Dalibor Matanić o novom velikom uspjehu i prestižnom svjetskom priznanju

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

event 30.09.2021.
Dalibor Matanić

Ovaj veliki uspjeh povod je razgovora, a kako je reagirala publika festivala, kako je izgledala ekranizacija istoimenog romana za koji je Jonathan Franzen kazao da ‘Robert Perišić piše pametno i sjajno upotrebljava ironiju, zapljuskujući nas slikama koje govore o poslijeratnoj Hrvatskoj, ne samo kao o lokaciji na kojoj se preživljava, već kao o mjestu koje nešto znači te kakvu ćemo ovog puta Tihanu Lazović gledati (i to unutar moćne postave glumaca!) ispričao nam je Dalibor Matanić.

Područje bez signala je na Series Mania osvojilo nagradu za najbolju seriju i francuski Le Monde je seriju ‘Područje bez signala’ izdvojio kao jednu od pet serija koje se ne smiju propustiti gledati! Kako je doživjeti takvu reakciju na uspješan rad na seriji, a kako na filmu? Postoji li uopće razlika? Filmove, filmske franšize prate horde obožavatelja, npr. Marvel i DC Comics filmovi su najzorniji primjeri tog fenomena.

To sam doživio sa ‘Zvizdanom’ na Cannesu i s ‘Područjem’. Kada Le Monde napiše da je to jedna od pet serija koje se moraju gledati, utjecaj toga se fizički vidi; rijeka ljudi se preusmjerava, na ulici, ka kinu gdje se prikazuje, igra tvoj film, serija. To se vidi, osjeti u zraku. Publika nas je od početka voljela, iako je tema o tranzicijskom periodu, serija se dotiče nečega s čime se i francuska publika može poistovjetiti; propast tvornica, propast radničke klase, pokušaji da se tvornice daju radnicima, radi se o nestajućoj radničkoj klasi, sve su to teme kojima se serija bavi. Pritom je osjećaj kao da si prilično nehajno ušao ‘u modu’. Takav je osjećaj, a nisi to planirao. No, ono što je kod serije bitno, a dotiče publiku, jest da je jako vizualno lijepa, poetska. Na tragu je starog indie glazbenog spota s kraja devedesetih, Chemical Brothersi mi padaju na pamet.

Prva dva dijela ‘Trilogije Sunca’, ‘Zvizdan’ i ‘Zora’, ostvarila su veliki uspjeh, ostaje li taj žar publike što je vrijeme odmicalo nakon prikazivanja filmova, možda da usporedite s reakcijom publike tv serije ‘Novine’.

Stvorila se nova publika. Odličan primjer toga jest Lyncheov ‘Twin Peaks’ iz 2017. U potpunosti nekomercijalan projekt postao je komercijalan jer ga je publika jedva dočekala. Publika tv serija, za razliku od filmova, je raznovrsnija i …slučajna, više je tzv. ‘random’. Kino je posljednje desetljeće postalo mehaničko i po PS-u, dok je kod serija prisutna opuštenost. Primjer toga je trenutno popularna serija ‘The White Lotus’. Tu opuštenost publika cijeni, publika nije glupa, voli inteligentne priče i stvari.

Serija ‘Područje bez signala’ nastala je na temelju istoimenog romana Roberta Perišića. Jeste li tražili takav roman, ili je on Vama sam došao?

Roman je došao do mene. Ankica Jurić Tilić, producentica serije, je pobudila cijelu priču. Nakon što sam pročitao knjigu prva misao, prva rečenica koju sam pomislio bila je – ‘Au, uf!’. Mnogo je posla bilo oko toga, mnogo razgovora, rasprava, analiza… Htio sam poštivati Robertov rad (a i dobri smo prijatelji i njegov rad neizmjerno cijenim), a da se priča uspješno prenese u novi, drugi medij. Nisam htio da bude copy-paste, to nema smisla. Uspjeli smo na kraju, no zahtjevalo je mnogo posla oko scenarija.

Scenarij je autorstvo troje scenarista; Hane Jušić, Milana Živkovića i Jelena Paljan. Kako je taj proces rada izgledao, posebno s obzirom na to da se radi o autorima posve različite estetike, stila?

