IZABEL KOVAČIĆ: Mateo i ja jedno drugome najveća smo podrška

Karizmatična i autentična poduzetnica i naš poznati nogometaš Mateo Kovačić u ponedjeljak su postali roditelji sinčića. Tim povodom prisjetili smo se intervjua i editorijala koji nam je Izabel ekskluzivno dala prije nekoliko mjeseci.

event 13.10.2020.

Ona je ljepotica svjetske klase i zaista bi bilo ne­po­šteno nazvati je samo ženom nogometaša. Izabel Kovačić, životna ljubav našeg srebrnog reprezentativca Matea Kovačića, pozornost svjetskih medija privukla je autentičnom ljepotom i odmjerenošću, međutim do 28. godine ta diplomirana ekonomistica već se dokazala i kao kreativna poduzetnica. Pokrenula je brend eko dječje odjeće i obuće Lunilou, potpisala i kozmetičku liniju Bella, s Mateom je osnovala humanitarnu zakladu Mateo Kovačić, a odnedavno je i zaštitno lice novog pametnog nakita Bellabeat.

Book: Prije četiri godine pokrenuli ste brend eko dječje obuće i odjeće. Kako biste definirali Lunilou? 
Sad kad kažete četiri godine zvuči mi tako kratko, imam dojam da smo zaokupljeni time već cijelo desetljeće. Lunilou je projekt moje sestre Ivane i mene koji smo započeli zbog nećakinje i njezina atopijskog dermatitisa. Pronalazak odjeće koja bi joj odgovarala jednostavno je bio prekompliciran. U jednom trenutku samo smo prestale tražiti odjeću i krenule u potragu za materijalima. Ideja smo imale i previše i jedva smo čekale pronaći tvornicu s kojom ćemo moći surađivati i stvoriti Lunilou. Lunilou je osmišljen za našu obitelj, ali obitelj se, eto, proširila na naše klijente koji su prepoznali kvalitetu materijala i ideju brige za naše najmanje dok se ujedno brinemo za okoliš.

Book: Sad kad znamo što vas je inspiriralo za pokretanje eko brenda dječje odjeće otkrijte nam i koji je ključni modni komad u kolekciji.
Eko nije samo trend nego nužnost koju zanemarujemo. Roditelji imaju priliku birati među nebrojeno puno brendova i materijala odjeće i obuće za svoje dijete, a u tom moru izbora nudimo najmekanije, najudobnije i najsigurnije proizvode. 
Prvi proizvod koji je izišao iz naše male manufakture Lunilou bile su dječje mokasine od kože bez kroma, koje su mi i danas najdraži komad u našoj kolekciji. Ručno napravljene mokasine za najnježnija stopala i prve dječje eco-friendly mokasine u Hrvatskoj.

Book: A tko je u vašoj maloj manufakturi zadužen za kreativu, dizajn kolekcije?
Izabel: U početku smo sestra i ja radile apsolutno sve – kreativa, dizajn, nabava materijala, istraživanje novih procesa proizvodnje i postproizvodnje… baš sve. Iznimno nam je bilo važno da sve vidimo i isprobamo kako bismo bile sigurne kakav proizvod nudimo. Sada smo pronašli ljude kojima vjerujemo i koji razumiju kako vidimo budućnost Lunilou.

Book: Koje materijale koristite i gdje ih nabavljate?
Izabel: Organski pamuk, lan, vlakna bambusa i reciklirani poliamid. Svi prirodni materijali koje koristimo imaju GOTS certifikat i OEKO-TEX standard 100, a uglavnom ih nabavljamo u Portugalu i Italiji. Za neke proizvode materijale smo nabavili kod nas i cilj nam je što više proizvodnju preseliti u Hrvatsku.

Jelena Balić/StoryBOOK

Book: Prema nekim statistikama prodaja proizvoda koji se oglašavaju kao održivi/ekološki raste šest puta brže od ostalih. Kakva su vaša iskustva, koliko je ljudima to važno pri kupnji odjeće?
Izabel: S obzirom na to da sestra i ja ne živimo u Hrvatskoj, moram priznati da nismo bile do kraja upoznate s ekološkom situacijom, no kada smo pokrenule Lunilou, vrlo brzo nam je postalo jasno da je potreba i potražnja upravo za takvim prozvodima vrlo velika. 
Roditelji imaju mogućnost informirati se kako se još bolje brinuti za svoje dijete. U današnjoj masovnoj proizvodnji koristi se puno štetnih kemikalija, i u proizvodnji i u postproizvodnji. 
U Lunilou posebnu smo pozornost posvetili upravo tome pa svi naši proizvodi prolaze proces ozonskog pranja. To znači da su prikladni za osjetljivu kožu i ne sadržavaju kemijske ostatke nastale tijekom proizvodnje. Što više ljudima govorimo o štetnim tvarima koje dolaze u dodir s dječjom kožom, to više pozornosti pridaju materijalima i proizvodima koje kupuju.

