Jerrod Carmichael je komičarsko otkriće nakon turbulentne večeri Oscara

Jerrod Carmichael nas je ugodno iznenadio. Obradio je nemili događaj sjajno. Duhovito, pametno, oštroumno, elegantno. A i smisao za modu mu je bezgrešan. Sve u svemu, cijeli nastup je bio jedan vizualni i komičarski bombon

event 20.04.2022.

Nakon što je završila ceremonija dodjele nagrada Oscar i nakon što su apsolutno svi mediji prenijeli vijest, dali sud i maksimalno iskritizirali cijelu situaciju oko šamara koji je Will Smith opalio Crisu Rocku, u potpunosti zasićeni informacijama o tom događaju, okrenuli smo se komičarima i satiri. Tamo situacija nije bila ništa bolja što se količine mišljenja i reakcija tiče, no barem smo se dobro nasmijali.

I… tako nas je YouTube odveo do SNL-a; algoritam nas dobro poznaje. I tamo smo pogledali jedan od boljih i smješnijih monologa domaćina, a domaćin je bio nama nepoznato komičarsko ime – Jerrod Carmichael. S obzirom na to da sa sigurnošću možemo reći da pratimo američku i europsku komičarsku scenu toliko pobožno, da bi se mogli prozvati profesionalcima u tome, činjenica da ne znamo za ovo ime nas je samo još više zaintrigirala (Iako nam je negdje u dubini mozga ‘zvonio’ naziv ‘The Carmichael Show’, nismo odmah povezali). Jerrod Carmichael nas je ugodno iznenadio. Obradio je nemili događaj sjajno. Duhovito, pametno, oštroumno, elegantno. A i smisao za modu mu je bezgrešan. Sve u svemu, cijeli nastup je bio jedan vizualni i komičarski bombon. Pogledajte ga:

Nakon monologa smo, naravno, krenuli pregledavati sve do čega smo se mogli dočepati na internetu (i podsjetili se na sit com ‘The Carmichael Show’!), a da je izvodio Jerrod Carmichael. I imali smo sreće! Nakon svega što je izveo do sada, upravo ima novi specijal na HBO-u, a koji je svojom narativnom strukturom blizak Hannah Gadsby i njezinom nastupu ‘Nanette’, pa i nastavku ‘Douglas’. Naime, on ne izvodi šale, on izvodi osobnu ispovijest, intimnu priču o sebi, u potpunosti se ogoljuje pred publikom (onom živom i nama za malim ekranima) kako bi kroz humor izliječio traumu.

Kao i ‘Nanette’ i Jerrodov specijal nema naziv, već ima ime. A to ime on drži u tajnosti do samog kraja. Na početku saznajemo da je Jerrod njegovo srednje ime koje on koristi kao prvo, osobno ime. A da bi objasnio koje je njegovo prvo osobno ime Jerrod nas uvodi u obiteljsku anamnezu i saznajemo sve o njegovoj obitelji, precima, odnosima, svemu onome što njega na kraju kraje sada određuje kao odraslog afro-američkog gay muškarca. Zašto slušamo tu ljudsku, obiteljsku, zabavnu, no pomalo i dugu priču? Zato što Jerrod ima tajnu. Koju želi ispričati. A ta tajna je neraskidivo povezana s njegovim imenom i zašto se ne predstavlja njime. Ili kako je sam kazao; zašto ga miče i briše s dokumenata.

Njegovo prvo osobno ime je nastalo spajanjem imena njegovih djedova; majčinog oca i očevog oca. I to ime mu je mrsko i teško zbog razno raznih razloga. Većinu razloga ćemo saznati tijekom nastupa. I njegovu tajnu. I njegovo prvo ime. Tijekom i po završetku ovog nastupa kao da je na pozornici nastao novi muškarac, novi čovjek. Nastup je istovremeno nježan, pun ljubavi, smiješan do boli i srcedrapateljski bolan. A tišina koja je nastala nakon što je otkrio svoju prvu tajnu je bila jednako glasna kao zbijene riječi Hannah Gadsby kada je u bijesu tijekom nastupa ‘Nanette’ ponavljala da ‘mora ispravno ispričati svoju priču’! Nakon više sekundi tišine čak sam i ja u samoći svoje sobe pred ekranom uzviknula taj ‘woohoo!’ uzvik odobravanja i ohrabrenja kao i taj jedan, no prvi od mnogih, gledatelja u publici.

Njegov specijal je premijerno prikazan 1. travnja, dan prije nastupa na SNL-u. I iako je specijal snimljen u veljači, vidi se tijekom njegovog SNL monologa da Jerrod još uvijek pokušava pomiriti u sebi sve što je ispovijedao na pozornici u veljači pred živom publikom, a noć prije pred svima onima koji su ga gledali na malim ekranima. Za njega je sve to još uvijek svježe. I baš zato je on i bio Lorneov Michaelsov sjajan izbor za SNL domaćina tog tjedna.

Jerrodova odluka da tijekom snimanja specijala, tj. njegovog njujorškog nastupa u Blue Note jazz klubu, bude u potpunosti svoj, vizualno je i dojmovno još pojačana režijom koju potpisuje komičarski genij Bo Burnham. Burnham je i montirao specijal, njegov potpis je po cijelom djelu. Njegove kombinacije kadrova publike, ruba pozornice i (pre)blizu postavljenog en face kadra s Jerrodom čine njegov nastup toliko dovoljno tjeskobnim i duhovitim da nam je istovremeno neugodno i prekrasno ga gledati i slušati. Njih dvoje su u ovoj suradnji kreirali jedan novi komičarski trenutak, usudila bih se reći s lirskom podnotom. ‘Rathaniel’ je specijal koji postiže razinu intime da nam se čini kao da ga prisluškujemo. A svi bi ga morali, MORALI poslušati!

Tekst: Tena Razumović Žmara

Fotografije: ‘Rothaniel’

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.