Džentlmen iz prvih redova

Upoznajte autora platforme The Gentleman Blogger, modnog i travel influencera čiji je brend nastao tijekom jednog ručka s Diane Pernet, slavnom američko-francuskom modnom kritičarkom i pionirkom blogginga. I u tjedan dana postao profitabilan. Naša kolumnistica Iva Biondić ulovila je Matthewa Zorpasa u jednoj od europskih modnih prijestolnica tijekom premijere njegova dokumentarca

event 18.09.2020.
The Gentleman Blogger

Matthew Zorpas redovito je na Esquireovoj listi muškaraca s najviše stila ili onoj GQ-ovoj najboljih Instagram profila koje treba pratiti, a GQ Taiwan proglasio ga je i jednim od najbolje odjevenih muškaraca na svijetu. Kao i svi oni koji odaberu svoj put i krenu njime prije od masa koje naknadno shvate koliko je neki put atraktivan i/ili lukrativan, Matthewov odabir da bude bloger su u modnim krugovima u Londonu prije gotovo osam godina najprije ismijavali, a potom ga proglasili „inspirativnim digitalnim revolucionarom”. Blog The Gentleman Blogger lansirao je 2012. godine i od tada ga se redovito može vidjeti u prvim redovima najvećih svjetskih muških modnih revija.

Rođen na Cipru, Matthew je završio studij odnosa s javnošću na London College of Communications, a potom magistrirao na temu globalnih medija i komunikacija na prestižnom London School of Economics. Ne znam koliko je u njegovu uspjehu prevagnula diploma, a koliko urođena kreativnost, stil i ležerna elegancija, no Matthew se zaista dobro globalno snalazi i medijski i komunikacijski. Redovito surađuje s brendovima kao što su Hugo Boss, Bentley, Johnnie Walker i Clinique, brojnim svjetskim hotelima i turističkim zajednicama. Razvijao je globalne kampanje sa satovima IWC Schaffhausen, modnim kućama poput Dsquared i Brooks Brothers, automobilima Mini Cooper, naočalama Cutler and Gross, namještajem Kartell, aerodromom Heathrow kao shopping destinacijom…
Danas je uz Brada Pitta, Charlize Theron i Davida Beckhama zaštitno lice satova Breitling, a prošle godine bio je ambasador Nespressa. Redoviti je suradnik Harrodsa i njegove online rubrike Anatomija stila, predavač na Institutu Marangoni u Londonu i gost predavač na brojnim svjetskim modnim i umjetničkim obrazovnim institucijama. Na Matthewovu Instagram profilu i blogu nema pomodnih stilskih gubljenja, selfieja iz neprirodnih kutova, irelevantnih privatnih trenutaka. Dio Matthewova uspjeha krije se u njegovoj nevjerojatnoj profesionalnoj disciplini, kreativnosti i eleganciji i odlična je lekcija svakom tko želi biti uspješan u digitalnom svijetu. Razgovarala sam s Matthewom o njegovu putu i uspjehu za nedavnog susreta u jednoj od europskih modnih prijestolnica tijekom premijere njegova dokumentarca.

#influencer

Book: Kad sam sa svojom urednicom razgovarala o tebi i dogovarala ovaj intervju, nije mi se činilo primjereno predstaviti te kao influencera. Mislila sam si da si ti toliko više od toga kako se danas ta riječ koristi. Smeta li i tebi etiketa influencer? Kako bi ti sebe odredio?
Ja sam od blogera postao influencer pa instagramer. To je samo terminologija. Niti mi to smeta niti me to definira. Kao i u bilo kojoj industriji, trendovi i inovatori predstavljaju se terminima koji odgovaraju toj industriji. I terminologija i moj put će se razvijati.
Book: Znači, danas je biti influencer legitimna profesija? Kako bi je ti definirao?
Ja bih sebe zapravo definirao kao poduzetnika, kreativnog individualca. Definirao bih to kao onoga koji koristi internet da bi kreirao inspirativan sadržaj za druge; sadržaj koji utječe na njegove pratitelje da donose određene odluke o svom stilu života.

