Ekskluzivni intervju: Emma Sulkowicz, brendirana tragedijom i kontroverzom

Emma Sulkowicz (#žena #žrtva #umjetnica #aktivistica) je “ona cura koja je godinu dana hodala po Sveučilištu Columbia s madracem nakon što ju je silovao kolega s faksa, a onda ni fakultet ni policija nisu ozbiljno shvatili njezinu prijavu pa je ni procesuirali”. Našoj autorici Ivi Biondić ekskluzivno je ispričala zašto je od osobne tragedije odlučila osmisliti aktivistički performans, a ova tema je bolno aktualna i danas

event 15.01.2021.

Emma je moj prvi i jedini girl crush. Te večeri kad sam je upoznala u Istanbulu prijateljice i ja išle smo taksijem po nju u njezin hotel i njezina biografija putem mi je sumirana kao – to je ona cura koja je godinu dana hodala po Sveučilištu Columbia s madracem nakon što ju je silovao kolega s faksa, a onda ni fakultet ni policija nisu ozbiljno shvatili njezinu prijavu pa je ni procesuirali, pa je onda ona performansom upozorila na dosta raširenu nesankcioniranu praksu silovanja na američkim sveučilištima i postala neka vrsta preteče #metoo pokreta. Sjetila sam se Emme Sulkowicz iz nekih članaka iz New York Timesa i magazina Time i evocirala je kao tough umjetnicu koja svojim umjetničkim radovima nespretno iskreno izaziva, boju kose mijenja poput Clementine (Kate Winslet u “Eternal Sunshine of The Spotless Mind”) i u očima joj je jedan kaos tuge i prkosa. 

Netom što sam u glavi odvrtjela taj foršpan očekivanja, u taksi je ušla prekrasna mlada žena energije mirne poput porculana i tople poput otopljene čokolade. I ja sam instantno obrisala sve medijske dojmove o njoj. I tih dana nismo uopće razgovarale o Emmi akterici slučaja “Kontroverze na Sveučilištu Columbia” iz 2012. godine, Emmi koja je prije nego što je #metoo pokret olakšao, pa onda nažalost učinio i pomodnim otvoreno govoriti o nasilju nad ženama, progovorila o silovanju koje je proživjela s 19 godina kao brucošica na elitnom njujorškom fakultetu. Nismo razgovarale čak ni o Emmi umjetnici koja je preko svojih umjetničkih radova, rođenih iz traume koju je proživjela, hrabro utjelovila umjetničku postavku Tehchinga Hsieha da “sva umjetnost dolazi iz života”.


Upoznala sam tada neku novu Emmu, Emmu koja studira kinesku medicinu, koja se o sebi i drugima već pomalo stručno ili gotovo nagonski brine holistično, Emmu koja je prestala biti umjetnica jer terapeutsko iskustvo umjetnosti za nju više nije bilo zdravo. U tri dana nas četiri prijateljice – žene mješavine turske, španjolske, japanske, hrvatske, kineske, mađarske, poljske i tko zna kakve još krvi, s tri propala i dva zasad uspješna braka, jednim silovanjem i morem muško-ženskih iskustava iz sivih i ružičastih zona – puno smo se smijale, a i plakale na javnim mjestima, razgovarale satima u taksijima i WC-ima, šapćući i vrlo glasno. I tek kada smo se rastale i ja sam došla na aerodrom, poslala sam Emmi poruku – “možemo li, molim te, o traumi koju si proživjela i artu koji je iz nje nastao i još o milijun drugih stvari napraviti intervju za Storybook?” Za nekoliko minuta stigao je odgovor – “Želim ti ispričati toliko toga… Može!”

IZVOR: STORYBOOK

Brendirana tragedijom i kontroverzom

Book: Je li ok da te definiram kao umjetnicu koju je brendirao čin nasilja – silovanje? Na Wikipediji tvoj se slučaj nalazi pod “Kontroverza Sveučilišta Columbia”. Znači li to da si per se i kao osoba brendirana kao kontroverzna?
Da! I da!
Book: Možeš li sebe onda uopće zamisliti kao osobu i umjetnicu da ti se to nije dogodilo?
Iskreno, ne mislim da me oblikovao čin nasilja. Bila sam seksualno napastovana mnogo puta u različitim trenucima u životu i odlučila sam samo tiho prijeći preko toga. Stvarno katalitičko iskustvo bilo je upoznati druge žene koje je napao isti čovjek, što mi je osvijestilo da ako opet ništa ne napravim, on će nastaviti s nasiljem nad drugim studenticama. Otkako sam prestala stvarati umjetnička djela, osjećam kao da sam formalno odvojila sebe od te javne osobe, umjetničkog brenda. I smatram da je to bila vrlo zdrava odluka.

Performans kao postnasilje

Book: Mnogima koji su silovanjima svjedočili samo na filmu silovatelj je najčešće stranac s kapuljačom koji vreba u mraku. Kada su početkom ovog stoljeća istraživanja otkrila da je na američkim kampusima zapravo najčešće riječ o nekome koga žrtva poznaje, to je bila šokantna spoznaja. S obzirom na tvoje iskustvo, jesi li ljuta što o “takvoj praksi” sveučilišta nisu vodila više računa?
Da! Bitno je da ljudi razumiju vrlo precizno o čemu govoriš – kod seksualnog zločina počinitelj najčešće NIJE stranac u noći. I slažem se s tvojom drugom postavkom – da, sveučilišta su davno trebala uložiti više u educiranje sigurnih seksualnih praksi za svoje studente.
Book: Što si osjećala kada bi na kampusu srela čovjeka koji te silovao?
Strah, gađenje, zbunjenost, paniku.
Book: Je li performans “Carry That Weight” nastao kao spontana reakcija ili si o njemu dugo promišljala?
Dugo sam ga osmišljavala. Teško mi je ispričati cijelu priču o tome kako je nastao; to je duga priča, o njoj upravo pišem knjigu i na to pitanje imam u knjizi 50-ak stranica odgovora. Jednostavan odgovor bio bi da sam uvijek mislila da je dobro umjetničko djelo ono koje jasno i efikasno iznosi tvoje emocije. Moja ideja bila je vrlo jasna. Osjećala sam kao da težina onoga što mi se dogodilo ide svagdje sa mnom pa ću napraviti upravo to – nositi nešto teško svuda po kampusu. Detalje rada razrađivala sam mjesecima – gdje kupiti isti model madraca kao onaj na kojem sam silovana, gdje ću spremiti madrac kada izlazim s kampusa…

