutterstock

Iako se na ovoj temi zaista vrijedno i sustavno radilo, riječ volonterizam u našem umu i duši kao da nikada nije do kraja sjeo na svoje mjesto. Može biti da je jedan od razloga što se intrinzičnu ljudsku potrebu da se pomogne onima u nevolji išlo poticati vanjskim putem, umjesto da se od malih nogu radi na razvoju empatije.

Jedan od takvih pristupa ima Danska u čijim školama djeca između 6 i 16 godina jednom tjedno imaju obaveznu nastavu empatije. Danska je jedna od tri najsretnije zemlje na svijetu, a to namjerava ostati u svakom smislu, budući da je dokazano da empatija pomaže izgradnji veza, prevenira nasilje, povećava uspješnost u poslu te pomaže rast budućih vođa, poduzetnika i menadžera. Na satovima se naglasak ne stavlja na tome da se bude bolji od drugih, već da se bude odgovoran tako da pomažeš onima koji nisu jednako daroviti. Umjesto natjecanja s drugima jedino natjecanje koje se potiče je ono sa samim sobom. Upravo se to pokazalo kao učinkovit način odgoja budućih uspješnih ljudi.

Da Hrvatsku kojim slučajem do temelja nisu protresli potresi, danas bismo vjerojatno bili uvjereni da nam kronično manjka empatije. No u trenutku stvarne ugroze građana, kada ni država, a ni broje značajne organizacije nisu bile u stanju promptno djelovati, aktivirala se beskrajna empatija, za koju su nas gotovo uvjerili da je ne posjedujemo.

U novom broju Storybooka donosimo vam priče o ljudima koji su sigurnost vlastitog doma i blagdansko okružje odlučili zamijeniti životom na terenu koji nije prestajao podrhtavati, spavanjem u osobnim automobilima, smrzavanjem na otvorenom i ugrožavanjem vlastitog života da bi pomogli onima kojima je pomoć potrebnija.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.