IZABEL KOVAČIĆ: Mateo i ja jedno drugome najveća smo podrška

Karizmatična i autentična poduzetnica i naš poznati nogometaš Mateo Kovačić u ponedjeljak su postali roditelji sinčića. Tim povodom prisjetili smo se intervjua i editorijala koji nam je Izabel ekskluzivno dala prije nekoliko mjeseci.

event 13.10.2020.

Ona je ljepotica svjetske klase i zaista bi bilo ne­po­šteno nazvati je samo ženom nogometaša. Izabel Kovačić, životna ljubav našeg srebrnog reprezentativca Matea Kovačića, pozornost svjetskih medija privukla je autentičnom ljepotom i odmjerenošću, međutim do 28. godine ta diplomirana ekonomistica već se dokazala i kao kreativna poduzetnica. Pokrenula je brend eko dječje odjeće i obuće Lunilou, potpisala i kozmetičku liniju Bella, s Mateom je osnovala humanitarnu zakladu Mateo Kovačić, a odnedavno je i zaštitno lice novog pametnog nakita Bellabeat.

Book: Prije četiri godine pokrenuli ste brend eko dječje obuće i odjeće. Kako biste definirali Lunilou? 
Sad kad kažete četiri godine zvuči mi tako kratko, imam dojam da smo zaokupljeni time već cijelo desetljeće. Lunilou je projekt moje sestre Ivane i mene koji smo započeli zbog nećakinje i njezina atopijskog dermatitisa. Pronalazak odjeće koja bi joj odgovarala jednostavno je bio prekompliciran. U jednom trenutku samo smo prestale tražiti odjeću i krenule u potragu za materijalima. Ideja smo imale i previše i jedva smo čekale pronaći tvornicu s kojom ćemo moći surađivati i stvoriti Lunilou. Lunilou je osmišljen za našu obitelj, ali obitelj se, eto, proširila na naše klijente koji su prepoznali kvalitetu materijala i ideju brige za naše najmanje dok se ujedno brinemo za okoliš.

Book: Sad kad znamo što vas je inspiriralo za pokretanje eko brenda dječje odjeće otkrijte nam i koji je ključni modni komad u kolekciji.
Eko nije samo trend nego nužnost koju zanemarujemo. Roditelji imaju priliku birati među nebrojeno puno brendova i materijala odjeće i obuće za svoje dijete, a u tom moru izbora nudimo najmekanije, najudobnije i najsigurnije proizvode. 
Prvi proizvod koji je izišao iz naše male manufakture Lunilou bile su dječje mokasine od kože bez kroma, koje su mi i danas najdraži komad u našoj kolekciji. Ručno napravljene mokasine za najnježnija stopala i prve dječje eco-friendly mokasine u Hrvatskoj.

Book: A tko je u vašoj maloj manufakturi zadužen za kreativu, dizajn kolekcije?
Izabel: U početku smo sestra i ja radile apsolutno sve – kreativa, dizajn, nabava materijala, istraživanje novih procesa proizvodnje i postproizvodnje… baš sve. Iznimno nam je bilo važno da sve vidimo i isprobamo kako bismo bile sigurne kakav proizvod nudimo. Sada smo pronašli ljude kojima vjerujemo i koji razumiju kako vidimo budućnost Lunilou.

Book: Koje materijale koristite i gdje ih nabavljate?
Izabel: Organski pamuk, lan, vlakna bambusa i reciklirani poliamid. Svi prirodni materijali koje koristimo imaju GOTS certifikat i OEKO-TEX standard 100, a uglavnom ih nabavljamo u Portugalu i Italiji. Za neke proizvode materijale smo nabavili kod nas i cilj nam je što više proizvodnju preseliti u Hrvatsku.

Jelena Balić/StoryBOOK

Book: Prema nekim statistikama prodaja proizvoda koji se oglašavaju kao održivi/ekološki raste šest puta brže od ostalih. Kakva su vaša iskustva, koliko je ljudima to važno pri kupnji odjeće?
Izabel: S obzirom na to da sestra i ja ne živimo u Hrvatskoj, moram priznati da nismo bile do kraja upoznate s ekološkom situacijom, no kada smo pokrenule Lunilou, vrlo brzo nam je postalo jasno da je potreba i potražnja upravo za takvim prozvodima vrlo velika. 
Roditelji imaju mogućnost informirati se kako se još bolje brinuti za svoje dijete. U današnjoj masovnoj proizvodnji koristi se puno štetnih kemikalija, i u proizvodnji i u postproizvodnji. 
U Lunilou posebnu smo pozornost posvetili upravo tome pa svi naši proizvodi prolaze proces ozonskog pranja. To znači da su prikladni za osjetljivu kožu i ne sadržavaju kemijske ostatke nastale tijekom proizvodnje. Što više ljudima govorimo o štetnim tvarima koje dolaze u dodir s dječjom kožom, to više pozornosti pridaju materijalima i proizvodima koje kupuju.