Posttraumatsko preživljavanje

Book: Čovjek koji te silovao tvrdio je poslije da si ti bila opsesivna bivša ljubavnica koja mu se htjela osvetiti. I u dijelu te priče krije se jedna vrlo važna poruka, a ta je, da iako ti je netko privlačan, imaš mu pravo reći ne. Zašto si mu rekla ne ako si ga željela?
Nije mi se sviđalo što mi je nanosio bol. Gušio me, udario i analno penetrirao i to je bilo vrlo fizički bolno. A ja mogu biti jako zaljubljena u nekoga i dalje ne željeti da me guši, udari i analno penetrira bez moje privole.
Book: Je li ti poslije pomoglo govoriti o tome što se dogodilo? Izraziti to performansom “Carry That Weight”?
Nisam sigurna. Na neki način jest jer smo, kad kažem smo, mislim na sebe i ostale studentice koje je taj čovjek silovao, stvorile internacionalnu svijest o toj temi. Na neki drugi način situaciju je učinilo još gorom jer gotovo više nikada nisam upoznala osobu koja nije htjela sa mnom razgovarati o silovanju. Svaka interakcija s ljudima sada mi je vrlo bremenita pa mi je jako teško živjeti kao “normalna osoba”.
Book: Misliš li da svim žrtvama nasilja pomogne da razgovaraju o onome što se dogodilo?
Svatko tko proživi i preživi neki napad mora ozdraviti na svoj način. Neki će pričati o tome, drugi volontirati pomažući onima koji su se našli u sličnoj situaciji… Svaki je put ispravan.
Book: No neki onda koriste priliku, čak i trend da bi se osvetili pa izmisle nešto što se nije dogodilo, nekad baš zato što se nije dogodilo, drugi iskrive sjećanja… Smatraš li opravdanim da se neki nakon pet, deset godina oglase za napade ili navodne napade jer i sjećanja se lako iskrive?
Moje je iskustvo sljedeće – ja nisam govorila o onome što mi se dogodilo dok nisam srela drugu ženu koju je napao isti čovjek. Onda smo pratile tragove glasina koje smo čule, počele razgovarati s drugim ženama i otkrile da nas je barem šest. I shvatile smo da ako ništa ne kažemo, on će nastaviti povređivati i druge žene. U nekim slučajevima ako kod nasilnika postoji uzorak i oni nastavljaju napadati, smatram da je bitno progovoriti kako bi se spasilo potencijalne nove žrtve.
Book: Taoistička praksa kaže da u svom solarnom pleksusu držimo ljutnju, tugu i strah. Vrlo je uobičajeno i kulturološki determinirano da ih pomiješamo. Tako zapadnjački muškarci pokazuju gotovo isključivo samo ljutnju, zapadnjačke žene kombiniraju ljutnju i tugu, svi većinom strah pakiramo u jednu od druge dvije spomenute emocije… Misliš li da je moguće da sudionici u nekom nejasnom privola vs. silovanje susretu o njemu imaju različite narative uslijed kaosa svojih emocija?
Fantastično si to opisala! Slažem se s tobom da je to moguć scenarij. No zato će i neki koji su u zamci zlostavljačkog odnosa osjećati kao da su zaslužili nasilje i čak pristati na njega, ali onda kasnije shvatiti da su samo bili u nasilničkoj vezi. A, naravno, može se i suprotno dogoditi, netko može misliti u nekom trenutku da ga netko zlostavlja, a kasnije shvatiti da je bila riječ samo o nekoj složenosti emocija. To je vrlo kompleksno, puno je nijansi.

Bol kao okidač umjetničke prakse

Book: Jedna je od tvojih mentorica i Marina Abramović. Kako si je upoznala?
Nakon što se počelo pisati o “Mattress Performance”, kako su to mediji zvali, sjedila sam pokraj nje na jednoj večeri kod jedne feministice i filantropistice. Marina je jako zabavna osoba.
Book: Jesu li te njezina iskustva s boli i kako je ona transformira i koristi u umjetnosti na neki način inspirirala, utjecala na tebe?
“Mattress Performance” stvorila sam prije nego što sam je upoznala. Marina i ja zbondale smo se oko umjetnika Tehchinga Hsieha koji je najviše utjecao na taj moj rad. On bi se u svojim radovima godinu dana posvetio nečemu pa sam pokušala svoj rad modelirati prema njegovima što sam više mogla. Marina je priznala da je on i njezin najdraži umjetnik performansa svih vremena pa je bilo slatko što smo fanovi istog umjetnika.
Book: Jesu li svi tvoji radovi nastali pod utjecajem tog bolnog iskustva? Koji se drugi narativi, utjecaji nalaze u tvojim radovima?
Dva moja rada nakon “Mattress Performance” / “Carry That Weight” bila su utemeljena na reakcijama koje sam dobila nakon tog performansa. Nakon ta tri rada moji su radovi postali raznovrsniji, bavila sam se raznim temama, na primjer ozdravljenjem općenito, kritikom institucija… Smatram da su moja prva tri rada “Carry That Weight”, “Ceci N’est Pas Un Viol” i “Self-Portrait (Performance With Object)” vjerojatno moji najsnažniji radovi. A na to me zapravo Marina upozorila. Na toj večeri koju sam spomenula rekla mi je nešto poput: “Prva tri rada bit će tvoj tronožac, prva tri rada najznačajnija su za karijeru svakog umjetnika!”

#metoo je dobra stvar, ali…

Book: Ovo će možda zvučati kao antipatičan komentar, ali danas je pomodno biti na ovaj ili onaj način uključen u pokrete koji su gotovo militantno feministički i aktivistički pa nekada zanemaruju da postoje optužbe za zlostavljanje koje nisu istinite. Jesi li i ti na neki način svjesna sivih zona tog trenda?
Razumijem o čemu govoriš. Ja se ovako postavljam prema tom trendu i pokretu – smatram da je #metoo pokret važan i dobar. I j*** mu, trebao nam je. A ima i nekih ljudi koji sudjeluju u tom pokretu na način s kojim se ne slažem. Dobra metafora kojom se može definirati razlika jest vožnja automobila. Ima ljudi koji su strašno loši vozači. Oni uništavaju automobile, ozljeđuju ljude i sebe. Što ne znači da je loše voziti auto. Zapravo moramo koristiti automobile i to što ima loših vozača nije razlog da zabranimo vožnju svima. Ukratko – #metoo pokret dobra je stvar, ali ima i ljudi koji u njemu sudjeluju na način koji ni ja ne odobravam.
Book: Naišla sam u Teen Vogueu na tekst u kojem se spominju tweetovi jedne od njegovih urednica koji kažu: “Uopće ne marim za nevine muškarce koji su izgubili posao zbog lažnih optužbi za seksualni napad/zlostavljanje. Žao mi je. Ako ugled nekih nevinih muškaraca mora biti oštećen u procesu ukidanja patrijarhata, to je cijena koju pristajem platiti.” Ja se nimalo ne slažem s takvim stavovima! To je onda samo drugi način zlostavljanja od žena odnosno žrtava, a smatram da se zlostavljanje ne može riješiti zlostavljanjem. Što ti misliš o tome?
Razumijem te. Ni ja ne podržavam da nevini stradaju, izgube poslove…
Book: Svidjelo mi se kako je Dakota Johnson u svom podcastu “The Left Ear” dala priliku žrtvama da ispričaju svoje priče poručivši im time da ih želi saslušati, a ne govoriti u njihovo ime. Smatraš li da svi koji vokaliziraju #metoo teme, posebno “profesionalni aktivisti”, rade to iz pravih razloga?
Razumijem tvoju brigu zbog onih koji su u ovom kontekstu oportunisti, ali mogu samo govoriti o tome kako bih se ja ponašala, a ne kako mislim da bi se drugi trebali ponašati. Ne sudjelujem u aktivističkim projektima u kojima moje iskustvo nije relevantno. Bilo bi jako čudno zauzimati medijski prostor kad postoje ljudi koji imaju direktan odnos prema temi pa bi bilo bolje da oni govore o tome. No opet, ne smatram se osobom koja bi trebala kritizirati te procjenjivati druge i njihovo ponašanje. Teško mi je kritizirati ponašanje drugih kad trebam još toliko naučiti i izgraditi sama sebe. No takve ljude koji zauzimaju medijski prostor i vrijeme radi vlastitih interesa treba tretirati kao izolirane incidente i ne davati im pozornost.
Book: Kod tebe me privukla tvoja toplina, velik osmijeh i potpuno povjerenje prema ljudima. Nisam to očekivala od osobe s tvojim iskustvom. Jednom sam na nekom filmskom festivalu upoznala trojicu Arapa koje su tri godine mučili u Guantanamu prije nego što su američke vlasti shvatile da oni zaista nisu teroristi. O njima je snimljen dokumentarni film i na Q&A-u nakon filma netko ih je pitao kako to da nisu ljuti. Kako to da ti ne hodaš po svijetu ljuta? Divim se tvojoj energiji, kao da si utjelovila oprost i povjerenje bez obzira na svoj izazovan životni put.
To je zaista divan komentar, Iva! Uvijek sam imala problem izraziti ljutnju. Ljutnja nije dio mog DNK. Ja ljutnju izbacim van preko svoje umjetnosti (smijeh). Bilo je dijelova mog života kad sam bila zaista teško traumatizirana i depresivna. U zadnje vrijeme radim puno na sebi kako bih održala trenutačnu homeostazu i sretna sam što više nisam zaglavljena u mraku.

