Kako se papir na velika vrata vraća u modu…

Iako danas crtamo i pišemo po tabletima, mobitelima i kompjuterima, ima nešto posebno privlačno u pritisku olovke na papir. Premda smo skoro na to zaboravili, ne može se reći da papir izlazi iz mode, možda baš i suprotno. To sada već zaboravljeno komunikacijsko sredstvo uvijek je u sebi nosilo dozu romantike i mistike, a često je bilo i važno na kakvom papiru i u kakvoj kuverti stiže dugoiščekivana poruka

event 23.03.2021.
Papier.com

„Nema boljeg osjećaja od onog olovke na papiru“, tvrdi 31- godišnji Taymoor Atighetchi koji je 2015. pokrenuo startup Papier koji se bavi papirnom konfekcijom upakiranom u dobar dizajn. Za suradnice ima i wunderkinda interijera Matildu Goad te Guccijevu ilustratoricu Fee Greening.

Fee Greening / Papier
Fee Greening / Papier

Papier nudi setove za pisanje ukrašene monogramima, pozivnice za partyje, dnevnike, rokovnike i blokiće za pisanje koje dostavlja unutar nekoliko dana. Naravno priča je samoodrživa pa tako i papir kojeg nabavljaju od njujorškog Mohawk-a. Papier je u posljednjih nekoliko godina itekako narastao baš kao i potražnja za proizvodima ovog startupa koji generalno gledano ne donosi inovacije, već se naslanja na popriličnu dugu tradiciju.

Armorial / Pariz

Jedan od primjera je papirnica Pineider osnovana u Firenci još 1774.godine, Smythson je otvorio svoju trgovinu u Bond Streetu 1887. godine, elegantna pariška papirnica Armorial otvorila je svoja vrata tri godine kasnije, Imprimerie du Marais je osnovan 1971. godine, a poznati su njihovi glitter printeve za Dior, poruke sa zlatnom folijom i ručno rađeni papir sa sjemenkama za Stellu McCartney, dok za Maison Margiela koriste različite tehnike od tradicionalnog Heidelberg tiska do high-tech UV tehnologije.

Press / Imprimerie du Marais
Press / Imprimerie du Marais
Press / Imprimerie du Marais

Iako se bavi poslom koji ima bogatu tradiciju Atighetchi ipak ulazi u novo tržište, a ono možda nabolje opisuje hashtag #stationeryaddict. Više od polovine njihovih kupaca su u dobi između 25 i 35 godina. „To su milenijalci koju su odrasli s digitalnom tehnologijom, no biraju analogna sredstva komunikacije. Što je broj WhatsApp poruka veći, raste vrijednost dopisivanja pismima i ručnog pisanja bilješki“, objašnjava Atighetchi.

Paralelno jača i cijela „papirnička“ scena, kao i broj dizajnera koji rade na sličnim projekata. Tuppence Collective stvara botaničkim dizajnom oplemenjene proizvode inspirirane William Morrisom i Wes Andersonom, The Completist voli apstraktni stil pa ga se kupuje za „ustanove“ kao što je Hoxton hotel, dok su se Swell Press i Sugar Paper specijalizirali u visokom tisku. Klasične elegantne setove za pisanje pisama, pozivnice i kartice za bilješke sve češće obožavaju klijenti s A lista, kao što su Reese Witherspoon, Gwyneth Paltrow i Jennifer Garner.

Stoga je možda vrijeme da odložimo mobitele i prihvatimo se kakve olovke ili možda još bolje nalivpera i vratimo romantiku papiru.

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.