Kako se učinkovito nositi sa samoćom u vrijeme blagdana?

Koliko god blagdani znaju biti izazovno vrijeme čak i u okrilju najbližih, ovaj period često posebno teško pada samcima. Dodamo li tome lockdowan zbog kojeg će mnogi blagdane provesti odvojeni od obitelji i prijatelja, govorimo o psihološki dosta zabrinjavajućoj situaciji.

event 24.12.2020.
shutterstock_1245526219

Nevjerojatna 2020. nas je gađala na sva moguća i nemoguća ranjiva mjesta. Posljedice su se pokazale u vidu različitih promjena i poremećaja – od poremećaja menstrualnog ciklusa, preko nevjerojatnih snova da povećane stope obiteljskog nasilja. Već na spomen toga mnogi pomisle kako je živjeti sam u ovo doba nešto poput raja na zemlji. No to sa sobom nosi brojne poteškoće.

Britansko istraživanje je pokazalo da 7,4 milijuna Britanaca pati od lockdown usamljenosti, a pogađa i jednu trećinu svih žena.
Uz osjećaj usamljenosti tu je i manjak fizičke interakcije.

„Ovo doslovno može promijeniti neuralne puteve. Koža je naš najveći organ s brojnim živčanim završetcima koji s druge strane završavaju u mozgu – prsti, usne, jezik i genitalije najbogatiji su živcima i tamo najviše osjećamo. Kada su živčani završetci deprivirani bilo kakve interakcije počinju žudjeti za tom „neuzvraćenom ljubavlju“. Doslovno počinjemo očajnički trebati ljudski dodir kao što bi željeli hranu da gladujemo“, objašnjava Dr Tara Swart.

Ukratko, ljudski dodir je esencijalan za našu dobrobit, a to je ono što danas nedostaje milijunima ljudi koji ove sezone možda neće dobiti ni blagdanske zagrljaje od prijatelji i obitelji jer su zbog lockdowna odvojeni od njih.

Shutterstock

Ukoliko osjećati blagdansku usamljenost, evo nekoliko stvari koje vam mogu pomoći:

Ne koristite suvremenu tehnologiju samo za posao

Video pozivi, Zoom, Skype i ostale video platforme i alati, osim za predavanja i radne sastanke se mogu koristiti i za druženje. Zakažite online tulum ili obiteljsku večeru. Iako nije isto kao uživo, barem donekle će vam ugrijati dušu i ispuniti blagdane.

Selfcare – volite i njegujte sebe

Ovim iznimno izazovnim vremenima treba doskočiti na pravi način. Iako nam se čini da nam vrijeme prolazi brže i da nismo efikasni kao nekoć, to nužno ne znači da trebamo biti stroži prema sebi. Dozvolimo sebi vrijeme za prilagodbu i oporavak, a ono što smo naučili dobivati od drugih, ili možda nismo, no znam da nam je potrebno, dajmo sebi… Poklonite si ugodnu kupku s magnezijem koja će smanjiti razinu kortizola uzrokovanog stresom. Taktilnoj deprivaciji pak doskočite masažom toplim uljima i dozvolite da toplina uđe kroz pore u vaš život.

Vježbajte zahvalnost

Iako je u 2020. bilo puno dana kada je bilo zaista teško biti zahvalan, treba znati da je zahvalnost i dalje najbrži i najučinkovitiji način za poboljšati raspoloženje. Kad vam je najteže samo se prisjetite tri stvari za koje možete biti zahvalni.

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.