Genijalni trening za zdravu kralježnicu, ramena i ruke! Idealan poslije posla

Velik broj poslova kojima se danas bavimo podrazumijeva statičnost, odnosno boravljenje dužih vremenskih intervala u određenim položajima, a posebno sjedenju. Minimalno osam sati sjedenja za računalom i vrlo malo kretanja, danas su dio svakodnevice većine nas. A to nije dobro! – poručuje Sanja Kovačec iz PowerHouse studija za vježbanje u Zagrebu, koja kaže da je sjedenje postalo “pogubno” za naše fizičko stanje i jedan je od glavnih uzroka raznih kroničnih bolesti poput pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije

event 19.02.2021.
DSC_1352-2

Brojna istraživanja potvrdila su vezu između sjedilačkog načina života i pojave bolova u vratu, ramenima i donjim leđima, dodaje Sanja.

Kako bismo tome doskočili pokušat ćemo vas rasteretiti koliko god je moguće te potencijalno možda i prevenirati nastanak neke od navedenih poteškoća. Mi ćemo vam pokazati kako, a sve što se od vas očekuje je trud koji morate uložiti sami.

Nastojte svakoga dana tijekom svog radnog vremena ustati od stola i računala, progibati leđa, ramena, ruke, noge… barem prošetati par minuta, a nakon što radni dan službeno završi pustite si naš današnji trening u kojem smo se orijentirali na gornji dio tijela – leđa, ramena, prsa, kralježnicu, ruke i ozbiljnije se posvetite sebi.
Od rekvizita vam treba dugački štap, a može poslužiti drška metle ili nešto slično.

Zašto krenuti vježbati već danas poslije posla?

“Zato jer pokazujemo vježbe mobilnosti torakalne kralježnica i ramena i te vježbe uvelike mogu olakšati zakočenost, napetost ili bolove svakome tko mnogo sjedi za računalom, tipka na mobitelu, pogrbljeno se drži, slabo se kreće, a pokrenut ćete i cijelo tijelo. Torakalna, odnosno prsna kralježnica, najpokretljivija je u smjeru rotacije, no ona ima mogućnost fleksije, ekstenzije i sagibanja u stranu. Mobilnost ili pokretljivost prsne kralježnice od iznimne je važnosti. Odgovorna je za pravilnu funkciju ramena, vrata i lumbalne kralježnice (donjih leđa), čiji problemi često budu povezani s nedostatkom mobilnosti upravo torakalne kralježnice. Uslijed nedovoljno kretanja i dugotrajnih sjedećih položaja torakalna kralježnica postaje kifotična (zaokružuje se) i gubi pokretljivost, posebno u smjeru rotacije i ekstenzije (ispružanja). To je razlog promjene cijele posture tijela pa posljedično glava i vrat odlaze u protrakciju (pomak prema naprijed), ramena i lopatice se “zaokružuju”, a donja leđa odlaze u pojačanu lordozu”, ispričala je Sanja Kovačec te nastavila objašnjavati važnost torakalne kralježnice te koje su nuspojave ako joj ne posvetimo pažnju i ne osvijestimo taj dio tijela: “Kruta torakalna kralježnica će dovesti do brojnih kompenzatornih obrazaca u tijelu pa će se tako, uslijed nemogućnosti ekstenzije (uspravljanja) torakalne kralježnice, mišići ramena, vrata i leđa naprezati značajno više. To može dovesti do brojnih upalnih i bolnih stanja. Nemogućnost adekvatne rotacije torakalne kralježnice kompenzirat ćemo suvišnom rotacijom donjeg dijela leđa, što može dovesti do bolova, nedostatka stabilnosti i ozljeda međukralježničnih diskova.”

Imate li već problem?

Ako puno sjedite, mišići vrata i leđa vam se čine napeti, umorni, postaju bolni, imate tenzijske glavobolje ili se bol pojavljuje u ramenima ili donjim leđima, jer kako smo opisali, nedostatak torakalne mobilnosti kompenziramo tim regijama, poradite na pokretljivosti i osjetit ćete značajno poboljšanje.
Ovim vježbama, kaže Sanja, naglasak je stavljen na kretnje prsne kralježnice i ramena koje najviše gubimo zbog sjedećih položaja.
Jeste li se prepoznali u nekome od navedenih primjera? Ako niste sjajno! Ako jeste – manje sjajno, ali odlična je vijest da imamo trening baš za vas.
I za vas koji ove probleme nemate, ali želite prevenirati njihov nastanak! Naš savjet je da SVI odradite ovaj set vježbi što češće, kad stignete i svaki dan. Kralježnica će vas voljeti!

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.