Čarobni svijet Beatrix Potter: Londonska izložba budi dijete u svakom od nas

Gotovo 80 godina nakon njezine smrti, Beatrix Potter (1866. – 1943.) ostaje jedna od najomiljenijih i najpopularnijih autorica dječjih knjiga. Priče poput one o zecu Petru prodane su širom svijeta u više od 250 milijuna primjeraka. No, nova izložba posvećena ovoj velikoj umjetnici u londonskom Victoria & Albert Museumu nudi puno širu i potpuniju sliku o njezinom životu; o njenom zanimanju za prirodne znanosti, za krajobraznu arhitekturu, a govori i o njenom postignućima kao uzgajivačice ovaca

event 19.04.2022.
Beatrix-Potter-Pogled-preko-vode-Esthwaitea-1909.

Njezino je naslijeđe bogato i nadilazi spisateljske vještine po kojima Beatrix Potter i najpoznatija. Zbog toga izložba “Beatrix Potter: Drawn to Nature” obuhvaća sve što je radila, a to je uglavnom bilo vezano uz prirodu. Posjetiteljima muzeja nudi se tako uvid u čak 200 umjetničkih djela, rukopisa, fotografija i drugih artefakata, uključujući i njene malo poznate znanstvene crteže. Naime, Potter je neko vrijeme izučavala mikologiju, granu biologije posvećenu gljivama. Tu se može nabaviti i prekrasno ilustrirana monografija u izdanju Rizzolija koju ćete rado držati u rukama i pokazivati djeci i prijateljima.

Iako dobar dio života vezana uz London, Potter je odrastala u obitelji koja je na nju prenijela zanimanje za svijet prirode. Njena strast prema biljkama, životinjama i krajolicima ogleda se i u njezinim najranijim umjetničkim djelima, nizu skicira nastalih kada je Beatrix bila djevojčica koja je tek učila crtati. Risanje prizora iz prirode bilo je dio njenog kućnog odgoja. S jedne strane lista nacrtala bi gusjenice, a s druge strane napisala je bilješke o tome gdje žive, što jedu i kako izgledaju.

To pomno promatranje bića u središtu je ove izložbe, organizirane u suradnji s National Trustom kojemu je Potter ostavila većinu svojih rukopisa i akvarela, kao i 4000 hektara zemljišta u Cumbriji na sjeverozapadu Engleske. Potter se u taj kraj zaljubila još kao tinejdžerica, da bi 1905. tamo kupila farmu Hill Top iz 17. stoljeća. Poslije je tamo pokupovala niz farmi kako bi ih očuvala i zaštitila, i tamo je u zrelim godina počela uzgajati ovce. Upravo zahvaljujući njoj i njenom radu cijeli je okrug proglašen baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Potter je svoje crteže često temeljila na kućnim ljubimcima iz stvarnog života. Tijekom života imala ih je 92, uključujući zečeve Petera Pipera i Benjamina Bouncera, koji su postali Peter Rabbit i Benjamin Bunny, možda njeni najpoznatiji likovi. Neke su knjige pak nastale iz pisama koje je Potter slala djeci svoje guvernante Annie Moore.

Osmišljena tako da se dopadne ljubiteljima Beatrix Potter svih uzrasta, izložba uključuje interaktivne elemente i, ako pažljivo slušate, zvučnu kulisu miševa cijuču i šuškaju iza zidova, kao nekad u njenim kućama. Izložba u londonskom Victoria & Albert Museumu traje do 8. siječnja sljedeće godine, ulaznice stoje 14 funti, a zbog gužvi preporučuje ih se naručiti unaprijed.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.