Book: Globalno zagađenje jedan je od najvećih problema modernog društva, moda odnosno proizvodnja jeftine odjeće pogotovo je jedno od gorućih pitanja. Što mislite o tome, smatrate li da brendovi moraju imati tu odgovornost prema društvu?
Izabel: Mislim da napokon dolazi vrijeme kada ljudi počinju prihvaćati da mogu utjecati na svijet oko sebe, na loš i na dobar način. Ne treba puno kako bi se situacija promijenila, a najbolje je početi od sebe. 
Slow fashion princip je prema kojem krojimo brend. Kvalitetni materijali i klasični dizajn koji ne podliježe sezonskim trendovima i koji se može prenositi na mlađe generacije kako to inače uvijek biva. Upravo zato pažnju posvećujemo odabiru boja koje koristimo u kolekcijama. Vjerni smo lagano zagasitim bojama i varijantama plave i ružičaste koje ne sadržavaju štetne tvari i kemikalije. 
Kada je riječ o odgovornosti brendova prema društvu, mislim da upravo iz tog trenda počinje proces proizvodnje. O recikliranim materijalima puno se govori i oni su temelj proizvodnje mnogih brendova, pa i našeg. 
Recikliranjem smanjujemo potrebu za preradom i procesuiranjem sirovih materijala koje uzrokuje onečišćenje vode i zraka, a s obzirom na to da se od recikliranih proizvoda stvaraju novi proizvodi, smanjuje se količina smeća po deponijima i samim time emisija metana. U Lunilou ne želimo okretati glavu od takvih problema i upravo zato smo odlučili da će naši kupaći kostimi za djecu i odrasle biti izrađeni od recikliranog poliamida, što se zapravo odnosi na recikliranu plastiku, npr. PET boce, plastične slamke itd. 
Svaki brend koliko god bio malen može pridonijeti očuvanju okoliša i rješavanju najvećeg problema koji se stavlja pred nas.

Book: U modnom svijetu vrlo često surađuju brendovi, dizajneri i slavne osobe. Tko je “taj netko”koga biste željeli u svom brendu? 
Izabel: Ufff, ima ih zaista puno… Svuda oko nas su inspirativne žene, majke, poduzetnice kojima se divim i koje definitivno vidim kao inspiraciju za Lunilou. No ipak neću otkriti sve s obzirom na to da spremamo nekoliko iznenađenja za sljedeću godinu.

Book: Takvu inspirativnu ženu u vama su pronašli u Bellabeatu, čije ste zaštitno lice za novi nakit Leaf Crystal koji omogućuje pristup ekskluzivnom wellness sadržaju poput face joge, pilatesa, joge i fitnessa kao i brojnim meditacijama te opcijama za praćenje podataka o zdravlju žene (aktivnosti, spavanje, hidratacija, menstrualni ciklus…). Što od toga koristite? 
Izabel: Suradnja s Bellabeatom nametnula se prirodno uz neke zajedničke vrijednosti kojima se vodimo, oni u poslovanju, a ja u životu. Baš kao i meni, iznimno im je važna posvećenost zdravlju i kvaliteti života tako da sam veoma sretna što ću imati priliku otkriti sve opcije koje nude u aplikaciji i samim time poboljšati neke navike koje malo zapostavljam, a među njima su hidratacija i spavanje.

Jelena Balić/StoryBOOK

Book: Usprkos tom “zapostavljanju” redovito ste na listi najljepših svjetskih WAG-sica – zbog autentičnog izgleda, modnog stila, predivne kose… Koliko ulažete u izgled? Koji su vam omiljeni načini njege?
Izabel: Na njegu nikad nisam gledala kao na ulaganje u izgled. I sestru i mene mama je odmalena učila da moramo uvijek biti uredne i čiste i tog se principa i danas obje držimo. Malo iz straha od mame, a uglavnom zato što mi se kombinacija manje je više u kozmetici pokazala kao pravi odabir. Najvažnije mi je da je koža čista i hidratizirana, a kosa nahranjena uljem ili maskom. To mi je osnova za svaki dan, a za posebne prilike ipak više vjerujem stručnjacima kojima se prepustim u ruke.

