Izgubite se u najljepšim vrtovima svijeta

Ovo je pet najljepših svjetskih vrtova koji su u vrijeme korona lockdowna otvorili i svoja virtualna vrata raja. Zašto ne biste otputovali? Odmorite se, zaslužili ste!

event 22.07.2020.
vrt3a

Waddesdon Manor, Waddesdon, Engleska

Dvorac Waddesdon, izgrađen u neorenesansnom stilu, do kasnih 1800-ih bio je dom obitelji Rothschild. Njegov prvi vlasnik bio je barun Ferdinand de Rothschild, a posljednji James de Rothschild. Od 1959. Waddesdon Manorom upravlja zaklada Rothschild i od tada jedno je od najposjećenijih prirodnih blaga u Engleskoj.
Vrtove je dizajnirao barun Ferdinand de Rothschild uz pomoć pejzažnog arhitekta Elie Lainé.

Profimedia
Profimedia

Claude Monet’s Garden, Giverny, Francuska

Legenda kaže da je poznati francuski slikar Claude Monet odlučio da se mora preseliti u Giverny u Francuskoj, nakon što je iz prozora vlaka vidio to čudnovato selo. Nakon što je kupio vlastitu kuću i zemljište u Givernyju, Monet je izradio svoju viziju prekrasnih vrtova kako bi ih zatim mogao slikati. Vodeni ljiljani – serija od oko 250 Monetovih slika, inspirirana je njegovim vrtovima, a uključuju istaknuta djela poput The Water Lily Pond (japanski most s pogledom na mirno jezero s ljiljanima). Posljednja tri desetljeća Monetova života vrt je bio glavni izvor njegove umjetničke inspiracije te je slikao i kad se već suočio s teškim oštećenjima vida. Kada završite obilazak vrtova, možete virtualno obići i Monetovu kuću.

Profimedia
Profimedia

Chicago Botanic Garden, Chicago IL


Vrt se sastoji od 27 vrtova, na 385 hektara i četiri prirodna područja, tako da ovdje zaista možete puno toga vidjeti, bilo da ste na virtualnoj turneji ili u stvarnom životu. Hortikulturno društvo, osnovano 1890. godine, službeno je otvorilo Botanički vrt u Chicagu 1972. godine. Među tih 27 vrtova svakako vrijedi posjetiti vrt sa zidovima, Japanski vrt i Centar za znanost o biljkama.

Profimedia
Profimedia

Hawaii Tropical Botanical Garden, Papaikou

Havajski tropski botanički vrt nalazi se na 17 hektara i uključuje ne samo svoj vrt, već i rezervat prirode. Uz mnoštvo slapova, potoka i šetnica na obali Tihog oceana, ova je virtualna tura prije svega smirujuća, i vizualno i zvučno. 1977. Dan J. Lutkenhouse kupio je imanje koje je kasnije pretvorio u vrt koji je za posjetitelje otvorio 1984. godine. Godine 1995. obitelj Lutkenhouse je vlasništvo ovog bogatstva ostavila neprofitnoj zakladi. Na svojoj turi između ostalog možete vidjeti dvije tisuće biljnih vrsta, te palme kokosa i manga koje postoje više od jednog stoljeća.

Profimedia
Profimedia


Kew Gardens, Richmond, Engleska

Kew Gardens dio je Kraljevskih botaničkih vrtova, Kew, koji također uključuje Wakehurst, povijesnu kuću i vrt smješten na više od sat vremena udaljenom zapadnom Sussexu, u Engleskoj. Smješten sa svojom palačom na 326 hektara Kew Gardens dio je UNESCO-ve svjetske baštine. Ova virtualna turneja uključuje i palaču Kew – glavna preživjela struktura poznata je pod nazivom Nizozemska kuća – koja je nekada bila rezidencija kralja Georgea III i njegove obitelji. Iako je to najmanja kraljevska palača koja postoji, to je još uvijek impresivan povijesni dom, rađen u stilu manirističke arhitekture s nizozemskim utjecajima. Kew Gardens i Wakehurst imaju ukupno oko 27 tisuća vrsta biljaka, preko osam milijuna primjeraka biljaka i gljivičnog herbarija, te sjemensku banku koja sadrži više od 40 000 vrsta.

Autor: A.H.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.