Autor: Iva Biondić

Fotografije: Profimedia, StoryBOOK

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

S prepoznatljivim šiškama, plavim očima i vrckastim osmijehom, Bettie Page postala je i ostala simbolom seksualne revolucije šezdesetih

Iako možda niste čuli za Grece Ghanem, najvjerojatnije ste joj vidjeli lice i outfite. Ona je 56-godišnja bivša laborantica s pola milijuna Instagram pratitelja, koju obožavaju modni brendovi i fotografi. Na društvenim mrežama postala je sinonim za bezvremenski stil, a njezin profil je najbolji odgovor na pretpostavku da se žene nakon pedesete odijevaju konzervativno i dosadno

Svi do zadnjega filma ukazuju na promjene, bave se temama čovječnosti, humanizmom i kao da prizivaju dobro, svaki na svoj način. Valjda živimo u takvom dobu, tako da i filmovi koji temom i stilom nemaju ništa zajedničko, pobuđuju isti osjećaj buđenja čovjeka u nama. Uživajte

Hrana nas oduvijek zbližava, ona nas uvijek vraća u najtopliju prostoriju u kući – kuhinju. Prosječan čovjek s prosječnim primanjima tu činjenicu uzima zdravo za gotovo, no na svjetskoj razini hrana, a pogotovo ona nepotrebno bačena, postaje jedan od gorućih globalnih problema

Iako nije u istoj ligi kao vlasnik Amazona Jeff Bezos, Tatyana Bakalchuk ima bogatstvo kojim je nadmašila mnoge od nje slavnije i poznatije ličnosti. Forbes ju procjenjuje na 12.7 milijardi dolara, što ju čini bogatijom od osnivača Richemonta, Farfetcha i Urban Outfittersa zajedno

Održivost je jedan od trenutno najpopularnijih termina u modernom rječniku, a princip održivosti proteže se kroz sve aspekte našeg djelovanja, od modne i beauty industrije, preko prehrane, transporta pa sve do načina stanovanja i dizajna doma. Imajući u vidu stanje našeg eko sustava i činjenicu da do sada nismo osobito marili za okoliš, bilo je i vrijeme da ekološka osviještenost postane – važna

Flamenco, violinska glazba i općenito glazba žičanih instrumenata, cirkusanti, gimnastičari, akrobati, poezija, kazalište i suvremena umjetnost… Često niti sami nismo svjesni koliki je romski doprinos umjetnostima koje rado konzumiramo. No, romske žene morale su se boriti s dvostrukom stigmom i opresijom – onom svojeg, romskog društva, i onom europskog i zapadnjačkog društva općenito. Danas to čine i kroz umjetnost

M.I.A. je objavila da se priključuje trendu NFT-a (non-fungible token) i da prodaje jedinstveno digitalno umjetničko djelo. No, prije svega: što je NFT?

StoryBOOK na svojim raskošnim stranicama slavi vrijeme koje tek dolazi, kroz nostalgiju, hedonizam i aktivizam, nadu, heroine novog doba i zarazni plesni optimizam. Uživajte

Iako kreativni direktor talijanske modne kuće Valentino sam nije pripadnik nove generacije, Pierpaolo Piccioli savršeno zna što milenijalci žele, pa i nešto mlađe generacije

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), publici nudi novi doživljaj festivalskog iskustva. Devetodnevni festival koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije bit će održan online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, a publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, prikazat će filmove koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala

O negativnim posljedicama koje modna industrija ima na okoliš čitamo na dnevnoj bazi, stoga je jedno od ključnih pitanja današnjice kako istovremeno biti modno i ekološki osviješten. Da li je budućnost u zanimljivim pop-up trgovinama s luksuzno prezentiranom second-hand odjećom ili majicama od morske trave koje same sebe čiste i zimskim jaknama punjenim divljim cvijećem – odlučite sami, no nama ovo više ne zvuči kao nekakva suluda SF budućnost

U proljetnom izdanju magazina StoryBOOK naša kolumnistica Mia Kovačić donosi priču o predivnoj i samoodrživoj oazi na osami kojoj je bilo potrebno šest godina da se od prenoćišta pretvori u stvaran turistički dragulj. Nekadašnji austrougarski put koji je vezao Dalmaciju s Biokovom sada je it lokacija

Sezona jagoda podsjetila nas je na božanstveni desert, savršen za svaku prigodu

O potencijalima kulturnog i kreativnog sektora, važnosti medija, angažiranim umjetnicima i art kolektivima čije su ideje u posljednje vrijeme posebno zanimljive razgovarali smo s Moranom Bigač Leš i Anerom Stopfer, voditeljicama Deska Kreativne Europe

Zavirite u sjajnu Louis Vuitton izložbu u Hong Kongu i u mislima odlutajte u svijet ekscentričnih dizajnerskih rješenja. Jer inspiracija za kreiranje LV interijera uvijek su bila i ostala – putovanja, te nomadski život i istraživanje koji prate uzbudljive putničke pohode

Nismo još sigurni hoće li 2021. donijeti toliko željeno oslobođenje i opuštanje mjera, no za sada možemo maštati, možda čak i planirati. U tu svrhu evo inspirirajućih retrospektivnih izložbi suvremene umjetnosti koje bi mogli donijeti dašak boje, vedrine pa i revolucionarnog žara u našu dušu

Frajeri koje volimo, tema Moderan tip, kolumna o barber sceni, Giorgio Armani life story, Tajna društva, Highlander… uniseks teme su zavladale novim proljetnim brojem

Proljeće je u punom cvatu i trebaju nam suvremene i optimistične modne ideje, pa makar gradom prošetali kao eklektičan modni artefakt

Lijepe obrve okvir su našeg lica i iznimno su važne pri stvaranju prvog, ali i cjelokupnog dojma. Zadnjih nekoliko godina postoji cijela beauty scena koja se bavi samo tim dijelom lica. Kao i u svemu drugom, trendovi se stalno mijenjaju pa smo istražili što se trenutno nosi

Kada se začinjenom soku od rajčice i votki pridoda kultni pariški te njujorški bar, slavni barmen, jedan ruski princ te holivudski glumac, nastaje barski klasik imena Bloody Mary, čija priča mami osmijeh kroničarima miksologije, a okus oplemenjuje svaki otmjeni brunch

Trodijelna dokuserija koja je trenutno u produkciji progovorit će o 40 godina dugoj povijesti modnog brenda kao i o svim skandalima koji su ga u tom vremenu potresali

Miuccia Prada, Giorgio Armani, Brad Pitt, François Hollande i mnoga druga poznata imena za sebe uvijek biraju najbolje pa tako i kad je riječ o jednom od najpopularnijih modnih dodataka – naočalama. A kad je već o njima riječ jednoglasno se slažu – nema do Lindbergovih! To su naočale čija je kvaliteta podigla kriterij luksuza na novu razinu

