Jeste li mama “Francuskinja” ili mama “Amerikanka”?

Ako je suditi prema autoricama zanimljive i stylish knjige “Say Bonjour to the Lady: Parenting from Paris to New York”, sve se majke “ugrubo” mogu podijeliti u dvije skupine: one tople i često suviše zaštitnički nastrojene ili one hladnije ali korisne za nošenje sa životom. Zlatna sredina? Valjda i ona postoji…

event 22.07.2020.
Profimedia

U gomili knjiga posvećenih roditeljstvu i odgoju djece lako se pogubiti i odustati od čitanja, no postoje i one zbog kojih će čak i premorena #workingmom ostati budna i nakon što uspava dijete. Jedna od njih svakako je ova knjiga, zabavno štivo o razlikama u odgoju djece u Francuskoj i SAD-u prepuno duhovitih ilustracija – djelo dvaju majki, prijateljica i sunarodnjakinja, Florence Mars i Pauline Leveque.

“Kad sam prije sedam godina iz Pariza doselila u New York, počela sam voditi dnevnik svih kulturoloških razlika koje sam svakodnevno uočavala. Mnoge od njih ticale su se majčinstva. Kao majka troje djece, brzo sam uočila da se moj stil odgoja razlikuje od načina na koje Amerikanke odgajaju svoju djecu. I pomislila kako bi bilo zanimljivo tome posvetiti knjigu. Obratila sam se Pauline koja je, osim moja dobra prijateljica, i sama majka, a uz to i talentirana ilustratorica”, ispričala je Florence Mars, inače direktorica dječjeg Brenda Bonpoint za SAD. “Nalazile smo se i uz par čaša vina, ponekad ukusnu tortu, i puno razgovora o temi, sastavile ovu našu knjigu. Bilo je to zabavno ikustvo”, dodaje Pauline. 

Press

Press

Press

Što su primjetile kao osnovnu razliku u načinu odgoja francuskih i američkih majki? “Francuski način se bazira na roditeljskim pravilima i njihovom poštivanju, američki na udovoljavanju dječjim prohtjevima, barem mi se tako čini”, kaže Florence. Njujorškim majkama je bitno da su im djeca sretna i zadovoljna, francuskim da su pristojna i dobro odgojena. Naša djeca će se sa šest godina znati savršeno ponašati u restoranu ali neće znati sa sedam održati javni govor kao američka”, šali se Pauline.

Odgoj je, kažu, postao big deal do te mjere da to ponekad djeluje histerično, ti pokušaji roditelja da budu savršeni i da od svoje djece naprave savršeno zadovoljne ljude. Nitko nije savršen, svi griješe i okej je to si priznati i ne uzrujavati se previše, konstatiraju autorice. Francuskinje su, konstatiraju, definitivno strože majke koje se drže nekih načela, dok su Amerikanke sklone popustiti.

Amerikanke će se više igrati sa svojom djecom i pomoći im da brže izgrade svoje samopouzdanje i stav, Francuskinje će se više truditi razviti samostalnost i maštu kod svoje djece. Francuska djeca su bolje odjevena od američke ali američka djeca nose udobniju odjeću od francuske. “Nije nam bio cilj reći da je netko bolji ili gori roditelj već prvenstveno nasmijati umorne majke i poručiti im da je okej ponekad biti popustljiv, a ponekad i strog”, kažu autorice.

Press

Press

Press

E.M.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.