#TheGentlemanBlogger

Book: Kako je nastao tvoj blog?
The Gentleman Blogger sljedeće će ljeto proslaviti osam godina. Brend je nastao tijekom ručka s Diane Pernet, slavnom američko-francuskom modnom kritičarkom i pionirkom blogginga, mojom mentoricom koja je odlučila da to ime trebam dati svom blogu. Nakon šest mjeseci pripreme i razvoja lansirao sam svoju platformu koja je u tjedan dana postala profitabilna. Unikatnost i autentičnost mojih poruka i vizuala i danas me izdvaja.
Book: Na koje si kampanje i suradnje najponosniji?
Radio sam zaista s puno brendova, od onih modnih do satova, alkohola i automobila. Svaka je kampanja koju sam radio unikatna i ima neku svoju ljepotu. Kampanje na koje sam najponosniji svakako su Nespresso kojem sam bio ambasador, Gianfranco Ferré za parfem kojem sam bio zaštitno lice, kampanja koju smo s Breitlingom snimali na Islandu i kampanja “Posjetite Genevu” koju sam radio za njihovu turističku zajednicu.
Book: Metrika tvojih društvenih kampanja nije na prvu tako jaka. Zašto su onda tako privlačne globalno popularnim brendovima?
Metrika nikada nije mjerilo uspjeha ili ono što najviše zanima ozbiljne brendove. Globalnim brendovima privlačan je moj network, moja zajednica followera koji su iznimno lojalni i specifični.

#fashionis(not)art

Book: U tvom dokumentarcu “Make/Believe” tvrdiš da moda nije umjetnost. Na nedavnom festivalu modnih filmova u Istanbulu mnogima u publici nije se svidio taj tvoj stav.
Modu ne bismo trebali smatrati umjetnošću. Moda je industrija koja ima jasnu svrhu – da zaradi i odjene ljude. Nerazumno je da se kreiraju i proizvode toliki nepotrebni odjevni predmeti. Modna industrija najveći je zagađivač nakon naftne. Dizajneri bi trebali kreirati održive, unikatne i funkcionalne proizvode. A umjetnost neka ostave umjetnicima.
Book: Dodao si tijekom razgovora na festivalu da su ipak pojedini dizajneri, poput Alexandera McQueena, bili umjetnici. Postoji li tko u današnjem modnom svijetu koga smatraš umjetnikom?
Umjetnost je iznimna forma ekspresije, ona nije filtrirana i ograničena. Ona je bezvremenska. Vrlo malo ljudi na svijetu ima talent koji može tako nešto stvoriti. Interesantno je da su povijesno to često oni koji su tijekom života bili i emotivno i materijalno zanemareni.
Book: Kako je moda postala tvoja strast?
Na prvoj godini studija u Londonu bio sam na stažu u British Fashion Councilu, gdje sam razvio fantastičnu mrežu prijatelja i kolega. Moda je u samoj srži Londona. Njezina raznolikost i inkluzija postale su moja strast

#toolsoftrade

Book: Ti si poput kakvog digitalnog dinosaura. Još imaš svoju www domenu, koju rijetko tko od tvojih mlađih kolega influencera danas koristi.
Generacije koje dolaze ne koriste više veće ekrane i ne posjećuju više web domene nego gotovo isključivo upotrebljavaju aplikacije. Ja na svojoj web domeni i dalje inoviram. To je bio moj ulaz u modnu industriju i to je danas arhiva mog rada i putovanja. Njezin sam stopostotni vlasnik i nijedan trend ili algoritam ne može je izmijeniti.
Book: Na tvom Instagramu više nema hashtagova. Zašto?
Klikneš li ti ikada zapravo na hashtag? Oni ne utječu na moj rast i algoritme koji su mi bitni za posao.
Book: Kako zapravo zarađuješ? Možeš li mi malo demistificirati svoj poslovni model?
Klijentima nudim kreiranje sadržaja i vidljivost. Svaka produkcija, svaka fotografija, svako pozicioniranje proizvoda ima svoj trošak, svoju cijenu. Od jednokratnih projekata do ambasadorskih uloga i evenata, svaki klijent želi biti dio tvoje digitalne egzistencije i podsjetiti na svoje postojanje.

