Džentlmen iz prvih redova

Upoznajte autora platforme The Gentleman Blogger, modnog i travel influencera čiji je brend nastao tijekom jednog ručka s Diane Pernet, slavnom američko-francuskom modnom kritičarkom i pionirkom blogginga. I u tjedan dana postao profitabilan. Naša kolumnistica Iva Biondić ulovila je Matthewa Zorpasa u jednoj od europskih modnih prijestolnica tijekom premijere njegova dokumentarca

event 18.09.2020.
The Gentleman Blogger

Matthew Zorpas redovito je na Esquireovoj listi muškaraca s najviše stila ili onoj GQ-ovoj najboljih Instagram profila koje treba pratiti, a GQ Taiwan proglasio ga je i jednim od najbolje odjevenih muškaraca na svijetu. Kao i svi oni koji odaberu svoj put i krenu njime prije od masa koje naknadno shvate koliko je neki put atraktivan i/ili lukrativan, Matthewov odabir da bude bloger su u modnim krugovima u Londonu prije gotovo osam godina najprije ismijavali, a potom ga proglasili „inspirativnim digitalnim revolucionarom”. Blog The Gentleman Blogger lansirao je 2012. godine i od tada ga se redovito može vidjeti u prvim redovima najvećih svjetskih muških modnih revija.

Rođen na Cipru, Matthew je završio studij odnosa s javnošću na London College of Communications, a potom magistrirao na temu globalnih medija i komunikacija na prestižnom London School of Economics. Ne znam koliko je u njegovu uspjehu prevagnula diploma, a koliko urođena kreativnost, stil i ležerna elegancija, no Matthew se zaista dobro globalno snalazi i medijski i komunikacijski. Redovito surađuje s brendovima kao što su Hugo Boss, Bentley, Johnnie Walker i Clinique, brojnim svjetskim hotelima i turističkim zajednicama. Razvijao je globalne kampanje sa satovima IWC Schaffhausen, modnim kućama poput Dsquared i Brooks Brothers, automobilima Mini Cooper, naočalama Cutler and Gross, namještajem Kartell, aerodromom Heathrow kao shopping destinacijom…
Danas je uz Brada Pitta, Charlize Theron i Davida Beckhama zaštitno lice satova Breitling, a prošle godine bio je ambasador Nespressa. Redoviti je suradnik Harrodsa i njegove online rubrike Anatomija stila, predavač na Institutu Marangoni u Londonu i gost predavač na brojnim svjetskim modnim i umjetničkim obrazovnim institucijama. Na Matthewovu Instagram profilu i blogu nema pomodnih stilskih gubljenja, selfieja iz neprirodnih kutova, irelevantnih privatnih trenutaka. Dio Matthewova uspjeha krije se u njegovoj nevjerojatnoj profesionalnoj disciplini, kreativnosti i eleganciji i odlična je lekcija svakom tko želi biti uspješan u digitalnom svijetu. Razgovarala sam s Matthewom o njegovu putu i uspjehu za nedavnog susreta u jednoj od europskih modnih prijestolnica tijekom premijere njegova dokumentarca.

#influencer

Book: Kad sam sa svojom urednicom razgovarala o tebi i dogovarala ovaj intervju, nije mi se činilo primjereno predstaviti te kao influencera. Mislila sam si da si ti toliko više od toga kako se danas ta riječ koristi. Smeta li i tebi etiketa influencer? Kako bi ti sebe odredio?
Ja sam od blogera postao influencer pa instagramer. To je samo terminologija. Niti mi to smeta niti me to definira. Kao i u bilo kojoj industriji, trendovi i inovatori predstavljaju se terminima koji odgovaraju toj industriji. I terminologija i moj put će se razvijati.
Book: Znači, danas je biti influencer legitimna profesija? Kako bi je ti definirao?
Ja bih sebe zapravo definirao kao poduzetnika, kreativnog individualca. Definirao bih to kao onoga koji koristi internet da bi kreirao inspirativan sadržaj za druge; sadržaj koji utječe na njegove pratitelje da donose određene odluke o svom stilu života.

