Cruella: Dokaz kako je teško biti žena i genij u društvu koje to ne poštuje

Oskarovka Emma Stone (“La La Land”) nosi glavnu ulogu u Disneyevom filmu “Cruella,” posve novom dugometražnom igranom filmu o buntovnim ranim danima jedne od najzloglasnijih moderno odjevenih negativki, legendarnoj Cruelli de Vil. Radnja filma “Cruella” smještena je u London 1970-ih usred punk rock revolucije i prati mladu prevaranticu Estellu, pametnu i kreativnu djevojku odlučnu da se proslavi svojim kreacijama. Sprijatelji se s parom mladih lopova koji cijene njezin apetit za nestašlukom i zajedno kreću pokoriti londonske ulice. Jednog dana Estellin dar za modu primjećuje barunica von Hellman, modna legenda koju glumi dvostruka dobitnica Oscara® Emma Thompson (“Howards End”, “Sense & Sensibility”). No, njihov odnos pokreće niz događaja i otkrića zbog kojih će Estella prihvatiti svoju zločestu stranu i postati modno osviještena i osvetoljubiva Cruella

event 26.05.2021.
CRUELLA
Emma Stone as Cruella in Disney’s live-action CRUELLA. Photo by Laurie Sparham. © 2021 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserve

Prvi put viđen na stranicama knjige Dodie Smith 1950-ih, a oživljen na velikom platnu u Disneyjevom animiranom filmu 1961. i Disneyevom igranom remakeu 1996. i njegovom nastavku 2000., lik Cruelle de Vil i dalje fascinira publiku svojom energijom, teatralnošću i dovitljivošću.

Disneyjeva Cruella smještena je u živopisnu punk eru 70-ih u Londonu i otkriva fascinantnu priču o tome kako se nadarena, buntovna mlada djevojka pretvorila u zločestu i moderno odjevenu Cruellu de Vil. Estella (Tipper Seifert-Cleveland), energična i oštra i blagoslovljena kreativnošću, svijet vidi iz drugačije perspektive od onih oko sebe. Rani gubitak majke ju je jako pogodilo. Svoju prirodnu crno-bijelu kosu skriva crvenom bojom, ali se i dalje osjeća kao autsajder među svojim konformističkim kolegama u školi.

Estella se pridružuje svojim prijateljima Horaceu (Joe MacDonald) i Jasperu (Ziggy Gardner) u prevarama, koristeći svoju maštu i vještine šivanja kako bi kreirala fantastične maske. Iako su Horace i Jasper zadovoljni preživljavanjem kao prevaranti, ona želi imati bolji život i biti modna dizajnerica.

Emma Stone as Cruella in Disney’s live-action CRUELLA. Photo courtesy of Disney. © 2021 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserved.

Prilika je Estelli (Emma Stone) konačno pokucala na vrata kada je imala 25 godina, kada je Jasper (Joel Fry) zaposli u najmodernijoj londonskoj robnoj kući Liberty. Počela je na samom dnu – čisteći toalete – no jedne noći, njezina samokontrola popusti zbog alkohola i preplave je kreativni instinkti. Sljedeće jutro je otpuštena i baš kad je odlazila iz trgovine u trgovinu je ušla vodeća svjetska modna dizajnerica, Barunica (Emma Thompson). Od svega u trgovini jedino ju je privukao izlog koji je dizajnirala pijana Estella. Barunica je prepoznala talent i potencijal za uspjeh i ponudila posao Estelli. Prihvaćajući ovu ponudu, Estella vjeruje da je napokon pronašla savršenu mentoricu koji će joj pomoći da postigne sve što je oduvijek željela.

Estella uživa u pohvalama Barunice i upija njezinu modnu stručnost i stil upravljanja i drži pod kontrolom svoju buntovnu, neovisnu prirodu. No, kada vidi Barunicu kako nosi ogrlicu koja je nekoć pripadala Estellinoj majci i koja joj je bila obećana, njezina perspektiva i njezin cilj odmah se mijenjaju.

Emma Stone as Cruella in Disney’s live-action CRUELLA.

Odjednom, Estella zna što ona – Cruella – mora učiniti. Više se ne radi samo o vraćanju nasljedstva njezine majke već i o osveti za majčino ubojstvo.

“Ne mogu se sjetiti nijedne druge glumice koja bi putovanje od Estelle do Cruelle mogla definirati tako specifično i živopisno kao Emma Stone, koja u taj lik unosi toliko zabave, oštrine i iskrenosti”, rekao je producent s tri nominacije za Oscara, Marc Platt.

Opsjednut punk pokretom kasnih 1970-ih, drugi producent filma Andrew Gunn osjeća da lik Cruelle predstavlja bijes tadašnje kulture mladih i sjajna je prilika da pokaže kako je teško biti žena i genij u društvu koje to nije poštivalo. Vjeruje da je posebno aktualno gledati kako se mlada Cruella suprotstavlja ograničenjima društva.

Emma Stone as Cruella in Disney’s live-action CRUELLA. Photo by Laurie Sparham. © 2021 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserved.
Emma Stone as Cruella in Disney’s live-action CRUELLA. Photo courtesy of Disney. © 2021 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserved.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.