Gua sha i roleri od poludragih kamenja beauty trend su koji već nekoliko godina ne izlazi iz mode. Najpoznatiji su oni izrađeni od žada i rozenkvarca, no može ih se naći i od drugih vrsta poludragih kamenja. Iako roleri izgledaju zanimljivije i moćnije, kamena gua sha pločica možda je čak i jednostavnija za korištenje, a daje izvrsne rezultate

Otkako je Zagreb prije godinu dana probudio neugodan potres, a devet mjeseci kasnije i Petrinju, započela je nova era volonterizma. U novom broju Storybooka donosimo vam priče o ljudima koji su sigurnost vlastitog doma i blagdansko okružje odlučili zamijeniti životom na terenu koji nije prestajao podrhtavati, spavanjem u osobnim automobilima, smrzavanjem na otvorenom i ugrožavanjem vlastitog života da bi pomogli onima kojima je pomoć potrebnija

Otkrijte što 7. i 8. travnja, u Pogonu, rade Miran Kurspahić, Csilla Barath Bastaić, Sven Jakir, Iskra Jirsak i Domagoj Janković.

U vrijeme kada je kihati veći bauk nego ispuštati vjetrove, veliku pažnju ponovno privlači umjetničko djelo street art genijalca Banksyja. Mural Aachoo!!, koji prikazuje ženu koja toliko snažno kiše da joj je zubna proteza izletjela iz usta, Banksy je napravio u prosincu na zidu zgrade Totterdownu, odakle je već i preseljen. Nizozemska aukcijska kuća Hessink’s potvrdila je da će se djelo nuditi na njihovoj aukciji u nadolazećim tjednima

Donosimo dio Jadrankinog intervjua iz raskošnog, proljetnog izdanja StoryBOOK magazina koji vas uz mali dar, primjerak mirisa Dsquared2 Wood, od 15. ožujka čeka na kioscima

Iako bi se to jelo moglo opisati kao oštrige poslužene na polovici ljušture prekrivene umakom od najčešće peršina, ali i mnoštva različitih trava, maslaca, krušnih mrvica te likera od anisa, a potom zapečene, točni sastojci te delicije strogo su čuvana tajna restorana u kojem je nastala. Jedno od najslavnijih američkih jela smišljeno je prije 120 godina u otmjenom restoranu Antoine’s u New Orleansu

StoryBOOK loyalty club razveselio je našu vjernu čitateljicu personaliziranim iskustvom raskošnog šopinga u niche parfumeriji Lana

Naša autorica Iva Biondić razgovarala je s norveškim piscem o njegovom novom romanu „Priča o jednom braku“, u kojem Geir zapravo donosi bolnu, intimnu priču o raspadu jedne ljubavi, braka, obitelji…

Premda je muzika njegova niša, glazbena ikona Nick Cave uskoro će zaigrati u novoj predstavi digitalnog teatra u sklopu Manchester International Festivala

Godinama prije nego što je svijet upoznao njegove radove s limenkama juhe marke Campbell, osebujni pop art umjetnik Andy Warhol objavio je satiričnu kuharicu naziva “Wild Raspberries”. Prvi put objavljena davne 1959. godine, kuharica sada ide na aukciju, a bit će dostupna na online dražbi u organizaciji aukcijske kuće Bonhams New York

Beauty industrija posljednje vrijeme u trend uvodi novi sastojak, a svi tvrde da taj još bolje vraća sjaj i zdravi izgled lica. Nazivaju ga novom hijaluronskom kiselinom, no u pitanju je PGA- poliglutaminska kiselina. Prirodno derivirani sastojak nastao iz fermentirane soje trebao bi biti odgovor na potrebe onih koji pate zbog suhe, dehidrirane kože

Unatoč globalnoj pandemiji, filmski svijet Ridleyja Scotta nezaustavljiv je. Objavljena je i prva službena fotografija sa seta House of Gucci, u kojem glume Lady Gaga, Al Pacino, Adam Driver, Jeremy Irons i Robert de Niro

Žedni egzotičnih destinacija, mode i interijera neki bi se ovog proljeća mogli uputiti do jedne od ne toliko dalekih oaza. A ove sezone Maroko je turistički posebno interesantan, jer nakon ulaska u državu nije potrebno biti u karanteni. S druge strane šoping u Marakešu je nedosanjani san svih onih urbanih nomada koji žive da bi putovali ili samo njeguju boho stil

Prošla su vremena kada su mirisni štapići podsjećali na indie shopove, ako ne već i na daleka putovanja. Danas su se ovi mirisni osvježivači prostora infiltrirali čak i u ponude luksuznih brendova, a njihov miris sve manje u sebi sadrži sandalovine i pačulija, a sve više je nalik suvremenim luksuznim parfemima.

Proljeće kuca na vrata, dakle vrijeme je da razmislimo o promjeni beauty rutine. Koža je blijeda i posve odviknuta od sunčevih zraka, a s druge strane s gašenjem grijanja, zrak u zatvorenom će biti manje suh te će nam trebate nešto manje masni preparati. Tijekom zime smo se posvetili dubinskoj hidrataciji kože i kose, a s proljećem bogate teksture proizvoda za njegu dobro je zamijeniti laganim tekućim ili gel formulama, a paletu zagasitih boja make up proizvoda prozračnim vedrijim bojama te ružičastim i narančastim tonovima rumenila i ruževa

Bivša osnivačica i voditeljica nekadašnjeg epicentra zagrebačke DIY kulture, udruge i galerije Prostor manufakturne slobode (PMS) Marta Grbešić oduševljava novim projektom Luda baba

Pod utjecajem okolnosti izazvanih svjetskom pandemijom, u karantenskoj atmosferi, usred šume
u XD dizajn centru na Ksajpi, nastala je kolekcija za proljeće/ljeto 2021.

Koliko ste puta u životu čuli rečenicu – treba imati balans? Iznimno popularna riječ, a predstavlja stanje naizgled izazovno dostižno u stvarnosti – u svakom segmentu života. Ipak, balans u našem fizičkom tijelu iznimno je važan kako bismo se mogli pravilno kretati i kako bismo izbjegli potencijalne ozljede. Jer vježbanje ne služi samo kako bismo bili fit, izgubili kilograme, izgradili mišićnu masu, izgledali privlačno i zdravo – tijelo vježbamo da bismo ga čuvali, gradili i njegovali. Dubinski!

