Kako pobijediti postporođajnu depresiju?

Rođenje djeteta trebao bi biti najsretniji događaj u životu, a smiješak bebe najveće majčino veselje. Ali što ako nije tako? Što ako vam se čini da za vas majčinstvo nije blaženo stanje zadovoljstva, nego stres, strah i ne­objašnjiva tuga? Donosimo iskustva celebrity mama

event 22.07.2020.
Profimedia

Što ako ste neprestano nervozni, nemate energije i životne radosti, umorni ste, ali ne možete spavati, plačete naizgled bez raz­loga i, možda najgore od svega, imate osjećaj da ne volite svoje dijete, što više, mrzite ga – potpuno suprotno onoj bezuvjetnoj ljubavi koja se od vas očekuje, i zbog toga se osjećate kao nikakva majka, najgora osoba na svijetu, tako loša da i ne zaslužuje živjeti?

Sve ovo što smo opisali nisu nikakvineprirodni osjećaji i čudovišne misli, nego simptomi bolesti – poslijeporođajne depresije. Uzroci su višestruki, u velikoj mjeri hormonalni, što je razumljivo jer za vrijeme trudnoće, a posebno nakon porođaja hormoni doslovce divljaju pa je osjetljiva ravnoteža organizma narušena. Upravo zbog toga trudnice i mlade majke često su osjetljive, sklone naglim promjenama raspoloženja i bezrazložnom plaču, ali to je privremeno stanje, ono što se na engleskom lijepo zove baby blues, a na hrvatskom poslijeporođajna tuga.

Poslijeporođajna depresijakoja pogađa najmanje 10 posto, a prema nekim procjenama, čak 30 posto majki, mnogo je ozbiljnije stanje koje zahtijeva stručnu pomoć. Čini se da razvoju ove bolesti doprinose i brojni drugi fakori pa se zna da su posebno ranjive majke mlađe od 20 godina, neiskusne i nespremne za majčinstvo, one kojima nema tko pomoći u brizi o djetetu, žene koje nisu planirale trudnoću te majke koje su doživ­jele traumu tijekom trudnoće ili porođaja, kao što je prerani porođaj ili su rodile dijete koje ima neki nedostatak. No čak i kad sve prođe u najboljem redu, kad je dijete željenoa majka okružena ljubavlju, kad pomažu i otac djeteta i bake i tete, može nastupiti ozbiljna poslijeporođajna depresija, bolest koja je utoliko gora ukoliko se o njoj nerado govori zato što djeluje neprirodno, gotovo sramotno.

Profimedia

Kad kažete da ne možete osjetiti povezanost s djetetom, svi vam kažu: ‘Pa kakva si ti to majka?’, umjesto da vam pomognu”, rekla je glumica Gwyneth Paltrow, koja je i sama oboljela od poslijeporođajne depresije nakon što je rodila drugo dijete, sina Mosesa. “Nisam osjećala povezanost ni s kim. Bila sam kao zombi, robot, odvojena od svega i nisam imala ni trunku majčinskog nagona”, izjavila je svojevremeno Paltrow u emisiji “Razgovor s Amandom de Cadenet” na američkoj televiziji. Prva trudnoća i rođenje kćerkice Apple prošli su u najboljem redu pa Paltrow nije mogla shvatiti što joj se događa, sve dok joj nije jednog dana tadašnji suprug Chris Martin rekao kako misli da pati od depresije i da joj treba liječnička pomoć.

Bila sam užasnuta,posramljenaNe, ne, tvrdila sam. Ali onda sam malo istražila simptome i rekla sam: ‘O da, to je to’”, priz­nala je Paltrow na televiziji. Odlučila je javno govoriti o bolesti jer se nada da će tako pomoći drugim ženama koje se suočavaju s istim problemom, a možda u svojoj okolini ne nailaze na razumijevanje. Među prvim celebrity mamama koje su otvoreno progovorile o toj bolesti bila je glumica Brooke Shields koja je napisala cijelu knjigu o svojoj bitci s depresijom nakon rođenja prve kćeri, Rowan Francis, 2003. Zvijezda serije “Lipstick Jungle” u knjizi je opisala kako je tonula u melankoliju i kako je ama baš ništa nije moglo razveseliti, čak ni smiješak djeteta, a onda je ta utučenost narasla do neslućenih razmjera.

Profimedia

“Bila je to zapanjujuće golema tuga i činilo mi se da nikad neće otići”, napisala je Shields koja je tako ozbiljno oboljela da je razmišljala o samoubojstvu pa čak i o tome da naudi rođenom djetetu. Kad je napokon potražila stručnu pomoć, liječnik je depresiju pripisao ne samo hormonalnim promjenama karakterističnim za trudnoću i porođaj nego i stresu zbog umjetne oplodnje i ranijeg pobačaja te činjenici da je Shields samo tri tjedna prije nego što je rodila izgubila oca. Uz psihoseanse prepisao joj je antidepresiv koji je Shields, kako je sama rekla, spasio život, ali navukao na nju i gnjev kolege Toma Cruisea, okorjelog pristaše scijentološkog učenja koje ne priznaje ni psihologiju, ni psihijatriju, niti bilo kakve lijekove.

“Mogla se izliječiti i vitaminima”, izjavio je Cruise uz komentar da su antidepresivi opasni i neodgovorni, na što mu je Shields javno odgovorila neka se on lijepo drži borbi s vanzemaljcima, a njoj i ostalim majkama prepusti borbu s poslijeporođajnom depresijom, s kojom, valjda, ipak imaju više iskustva nego on. Kasnije joj se Cruise, navodno, iskreno ispričao, a ona ispriku prihvatila.

