Gael García Bernal dolazi u Zagreb kao gost Filozofskog teatra

Nakon školovanja, po povratku u Meksiko, počinju se nizati filmovi koji su proslavili meksičku kinematografiju diljem svijeta i katapultirali Gaela među svjetske glumačke zvijezde

event 15.06.2022.

Za kraj sezone kao i svojevrstan vrhunac Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu 19. lipnja 2022. nastupit će proslavljeni meksički glumac Gael García Bernal. Sin kazališnih veterana Patricije Bernal i Josea Luisa Garcíje, debitirao je na sceni kad je imao samo godinu dana.

Najprije je studirao filozofiju na uglednome meksičkom sveučilištu UNAM, ali je odlučio putovati Europom gdje kasnije odlučuje studirati glumu te upisuje Central School of Speech & Drama u Londonu. Nakon školovanja, po povratku u Meksiko, počinju se nizati filmovi koji su proslavili meksičku kinematografiju diljem svijeta i katapultirali Gaela među svjetske glumačke zvijezde, najprije ‘Pasja Ljubav’ Alejandra Gonzáleza Iñárritua, zatim ‘I tvoju mamu također’ Alfonsa Cuaróna, pa ‘Loš odgoj’ Pedra Almodovara. Glumio je i u filmu ‘Umjetnost sanjanja’ Michela Gondryja, u ekranizaciji Saramagove ‘Sljepoće’ te nizu drugih filmova poput; ‘Ne’, ‘Neruda’, ‘Coco’, nedavnom filmu M. Nighta Shyamalana ‘Stari’ te u serijama ‘Mozart u džungli’ i ‘Stanica jedanaest’. Mnogi ga pamte i po impresivno odglumljenu liku mladoga Che Guevare u ‘Dnevnicima s motocikla’.

Od godine 2014. kada je utemeljen, Filozofski teatar koji uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, dio je redovitog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Čine ga javne debate, produkcije predstava, izdavaštvo i gostovanja. Zamišljen kao prostor dijaloga i kritičkog mišljenja na pozornici HNK, Filozofski teatar je ponudio novi i atraktivni sadržaj te privukao novu, uglavnom mlađu, publiku u kazalište koja dosad nije bila redoviti gost kazališnih programa.

Uz golem interes publike i medija, gosti Filozofskog teatra bili su vodeći filozofi, književnici, glazbenici i glumci današnjice poput: M.I.A., Niccola Ammanitija, Thomasa Pikettyja, Vanesse Redgrave, Julije Kristeve, Margarethe von Trotte, Bobbyja Gillespieja, Terryja Eagletona, Slavoja Žižeka, Mladena Dolara, Terese Forcades, Franca B. Bifoa, Yanisa Varoufakisa, Eve Illouz, Tariqa Alija… i sada je došao na red pravi “šećer na kraju” – Gael García Bernal!

Uz redovit program, u sklopu Filozofskoga teatra izdani su hrvatski prijevod “Rapsodije teatra” francuskog filozofa Alaina Badioua i prvi dramski tekst Slavoja Žižeka “Antigona” (Fraktura), koji je naručio i čiji je suizdavač upravo HNK. Osim toga, u sklopu suradnje Narodnog pozorišta u Beogradu i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Filozofski teatar je nekoliko puta gostovao u Narodnom pozorištu u Beogradu gdje je uskoro postao sastavnim programom tog kazališta.

Ovo veliko ime meksičke kinematografije dolazi u Zagreb kao gost Filozofskog tetara 19. lipnja u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, ulaznice možete kupiti ovdje.

Tekst: Tena Razumović Žmara

Fotografije: Neruda, Dnevnicima s motocikla, Pisma Juliji, Loš odgoj

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.