Ovaj mladi bend iz Splita okupio se sredinom 2019. godine i počeo s autorskim radom. U periodu od godine i pol dana predstavili su čak sedam singlova, popraćenih spotovima koje su snimali u suradnji s redateljem Milanom Latkovićem i splitskom agencijom Kreag

Iako se zima privodi kraju to ne znači da ćemo se ovog proljeća prestati družiti s ledom. Takozvani „skin icing“ je najnoviji beauty trend, kojeg je trenutačno pun Instagram i TikTok. Brojne su i poznate osobe koje možete gledati kako u sklopu svoje beauty rutine masiraju lice kockicom leda, a jedna od njih je i Irina Shayk

Krešimir Buden, priznati zagrebački dizajner, osmislio je i dizajnirao nagradu Spektar. Kao jedan od predvodnika urbane art scene, nametnuo se kao idealno rješenje za kreaciju vizualno-koncepcijskog dijela prvog izdanja Spektra i obogatio ovu glazbenu priču sa šest kipića u bojama novog zvuka

Stilistica Marcela Vrček ‘složila’ je i osobno prezentirala sasvim posebne modne kombinacije – s odjećom iz vintage dućana, koju je savršeno spojila s tenisicama napravljenim od 30% recikliranih materijala

Ako mislite da imate svojevrstan PTSP zbog potresa, lockdowna ili generalno života na zemlji, idealno je vrijeme da date šansu meditaciji. Kako bismo održali psihološku ravnotežu primorani smo sve više koristiti različite tehnike koje nam do sada nisu bile potrebne. Jedna od njih je meditacija, odnosno sve popularniji mindfulness pristup. Zašto je to tako objašnjava Vedrana Sunko učiteljica joge i voditeljica radionica Meditacija i mindfullness- ključevi sreće i psihičke stabilnosti koja se održava online u četvrtak 25. veljače

Papir, zid i ‘wall’ danas su mjesto susreta bujne mašte kreativaca s jedne i naručitelja i Excel tablica s druge strane. A cilj je svima omađijati ‘slučajnog prolaznika’ i ostati dosljedan sebi. Zavirite u #artistslife dizajnera i street art umjetnika Slavena Lunara Kosanovića s kojim je razgovarala naša autorica Vanja Ljubić

Kako u 12 dana kušati 219 novih jela te zadržati kilažu (i mentalno zdravlje), otkrila nam je Hana Čičić iz glavnog grada “zemlje osmijeha” Bangkok je raj bilo komu tko živi da bi jeo (prema mnogima oprečan je stav ispravan). Novi univerzum restorana, street fooda i barova koji želite što detaljnije istražiti. A kako bolje početi gastronomski pothvat nego kod Jay Fai, žene koja je postala svjetski poznata kao vlasnica street food restorana s Michelinovom zvjezdicom?

Iako u mojim slikama postoje određene distorzije, one se katkad poigravaju lijepim, ali i rubnim, gotovo kič elementima. Prenaglašavanjem pojedinih dijelova tijela ili facijalnih ekspresija stvaram svojevrstan društveni komentar – kaže Mia

Iako im se šefovi velikih studija žestoko opiru, a i biračka tijela najrazvikanijih nagrada i dalje ih guraju u stranu, žene polako smanjuju kreativni jaz koji ih na filmu i televiziji dijeli od muškaraca. To se najviše ogleda u broju traženih, cijenjenih i prepoznatljivih producentica poput Reese Witherspoon, Jennifer Lopez, Charlize Theron, Jennifer Aniston, Oprah Winfrey i mnogih drugih

Bridgerton pršti seksualnošću, a kostimi, izbor glazbe i eksplicitne scene u sebi nose mnoštvo suvremenih (često namjerno kičastih) elemenata i ne pretendiraju biti uvjerljivi. Imamo listu povijesnih drama za kostimirani vikend binge

Sramežljiv, tajanstven, rodno fluidan, skriven ispod plave perike i sunčanih naočala, šutljiv, samozatajan, ali obožavan, JT LeRoy uživao je ugled velike američke književne zvijezde. Jedini je problem što ta osoba nikad nije postojala. Ova priča toliko je bizarna da su o tome snimljena dva dokumentarca. Uronite u tekst Vedrane Sunko i svu bizarnost ove priče

2020. godine Kontra je svojim riječima ”na loš rap stavio veto” te izdao svoj drugi solo album Nikad zauvijek isti – najuspješnije izdanje u Spektar rap kategoriji. Zlatan Hajlovac umjetničkog imena Kontra (ili kako ga publika zove ”King Kontra”) u 8 pjesama predstavlja vješto napisane tekstove, vrhunsku produkciju te pokriva mnoštvo podžanrova rap glazbe

Tony Conigliaro, jedan od najpoznatijih barmena svijeta, unio je revoluciju u barsku umjetnost, kombiniravši je s parfumerstvom, davši joj tako čarobnu dimenziju. Ovaj nagrađivani autor i poduzetnik s londonskom adresom, još je prije nekoliko godina našem autoru Anti Cariću ispričao crtice o svojem profesionalnom putu koji ga je, zahvaljujući talentu i inovativnosti, doveo gdje je i danas – do svjetskog miksološkog vrha

Ne postoji građevina koja je bila veći sinonim za kreativnost, raskalašan život, boemštinu i destrukciju: Chelsea Hotel bio je utočište piscima, slikarima, glazbenicima i neprilagođenim individualcima koji nisu imali novca ili ih zbog njihovog osebujnog karaktera nitko drugi nije htio “udomiti”. Gitarističke protuhe i omamljene ljepotice u viktorijanskim haljama, pjesnici – narkići, dramski pisci, propali filmaši i francuski glumci… Svi su ovdje postajali netko

Dijagnoza „iznimnomisleći“ – žulja ih njihov pretjerano efikasan mozak, predozirani su senzornim podražajima, hiperafektivni i hiperlucidni, iscrpljeni od emocionalno invazivne empatije…
Naša autorica Iva Biondić razgovarala je s Christel Petitcolli, francuskom psihoterapeutkinjom, autoricom izvrsne knjige ‘Kako manje misliti – za one koji beskonačno analiziraju’

Kada je pandemija u (modnom) svijetu zaključala vrata društvenih i kulturnih događanja, mnogi su u modnoj industriji pomislili kako je došao kraj klasičnim modnim revijama i pitali se što će se u novim okolnostima dogoditi s modom. No, moda se u restriktivnim uvjetima pokazala vrlo prilagodljivom, pa su kreativni umovi brzo pronašli način da prikažu svoje kolekcije publici. Možda nismo očekivali toliki pomak u prezentaciji, no premium moda sve smjelije uplovljava u svijet cyber umjetnosti

Podcasti su trenutno među najomiljenijim formatima pa smo istražili deset koje predvode svjetski celebrityji. U vrijeme izolacije neki od njih će vas dobro nasmijati, uz neke ćete ponešto i naučiti, svakako ćete proširiti vidike, a neki od njih progovaraju I o ozbiljnim problemima koji tište svijet

Animirana TV serija “Simpsoni” Matta Groeninga, kroz svojih se 30 sezona i više od 600 epizoda duboko ucrtala u pop kulturu, pa tako i njihovi interijeri. Inspirirani prepoznatljivim kadrovima soba, ureda, kafića i nuklearke iz serije koji desetljećima nisu promijenili izgled, dizajneri u HomeAdvisoru odlučili su im podariti vrlo neobičan make-over vođeni kičastom estetikom obožavanog filmskog redatelja Wesa Andersona

O tome kakva je klupska scena danas, kakva joj je budućnost nakon ove COVID-19 katastrofe, zašto se diljem svijeta zbio procvat tajnih i ilegalnih zabava te kako se dogodilo to da su i veliki, klasični festivali postali nezamislivi bez snažnih DJ imena govori naš poznati glazbeni producent i DJ Tomo in der Mühlen. Razgovarala Ana Herceg

Njih dvoje zaista su rijetko svestrani umjetnici, često ispred svojeg vremena, nerijetko šokantni, ali uvijek zanimljivi. Netipični su, autentični, netradicionalni i samim time jako intrigantni. Igrom slučaja i životni su partneri pa nas je zanimalo kako to zvuči kad ovi zaigrani umjetnici odluče razgovarati o sasvim „običnim“, životnim stvarima

Svestrana umjetnica Marina Mesar aka OKO izlagala je od Brazila preko New Yorka i Tokija do Londona – u prestižnom londonskom Victoria and Albert Museumu… London je mentalno Marinin drugi dom. Donosimo njezin intervju s autoricom Rujanom Jeger objavljen u nedavnom izdanju Storybooka. Uronite u njezin začudni ART svijet

