Jadranka Đokić: ‘Divna je ideja da su znanje i talent dovoljni da bismo se probili u zasluženo, međutim…’

Donosimo dio Jadrankinog intervjua iz raskošnog, proljetnog izdanja StoryBOOK magazina koji vas uz mali dar, primjerak mirisa Dsquared2 Wood, od 15. ožujka čeka na kioscima

event 17.03.2021.
Saša Šekoranja

Najbolje stvari se ne kupuju, besplatne su. Saslušati, ne osuđivati, uputiti lijepu riječ i zagrliti ne košta ništa – odgovara Jadranka na pitanje “gdje se kupuju nježnosti?”, kako se ujedno zove najnovija predstava u kojoj glumi u zagrebačkom HNK.
Jadranku ne treba posebno predstavljati, ali treba joj iskreno priznati da je svaki put kad su je pitali u vezi s izgledom dala izvrsnu lekciju o prihvaćanju sebe, o tome kako se nesavršenosti mogu pretvoriti u prednosti i kako ljepota dolazi iz autentičnosti. “Samopouzdanje se stvara godinama. Kada promijeniš odnos prema samom sebi i svom tijelu, do nebitnosti se umanji sve ono što te dovodilo do osjećaja manje vrijednosti”, kaže nam.

U najnovijoj predstavi “Gdje se kupuju nježnosti”, uz Lanu Barić i Dariju Lorenci Flatz utjelovili ste glavni lik, kćer koja preispituje živote svoje bake i majke te koliko njezin život počinje sličiti njihovu. Sudbine ispunjene nasiljem, patnjom i siromaštvom te nadom u bolje sutra… Za koju biste poruku voljeli da se na kraju predstave posebno iskristalizira publici?

Svatko će u ovom snažnom Monikinu djelu uzeti za sebe ono što najdirektnije komunicira s njegovim iskustvom. 
Svi nosimo neke mrakove i boli, ma koliko ih skrivali od svijeta. Sve što je bilo, nepromjenjivo je. Ne uvijek svojom krivnjom nosimo ožiljke koji su nas oblikovali u osobu koja jesmo. Nismo savršeni i to je u redu. Čak ni kada se suočimo sa svojim ranama i najdublje skrivenim bolima i pokušamo se oduprijeti naučenom, svejedno nas zaskoči i iznenadi nešto za što smo mislili da smo nadišli. 
Bez obzira na to odakle naši problemi potječu, bez obzira na to što ne možemo promijeniti našu prošlost niti utjecati na vlastitu genetiku, odgovorni smo kontinuirano utjecati na ono što sami dalje činimo utemeljeno na tom stečenom iskustvu(…) 

Tema se čini istinita kao stvarnost. Gdje smo kao društvo zapeli? Zašto se mnogi prepuštaju takvim životima vjerujući da je to njihova sudbina iz koje se ne mogu iščupati? Danas, u moderno doba, zašto neki misle da mogu sve, a neki da ne mogu ništa?

Moderna vremena pretpostavljaju zaista mnogo od pojedinca. Od zahtjeva za savršenstvo do originalnosti, iznimnosti i posebnosti u bilo kojem pogledu. Puno je tu iznevjerenih očekivanja. Čovjek je kontinuirano u kompeticiji s drugima, vrijednost i status ogledaju mu se u toj pobjedi nad drugima. 
Neki u tom smjeru agresivno grabe bez puno pokrića, ali s mnogo samopouzdanja, a neki zapadaju u očaj i začaran krug nezadovoljstva i osjećaja poniženosti jer u utrci za današnjim idealima ispadaju gubitnici koji su sami krivi jer nisu uspjeli. Mogućnosti i okolnosti nečijeg života potpuno se stavljaju u drugi plan. 
Možda bi bilo podnošljivije i pridonijelo osjećaju normalnosti kada bismo prihvatili da nismo prokleti kletom sudbom, nego smo jednostavno prosječni, iracionalni, obični i nesavršeni ljudi, a sve to ne bismo ni drugima trebali zamjerati. 

Koliko je teško dobiti priliku? Nakon svjetskog pokreta #metoo u posljednje je vrijeme taj problem aktualan i na našem (širem) teritoriju. Mnoge su glumice otvoreno progovorile o seksualnom zlostavljanju profesora i nadređenih kolega.

Rekla bih da izlaze rane i neuspjesi društva da pruži pojedincu pomoć i podršku. Nije tu riječ o jednoj profesiji jer je problem seksualnog uznemiravanja, nasilja u obrazovanim institucijama, na radnome mjestu i na ulicama mnogo širi. Nekažnjavanje i nedostatak prevencije realnost je zbog koje se šuti. Šuti se i iz neznanja, straha od posljedica, srama i osuđivanja društva koje se čini kao da i ne pokušava razumjeti. Neprimjereno pristupamo tim temama, one su tabu o kojem nam je neugodno i misliti.

Saša Šekoranja

Osim toga mlade djevojke danas su više no ikada izložene kultu savršenstva. Društvene mreže i procvat estetske kirurgije agresivno nameću propagandu da se svaki nedostatak može, i mora, ispraviti. No vama se javnost divi baš zato što čvrsto stojite na suprotnoj liniji obrane. No kako to postići?

To što se predstavlja savršenstvom u smislu izgleda vrlo je često samo umjetni konstrukt kojemu je cilj privući pozornost i povećati profit. Uostalom, prevelika želja za poboljšanjem izgleda dobije često epilog koji je sve samo ne savršenstvo.  
Moja namjera nije predstavljati svoj izbor kao bolji ili vrjedniji. 
Jednostavno biram za sebe najbolji put, jedini koji mogu i želim živjeti. To je moj izbor.
Roditelji jednostavno mogu biti tu za dijete pružajući mu prostor sigurnosti, podršku, razgovor i razumijevanje za emocije koje prolazi, ali ne mogu kontrolirati okolinu u kojoj dijete odrasta i u kojoj se treba snaći i izboriti svoj prostor. 
 
Ipak, koliko je izgled važan? Otvaraju li se lakše neka vrata, brže nego znanju i talentu?

Divna je ideja da su znanje i talent dovoljni da bismo se probili u zasluženo, međutim zaboravljamo da nam često treba i ono malo sreće da bismo do šansi i došli. Istraživanja i praksa pokazuju da dobar izgled olakšava određene stvari u životu, ali ne predstavlja sve i ne znači uvijek prednost, pogotovo kad je riječ o pogrešnim razlozima zbog kojih vam netko otvara ta vrata. Glumcima je izgled važan jer način na koji ga vide casting direktori i redatelji odredit će i smjer prema različitim ulogama. Zato smatram važnim različitost našeg autentičnog izgleda jer je bogatstvo i velika vrijednost. 

Razgovarala: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ikea u kolovozu otvara svoju novu trgovinu u Beču, no to ne bi bilo ništa posebno da u pitanju nije jedan poprilično progresivan način promišljanja konzumerizma, urbanizma i arhitekture

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.