Book: Globalno zagađenje jedan je od najvećih problema modernog društva, moda odnosno proizvodnja jeftine odjeće pogotovo je jedno od gorućih pitanja. Što mislite o tome, smatrate li da brendovi moraju imati tu odgovornost prema društvu?
Izabel: Mislim da napokon dolazi vrijeme kada ljudi počinju prihvaćati da mogu utjecati na svijet oko sebe, na loš i na dobar način. Ne treba puno kako bi se situacija promijenila, a najbolje je početi od sebe. 
Slow fashion princip je prema kojem krojimo brend. Kvalitetni materijali i klasični dizajn koji ne podliježe sezonskim trendovima i koji se može prenositi na mlađe generacije kako to inače uvijek biva. Upravo zato pažnju posvećujemo odabiru boja koje koristimo u kolekcijama. Vjerni smo lagano zagasitim bojama i varijantama plave i ružičaste koje ne sadržavaju štetne tvari i kemikalije. 
Kada je riječ o odgovornosti brendova prema društvu, mislim da upravo iz tog trenda počinje proces proizvodnje. O recikliranim materijalima puno se govori i oni su temelj proizvodnje mnogih brendova, pa i našeg. 
Recikliranjem smanjujemo potrebu za preradom i procesuiranjem sirovih materijala koje uzrokuje onečišćenje vode i zraka, a s obzirom na to da se od recikliranih proizvoda stvaraju novi proizvodi, smanjuje se količina smeća po deponijima i samim time emisija metana. U Lunilou ne želimo okretati glavu od takvih problema i upravo zato smo odlučili da će naši kupaći kostimi za djecu i odrasle biti izrađeni od recikliranog poliamida, što se zapravo odnosi na recikliranu plastiku, npr. PET boce, plastične slamke itd. 
Svaki brend koliko god bio malen može pridonijeti očuvanju okoliša i rješavanju najvećeg problema koji se stavlja pred nas.

Book: U modnom svijetu vrlo često surađuju brendovi, dizajneri i slavne osobe. Tko je “taj netko”koga biste željeli u svom brendu? 
Izabel: Ufff, ima ih zaista puno… Svuda oko nas su inspirativne žene, majke, poduzetnice kojima se divim i koje definitivno vidim kao inspiraciju za Lunilou. No ipak neću otkriti sve s obzirom na to da spremamo nekoliko iznenađenja za sljedeću godinu.

Book: Takvu inspirativnu ženu u vama su pronašli u Bellabeatu, čije ste zaštitno lice za novi nakit Leaf Crystal koji omogućuje pristup ekskluzivnom wellness sadržaju poput face joge, pilatesa, joge i fitnessa kao i brojnim meditacijama te opcijama za praćenje podataka o zdravlju žene (aktivnosti, spavanje, hidratacija, menstrualni ciklus…). Što od toga koristite? 
Izabel: Suradnja s Bellabeatom nametnula se prirodno uz neke zajedničke vrijednosti kojima se vodimo, oni u poslovanju, a ja u životu. Baš kao i meni, iznimno im je važna posvećenost zdravlju i kvaliteti života tako da sam veoma sretna što ću imati priliku otkriti sve opcije koje nude u aplikaciji i samim time poboljšati neke navike koje malo zapostavljam, a među njima su hidratacija i spavanje.

Jelena Balić/StoryBOOK

Book: Usprkos tom “zapostavljanju” redovito ste na listi najljepših svjetskih WAG-sica – zbog autentičnog izgleda, modnog stila, predivne kose… Koliko ulažete u izgled? Koji su vam omiljeni načini njege?
Izabel: Na njegu nikad nisam gledala kao na ulaganje u izgled. I sestru i mene mama je odmalena učila da moramo uvijek biti uredne i čiste i tog se principa i danas obje držimo. Malo iz straha od mame, a uglavnom zato što mi se kombinacija manje je više u kozmetici pokazala kao pravi odabir. Najvažnije mi je da je koža čista i hidratizirana, a kosa nahranjena uljem ili maskom. To mi je osnova za svaki dan, a za posebne prilike ipak više vjerujem stručnjacima kojima se prepustim u ruke.

