JT LeRoy – obmana vrijedna filmskog scenarija

Sramežljiv, tajanstven, rodno fluidan, skriven ispod plave perike i sunčanih naočala, šutljiv, samozatajan, ali obožavan, JT LeRoy uživao je ugled velike američke književne zvijezde. Jedini je problem što ta osoba nikad nije postojala. Ova priča toliko je bizarna da su o tome snimljena dva dokumentarca. Uronite u tekst Vedrane Sunko i svu bizarnost ove priče

event 10.02.2021.
JT LeRoy

Optimalna doza tajanstvenosti provjereni je recept za uspjeh jer upravo ono neizrečeno i nepoznato otvara prostor konzumentu da sam u njega upiše značenje koje mu je važno. Rezultat je taj da osoba koja konzumira sadržaj – bez obzira na to je li riječ o glazbi, filmu ili knjizi – osjeća kako autor govori upravo o njegovu iskustvu koje je u svom umu upisao u postojeće praznine.

Slično to radi i industrija showbusinessa nudeći polufiktivne identitete raznih zvijezda, koje se, živeći pod povećalom javnosti, često izgube pa se identificiraju s pričom koju o njima kreiraju drugi. Upravo ta nedorečenost i ispražnjena mjesta omogućila su da JT LeRoy postane kultna ličnost, svojevrsni Andy Warhol s prijelaza devedesetih godina prošlog stoljeća u dvijetisućite.

JT LeRoy – obmana vrijedna filmskog scenarija
JT LeRoy – obmana vrijedna filmskog scenarija

Sramežljiv, tajanstven, rodno fluidan, skriven ispod plave perike i sunčanih naočala, šutljiv, ali obožavan, JT LeRoy uživao je ugled velike američke književne zvijezde. Jedini je problem što ta osoba nikad nije postojala. Jeremiah Terminator LeRoy proslavio se autobiografskom pričom o traumatičnom odrastanju uz majku prostitutku koja ga je podvodila odjevenog u žensku odjeću na kamionskom stajalištu sve dok početkom 1990-ih nije završio na ulicama San Francisca. Od uličnoga života kao mladog tinejdžera spasio ga je psihijatar Dr. Terrance Owens, koji ga je udomio da bi mogao s njim provoditi kontinuiranu terapiju. Sugerirao mu je da zapisuje svoje priče. JT je uskoro putem telefona i faksa došao i do izdavača te stekao važna poznanstva s velikim literarnim zvijezdama. Njegov roman “Sarah” objavljen je kada je imao samo 17 godina, a preveden je na 20 svjetskih jezika.

Surađivao je s Billyjem Corganom iz Smashing Pumpkinsa i Courtney Love, obožavali su ga Debbie Harry, Lou Reed, Nancy Sinatra, Rufus Wainwright, Michael Stipe, Winona Ryder, Tom Waits i mnogi drugi, čitali su ga Madonna i Bono Vox. Najveća obožavateljica bila je talijanska glumica i redateljica Asia Argento, koja je snimila i film “The Heart is Deceitful Above All Things”, prema njegovu romanu.

Rad na filmu shvatila je kao svojevrsnu terapiju i pomoć LeRoyu. Nakon prikazivanja filma na London Lesbian and Gay Film Festivalu, na pozornici su se pojavili zvijezda filma Asia Argento, autor romana JT LeRoy i osoba kojoj je ime Emily Frasier. Više od samog filma pažnju je plijenio LeRoy, patološki sramežljivac s plavom perikom koji nalikuje na imitatora Michaela Jacksona. Na postavljena pitanja samo je nervozno mumljao, a zatim bi šapnuo na uho Asiji Argento ili Emily Fraiser koje bi odgovarale umjesto njega. Slične igrokaze JT LeRoy izvodio je gotovo sedam godina, premda se u početku uopće nije pojavljivao u javnosti te je s menadžerima i novinarima komunicirao samo telefonski, e-mailom ili faksom.

Njegova autobiografska proza bila je puna trauma, nasilja, droge i seksa, a establišment ga je prihvatio kao autentičan glas američke literature. Neki su ga čak nazivali novim Williamom Burroughsom. Ostvario je san mnogih, postao je kultna ličnost i mainstream celebrity. “Volim JT-a iskreno kao prijatelja, on je netko tko će zauvijek biti prisutan u mom životu. Film ne bi bio ovakav da nema uzajamnog povjerenja među nama”, izjavila je Argento jednom prigodom, ali prije nego što se film počeo prikazivati, saznalo se da JT LeRoy ne postoji. New York Magazine i New York Times otkrili su da je osoba koja se pojavljuje u maniri Michaela Jacksona s perikom, sunčanim naočalama i obavijena velom tajne zapravo – Savannah Knoop.

Stvarni autor književnih djela je pak sestra Savannina dečka, danas 51-godišnja Njujorčanka Laura Albert, koja se nazivala Speedie ili Emily Fraiser. Laura Albert pratila je svog avatara LeRoya gdje god se pojavljivao. O cijeloj priči Jeff Feuerzeig snimio je dokumentarac “Author: The JT LeRoy Story”. Feuerzeig je osam dana intervjuirao Lauru Albert te dvije godine analizirao njezinu arhivu, što je bio itekakav pothvat s obzirom na to da je čuvala sve telefonske račune, snimke celebrityja na automatskoj sekretarici, fotoalbume, dnevnike i bilježnice sa zabilješkama. Laura Albert i sama je imala traumatično djetinjstvo.