Najpoznatija stanovnica Islanda, tijekom četiri desetljeća bogate karijere nikada se nije previše zamarala time što drugi misle o njoj i uvijek je vjerno pratila svoju viziju glazbe i umjetnosti, naša autorica Maja Šitum otkriva crtice – o glazbi, opsjednutim obožavateljima, pobuni protiv establišmenta i seksualnom uznemiravanju

Kroz nekoliko narednih tjedana StoryBOOK će u sklopu svojeg projekta #storytellers, koji promiče talentirane umjetnike iz različitih žanrova, predstaviti izvođače koji su sudjelovali u izboru za najbolji album po izboru Spektra – nove platforme za promicanje kvalitetne glazbe

Učlanite se u StoryBOOK Loyalty Club i osvojite personalizirano, luksuzno iskustvo koji ćete pamtiti cijeli život

Da predsjedničke inauguracije, uz sofisticirane lookove s porukom, u digitalnoj eri imaju i zanimljive modne vrhunce, najbolje svjedoči senator Bernie Sanders koji je tiskao majice sa svojim memeom, a zarada ide u dobrotvorne svrhe

Osnivač legendarnih Haustora i Vještica te autor mnogih hitova Srđan Sacher nakon godina lunjanja napravio je puni krug. Ponovo je u Zagrebu, a svoj osebujni talent usmjerio je u kreiranje najnovijeg glazbenog projekta – grupe Sacher. Sa Srđanom, koji sebe više voli zvati Samuel, pretresli smo mnoge teme i prisjetili se zagrebačkoga novog vala

Kako potaknuti ljude da automobile zamijene biciklima, kako obnoviti izgoreni dio pariškog Notre Damea, leži li Budućnost života i gradnje isključivo u reciklaži – otkriva naša dugogodišnja kolumnistica, TV voditeljica i dizajnerica interijera Mia Kovačić

U povijesti su umjetnička djela često bila ušutkavana, no svijet umjetnosti uobičajeno ide protiv standarda pristojnosti u borbi
za slobodu izražavanja. Cenzura zatire slobodu govora i umjetničko izražavanje, a u umjetničkom djelu svaki je djelić baš onakav kakav i treba biti – bilo slučajno, bilo namjerno. Ovo su najpoznatija djela moderne umjetnosti koja su, prema mišljenju nekih, šokantna, ali promijenila su naš pogled na umjetnost

Što praćenje života poznatih govori o nama i našim vrijednostima? Ima li sveprisutna celebrifikacija društva ikakvu drugu funkciju od isprazne zabave? I koja je uopće razlika između slavne i celebrity osobe? Početkom 20. stoljeća bogati i utjecajni ljudi, poput Johna D. Rockefellera, plaćali su stručnjacima da im spriječe objavljivanje imena u novinama jer su više od svega cijenili svoju – privatnost. Pa zašto je se danas tako olako odričemo? Otkriva Mihaela Batinić

Od 1999. do 2014. glazbena industrija izgubila je 43 posto prihoda. Tek se 2016. zarada od glazbe počela povećavati. Razlog tom rastu krije se u sve većoj popularnosti streaming platformi, kao što su Apple Music, Google Play, Tidal te najveća Spotify koja danas ima više od 40 milijuna pretplatnika

Stvoriti vlastiti personality pokraj oca, našeg najboljeg kantautora Arsena Dedića i majke Gabi Novak, koja je kasnih pedesetih godina ravnopravno dijelila pozornicu s Louisom Armstrongom, nije bilo nimalo lako. Ipak, Matija Dedić uspio je izgraditi svoj stil i postao istaknuti jazz-pijanist i skladatelj svjetske reputacije, o kojem je prije više od dvadeset godina pisao i prestižni Time. S Matijom je za StoryBOOK razgovarala Danijela Arbutina

Umjesto da dragocjeno vrijeme provodimo u frustrirajućoj potrazi za eliksirom mladosti, pokušavajući nasilu vratiti kazaljke sata, mnogo je učinkovitije prihvatiti koncept dostojanstvenog starenja i osjećati se dobro u svojoj koži zahvaljujući provjerenim sastojcima koji poštuju prirodni ritam njezine obnove

Nedavno istraživanje otkrilo je male i velike želje zaljubljenika u putovanja. Nekad su uživali u urbanim ekspedicijama modnim, kulturnim i shopping metropolama, a danas ponajviše maštaju o neobičnim, lijepo namještenim i luksuznim interijerima okruženima fantastičnom prirodom poput snježne šume ili morske obale. A gdje se vi vidite?

Predviđanja govore da bi industrija ljepote trebala doseći enormnih 438.38 milijardi dolara prihoda do 2026. godine, no ova turbulentna godina iza nas donijela je i neke promjene, otkrijte koje

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Čini se da torba Cassette još nije dojadila zaljubljenicama u modu (koje ni u vremenu pandemije ne odustaju od modnih dodataka), pa je Daniel Lee odlučio u novu 2021. godinu ući s novom inačicom ovog super popularnog modela. Zanimljivo je i samo promatrati fascinaciju određenim modelima torbi, kao i njihov život jednom kada kroče ulicama svijeta. Nova verzija Cassette torbice nosi naziv – Porridge

Kristina je danas utjelovljenje uzora mnogim mladim ljudima, dokaz da se mogu pobijediti i najteže životne okolnosti. Iako je odrastala bez bioloških roditelja, bolesna, u SOS Dječjem selu Hrvatska, ona je danas uspješna studentica marketinga i komunikacija, instruktorica ronjenja, fotomodel i zaštitno lice kampanje protiv nasilja nad ženama za Autonomnu žensku kuću. Donosimo dio intervjua s Kristinom koji u cijelosti možete pročitati u zimskom izdanju magazina StoryBOOK-a

Znanstveno su dokazane dobrobiti meditacije na zdravlje i psihu, no ono što je čini posebno zanimljivom je činjenica da su meditacijske tehnike u suštini vrlo jednostavne, a istovremeno mnogima itekako teške. Budući da meditacija posebno pomaže kod otklanjanja stresa i psihičkih tegoba, ovo potresno lockdown vrijeme je idealno za dati joj priliku. Meditirati može baš svatko, budući da nema nikakvih negativnih nuspojava, a učiteljica joge Vedrana Sunko donosi korisne naputke za meditaciju koju možete prakticirati bilo kada i bilo gdje.

Kako su stasale u svijet odraslih tako je evoluirao i njihov stil, a mladenački boho je posljednih desetak godina prerastao u prepoznatljiv minimalistički stil. Popularne sestre nisu odoljele trendu čišćenja ormara, a on je rezultirao s pregršt fantastičnih odjevnih komada koje su Mary-Kate i Ashley čuvale u svojoj garderobi kao inspiraciju za The Row kolekcije. Sve zanimljive, a poneke i kolekcionarske vintage komade odlučile su sada prodati

Emma Sulkowicz (#žena #žrtva #umjetnica #aktivistica) je “ona cura koja je godinu dana hodala po Sveučilištu Columbia s madracem nakon što ju je silovao kolega s faksa, a onda ni fakultet ni policija nisu ozbiljno shvatili njezinu prijavu pa je ni procesuirali”. Našoj autorici Ivi Biondić ekskluzivno je ispričala zašto je od osobne tragedije odlučila osmisliti aktivistički performans, a ova tema je bolno aktualna i danas

Bez obzira koliko kvalitetne proizvode za njegu kože koristili u nekim situacijama pomoć mora doći iznutra. Kaže se „ono si što jedeš“, a točnost te tvrdnje se vidi i na koži. Masna i nezdrava hrana često će se na licu pokazati u obliku prištića, dok će se prekomjerna konzumacija alkohola vidjeti u obliku crvenila ili beživotne dehidrirane kože. Preporučuje se jesti raznovrsnu hranu bogatu vitaminima i mineralima, no iz različitih razloga, najčešće zbog loše apsorpcije hranjivih tvari, zdrava ishrana nije dovoljna. A što nam preostaje tada?