#TheGentlemanBlogger

Book: Kako je nastao tvoj blog?
The Gentleman Blogger sljedeće će ljeto proslaviti osam godina. Brend je nastao tijekom ručka s Diane Pernet, slavnom američko-francuskom modnom kritičarkom i pionirkom blogginga, mojom mentoricom koja je odlučila da to ime trebam dati svom blogu. Nakon šest mjeseci pripreme i razvoja lansirao sam svoju platformu koja je u tjedan dana postala profitabilna. Unikatnost i autentičnost mojih poruka i vizuala i danas me izdvaja.
Book: Na koje si kampanje i suradnje najponosniji?
Radio sam zaista s puno brendova, od onih modnih do satova, alkohola i automobila. Svaka je kampanja koju sam radio unikatna i ima neku svoju ljepotu. Kampanje na koje sam najponosniji svakako su Nespresso kojem sam bio ambasador, Gianfranco Ferré za parfem kojem sam bio zaštitno lice, kampanja koju smo s Breitlingom snimali na Islandu i kampanja “Posjetite Genevu” koju sam radio za njihovu turističku zajednicu.
Book: Metrika tvojih društvenih kampanja nije na prvu tako jaka. Zašto su onda tako privlačne globalno popularnim brendovima?
Metrika nikada nije mjerilo uspjeha ili ono što najviše zanima ozbiljne brendove. Globalnim brendovima privlačan je moj network, moja zajednica followera koji su iznimno lojalni i specifični.

#fashionis(not)art

Book: U tvom dokumentarcu “Make/Believe” tvrdiš da moda nije umjetnost. Na nedavnom festivalu modnih filmova u Istanbulu mnogima u publici nije se svidio taj tvoj stav.
Modu ne bismo trebali smatrati umjetnošću. Moda je industrija koja ima jasnu svrhu – da zaradi i odjene ljude. Nerazumno je da se kreiraju i proizvode toliki nepotrebni odjevni predmeti. Modna industrija najveći je zagađivač nakon naftne. Dizajneri bi trebali kreirati održive, unikatne i funkcionalne proizvode. A umjetnost neka ostave umjetnicima.
Book: Dodao si tijekom razgovora na festivalu da su ipak pojedini dizajneri, poput Alexandera McQueena, bili umjetnici. Postoji li tko u današnjem modnom svijetu koga smatraš umjetnikom?
Umjetnost je iznimna forma ekspresije, ona nije filtrirana i ograničena. Ona je bezvremenska. Vrlo malo ljudi na svijetu ima talent koji može tako nešto stvoriti. Interesantno je da su povijesno to često oni koji su tijekom života bili i emotivno i materijalno zanemareni.
Book: Kako je moda postala tvoja strast?
Na prvoj godini studija u Londonu bio sam na stažu u British Fashion Councilu, gdje sam razvio fantastičnu mrežu prijatelja i kolega. Moda je u samoj srži Londona. Njezina raznolikost i inkluzija postale su moja strast

#toolsoftrade

Book: Ti si poput kakvog digitalnog dinosaura. Još imaš svoju www domenu, koju rijetko tko od tvojih mlađih kolega influencera danas koristi.
Generacije koje dolaze ne koriste više veće ekrane i ne posjećuju više web domene nego gotovo isključivo upotrebljavaju aplikacije. Ja na svojoj web domeni i dalje inoviram. To je bio moj ulaz u modnu industriju i to je danas arhiva mog rada i putovanja. Njezin sam stopostotni vlasnik i nijedan trend ili algoritam ne može je izmijeniti.
Book: Na tvom Instagramu više nema hashtagova. Zašto?
Klikneš li ti ikada zapravo na hashtag? Oni ne utječu na moj rast i algoritme koji su mi bitni za posao.
Book: Kako zapravo zarađuješ? Možeš li mi malo demistificirati svoj poslovni model?
Klijentima nudim kreiranje sadržaja i vidljivost. Svaka produkcija, svaka fotografija, svako pozicioniranje proizvoda ima svoj trošak, svoju cijenu. Od jednokratnih projekata do ambasadorskih uloga i evenata, svaki klijent želi biti dio tvoje digitalne egzistencije i podsjetiti na svoje postojanje.