Da, različiti su. Seriju čini šest epizoda i svaka epizoda prati različiti lik. Pristup priči je bio jako moderan, fokus s glavnog lika u jednoj epizodi pomiče se na drugog, tako da je onaj glavni iz jedne epizode, sporedan u nekoj drugoj. Zanimljivo je bilo gledati cijelu tu priču iz više rakursa. Izmjenjivali su se scenaristički, tako da je netko bio bliže politici, netko ljubavnim, netko socijalnim temama. Ta njihova izmjena, njih troje, jako je dobro funkcionirala, dok je na meni bilo da držim taj jedan kôd. Njihova kreativna seansa, kreativni sukobi, trebali bi stalno postojati jer se iz njih izrodio neki novi medij, novi izričaj.

Okupili ste moćnu ekipu glumaca u seriji; Krešimir Mikić, Rene Bitorajac, Jovana Stojiljković, Tihana Lazović, Izudin Bajrović, Goran Bogdan, Slavko Štimac… Zanima me kakva je Tihana Lazović u seriji, obzirom da smo ju gledali u nekoliko Vaših radova, i svaki put je pomicala glumačke granice. Što od nje možemo očekivati sada u seriji?

Kada smo radili ‘Zoru’ rekao sam da je dosta tih ‘otuđenih cura’, sada idemo na drugu razinu, level 2. Ona jest takva glumica da može dići svoju izvedbu na novi, viši nivo. I sada u ‘Području’ je isto svoju izvedbu digla na novi nivo. Ona shvaća što se dešava, što se treba desiti – iz prve.

‘Novine’ su serija koja donosi priču tranzicije postsocijalističkog društva, dok se ‘Područje bez signala’ bavi pitanjima privatizacije i radničkih prava. Teme se dodiruju, no koja bi bila razlika između ta dva projekta? Možete li ih usporediti?

Površnim čitanjem bi se mogao aktivirati nostalgični kôd, što mislim da Robert Perišić nije čitanjem djela htio postići. To jest analiza tranzicije, ali kako naći novu nadu unutar tog rasula. To je priča o dva lika koji pokreću industriju, cijelo mjesto, no najviše pokreću vlastite živote. Tako da je to više priča o njima, nego o tom malom mjestu. Priča serije bavi se nadom, topla je i ljudska. Rat smo dotakli samo kao eho. Namjerno sam radio vizualno opća mjesta tako da je i sistem snimanja bio zanimljiv. Naime, mjesto Nuštin, izmišljeno i u knjizi, je u seriju ‘sastavljeno’ od pet gradova i tako postaje univerzalna metafora svim gledateljima.

Processed with VSCO with 5 preset

Serija će se moći pratiti na HTV-u u jesenskoj shemi. Postoji li još planova za daljnju distribuciju?

Kada se osvoji Grand Prix na Series Maniji onda svi koji možda isprva nisu htjeli niti sjesti za stol, javljaju se takorekuć nakon minute osvajanja nagrade. Sada su u tijeku pregovori. Vidjet ćemo što će se desiti, gdje će sve serija ići.

Planirate li se u budućnosti baviti nekim drugim, lakšim temama ili ostajete vjerni svom potpisu?

Zanimaju me druge teme, no htio bi da se radi o smiješnome, satiri, što duhovitijim temama. Nije isključivo da ću pokušati naći neku kontru, a i po prirodi sam takav, volim se zabavljati.

Fotografije: Gloria Lizde (Područje bez signala), Marinko Marinkić (Područje bez signala), dalibormatanic.net

Intervju: Tena Razumović Žmara

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Jacqueline Kennedy Onassis, poznata i kao Jackie O, jedna je od bezvremenskih svjetskih modnih i beauty ikona. Nekadašnja prva dama dobro je znala tajne dobrog izgleda i na koji način je on povezan s imanjem moći. Stoga su njezini beauty rituali i danas predmet velikog interesa. Za njezinu kožu brinuo se poznati dermatolog Erno Laszlo, čija klijentica je također bila i Marilyn Monroe. O njezinoj skincare rutini puno se može saznati iz dokumenta iz 1963. koji je završio i u njujorškom Makeup Museumu

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.