I prije erupcije vulkana, Pompeji su bili najvrelije mjesto u starom Rimu

“Umjetnost i senzualnost u kućama Pompeja”, nova izložba erotske umjetnosti, iskopane iz ruševina Pompeja, nudi uvid u 70 totalno seksi predmeta, uključujući freske, mramorne skulpture i brončane medaljone

event 25.04.2022.
Hermafrodit i satir

Posljednjih godina s arheološkog nalazišta u Pompejima, gradu koji je 24. kolovoza 79. godine ostao zatrpan ispod naslaga lave i pepela iz erupcije obližnjeg vulkana Vezuva. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela punih 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Posljednjih godina iskopana su mnoga djela, poput freske koja prikazuje boga plodnosti Prijapa koji važe svoj penis. Druga pak prikazuje grčku princezu Ledu koju oplođuje rimski bog prerušen u labuda.

Stari Rimljani obožavali su grčki mitovi poput onog o Ledi i labudu, a voljeli su i prikazivati sve vrste snošaja. Erotika je u to doba bila posvuda: u kućama, kupalištima i javnim prostorima, ponajviše zahvaljujući utjecaju Grka, čija je umjetnost sadržavala golotinju. S ovim novim otkrićima, arheolozi preispituju svoje pretpostavke o značaju erotskih slika za kulturu starog Rima.

S godinama se uvriježilo mišljenje kako su sve prostorije ukrašene ovakvim scenama označavale neku vrstu bordela i da su slike bile poput jelovnika usluga koje se nude na tom mjestu. No, sad se čini da istina i nije bila baš tako jednostavna.

U sklopu izložbe kustosi su rekreirali rimske domove, a posjetitelji, uključujući djecu, pozvani su da život u starom Rimu istraže putem interaktivne aplikacije koja pomaže u kontekstualizaciji slika i skulptura koje se pojavljuju u njima. Pa ako vas put nanese na jug Italije, izložbu “Umjetnost i senzualnost u kućama Pompeja” možete razgledati do 15. siječnja 2023. u arheološkom parku Pompeji.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.