Pretrpjela je seksualno i fizičko zlostavljanje, majka ju je smjestila na posebnu skrb te je imala problema s težinom, hranom i tijelom uopće, zbog čega se podvrgnula operacijama i dramatično promijenila izgled. Bila je ovisna o pozivanju SOS-telefona za djecu, predstavljala se kao dječak i satima improvizirala različite priče da bi zadobila simpatije. Na taj je način “utjelovila” brojne naglaske i osobe. Tvrdi da se JT LeRoy u njoj pojavio sasvim slučajnokada ju je psihoterapeut ohrabrio da počne zapisivati te svoje priče. U to vrijeme, potkraj 1990-ih, živjela je u San Franciscu, sanjala o glazbenoj karijeri te za život zarađivala na seksi telefonskim linijama, gdje je prikupila mnogo materijala za fikciju koju je kasnije pisala pod pseudonimom JT LeRoy. Njegov se lik činio puno atraktivnijim od nje, tada tridesetogodišnje majke. S vremenom je uspjela putem telefona upoznati svog avatara LeRoya s piscima kao što su Dennis Cooper i Bruce Benderson. A kad im je faksirala tekst koji je, kako su vjerovali, pisao tinejdžer amater LeRoy, bili su ugodno iznenađeni, kao i izdavači s kojima su je spojili.

Redatelj Jeff Feuerzeig snimio je dokumentarac “Author: The JT LeRoy Story”. Feuerzeig je osam dana intervjuirao Lauru Albert te dvije godine analizirao njezinu arhivu

Stvari su počele polagano izmicati kontroli kada je unovačila djevojku svog brata da glumi LeRoya. Svezali su joj grudi i prerušili je u Michaela Jacksona, dok je Laura Albert postala “Speedie” usvojivši smiješni londonski naglasak. Iako su neki mislili da je Asia Argento dio cijele zavjere, najveća obožavateljica JT LeRoya tvrdi da je prevarena baš kao i svi ostali. “Ovo je najšokantnija stvar koja mi se dogodila u životu, a vjerujte mi, ja sam kraljica šoka… To je nešto što ne mogu oprostiti. Teško je nositi ovo breme. Bit ću jako zahvalna ako se jednog dana prestanem ovako osjećati. Nisam mogla režirati filmove deset godina jer sam bila prevarena. Ja sam budala. Kako to nisam vidjela? Na mene je to utjecalo tako da se osjećam bezvrijedno, jer sam iskrena. Nakon toga sam izgubila samopouzdanje, trebalo mi je dugo da ga vratim. Bila sam izgubljena… Opraštanje je divno, ali ja to jednostavno ne mogu pustiti. Bila sam izmanipulirana i vrijeme je da to kažem”, objasnila je Argento novinarima.

Do trenutka kad su počeli promovirati film Argento je već postala umorna od nevjerojatnog dvojca LeRoy i Speedie. “Bili su kao Mariah Carey nezavisnih filmova, zahtijevali su banane iz Perua, organske bademe i modne darove poput torbice Fendi. Speedie je bila takav davež, dok je JT bio veseliji i zabavan – a to sam trebala primijetiti na vrijeme. Kako možeš biti tako veseo kada ti je život bio toliko nesretan?” zaključila je Argento. Feuerzeigov film nije jedina verzija ove priče. I Knoop je objavila svoju knjigu “Girl Boy Girl – How I Became JT LeRoy” 2008. godine u kojoj opisuje svoju maskaradu kao divlju avanturu, a Lauru Albert kao ljubomornu manipulatoricu te izražava žaljenje zbog svoje veze s Argento, koju opisuje do intimnih detalja. U dokumentarcu “The Cult of JT LeRoy” Marjorie Sturm iz 2014. godine cijela saga prikazana je u nešto manje ružičastim tonovima. Poput Argento, mnogi intervjuirani osjećali su se izdano i izmanipulirano jer je LeRoy, osim emocionalne podrške, tražio – i dobio – razne usluge te skupe poklone.

 JT LeRoy

“Ova osoba natjerala me je da mislim kako će se ubiti ako s njom ne budem razgovarao”, rekao je jedan od intervjuiranih. Film ulazi dublje i u suđenja i presude zbog prevare iz 2007. godine. Albert je, naime, potpisivala ugovore pod imenom JT LeRoy i osnovala kompaniju u ime svojih aliasa, ali ne i u vlastito imeU cijeli je “biznis” uvučen i ostatak njezine obitelji. Laura Albert je godinama poslije nudila brojna opravdanja za svoju prevaru. Jedno je da je JT LeRoy njezina osobna terapija i kanal kroz koji je mogla pisati. Ipak, danas može pisati i bez svojih aliasa, a trenutačno radi na memoarima. Koliko god se njezin postupak može činiti neetičnim i pogrešnim, velike su šanse da njezina djela nikad ne bi postigla toliku slavu bez maskarade s likom JT LeRoya. Fikcija je hrana za duše neispunjenih i nesretnih. Možda se treba zapitati zbog čega se tako snažno vežemo uz fiktivna i nedorečena djela, konstrukte i osobe.

Autor: Vedrana Sunko
Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ikea u kolovozu otvara svoju novu trgovinu u Beču, no to ne bi bilo ništa posebno da u pitanju nije jedan poprilično progresivan način promišljanja konzumerizma, urbanizma i arhitekture

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.