Book: Prošle godine osmislili ste kozmetičku liniju. Koji vam je proizvod must have?
Izabel: Tako je. U suradnji s Olivalom i dm-om osmislili smo liniju proizvoda Bella, koje i najčešće koristim. Piling za tijelo i suho ulje za kosu i kožu definitivno su moji favoriti.

Book: Pitate li nekad supruga Matea za savjet ili mišljenje? Koliko vam se petlja u posao i na koji način?
Izabel: Ma ja volim kad se on petlja jer korisno je ponekad čuti savjet ili kritiku nekoga tko sve to promatra iz drugog kuta. 
Iako mu možda to ne priznam odmah, dosta savjeta čak i prihvatimo.

Book: A vi njemu, dajete li mu nekad modne savjete? Ili možda nogometne kritike? 
Izabel: Ufff, oko nogometa ipak sve prepuštam njemu, no za modu uvijek imam spreman komentar.

Book: Koji vam je omiljeni modni komad u garderobi?
Izabel: Zaluđena sam kombinezonima, imam ih svih vrsta i boja. Moja ljubav prema tom odjevnom predmetu traje već nekoliko godina bez obzira na trendove. Kako sam stalno u pokretu i na putu, važno mi je da ujutro nemam previše komplikacija oko outfita i da sam vrlo brzo spremna.

Book: Privatni život vs. karijera – koliko vam je zahtjevan zadatak to uskladiti?
Izabel: Trenutačno je sve dosta stresno jer smo oboje stalno na putu – Mateo zbog klupskih obaveza, a ja zbog Lunilou. Svake godine sudjelujemo na barem tri do četiri dječja sajma u Europi. Priprema i sudjelovanje zaista zahtijevaju puno odricanja. 
No jedno smo drugome uvijek podrška tako da, eto, samo još više uživamo kada uspijemo uhvatiti zajedničke trenutke.

Book: Trenutačno živite u Londonu, kako izgleda vaša svakodnevica, što volite raditi kad ukradete vrijeme samo za vas dvoje?
Izabel: Naš život u Londonu u najmanju je ruku, rekla bih, hektičan. Trebalo nam je dosta vremena da pronađemo stan kako bismo napokon imali mjesto za sebe. Sada kada smo to riješili moram priznati da počinjemo uživati. 
Svakodnevica nam je zapravo uobičajena – odlazak u kupnju, kuhanje ručka, Mateov trening, moji brojni online sastanci, a navečer Netflix i chill moment.

Book: Gdje izlazite, s kim se najčešće družite?
Ne izlazimo baš često, više uživamo s prijateljima u kućnom okruženju. Upravo se s prijateljima i najviše družimo, kao i s obitelji koja nam dolazi u posjet.

Book: Vas dvoje zajedno ste i u jednom biznisu – pokrenuli ste Zakladu Mateo Kovačić. Tko su primarni korisnici zaklade, kome je namijenjena?
Izabel: Zaklada je pomogla pri otvorenju habilitacijskog centra SILAB i iznimno smo ponosni i sretni što možemo biti dijelom takve predivne priče. 
Habilitacijska Udruga za djecu s teškoćama u razvoju – Senzorno Integracijski Laboratorij (SILAB) osnovana je u srpnju 2017. godine radi pružanja habilitacije djeci sa smetnjama u razvoju. Habilitacijski program provodi se putem senzorne integracije, fizioterapije i radne terapije.
Korisnici su centra djeca s oštećenjem sluha, poremećajem govora, poremećajem u ponašanju, Downovim sindromom, autizmom, ADHD poremećajem i ostalim disfunkcijama u psihomotornom razvoju.
Stručni tim habilitacijskog centra sastoji se od pedijatra, fizioterapeuta i radnih terapeuta s verificiranim međunarodnim tečajevima AYRES senzorne integracije ASI, Bobath terapije i Neurofeedback terapije.
S nevjerojatnim ljudima iz SILABA planiramo se širiti i razvijati, a malim pacijentima osigurati sveobuhvatnu procjenu i terapiju na jednom mjestu u što kraćem vremenu.

Jelena Balić/StoryBOOK

Autor: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.