‘Girlhood’ – knjiga o zamkama i izazovima biti ženom u današnjem svijetu

Nova knjiga Melisse Febos ‘Girlhood’ donosi čitateljima osam eseja o odrastanju u ženskom tijelu, a koje je svoj spolni razvoj postiglo u dobi od 11 godina. Knjiga je feministički dokaz opstanka: godine dehumaniziranja seksa s dječacima i muškarcima, uznemiravanje žena, proganjanje, ovisnost o drogama i ono što ona opisuje kao ‘sve veću sigurnost načina zlostavljanja vlastitog tijela.’ Priča koju priča nije samo njezina: Melissa Febos je intervjuirala mnoge druge žene o njihovom seksualnom životu i uvrstila njihova svjedočenja u ovu dalekosežnu pripovijest

event 12.05.2021.
Melissa Febos

Prije gotovo deset godina Melissa Febos dobro je razmislila i odlučila objaviti svoj debitantski memoar ‘Whip Smart’ pod svojim imenom, a ne pod pseudonimom i u jednom intervjuu se referirala na svoju odluku, u retrospektivi: ‘To nije spriječilo ljude da o meni misle kao o bivšoj seksualnoj radnici kojoj se dogodilo da o tome napiše knjigu, umjesto kao o spisateljici koja je ispričala priču o vlastitom iskustvu u seksualnom radu.’ Nakon tih riječi jedino što ostaje jest da se zamislimo i pomislimo: Melissu Febos više nitko ne poštuje. Njezina autobiografska zbirka iz 2017. godine, ‘Abandon Me’, govori o otrovnoj ljubavnoj vezi, njezinom rođenom ocu i morskom kapetanu koji ju je odgojio. Bila je finalistica književne nagrade Lambda i na mnogim listama najboljih knjiga godine. Bivša je profesionalna domina koja sada predaje publicistiku u Iowi.

Melissa Febos

Melissa Febos se ponovno vraća u vlastito djetinjstvo, uključuje šest stranica izvornih bilješki i crpi misli od Lacana, Kimberléa Crenshawa i Samuela Johnsona. Kao gorljiva zagovornica prava životinja, identificira se s orangutanom u kavezu po imenu Jenny i opsjednuta je okrutnim psihološkim eksperimentima na životinjama, poput rezus majmuna Harryja Harlowa, lišenog dodira godinu dana. Zvuči zastrašujuće. Nije. Na žalost. I zato ju treba čitati.

https://www.instagram.com/p/CC6smikBcto/?utm_source=ig_web_copy_link

Ipak Melissa Febos nije bezrezervno mračna. U eseju ‘The Mirror Test’ genijalno se referira na engleski izraz ‘loose as a goose’ (‘labava poput guske’). Neću odati o čemu se točno radi; da, uključuje guske, no na jedan posve iznenađujuć, čak i zabavan način.

‘Thank You for Taking Care of Yourself‘, najduži i najnezgodniji dio u ovoj kolekciji eseja, djelomično je smješten između dvije zabave mažnji (da! to postoji), gdje nije dopuštena golotinja niti dodirivanje bilo čijeg ‘bikini područja’. Naslov eseja dolazi od onoga što bi odbijeni ljudi trebali reći kad druga osoba odbije njihov dodir. Scene maženja čitaju se poput kratkih priča, s nezaboravnim likovima, posebno Febosine djevojke, Donike. Na prvoj zabavi Febos igra uloge govoreći ne, a zatim pasivno daje dopuštenje onima koji je žele dodirnuti, iskustvo koje joj se čini zastrašujuće. Tada se narativ seli na teritorij manifesta: Melissa Febos prepričava intervjue koje je vodila s bivšim striptizetama, sve koje su ‘pristale na posao diranja, ono što ne žele ili u čemu ne uživaju’. Njihova sjećanja navela su Melissu Febos da vjeruje da su njena vlastita iskustva, nažalost, normalna. Na Donikin prijedlog, Melissa Febos odlazi na drugu zabavu maženja kao ‘ljubavnica ne’ – namjeravajući s velikim uspjehom odbiti svakoga tko želi činiti nešto što joj se ne da. Na kraju ovog djela, Melissa Febos pripisuje svoje osnaživanje ‘slušanju istina drugih žena’.

https://www.instagram.com/p/CNNupABhxru/?utm_source=ig_web_copy_link

Posljednji esej, ‘Les Calanques’, donosi drugačiju perspektivu memoara. Melissa je danas trijezna i cijenjena je spisateljica na umjetničkoj koloniji na jugu Francuske, gdje nije bila dvadeset godina, prije gotovo pola svog života. Ranija Melissa je iz New Yorka pobjegla u Francusku kako bi pobjegla dečku koji je, poput nje, bio ovisan o heroinu. Pronašla je novog suputnika u homoseksualnom alžirskom imigrantu koji je bio podvrgnut većini istog zlostavljanja i sramoćenja koje je imala Melissa. Stvorili su idilično prijateljstvo koje dijeli drogu i nadilazi rod, seksualnost i zahtjeve patrijarhata. Sada, u Cassisu, Melissa Febos provodi jutra radeći fizikalnu terapiju zbog ozljede leđa koju je pretrpjela nakon mnogo godina trčanja. Međutim, dvije Melise nisu u sukobu, već su drage prijateljice. Suosjećanje koje je Febos otkrila prema svom mlađem ‘ja’ nadahnjuje.

https://www.instagram.com/p/B-Necs7hEn3/?utm_source=ig_web_copy_link

Cilj ove knjige, međutim, nije jednostavno ispričati priču o vlastitom životu, već osluškivati puls mnogih drugih. U svojoj autorskoj bilješci Melissa Febos piše: ‘I found company in the stories of other women, and the revelation of all our ordinariness has itself been curative’. Ova solidarnost stavlja ‘Girlhood’ u feministički kanon, ali radi se i o ‘coming od age’ knjizi. Koju bi svaka žena trebala pročitati.

Knjiga se može kupiti online.

Autorica: Tena Razumović Žmara

Foto: melissafebos.com, Beowulf Sheehan (Melissa Febos)

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.