DIY SAMOTAMNJENJE Vrhunac lockdown estetike

Lockdown bi mogao biti presudan trenutak u povijesti samotamnjenja. Ovog ljeta teško da itko više može zavarati druge kako je do osunčanog tena došao na nekoj dalekoj egzotičnoj destinaciji. Na svu sreću proizvodi za samotamnjenje su sve kvalitetniji te daju puno primjerenije rezultate nego što je to nekoć bio slučaj. Stoga ne čudi da im je potražnja proteklih mjeseci itekako porasla.

event 21.07.2020.
shutterstock

Krajem ožujka i kroz travanj online potražnja proizvoda za samotamnjenje na stranici Cult Beauty je porasla za 217 posto u odnosu na prethodnu godinu. Cijela situacija generalno ima i značajne psihološke faktore jer DIY samotamnjenje ove godine je u modi više zbog nas samih, nego zbog drugih.
Ako jedemo zdravu hranu bogatu betakarotenom naša koža će sama po sebi imati tendenciju lakše potamniti i doslovno dobiti „zdrav izgled“. Stoga bi se moglo reći da smo na određeni način i biološki programirani da osunčanu kožu smatramo privlačnom. S druge pak strane aristokracija je dugo inzistirala na vlastitoj bljedolikost jer ju je diferencirala od onih koji moraju raditi pa su zbog toga izloženi suncu. No danas je situacija posve suprotna jer bogatim osobama se smatra one koji imaju vremena za izležavanje na suncu.
Danas osunčana koža ne samo da paše našem licu, već i duhu. Budući da su beauty formule sve naprednije, rezultati „do it yourself“ samotamnjenja se mogu puno lakše kontrolirati. Najnovija generacija sredstava za samotamnjenje dolazi u obliku takozvane „maglice“. Diorov Liquid Sun Self-Tanning Water Sublime Glow u obliku laganog spreja za tijelo izgleda kao bademovo mlijeko, a pokriva jednolično te rezultira baršunastom svjetlucajućom kožom slatkog cvjetnog mirisa. Dobra alternativa je Self-Tanning Mist, brenda Vita Liberata.

Press
Press

“Prije svega današnji osunčani look je puno diskretniji, ne očekuje se jednolična duboka boja, već lakši i prirodniji izgled sa suptilnim sjajem. Dok muškarci i žene kupuju puno postepenih tannera za prirodan sjaj, kapljice za samotamnjenje su inovacija koja nudi novu razinu kontrole“, kaže Melissa McGinnis, glavna beauty buyerica za Selfridges.

“Kapljice za samotamnjenje lica brendova Tan-Luxe i Dr Sebagh se mogu dodati kremi ili serumu te im povećavati ili smanjivati dozu, ovisnu o rezultatu kojem se stremi te prednjače ovom kategorijom, a tu je i vrlo tražen Click&Glow, proizvod brenda James Read u obliku olovke.

Osim mogućnosti za samotamnjenje po vlastitoj mjeri i želji, novi proizvodi ujedno nude i sofisticiranu njegu kože.
Sisley je tako puno uložio u uklanjanje grešaka koje je samotamnjenje nekoć nosilo sa sobom te je u svoje proizvode ove vrste unio skin boosting karakteristike. Njihov Tanning Hydrating Skin Care za lice i tijelo tako je jedan od najkvalitetnijih proizvoda na tržištu. Smanjujući dozu DHA (dihidroksiacetona) tradicionalnog agenta za samotamnjenje u kombinaciji s eritrulozom donosi harmoničnije i prirodnije rezultate. Ova formula čini da se tamnjenje pojavljuje postepeno. DHA boja se pojavljuje dva do četiri sata nakon nanošenja, dok eritruloza reagira nakon 24 sata i traje nekoliko dana.

Press

Molekule koje uzrokuju samotamnjenje čine gornje slojeve kože dehidratiziranim, a nerijetko se stvaraju i mrlje. Stoga se u proizvode za samotamnjenje novije generacije stavlja i ekstrakt lišća stevije, biosaharidi te biljni glicerin kao kompenzacija dok ekstrakt cvijeta hibiskusa čini kožu glatkom i ten jednoličnim.
Uz kreme za tamnjenje u ponudi je sve više bronzera, krema, ulja i posvjetljivača, koji uz pomoć zlatnog pigmenta instant mijenjaju izgled kože.

Chanelov Les Beiges Healthy Glow Bronzing krema ima u sebi i ekstrakt za zaštitu kože, a može se koristiti kako za konturiranje, tako i za all-over prekrivanje.

Estée Lauderov Bronze Goddess Shimmering uljni sprej s nostalgičnim pčelinjim voskom daje poprilično idealan brončani ten, dok je za muškarce tu i Tom Fordov bezuljni Bronzing Gel.

Press
Press
Press

Dakle, bez obzira koji je razlog što ove sezone nemate prirodni brončani look, zahvaljujući napretku beauty industrije uz moto „Stay calm and fake it, till you make it“ možete ga steći i u vlastitoj kupaonici.

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.