Najveća londonska virtualna izložba seli se u naše sobe. Skinite aplikaciju i uživajte u proširenoj stvarnosti i ekskluzivnim i totalno uvrnutim umjetničkim djelima iz udobnosti vlastitog doma

Serija napravljena kao adaptacija istoimenog romana Candace Bushnell prikovala nas je za male ekrane zabavljajući i oblikujući čitavu jednu generaciju. Godinama smo se zabavljali gledajući beskrajni niz repriza, no HBO je objavio vijest da uskoro stiže reboot

Prema novijim istraživanjima ispada da su žene mnogo bolje menadžerice, šefice, pa i vlasnice tvrtki. Ispada i da za uspjeh tvrtke nije važna samo jurnjava za profitom, nego i sposobnost prenošenja svojih ideja na druge zaposlenike, pa i dobra komunikacija – u čemu su žene, eto, bolje. No svijet (biznisa) ipak nikad nije bio naklonjen ženama…

Zahvaljujući lockdownu u 2020. smo gledali više serija no ikada (i ozbiljno se navukli na bijeg u taj paralelni svemir). Tiger King, Emily In Paris, Rebecca, The Queen’s Gambit i The Crown pomogli su nam da lakše prebrodimo prosinac i dočekamo kraj nevjerojatne godine, no na svu sreću Netflix nudi i mnoštvo jednako dobrih serija u 2021.

Istraživanja su pokazala da ljude koje upoznamo procjenjujemo za samo sedam do trideset sekundi, i to najviše na osnovi izgleda i stava. Zato uvijek imajte na umu staru izreku da ne postoji druga šansa za ostavljanje prvog dojma.

Ana Gegić, executive chef u Esplanadi, našem kultnom hotelu kojem se generacije Zagrepčana i turista dive već 95 godina otkrila nam je recept za legendarne štrukle i tri načina na koji ih možemo poslužiti i podjednako oduševiti i ukućane i goste

Naš dom je trenutno naša gastro, glazbena, wellbeing, popkulturna, hedonistička i art oaza. Nekad mjesto susreta, ove osebujne zime mjesto posebnih doživljaja. Neki će zbog toga postati samostalniji u vlastitoj kreaciji, neki zahvalniji i zadovoljniji, a StoryBOOK će vam pomoći premostiti taj put od izolacije do inspiracije, svečano intoniranih misli i trenutaka, svijeta ikona, business ideja, uz dozu ironije i lude imaginacije. Jer SHOW MUST GO ON. Na kioscima smo!

S taktovima nove godine mnogi već tradicionalno u glavi prevrte što bi željeli promijeniti u svojim životima i, shodno tome, donesu poneku odluku. Kako je 2020. mnogima bila iznimno turbulentna realizaciji ciljeva trebamo pristupiti na nešto “mekši” način. Ljudi smo, nismo roboti, sasvim je OK ako tu i tamo pogriješimo

Zbog zatvaranja restorana i kafića ove zime više boravimo na otvorenom i hladnom pa su nam topli napitci poput kuhanog vina ili punča itekako mili dok šetamo gradom, ali i kada se promrzli vratimo kući. Obožavat ćete ovaj recept što zbog posebnog mirisa i zimskih aroma, što zbog nestašnog karaktera

Na početku karijere pristup frizera Cima Mahonyja bio je više hedonistički. Privučen kultom velikog Vidal Sassoona, s 18 godina se preselio u London. Bilo je to u eri supermodela pa tako u svom CV-u ima kampanje za Vogue, Yves Saint Laurent, Bulgari i mnoge druge, surađivao je s Peterom Lindberghom te šišao zvijezde poput Charlotte Gainsbourg i Jennifer Lawrence. No, danas je poznat po svom stilu koji u prvi plan stavlja prirodnost, a sklon je i značajnim promjenama looka klijenata

Ova nas je godina zatvorila u kuće, donijela dosta stresa, nešto viška kilograma te natjerala da se više bavimo zdravljem, ali i da puno više koristimo internet. Nadolazeća godina kao i mnoge koje joj slijede bit će usmjerena na nošenje s posljedicama ovog velikog prevrata. Ovo su neki wellness trendovi koje očekujemo u 2021.

Kampanje modne kuće Prada, koje potpisuje Glen Luchford, od prvog kadra odisale su neobičnom dozom filmičnosti, a svojim melankoličnim ozračjem pomicale su granice i kršile nepisana pravila, koja su 90-ih godina vladala u produkciji modnih kampanja najavljujući tako neku novu eru, onu u kojoj vladaju odvažniji i kreativniji koncepti – oni koji nas i dan danas podjednako impresioniraju. Objedinjeni su u knjizi

Budući da nam je socijalizacija ograničena, pribjegavamo onoj imaginarnoj. Baš kao u filmu “Beskrajan dan”, svakog jutra slijedi isti scenarij. Ipak, utješno je to što u tom filmu možemo vidjeti da je čovjek u stanju čak i u takvoj situaciji učiniti sebe sretnim i zadovoljnim. Pitanje je, dakle, kako samoizolaciju, lockdown i općenito situaciju okrenuti u svoju korist. Odgovor potražite u raskošnom zimskom izdanju lifestyle magazina StoryBOOK

Prije pandemije smo već živjeli u vrijeme kada se posao smatralo dijelom identiteta. “Kada vanjske strukture otpadnu, u opasnosti smo da počnemo misliti kako trebamo raditi cijelo vrijeme i osjećamo krivnju ako to nije tako.“, kaže autorica knjige Exhaustion: A History dr. Anna Katharina Schaffner te dodaje da se tada rad počinje širiti na naše dane i noći i erodirati mogućnost da ponovo napunimo baterije. Rješenje je čuveni ‘SELF CARE’

Praporčići, zvončići i stari dobro poznati božićni hitovi svake godine sve ranije kreću stizati do naših ušiju. Ako vam poznati hitovi već paraju po živcima i na listi za blagdane želite slušati ponešto drugačije a podjednako atmosferične zvukove, zavirite u Storybookov TOP 10

Prije više od dvjesto godina šarlota je stupila na gastro pozornicu kao engleski desert, no početkom 19. stoljeća chef Marie-Antoine Careme uveo ju je u glasovitu francusku kuhinju i dao joj novo, otmjenije ruho

Američki filmski redatelj Wes Anderson nadaleko je poznat po svojoj neobičnoj estetici koja, odmičući se od realnosti i uranjajući u svijet mašte, kreira posebne, vrhunski stilizirane svjetove. Sanjiva estetika Andersenovih filmova privukla je dosad čete obožavatelja, a jedan od njih, Wally Koval, odlučio joj je posvetiti posebnu pažnju

Prošle godine (i svake godine prije toga), u ovo vrijeme već smo se naveliko pripremali za sezonu partyja (i skijanja), a paralelno s time i za ekstra njegu kože. Iako su nam kretanja ove godine bitno ograničena prednovogodišnja i postnovogodišnja sezona i dalje je idealna za njezino dubinsko čišćenje. Za one kojima ne dolaze u obzir vrhunski specijalistički tretmani, postoji plan B – fenomenalni beauty pripravkci koji za samo nekoliko minuta nude spas u zadnji čas