Profimedia

Lisa Marie Presley, i sama pripadnica scijentološke crkve, tvrdila je da se ona od depresije izliječila isključivo pomoću vitamina, ali mnoge druge zvijezde ipak su pribjegle psihološkoj pomoći i medikamentima. Glumica Courteney Cox izjavila je da joj je, kad je nakon rođenja kćerkice Coco, 2004. godine oboljela od depresije, od najveće pomoći bili preparati s progesteronom. “Imala sam ozbiljnih problema, ne odmah nakon porođaja, nego kad je Coco navršila šest mjeseci. Nisam mogla spavati. Srce mi je tuklo kao ludo. Katkad sam razmišljala o tome da autom sletim sa stijene. Liječnik mi je rekao da su mi hormoni sasvim poremećeni”, rekla je Monica iz “Prijatelja” kojoj je, osim hormonalnih preparata, pomogla i najbolja prijateljica Jennifer Aniston, kuma male Coco.

Pomoć partnera, obitelji i/ili bliskih prijatelja potrebna je svim mladim mamama, ali majkama koje pate od poslijeporođajne depresije podrška okoline osobito je važna pa stručnjaci savjetuju da, prepoznate li prve simptome depresije, bez oklijevanja zamolite bliske osobe da vam povremeno pričuvaju dijete. Tako ćete dobiti priliku da katkad prošećete sami, odete na kavu s prijateljicom ili provedete neko vrijeme nasamo s partnerom da biste bar neko vrijeme zaboravili na brige i odgovornosti majčinstva. Jer koliko god ste željeli dijete, realnost s kojom se suočavate kao mlada majka često se drastično razlikuje od onog o čemu ste sanjali – dijete je možda cendravo, kuća neuredna jer ne stižete ništa, a vi neispavani i tako iznureni da se ne možete ni počešljati.

Profimedia

Glumica Amanda Peet silno je željela dijete i u trudnoći je bila euforična od sreće. Ali kad je malena Frances Pen 2007. došla na svijet, Amanda je umjesto blaženstva osjećala strahovit umor i bila je “nevjerojatno neispavana”, a majčinstvo je nije ni izdaleka onako ispunjavalo kako je očekivala. “Želim biti iskrena i to priznati jer mi se čini da se i dalje smatra sramotnim ako niste sto posto sretni kao majka”, kaže 40-godišnja Amanda. Osim preporuke da spava kad god spava i beba, možda je najvažniji savjet mladoj mami da ne zahtijeva od sebe previše, da ne pokušava biti savršena majka koja bez muke svladava sve zahtjeve majčinstva – jer to je nemoguće. Glumica Bryce Dallas Howard tako se do besvijesti mučila s dojenjem iako joj je to bilo bolnije od porođaja, a zapravo je imala osjećaj da je očajna majka, pa je to pod svaku cijenu htjela sakriti.

“Prisiljavala sam se raditi sve da bi moj sin pio samo i isključivo moje mlijeko, bez dodataka. Gotovo nisam spavala jer sam ili dojila ili se izdajala, a ništa od toga nikako mi nije išlo”, napisala je Bryce koja je svako malo imala napadaje plača, ali svoje stanje ipak je uspijevala sakriti od okoline – sve dok je jedan dan prijateljica nije našla kako jeca na podu sobe u kojoj je njezin, danas petogodišnji sin, Theo spavao u kolijevci. Dijagnosticiran joj je težak oblik poslijeporođajne depresijeali uspjela se izliječiti razgovorima s psihoterapeutom i grupnom terapijom s ostalim majkama. I Victoria Beckham je priznala da je stalno plakala nakon što je rodila prvog sina, Brooklyna. “Tri mjeseca nisam skidala trenirku, plakala sam majci, sestri, plakala sam kad sam bila sama… Vjerojatno je to bila neka vrsta poslijeporođajne depresije. Nisam uopće izlazila iz kuće”, rekla je Victoria.

Dok je otmjena Spajsica plakala samo tri mjeseca, pjevačica Alanis Morissete od depresije je patila punih 15 mjeseci nakon što je krajem 2010. rodila sina Evera Imrea. “Rodila sam kod kuće, a porođaj je trajao 25 sati i jako me izmučio. Nakon toga je uslijedila depresijakoja me zapanjila jačinom i trajanjem. Inače sam sklona depresiji, ali ovaj put sam osjećala tjelesnu bol. Boljelo me sve – udovi, leđa, prsa, glava – i tako 15 mjeseci. Imala sam osjećaj da sam premazana katranom i da mi za sve što radim treba 50 puta više snage. Željela sam plakati, ali nisam ni to mogla, samo sam očajavala”, ispričala je Alanis koja se nakon liječenja različitim terapijama, oporavila i napokon uspostavlja duboku vezu sa sinom.

“Mnogim je ženama teško priznati da imaju negativne osjećaje ili misli, a oduševljeno povlađivanje i zadivljenost rodbine samo otežava majci priznavanje činjenice da joj je svakodnevica i više nego teška. No, zatražiti pomoć ne bi smjelo biti sramotno, to bi trebao biti imperativ”, naglasila je jednom za Večernji list Iva Podhorsky Štorek, predsjednica Hrvatske udruge primalja. Ove su zvijezde bile hrabre, suočile su se s istinom, priznale sebi i ostalima da boluju od poslijeporođajne depresije i uspjele svladati bolest. Ako ste se i sami našli u sličnoj situaciji nakon porođaja, zatražite pomoć, jer na kraju tog mračnog tunela čeka vas najljepše svjetlo na svijetu – smiješak vašeg djeteta.

M.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ikea u kolovozu otvara svoju novu trgovinu u Beču, no to ne bi bilo ništa posebno da u pitanju nije jedan poprilično progresivan način promišljanja konzumerizma, urbanizma i arhitekture

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.