Cave’s Cave – zagrebački projekt i izložba posvećeni Nicku Caveu

Izložbom i popratnim programom Cave’s Cave slavi se četrdesetogodišnja fantastična i kontroverzna karijera Nicka Cavea koja je na višestruke načine oblikovala suvremenu alternativnu, ali i mainstream kulturu

event 20.06.2022.

Od 15. do 25. lipnja 2022. godine u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, u Zagrebu, održava se Cave’s Cave – izložba i popratni program humanitarnog karaktera koji je organiziran u povodu obilježavanja četrdesetogodišnje karijere Nicka Cavea.

Izložbom i popratnim programom Cave’s Cave slavi se četrdesetogodišnju fantastičnu i kontroverzna karijera Nicka Cavea koja je na višestruke načine oblikovala suvremenu alternativnu, ali i mainstream kulturu. Od benda The Boys Next Door (1976.-1978.), kultnih The Birthday Party (1978 – 1983.) preko spoken-word zapisa The Secret Life of the Love Song (1998.), hvaljenog scenarija za film The Proposition (2005.), projekta Grinderman (2008.), dugovječnih Bad Seedsa ili najnovijeg filma This Much I Know to be True (2021.) – sve su to razlozi zbog kojih su kustosi Sanjin Mihelić (AMZ) i Leila Topić (MSU) odlučili transformirati Galeriju AMZ u prostor dijeljenog iskustva intrigantnog Caveovog opusa.

Na izložbi izloženi su radovi Ambre Garlaschelli, Marka Meštrovića, Nikole Pjevačevića, Danijela Žeželaj i privatna video arhiva Caveovih nastupa Stražarnog lopova. Cilj je izložbe i popratnog programa Cave’s Cave, uz Zakladu SOLIDARNA prikupiti novac za Fond ‘Solidarno s Ukrajinom’, za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i ruskim disidentima koji su sigurnost pronašli u Zagrebu. Usto, otvara se prostor dijaloga za ljubitelje Caveovog stvaralaštva, naglašavajući ideju da su upravo muzeji mjesta stvaranja novih kolektiva i zajednica vođenih zajedničkim umjetničkim interesima. U slučaju Caveove ‘špilje’, stvara se neformalna koalicija istomišljenika povezanih odanošću i razumijevanjem važnosti Caveovog opusa, a povodom njegovog ponovnog dolaska u Zagreb.

U srijedu 15. lipnja s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe i najava prijevoda knjige The Sick Bag Song u izdanju Frakture, a koju uređuje Monika Herceg, tijekom kojeg će Caveovu poeziju čitati ljubitelji Caveovog stvaralaštva iz javnog života. S početkom u 21 sat nastupit će Andreja, Rundek & Ekipa ‘Ftičeki’. Glazbom koja slavi srodnosti između Caveovih melankoličnih balada i ‘međimurskog bluesa’ pjevačice, trubačice i performerice Andreje Kurelec Košavić uz pratnju Darka Rundeka i njegove ekipe muzičara završit će prvo događanje programa Cave’s Cave.

U ponedjeljak, 20. lipnja s početkom u 20 sati o Nick Caveu razgovaraju dr. sc. Tomislav Brlek s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autor knjige ‘Poetika Nicka Cavea i biblijski motivi’ Davor Kristić i književnik Miljenko Jergović. S početkom u 21 sat održat će se koncert Kaj ve. Kajkavski Cave projekt je prijevoda pjesama Nicka Cavea kojeg potpisuje Tomislav Pletenac, kulturni antropolog sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

U petak, 24. lipnja. 2022. s početkom u 20 sati nastupit će improvizatorski muzički kolektiv Živa voda s obradama Caveovih pjesama.

Pred nama je nekoliko dana proučavanje stvaralaštva ovog barda glazbe i pjesništva, prava poslastica za obožavatelje lika i djela, a sve za veće dobro!

Tekst: Tena Razumović Žmara

Fotografije: AMZ, Gosha Rubchinskiy

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.