Čarobni murali argentinske kraljice fasada Mariele Ajras

Baveći se temama koje uključuju sjećanja, zaborav, rod i spol, argentinska vizualna umjetnica i muralistica Mariela Ajras prikazuje svoju umjetnost na zidovima brojnih gradova diljem svijeta kao što su Los Angeles, Las Vegas, San Diego, Barcelona, Valencia, Salamanca, Mexico City, Bogotá, Montevideo, Buenos Aires…

event 18.05.2022.
wang ajras

S bogatim iskustvom u psihologiji, ona je sudjelovala na različitim festivalima urbane umjetnosti, izložbama, sajmovima i javnim umjetničkim projektima, a jedan od najvećih murala u Buenos Airesu bio je onaj koji je razvila za projekt “Corredor de la Memoria”, obilježavajući 25. obljetnicu bombaškog napada na židovski centar AMIA u Buenos Airesu.

Inspiraciju za svoje murale ona pronalazi u mjestima na kojem se nalazi zid koji će oslikati, njegovom kontekstu, zajednici kojoj pripada, povijesti zgrade, arhitekturi… Nadahnjuju je i palete boja koja se mogu vidjeti u kvartu u kojem radi, teksture okolnih fasada i krovova, uzorci crjepova, obližnje skulpture…

Ona promatra izvorne fasade, kupole, bazilike, vitraje, drvena stubišta koje nagriza zub vremena i osluškuje priče koje pričaju stanari zgrada na kojima radi.

Luke Shirlaw (Artillery Projects) for Mural Oasis, Primm, Nevada – Project produced by The Mural Co
La memoria y las mujeres, Buenos Aires
Pedido de Justicia, Buenos Aires

Za nju murali imaju terapeutsko značenje. Postoji nešto što se odvija na razini subjektivne moći kad vas umjetničko djelo privuče, i to ne samo na pozitivan način, kaže Mariela. Ona zna da njeni murali ne izazivaju uvijek samo dobre osjećaje i da se ne mogu se svidjeti svima. Dapače, ona će ih prva sama kritizirati.

“Neću moći promijeniti svijet kroz umjetnost, ali ispunjava me ako mogu pomoći ljudima da se gledajući moje radove osjećaju uzvišenije, nadahnutije i empatičnije”, kaže Mariela koja murale vidi kao sastavni dio arhitekture.

Mariela Ajras
La Fuerza; Guadalajara

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.