Cool trend – parfemi s ‘otpadnim’ ugljikom

Modni svijet se sve više okreće etičkim i samoodrživijim modelima funkcioniranja, pa je smanjenje emisije ugljičnog dioksida često nešto što se spominje i u promidžbene svrhe. Najnovije što uključuje trend zvan ugljik, odnosno ugljični dioksid su – parfemi

event 14.02.2022.
Parfemske priče

Od svih ‘angažiranih’ trendova zapravo je ugljični dioksid danas jedan od najvećih trendova. Iako nam je kisik nužan za život organizma, ne bi ga se moglo apsorbirati u stanice bez ugljičnog dioksida. Tako oni koji se bave tehnikama disanja sve više naglasak stavljaju na upravo količinu ugljičnog dioksida u organizmu kao nešto korisno. Istovremeno se modni svijet okreće etičkim i samoodrživijim modelima funkcioniranja pa je smanjenje emisije ugljičnog dioksida često nešto što se spominje u promidžbene svrhe, no ne zna se u kolikoj mjeri se u praksi zaista i provodi. Najnovije u sklopu trenda zvanog ugljik, odnosno ugljični dioksid su parfemi. Coty će uskoro postati prvi u svom području koji će globalno distribuirati mirise napravljene od etanola od “uhvaćenog” ugljika.

Beauty div Coty posjeduje nekoliko luksuznih brendova, uključujući Gucci, Marc Jacobs Perfume, Joop! Fragrances i Davidoff Parfumes,a napravio je suradnju s tvrtkom LanzaTech za hvatanje ugljika. Na stvaranju novog etanola radili su dvije godine. Prema LanzaTechu, njegova tehnologija recikliranja ugljika hvata onečišćenje, a zatim koristi proces fermentacije za stvaranje etanola. LanzaTech svoju verziju kemikalije naziva Lanzanol. Tvrtke tada mogu staviti Lanzanol u svoje proizvodne procese. Zara ga je iskoristila za stvaranje poliestera s niskim udjelom ugljika. Coty će pak kemikaliju koristiti za stvaranje održivijeg parfema. Prvi parfem napravljen od zraka nazvan je Air Eau de Parfum, napravila ga je Air Company, četiri godine star startup koji koristi ugljični dioksid u svim svojim proizvodima.

Autorica: Vedrana Sunko
Fotografija: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.