Book: Prošle godine osmislili ste kozmetičku liniju. Koji vam je proizvod must have?
Izabel: Tako je. U suradnji s Olivalom i dm-om osmislili smo liniju proizvoda Bella, koje i najčešće koristim. Piling za tijelo i suho ulje za kosu i kožu definitivno su moji favoriti.

Book: Pitate li nekad supruga Matea za savjet ili mišljenje? Koliko vam se petlja u posao i na koji način?
Izabel: Ma ja volim kad se on petlja jer korisno je ponekad čuti savjet ili kritiku nekoga tko sve to promatra iz drugog kuta. 
Iako mu možda to ne priznam odmah, dosta savjeta čak i prihvatimo.

Book: A vi njemu, dajete li mu nekad modne savjete? Ili možda nogometne kritike? 
Izabel: Ufff, oko nogometa ipak sve prepuštam njemu, no za modu uvijek imam spreman komentar.

Book: Koji vam je omiljeni modni komad u garderobi?
Izabel: Zaluđena sam kombinezonima, imam ih svih vrsta i boja. Moja ljubav prema tom odjevnom predmetu traje već nekoliko godina bez obzira na trendove. Kako sam stalno u pokretu i na putu, važno mi je da ujutro nemam previše komplikacija oko outfita i da sam vrlo brzo spremna.

Book: Privatni život vs. karijera – koliko vam je zahtjevan zadatak to uskladiti?
Izabel: Trenutačno je sve dosta stresno jer smo oboje stalno na putu – Mateo zbog klupskih obaveza, a ja zbog Lunilou. Svake godine sudjelujemo na barem tri do četiri dječja sajma u Europi. Priprema i sudjelovanje zaista zahtijevaju puno odricanja. 
No jedno smo drugome uvijek podrška tako da, eto, samo još više uživamo kada uspijemo uhvatiti zajedničke trenutke.

Book: Trenutačno živite u Londonu, kako izgleda vaša svakodnevica, što volite raditi kad ukradete vrijeme samo za vas dvoje?
Izabel: Naš život u Londonu u najmanju je ruku, rekla bih, hektičan. Trebalo nam je dosta vremena da pronađemo stan kako bismo napokon imali mjesto za sebe. Sada kada smo to riješili moram priznati da počinjemo uživati. 
Svakodnevica nam je zapravo uobičajena – odlazak u kupnju, kuhanje ručka, Mateov trening, moji brojni online sastanci, a navečer Netflix i chill moment.

Book: Gdje izlazite, s kim se najčešće družite?
Ne izlazimo baš često, više uživamo s prijateljima u kućnom okruženju. Upravo se s prijateljima i najviše družimo, kao i s obitelji koja nam dolazi u posjet.

Book: Vas dvoje zajedno ste i u jednom biznisu – pokrenuli ste Zakladu Mateo Kovačić. Tko su primarni korisnici zaklade, kome je namijenjena?
Izabel: Zaklada je pomogla pri otvorenju habilitacijskog centra SILAB i iznimno smo ponosni i sretni što možemo biti dijelom takve predivne priče. 
Habilitacijska Udruga za djecu s teškoćama u razvoju – Senzorno Integracijski Laboratorij (SILAB) osnovana je u srpnju 2017. godine radi pružanja habilitacije djeci sa smetnjama u razvoju. Habilitacijski program provodi se putem senzorne integracije, fizioterapije i radne terapije.
Korisnici su centra djeca s oštećenjem sluha, poremećajem govora, poremećajem u ponašanju, Downovim sindromom, autizmom, ADHD poremećajem i ostalim disfunkcijama u psihomotornom razvoju.
Stručni tim habilitacijskog centra sastoji se od pedijatra, fizioterapeuta i radnih terapeuta s verificiranim međunarodnim tečajevima AYRES senzorne integracije ASI, Bobath terapije i Neurofeedback terapije.
S nevjerojatnim ljudima iz SILABA planiramo se širiti i razvijati, a malim pacijentima osigurati sveobuhvatnu procjenu i terapiju na jednom mjestu u što kraćem vremenu.

Jelena Balić/StoryBOOK

Autor: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ikea u kolovozu otvara svoju novu trgovinu u Beču, no to ne bi bilo ništa posebno da u pitanju nije jedan poprilično progresivan način promišljanja konzumerizma, urbanizma i arhitekture

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.