#workandplay

Book: Je li tvoj posao zaista igra? Ili je jako puno posla da bi se snimila jedna jedina fotografija za Instagram, dosta pretvaranja da se dobro zabavljaš i samo malo stvarno dobre zabave?
Nakon dosta osobnog razvoja i rasta uspio sam izbalansirati sebe i svoj posao. Nekoć sam putovao tri, četiri puta tjedno radi projekata. Sada sam odlučio provoditi više vremena na mjestima u koje putujem i ostaviti minimalno dva dana da ih istražim, da se zabavim i opustim. Kad putujem s klijentom, to je vrlo intenzivno jer smo stalno u potrazi za dobrim kadrom i nemiran sam dok ne obavim posao.
Book: U čemu najviše uživaš? Odjeći? Putovanjima? Svojoj zajednici followera?
I dalje stvarno uživam u putovanjima, odjeća mi je zaista sekundarna, a moja zajednica vrlo je izazovna. Imam sreću što vidim puno različitih mjesta i kultura koje me inspiriraju.
Book: Prošle godine snimio si i dokumentarac koji je gostovao na brojnim festivalima modnih filmova. Odakle ideja?
“Make/Believe” moj je osobni portret. Ideja je bila da pustim bliže svoju publiku – pokažem im tko sam i kako iza kamera izgleda moj svakodnevni posao. Film je imao premijere i gostovao na festivalima u brojnim gradovima, od Londona i Pariza, Milana i Thessalonikija do Istanbula. Ovog Božića objavit ću ga online na svojoj web stranici TheGentlemanBlogger.com.

#sustainability

Book: Spomenuo si već koliko je modna industrija velik zagađivač, a u posljednje vrijeme i privatno i poslovno snažno zagovaraš održivost. Što je podiglo tvoju svijest o tome da se moramo bolje brinuti o svom planetu?

Putujući svijetom, imao sam prilike svjedočiti brojnim prirodnim katastrofama, od zagađenosti zraka u Pekingu do požara u Brazilu. Posljednje dvije godine te su katastrofe intenzivirane i trebaju služiti kao opomena svima nama što će se dogoditi ako nastavimo ovako. Smanjio sam broj putovanja, prestao jesti crveno meso, minimizirao plastični otpad i svakog svog klijenta propitujem o njegovoj politici održivosti. Svatko od nas mora prilagoditi svoje navike kako bi živjeli održivije.
Book: Želiš raditi samo s klijentima koji imaju održivo poslovanje. Koliko je teško biti tako principijelan u tvom poslu?
Na svu sreću sve je više brendova koji vide što se zbiva u svijetu i razvijaju poslovanje u održivijem smjeru pa smo na istoj valnoj dužini.
Book: Što još radiš kako bi živio održivije?
Ovog ljeta pridružio sam se inicijativi jednog prijatelja prema kojoj smijem kupiti samo jedan odjevni predmet mjesečno, što pridonosi smanjenju otpada i boljoj iskorištenosti moje garderobe. Zapravo mi je ta inicijativa pomogla da ponovno otkrijem neke komade u svojoj kolekciji i mudrije promišljam što ću od odjeće kupiti.

#humility in the #firstrow
Book: Na već spomenutom Istanbul Fashion Film Festivalu tijekom razgovora s tobom poslije filma netko iz publike spomenuo je da, bez obzira na slavu i mjesto u prvom redu na najvećim svjetskim modnim revijama, djeluješ kao vrlo skromna osoba. To je jedna od tvojih karakteristika zbog koje ti se najviše divim. Kako si ostao skroman u tom modnom vašaru taštine?
I tu svoju kvalitetu moram posvetiti prijateljima. Moji prijatelji drže me prizemljenim. Često vidim ljude koje uspjeh ponese, a potom i vrlo grubo prizemlji.
Book: Koji će modni brendovi u Firenci, Milanu, Parizu i Londonu sljedeće sezone imati sreće da im The Gentleman Blogger sjedi u prvom redu? Koji su tvoji najdraži prvi redovi?
Od Fendija do Valentina, Pal Zilerija i Ferragama… Neću propustiti nijedan! London, Pariz, Milano i Firenca – stižem! Ipak, na Fendijevim revijama najdraže mi je sjediti u prvom redu. Taj me brend ugostio prije sedam godina, kada sam prvi put krenuo na tjedne mode, i danas je kao dio moje obitelji.

Razgovarala Iva Biondić

Fotografije TheGentlemanBlogger.co

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.