Kako odabrati dobru prostirku za jogu i zašto je to jako važno?

Krenula je nova sezona tjelovježbe, ako se spremate zagaziti u mirne vode joge sigurno ćete poželjeti shvatiti kako u moru prostirki za jogu odabrati onu pravu.

event 28.09.2020.
Shutterstock
Shutterstock

Osim što sprječava klizanje pri izvođenju kompleksnijih joga položaja debljina i tvrdoća prostirke može biti ključna za očuvanje zdravlja zglobova. Podlošci za jogu su danas najčešće u dimenziji 182 x 60 cm, no postoji i XL verzija za one nešto više. Debljina im uglavnom varira od 2 do 5 milimetara, a postoje i deblje. Naravno s debljinom ide i težina što je dosta problematično budući napredni vježbači svoje prostirke nose sa sobom gdje god idu. Iz tog razloga su osmišljene i putne prostirke, neke od njih su čak preklopive kako bi se mogle spakirati i u manji kofer. Takve prostirke, iako lagane za nošenje, se brže unište, a vježbanje na njima najčešće je nešto manje ugodno budući da su i tanje.

Shutterstock

Česta je početnička pogreška vježbanje joge na prostirkama za pilates koje su deblje, mekše i lakše od prostirki za jogu. Za razliku od pilatesa vježbanjem joge se velikim dijelom stvara pritisak na ručne zglobove koji utonu u mekane prostirke za pilates što dugoročno može ostaviti i posljedice.

Kupnja prostirke za jogu stoga pasioniranom vježbaču joge predstavlja važan podvig jer ona je za vlasnika nalik magičnom letećem ćilimu. Omogućuje izvođenje ponekad vratolomnih položaja uz dozu sigurnosti, stoga se ovom pitanju ne prilazi olako. Izbor boja, dizajna, veličina i kvalitete je teško sažeti, a cijene su sve samo ne prava sitnica.

Shutterstock

Osim na komade joga prostirke se nabavljaju i na veliko, pakirane u rolama na metre koje se režu po potrebi, a najčešće ih se kupuje za opremanje joga studija i često nude solidnu kvalitetu za i do tri puta manju cijenu od one koju traže poznati sportski brendovi.

Važan je i način na koji se prostirke održavaju, ne preporučuje ih se prati u perilici, a proizvođači nude i posebna sredstva kojima ih se može čistiti. Budući da kod vježbanja dinamičkih stilova joge često dolazi do znojenja zbog kojeg se većina prostirki kliže, jedan od načina vježbanja je da se na gumenu stavi platnena prostirka, koju u novije vrijeme sve češće zamjenjuju posebni brzosušeći ručnici.

Za koju god varijantu prostirke se odlučili definitivno je da se u kvalitetu isplati uložiti, posebice ako vježbate češće od dva puta tjedno. Imajući u vidu kojom brzinom se raspadne prosječna jeftinija prostirka koje se najčešće može nabaviti po cijeni od 100 do 200 kuna, ulaganje u prostirku s doživotnom garancijom se ne čini lošom investicijom. Ako tome dodate i želju da se očuva zdravlje zglobove te izbjegne suvišno sklizanje i padanje iz vratolomnih položaja ulaganje u kvalitetnu prostirku za jogu je i više nego mudra odluka.
S druge strane budite sigurni ako redovito ne prakticirate jogu ni najskuplja prostirka vam ne može pomoći da napredujete na svom joginskom putu.

Shutterstock

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.