Donosimo nekoliko odličnih ideja za proljetni izlet u prirodi

S visokim temperaturama osim odlaska na plažu sve privlačniji postaju odlasci na ugodnije više nadmorske visine. Na sreću prirodnih ljepota svih vrsta Hrvatskoj ne nedostaje pa i kratki jednodnevni izleti na lokalitete nedaleko od Zagreba mogu biti nezabravo opuštajuće iskustvo

event 27.05.2022.
abolfazl-ranjbar-lsUaJ7HjbsY-unsplash

Kalnički zubi

Kalnik je idealna opcija za one koji žele kombinaciju ugodne šetnje i malo zahtjevnijeg penjanja po stijenama. Smješten između Križevaca i Varaždina, Kalnik se ističe svojim bijelim stijenama, koje, promatrane s ceste, nalikuju na zube. Otuda i naziv „kalnički zubi“, odnosno staza Sedam zubi. Krajolik oduševljava bojama koje se kreću od zelenih šuma, do plavo-bijelih, gotovo mediteranskih tonova bliže vrhu. Na vrhu Vranilac se nalazi veliki TV toranj i otvara se prekrasan pogled na Prigorje i Podravinu. Na kraju planinarskog pohoda čeka vas predivna tvrđava Veliki Kalnik. Za ovu ugodnu šetnju s pauzom za okrjepu trebat će vam oko tri i pol sata.

Kameni svati

Šetnja laganom stazom koja vodi od Podsuseda preko ruševina srednjovjekovnog Susedgrada sve do vrha Kameni svati na Medvednici. Vrh je dobio ime po pjesmi Augusta Šenoe Kameni svatovi jer gole stijene promatrane iz daljine podsjećaju na svatove, koji su okamenjeni nakon što je nezadovoljna svekrva bacila kletvu na zaljubljeni par. Ovdje se odvila i jedna od bitaka slavne Seljačke bune, a pored vrha se nalazi i planinarska kuća u kojoj se možete okrijepiti. Šetnja u jednom smjeru traje oko dva i pol sata, a spustiti se može preko slapa Sopot, koji je od vrha udaljen oko sat i pol. Izlet se može završiti posjetom špilji Veternici.

Kostelgrad

Na zelenom sjeveru, nedaleko od Krapine i hrvatsko-slovenske granice, nalazi se Kostelska ili Kunagora, na čijem vrhu još uvijek stražari napuštena tvrđava Kostelgrad. Uspon do tvrđave traje samo pola sata pa je idealan ukoliko se u izlet želi uključit i neke druge lokalitete ili produljiti prema vrhu. Tvrđava Kostelgrad podignuta je u 13. stoljeću, a svoj vrhunac je doživjela u doba Keglevića, koji su njome vladali do 17. stoljeća. Oni su zaslužni i za veseo običaj zvan Kostelska pištola, u kojem se na Uskrs puca iz kubure, odnosno „pištole“.

Žumberak

Žumberak je uvijek dobra ideja, a ako tražite laganu i opuštajuću stazu, dolina Slapnice bit će pun pogodak. Dolina potoka Slapnica okružena je strmim stijenama. Staza je uredni makadam, ravan i jednostavan za pratiti, a sa strane se odvajaju puteljci prema slapovima uredno označeni tablama. Tako se može obići Matin most, Draganov mlin, Vranjački slap s pripadajućom špiljom, slap Brisalo. Dolina je dugačka 10-ak kilometara i treba oko dva sata u jednom smjeru. Budući je riječ o laganoj stazi, može se napraviti i cjelodnevni izlet koji uključuje obližnji Arheološki park Budinjak ili produljite sve do Karlovca na ručak.

Zagorje

Planinarenje po Zagorju samo zvuči kao ugodna šetnjica uz puno pauza za gemišt. No ukoliko se uputite na Ivanščicu ponesite sportsku opremu jer se vrh planine nalazi na 1060 metara. Na putu do vrha se može posjetiti ruševinu Belecgrad s još impresivnijim pogledom. Do vrha, gdje se nalazi planinarski domu Josip Pasarić, potrebno je oko dva i pol sata planinarenja.

Tekst: Vedrana Sunko

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.