Cake art: umjetnička djela pretvorena u slastice

Muzej u teksaškom gradu Austinu osmislio je zabavan način kako da umjetnost približi publici i upozna je sa svojom zbirkom radova. Već treću godinu Blanton Museum of Art na Sveučilištu Texas u Austinu bio je domaćin Velikog Blanton Bake-Offa u kojem je 16 sladopeka rekreiralo neko od 21.000 djela iz muzejske zbirke, od talijanskih renesansnih slika do latinoameričkih grafika, u obliku jestivog i ukusnog kolača

event 14.06.2022.
i torta od borovnice i badema

Lizabel Stella, voditeljica društvenih mreža i digitalnog sadržaja u muzeju, na ideju je došla na početku pandemije, kad je muzej na tri mjeseca zatvorio svoja vrata. Sjedeći kod kuće primijetila je da i ona, baš kao i mnogi drugi u izolaciji, sve više vremena provodi u kuhinji spravljajući recepte iz zaboravljenih knjiga i rado gledanih YouTube filmića.

Strastvena pekarica kolača i obožavateljica “Great British Baking Showa”, Stella je došla na ideju da spoji svoj hobi i posao i organizira virtualno natjecanje koje bi ljude potaknulo da umjetnost otkriva od kuće.

Kako bi sudjelovali u ovogodišnjem natjecanju, pekari su iz mrežnog kataloga muzeja trebali odabrali umjetničko djelo i reinterpretirati ga u obliku kolača. Svoje uratke morali su fotografirati i slike podijeliti na Facebooku ili Instagramu. kandidati su se prijavljivali u tri kategorije: mlađi od 18, amateri i profesionalci, a publika je imala 24 sata da glasa za svoje favorite. Pobjednik svake kategorije dobio je poklon kartice lokalnih slastičarnica poput La Pâtisserie i Quack’s 43rd Street Bakery te članske kartice muzeja.

“Umjetnost može biti prilično konceptualna. A pečenje je opipljivo, tako da je, na neki način, to drugačiji način konzumiranja umjetnosti”, objašnjava Stella. “Za razliku od pečenja, umjetnost ne uključuje nužno sva osjetila – umjetnost možda ne možete namirisati i okusiti, ali zato možete pečenjem. Ovo je lijep način da se sve to spoji i predstavi i onim koji i nisu toliko upoznati s umjetnošću ili muzejom.”

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.