BLOODY MARY: Donosimo recept za legendarni miksološki klasik

Kada se začinjenom soku od rajčice i votki pridoda kultni pariški te njujorški bar, slavni barmen, jedan ruski princ te holivudski glumac, nastaje barski klasik imena Bloody Mary, čija priča mami osmijeh kroničarima miksologije, a okus oplemenjuje svaki otmjeni brunch

event 24.03.2021.
Profimedia

Mnogi su miksološki klasici spektakularno nastali, ali jednako tako i nestali, ostavši samo zaštitnim znakom strastvenih poznavatelja i ljubitelja barske umjetnosti te naravno, dio standardne ponude najboljih svjetskih barova gdje naručiti npr. Sidecar ne izaziva čuđenje. Koktel Bloody Mary srećom ne dijeli sudbinu tih manje sretnih i nepravedno zanemarenih koktela, već uživa status klasika neprolazne slave i privlačnosti. Ovaj koktel načinjen od soka od rajčice, votke, limunova soka te začinjen uglavnom solju, paprom, umacima Tabasco i Worcestershire, a ukrašen stabljikom celera, već se desetljećima uživa tijekom elegantnih bruncheva. Ozbiljni igrači kada je konzumacija alkohola u pitanju tvrde i da liječi mamurluk.

Uz to što se Bloody Mary upisala u sve svjetske miksološke priručnike, ovjekovječena je i u knjizi „Tales of the South Pacific“ iz 1947. godine, Pulitzerom nagrađenog pisca Jamesa Michenera.

Danas postoji mnoštvo varijanti ovog koktela, no bez obzira na varijante, klasični je recept vječan. Priprema je vrlo jednostavna i ne iziskuje veliku miksološku vještinu. Sastojci se zajedno s ledom miješaju u barskoj čaši, a zatim se sve lijeva u Highball čašu, visoku barsku čašu u kojoj se poslužuje, no može se raditi i direktno u Highball čaši. Ipak, koktel se ne preporučuje mućkati jer se tako sok od rajčice zapjeni. Dovoljan je samo minimum kulinarskog instinkta i nije se uvijek nužno točno držati recepta, pa se omjer soka i votke te začini mogu odrediti prema želji.

Ljudi istančana ukusa Bloody Mary nikad neće ispijati po zalasku sunca, već isključivo njegovim izlaskom, kako bi sa stilom zaključili burni izlazak ili lakše podnijeli vrijeme do bruncha i novih tura ukusnog koktela koji je gotovo puno stoljeće, uz legendarni Martini, na samom tronu bezvremenskih barskih kreacija.

Profimedia

Bloody Mary

Sastojci i ostalo:

• 2 mjerice votke
• 4 mjerice soka od rajčice
• 1/2 mjerice svježeg limunova soka
• 3 uštrcka umaka Worcestershire
• 2 uštrcka umaka Tabasco
• 1/4 čajne žlice hrena (po želji)
• sol s celerom (po želji)
• sol
• papar, svježe samljeveni
• stabljika celera za dekoraciju (po želji i kriška limuna)
• Highball čaša (visoka, široka čaša)

Priprema:

U barsku čašu stavite led, zatim votku i sok od rajčice pa sve začinite. Barskom žlicom miješajte 20-ak sekundi pa preko barskog cjedila ulijte u Highball čašu u koju po želji možete staviti nekoliko kockica leda. Ukrasite stabljikom celera (i po želji kriškom limuna).

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.