Biosphere: hotelska soba u krošnjama skandinavskih šuma

Želite pobjeći od ljetnih vrućina i pronaći duševni mir duboko u šumi, okruženi pjevom ptica? Hotel u švedskoj Laponiji idealno je mjesto za vas

event 27.06.2022.
Biosphere, Treehotel

Sjeverna Švedska poznata je po svojim prirodnim ljepotama, prostranim šumama i osebujnoj biosferi. Snažni klimatski kontrasti kroz godišnja doba zahtijevali su od arhitekata upotrebu otpornih materijala, često drvo lokalnih šuma i kamen. Treehotel u švedskoj Laponiji poznat je po velikom izboru kabina, pri čemu svaka od njih ima svoj vlastiti identitet koji drugačije reagira na šumu u kojoj se nalazi.

U suradnji s danskim dizajnerskim studijom BIG i švedskim ornitologom Ulfom Öhmanom, Treehotel nam sad predstavlja novi kompleks nazvan Biosphere. Riječ je o hotelskoj sobi, obješenoj o borove i optočenoj s 350 kućica za ptice kojima se nastoji poboljšati okolna biosfera.

Projektiranjem hotelske sobe u krošnjama drveća s fasadom od ptičjih gnijezda, Biosphere nastoji smanjiti silaznu spiralu populacije ptica u švedskim šumama i umjesto toga ojačati biosferu i njihovo prirodno stanište.

Treehotel predstavlja novi kompleks nazvan Biosphere
Biosphere
Biosphere
Biosphere

“Intenzivna sječa šuma smanjila je i broj duplji u kojima se gnijezde ptice čime se narušava biološka ravnoteža, ionako ozbiljno ugrožena klimatskim promjenama. Kućice za ptice koje se mogu postaviti u šumama, u blizini domova pa tako i oko hotelskih soba, mogle bi pomoći da se zaustavi izumiranje vrsta”, objašnjava ornitolog Öhman.

Biosphereu se pristupa preko visećeg mosta koji vrhove drveća spaja s tlom. Hotelska sobe veličine 34 kvadrata opremljena je organskim materijalima inspiriranim okolnim krajolikom koji dodatno usredotočuju pogled na prirodne ljepote okoline.

Biosphere
Biosphere
Biosphere

Interijer je jednostavan i pragmatičan, ali zbog svog čvrstog otvorenog konceptualnog sastava omogućuje niz iskustava unutar relativno malog prostora. Gosti imaju pristup krovnoj terasi u blizini krošanja drveća s koje se pruža jedinstven pogled na šumu. Kućice različitih veličina privlače različite vrste ptica, a njihov raspored omogućava nesmetan prodor svjetlosti u unutarnji prostor kroz troslojno ostakljenje, ali i pogled na čaroban šumski krajolik.

Poput svih drugih soba koje je Treehotel dosad izgradio na drvetu, i Biosphere u sebi ima ugrađeni tuš, saunu, WC i održivi sustav Rukkamoinika s tri litre vode za pranje ruku.

Autor: Mladen Smrekar

Fotografije: press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.