Ivana Andabaka: Počinje Salon mladih – važan događaj za sve ljubitelje arta

Sutra, 21. listopada, u Domu Hrvatskih likovnih umjetnika u Meštrovićevom paviljonu otvara se 35. Salon mladih Millennial. U raskošnom jesenskom broju premium lifestyle magazina Storybook razgovarali smo s ravnateljicom HDLU-a, Ivanom Andabakom, koja nam je pričala zašto su umjetnici potrebni društvu, što je posebno naglasilo ovo razdoblje COVID-19 pandemije, isplati li se ulagati u umjetnine, kako je biti žena na vodećoj poziciji, a osvrnula se i na Salon mladih

event 20.10.2020.
Robert Gašpert

Zahvaljujući zahtjevnoj i strogoj, ali pravednoj i fleksibilnoj ravnateljici, HDLU je danas jedna od najorganiziranijih i najagilnijih organizacija na hrvatskoj kulturnoj sceni. No kad je prihvatila funkciju ravnateljice Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, Ivani Andabaki nije bilo nimalo lako. Iako je već tada, nakon što je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, imala iskustvo brand managerice u jednoj velikoj, međunarodnoj kompaniji te je magistarsku diplomu iz menadžmenta u kulturi stekla na fakultetu Internacional Universitat de Catalunya u Barceloni, a zatim je bila i voditeljica odjela za strukovno obrazovanje u Agenciji za mobilnost i programe EU na provedbi programa za cjeloživotno učenje (poslije Erasmus+ programa), mnogi su (javno) mislili da je premlada, a k tome još i – žena. 

Iako odgovorna za financijsku, pravnu i organizacijsku stabilizaciju udruge, uspostavu brojnih umjetničkih projekata razvijenih u suradnji s privatnim sektorom, poticanje razvoja umjetničke djelatnosti u kontekstu kulturnih i kreativnih industrija, razvoj edukativnih programa za članove HDLU-a, diversifikaciju izvora prihoda HDLU-a, uključenje HDLU-a u brojne projekte Europske unije uz zadržavanje heterogenog i dinamičnog izložbenog programa četiriju galerija kojima HDLU upravlja, Ivana se nije prepala, nego je svima pokazala da je itekako kompetentna.

SALON MLADIH

Što je HDLU pripremio za nadolazeću izložbenu sezonu?

21. listopada otvaramo 35. izdanje Salona mladih, najveću i najvažniju nacionalnu izložbenu manifestaciju umjetnika mlađih od 35 godina koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, fotografije, performansa, videa, sound arta i sl. Ove godine Salon mladih raste i djeluje i izvan Meštrovićeva paviljona; uz kustosku selekciju pod temom “Millennial” prema izboru Nike Šimičić koja će se predstaviti u Domu HDLU-a, ove godine predstavljamo i izbor mlade povjesničarke umjetnosti Anite Ruso “Situacija” koji će u galeriji Forum, Canvas te u bivšem kinu Urania predstaviti najistaknutije produkcije mladih umjetnika u posljednje dvije godine koji, zbog neuklapanja u kustosku temu, nisu imali mogućnost sudjelovanja na centralnoj izložbi. Ovo je jedinstvena prilika da se publika upozna s aktualnim djelovanjem mlade generacije hrvatskih umjetnika.

Robert Gaspert / StoryBOOK
StoryBOOK

Autor: A.H.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.