#workandplay

Book: Je li tvoj posao zaista igra? Ili je jako puno posla da bi se snimila jedna jedina fotografija za Instagram, dosta pretvaranja da se dobro zabavljaš i samo malo stvarno dobre zabave?
Nakon dosta osobnog razvoja i rasta uspio sam izbalansirati sebe i svoj posao. Nekoć sam putovao tri, četiri puta tjedno radi projekata. Sada sam odlučio provoditi više vremena na mjestima u koje putujem i ostaviti minimalno dva dana da ih istražim, da se zabavim i opustim. Kad putujem s klijentom, to je vrlo intenzivno jer smo stalno u potrazi za dobrim kadrom i nemiran sam dok ne obavim posao.
Book: U čemu najviše uživaš? Odjeći? Putovanjima? Svojoj zajednici followera?
I dalje stvarno uživam u putovanjima, odjeća mi je zaista sekundarna, a moja zajednica vrlo je izazovna. Imam sreću što vidim puno različitih mjesta i kultura koje me inspiriraju.
Book: Prošle godine snimio si i dokumentarac koji je gostovao na brojnim festivalima modnih filmova. Odakle ideja?
“Make/Believe” moj je osobni portret. Ideja je bila da pustim bliže svoju publiku – pokažem im tko sam i kako iza kamera izgleda moj svakodnevni posao. Film je imao premijere i gostovao na festivalima u brojnim gradovima, od Londona i Pariza, Milana i Thessalonikija do Istanbula. Ovog Božića objavit ću ga online na svojoj web stranici TheGentlemanBlogger.com.

#sustainability

Book: Spomenuo si već koliko je modna industrija velik zagađivač, a u posljednje vrijeme i privatno i poslovno snažno zagovaraš održivost. Što je podiglo tvoju svijest o tome da se moramo bolje brinuti o svom planetu?

Putujući svijetom, imao sam prilike svjedočiti brojnim prirodnim katastrofama, od zagađenosti zraka u Pekingu do požara u Brazilu. Posljednje dvije godine te su katastrofe intenzivirane i trebaju služiti kao opomena svima nama što će se dogoditi ako nastavimo ovako. Smanjio sam broj putovanja, prestao jesti crveno meso, minimizirao plastični otpad i svakog svog klijenta propitujem o njegovoj politici održivosti. Svatko od nas mora prilagoditi svoje navike kako bi živjeli održivije.
Book: Želiš raditi samo s klijentima koji imaju održivo poslovanje. Koliko je teško biti tako principijelan u tvom poslu?
Na svu sreću sve je više brendova koji vide što se zbiva u svijetu i razvijaju poslovanje u održivijem smjeru pa smo na istoj valnoj dužini.
Book: Što još radiš kako bi živio održivije?
Ovog ljeta pridružio sam se inicijativi jednog prijatelja prema kojoj smijem kupiti samo jedan odjevni predmet mjesečno, što pridonosi smanjenju otpada i boljoj iskorištenosti moje garderobe. Zapravo mi je ta inicijativa pomogla da ponovno otkrijem neke komade u svojoj kolekciji i mudrije promišljam što ću od odjeće kupiti.

#humility in the #firstrow
Book: Na već spomenutom Istanbul Fashion Film Festivalu tijekom razgovora s tobom poslije filma netko iz publike spomenuo je da, bez obzira na slavu i mjesto u prvom redu na najvećim svjetskim modnim revijama, djeluješ kao vrlo skromna osoba. To je jedna od tvojih karakteristika zbog koje ti se najviše divim. Kako si ostao skroman u tom modnom vašaru taštine?
I tu svoju kvalitetu moram posvetiti prijateljima. Moji prijatelji drže me prizemljenim. Često vidim ljude koje uspjeh ponese, a potom i vrlo grubo prizemlji.
Book: Koji će modni brendovi u Firenci, Milanu, Parizu i Londonu sljedeće sezone imati sreće da im The Gentleman Blogger sjedi u prvom redu? Koji su tvoji najdraži prvi redovi?
Od Fendija do Valentina, Pal Zilerija i Ferragama… Neću propustiti nijedan! London, Pariz, Milano i Firenca – stižem! Ipak, na Fendijevim revijama najdraže mi je sjediti u prvom redu. Taj me brend ugostio prije sedam godina, kada sam prvi put krenuo na tjedne mode, i danas je kao dio moje obitelji.

Razgovarala Iva Biondić

Fotografije TheGentlemanBlogger.co

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.