Mnogi danas rade od kuće, dojučer blagovaonski stolovi postali su radni, dan je zamijenila noć, a noć dan, pretjerano moćni bluetooth zvučnici i slušalice koje ste dobili na dar, konačno imaju smisla… No, ovakav pomalo zbrkani lifestyle traži i neuobičajenu dozu ugode u radnom prostoru. Pronašli smo nekoliko inspiracija kojima vladaju stil i savršeni (ne)sklad, tipičniji za skandinavska rješenja ili francuski boho chic

Budući da je stigmatiziran kao potrošna roba, o kišobranu kao modnom dodatku velika većina ljudi, uopće ne razmišlja. No, umjetnik i obrtnik Michel Heurtault hrabro i nadasve uspješno ruši tu percepciju te je kišobranima i suncobranima, koje izrađuje ručno od najfinijih materijala u svom atelieru Parasolerie Heurtault u Parizu, vratio auru elegancije i glamura

Indianapolis Museum of Art u Newfieldu otkrio je svoj novi umjetnički projekt za 2021., sačinjen od poznatih djela nizozemskog slikara Vincenta van Gogha. Od kultnih “Suncokreta” pa sve do obožavane “Zvjezdane noći”, posjetitelji će moći “uskočiti” u umjetnička djela renomiranog umjetnika, baš kao što su to učinili Lily Collins i Lucas Bravo u popularnoj Netflixovoj seriji ‘Emily u Parizu’

U nastojanju da koži priuštimo najbolji tretman, kakav i zaslužuje, često nesvjesno griješimo u koracima kombinirajući širok spektar njegujućih sastojaka i ne sluteći da neki od njih u kombinaciji izazivaju kontraefekt, osobito na osjetljivoj puti. Dobro proučite sastojke na deklaracijama kako biste izbjegli fatalne kombinacije i otkrijte nove formulacije koje će joj uistinu pružiti sve benefit

Danas 98-godišnjak, Pierre Cardin vrlo je intrigantna persona u povijesti mode. I to ne samo zato što je iza njega vrlo bogata modna karijera niti zato što je svojim djelovanjem utjecao na rađanje mnogih modnih trendova (posebno 70-ih godina), već prvenstveno zato što je tijekom svog vijeka neumorno istraživao i ulagao u sve prema čemu je osjećao strast

Luksuzna modna kuća Louis Vuitton objavila je svoju najnoviju kampanju za mušku kolekciju namijenjenu sezoni jesen/zima 2020. Kampanja je nazvana “Raj na Zemlji”, a u fokusu kolekcije, baš kao i vizuala s potpisom fantastičnog Tima Walkera, nalaze se oblaci koji simboliziraju slobodu, jedinstvo i mir

Inspirirajte se idejama, naoružajte bojama, printovima, detaljima i vintage umjetninama te unutar vlastitog doma stvorite priču kopirajući vrhunske modne dizajnere – Margheritu Missoni, Alice Temperley i dvojac Basso & Brooke, koji se s lakoćom poigravaju stvarajući chic kaos u svojim arty oazama

Nakon što je raskinuo s Diorom, za kojeg je radio kao asistent, Yves Saint Laurent je osnovao vlastiti brend, a s prvom kolekcijom je debitirao 1962. U penziju se povukao 40 godina kasnije, a ta je četiri desetljeća Laurence Benaïm, novinarka i stručnjakinja za slavnog dizajnera, svela na sto legendarnih komada. Rezultat je luksuzno izdanje koje teži 9,5 kilograma i ogrnuto je u ručno proizvedenu kašmirsku svilu pod naslovom Yves Saint Laurent: The Impossible Collection

Profimedia

Početkom listopada u renoviranom prostoru Palais Galliera, jedinog modnog muzeja u Parizu, otvara se izložba ‘Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto’ posvećena životu i radu slavne dizajnerice.

Vremenima ‘običnih’ papirnatih pozivnica za reviju, ispisanih krasopisom i omotanih svilenom vrpcom, očito je odzvonilo. U kriznim vremenima, važnost brendinga dodatno je naglašena, a poznato je da su modne kuće prvaci u inovativnosti. Naravno, tu su kreativnost ucrtali i u svaki segment najnovijih kolekcija i modnih revija koje se većinom održavaju bez publike

Kao što je pojam K-1 svojedobno probio granice “rodnog” Japana i zaludio cijeli svijet domišljatom idejom mješovitih borilačkih sportova, slično se dogodilo i u kozmetičkoj sferi pojavom termina “K-10”. Pojam korejskih korijena zaslužan je za globalnu popularnost novog pristupa njezi lica. Riječ je o nanošenju različitih preparata u deset koraka koji su, navodno, najzaslužniji za tako poželjan izgled Korejki, ponosnih vlasnica najljepšeg tena na svijetu

Otac odnosa s javnošću Edward Bernays u knjizi “Propaganda” iz 1928. objašnjava da je ljudska žudnja para koja pokreće društvenu mašinu. Seksi žene postale su ono što prodaje. “Seksi” nam stalno izmiče iz ruku jer dokazuje naše nesavršenstvo. Je li to razlog zašto mu vječno težimo?

Pandemija je minimalizirala utjecaj celebrity kulture, redefinirala pojam influencera, vratila na scenu stručnjake te donijela podršku “običnim” ljudima – svakodnevnim junacima, tako da će ova kriza uz mnoge probleme donijeti i nešto dobra – bolje i odgovornije društvo.

Primamljivog mirisa, zadivljujućeg okusa – lagan, sočan, osvježavajući, extra sirupasti – posve nam je jasno zašto je ovaj tradicionalni grčki kolač koji savršeno paše uz sočno voće, desert požude tijekom ljetnih vrućina

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor

Profimedia/Copenhagen Fashion Week

Već godinama se oduševljavamo skandinavskom uličnom modom i influencericama koje su po popularnosti odmah uz bok Francuskinjama. Kolovoški Copenhagen Fashion Week, osim digitalnih sadržaja imao je i one u fizičkom prostoru pa su sve oči modne i beauty industrije bile uprte prema skandinavskim influencericama. Kada je skandinavska ljepota u pitanju jedan od glavnih područja interesa su preparati i rutine kojima mogu zahvaliti svoj uvijek svjež i zdrav izgled

U žaru društvene, ekonomske i zdravstvene krize izazvane pandemijom španjolske gripe rodio se jedan novi trend – veo. Žene koje su te dramatične 1918. godine marile za stil, boju svog vela uparivale su s bojom šešira, a isti su način kombiniranja ovih it detalja preporučivale i stranice modnih magazina.

Profimedia

Svaka epoha nosi svoje ideale ženske ljepote, no zanimljivo je promatrati kako su se ti trendovi ciklički kretali kroz tisuće godina. I kako onda definirati ljepotu?

STORYBOOK, zima 2020.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.

Newsletter

StoryBOOK je suvremen lifestyle magazin, koji se na hrvatskom tržištu nametnuo kao lider u ‘slow journalism’ pokretu. Njegova uspješna formula na jedinstven način spaja umjetnost, žensku snagu, pop-kulturu, modu, ljepotu, fenomenološke teme, svijet businessa, društvenu scenu, gastronomiju, aktivizam i hedonizam. Prijavite se na naš NEWSLETTER jer … StoryBOOK je priča za sebe.

    [acceptance* acceptance-718]Prihvaćam da se moja email adresa koristi u reklamne svrhe. Saznajte više na Pravila privatnosti[/acceptance]