Egzotični doručak zbog kojeg ćete zaboraviti i na avokado

Nakon što smo avokado uveli u svoje egzotične boho jelovnike, red je za nešto novo. To je malezijski džem od kokosa, jaja i karamele – Kaya – i mogao bi zauvijek promijeniti vaše jutarnje rituale

event 11.03.2022.
Closeup,Woman,Hand,Dipping,Fluffy,Milk,Bread,Into,Pandan,Kaya

Izvor mu je hainanska zajednica s malajskog poluotoka koja je promijenila uobičajeni džem od kokosa kakav se jede drugdje u Aziji. U tradicionalnim hainanski zalogajnicama koji se zovu kopitiam, kakvih još ima u Singapuru i Maleziji nude ga na tostu uz hladni maslac i meko kuhana jaja začinjena soja sosom i bijelim paprom.

S procvatom malih skoro pa umjetničkih slastičarnica i pekara ovo jelo se počelo širiti svijetom, a danas ga nude poput nove slane karamele u pekarskim proizvodima, sladoledima i drugim desertima.

U prvom londonskom kopitiamu Mei Mei kayu s tostom kupuju svi, ne samo gosti podrijetlom iz jugoistočne Azije.

Elizabeth Haigh je chefica koja koristi kayu i tamnu kavu nanyang stila u svojoj verziji tiramisua, a potražnju za tim svojim desertom sve teže uspijeva zadovoljiti.

“ Kada je kaya u pitanju prisutna je rastuća znatiželja obožavatelja hrane i gastronomije. Kaya tost je odličan snack za bilo koje doba dana. Prodamo do 15 kilograma kaye tjedno i često nemamo dovoljno“, objašnjava Haigh te dodaje da je prilikom izrade kaye potrebna ekstremna strpljivost. U jaja dodaje svježi pandan, vrhnje od kokosa, šećer i mrvicu soli, a zatim miješa nekoliko sati dok se ne skuha i na stvrdne kuhajući se na „banja mariji“. Ono po čemu se razlikuje vrhunska kaya od previše zaslađenih komercijalnih verzija je prirodni okus svježeg pandana i jaja vrhunske kvalitete.

Madam Chang je brend koji širi svijetom priču i okus kaye predstavljajući njene različite načine primjene. Posebno privlačan je rum kaya recept koji je razvijen u suradnji s kuharicom Ping Coombes pobjednicom britanskog MasterChefa 2014. Rađena je od tostiranog kokosa, ruma i gula melaka šećera koji se radi od cvjetova kokosa. Odlično paše uz palačinke, a mnogi su oduševljeni i s Ube kaya suptilno zaslađenim orašastim filipinskim ljubičastim džemom u veganskoj verziji.

Tekst: Vedrana Sunko

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.