Besplatne pop up izvedbe satirične predstave o besmislu, apsurdu i bizarnostima!

Iako je premijera predstave ‘Play Harms’ najavljena za početak nove kulturne sezone, za jesen 2021., vijest da će se predstava odigrati, potpuno besplatno za publiku, na prilično neočekivanim lokacijama u Zagrebu – razveselila je mnoge ljubitelje lika i djela ovog ruskog avangardnog književnika!

event 11.06.2021.

Daniil Harms živio je u prvoj polovini dvadesetog stoljeća i tragično je završio svoj život 1942. godine. Bio je satiričar rane sovjetske ere, koristio je nadrealistički i apsurdni stil. Rođen je kao Danil Ivanovič Juvačov, a pseudonim Harms si je sam dao u srednjoj školi. Tijekom života nije stekao slavu i većina njegovih djela je izdana u tajnosti kao samizdat. Osuđen je zbog antisovjetskog djelovanja i proveo je godinu dana u zatvoru u Kursku. Tijekom okupacije Lenjingrada 1941. godine uhapšen je po drugi put zbog iskazivanja defetizma. Umro je od gladi u zatvoru 2. veljače 1942. godine.

Iako mu život nije bio lak, zapravo prije bismo rekli težak i tragičan, Harms je stvarao djela koja su zauvijek obilježila književnost tog doba! Harmsova kratka proza, nastala uglavnom tijekom 30-ih godina dvadesetog stoljeća predstavlja vrhunac svjetske avangardne književnosti.

‘Mene zanima samo besmislica, jedino to nema nikakvog praktičnog značenja.’ – uzvikivao je Harms! Njegova djela, opažanja izrazito su subjektivna, karikirana, upotpunjena fantazijom s posebnim naglaskom na apsurd i besmislicu. Njegovo pismo plijeni britkim crnim humorom kao i vječno svježim, dječje začuđenim pogledom na svijet. Na svijet, koji se uporno opire zdravom razumu.

Kazalište Knap u Zagrebu je u godini apsurda, besmislica i bizarnosti odlučilo na daske postaviti komad nastao po tekstovima Daniila Harmsa, o baš tim besmislicama, apsurdu i bizarnostima. Pandemija, potresi, poplava i sve sulude okolnosti koje su nam okrenule život naglavačke ogolile su sav apsurd sustava i pred obične ljude postavile brojne upitnike.

Predstava ‘Play Harms’ igrat će na nekoliko lokacija u sljedećim terminima: 10. lipnja u 12:00 sati, Bolničko groblje Vrapče, 16. lipnja u 20:00 sati, Bad Blue Boys, stara Zagrepčanka, 17. lipnja u 12:00 sati, Booksa (Martićeva 14d) te 29. lipnja u 20:30 sati, Melin (Kožarska ulica 19). Pretpremijera predstave je zakazana za 30. lipnja u 2o sati u Uraniji – prostoru kreacije, Kvatrenikov trg 3/3.

Po up izvedbe besplatne su za posjetitlje, osim za izvedbe 29. i 30. lipnja za koje ulaznice možete kupiti ovdje.

Pop up izvedbe ove predstave u javnom prostoru grada Zagreba vesele nas – jako nas zanima kako će izgledati crnohumorna predstava o besmislu, apsurdu i bizarnostima, pogotovo nakon iskustva života posljednjih petanest mjeseci!

Tekst: Tena Razumović Žmara

Foto: Samir Cerić Kovačević

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.