‘Barokerica’ Laura: ‘Kći i ja plešemo na stolcima dok slušamo barok!’

Zagrebački potres gotovo je srušio njezin drugi dom – dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda – no glazbenica Laura Vadjon i ovog puta – kao, uostalom, i svaki puta kad joj je bilo teško – odlučno tvrdi: ‘Najsnažnija sam kad mi je najteže!’

event 10.03.2021.
Robert-Gaspert

Snovi mijenjaju sadašnjost, stvaraju budućnost, sve što u svijetu postoji nekada je bio samo san. Svatko od nas imao je (i ima) barem jedan san koji želi ostvariti. Snovi se ostvaruju ako imamo hrabrosti slijediti ih i vjerovati u sebe. Žene koje su ostvarile svoje snove to najbolje znaju! Kako bi pokazali da se svaki san može ostvariti i inspirirali vas da nikada ne odustanete od njegovog ostvarenja, s partnerom Perfecta Dreams pokrećemo serijal priča o uspješnim i hrabrim ženama koje su ostvarile svoj životni san te kreativni natječaj u kojima pozivamo sve vas da nam ispričate svoju priču o snu koji ste ostvarili. Vaš najoriginalniji san nagrađujemo premium Perfecta Dreams krevetom. Nakon sestara Gabrijele i Petre Korice, koje su napisale prvu knjigu za djecu o umjetnoj inteligenciji; arhitektice Lidije Lijić koja roni pod letom, pilotira i penje se po najvećim vrhovima svijeta, manekenke Claudie Antičević, nutricionistice Sandre Krstev Barać, znanstvenice Marine Martinić Kavur i vlasnice gluten-free slatkog obrta Martine Remenar Loborec, upoznajte glazbenicu Lauru Vadjon.

Nakon završenog studija u Zagrebu, igrom slučaja hrvatska glazbenica, a danas ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla, Laura Vadjon, bila je pozvana na jedan projekt u Njemačku, gdje je svirala baroknu violinu. Dio repertoara poznavala je, kaže, od prije, ali kroz druženje i boravak u Rosenheimu otkrila je za nju tada jedan sasvim novi svijet, koji ju je očarao i zaintrigirao. Intuitivno je već tada znala da će se fokusirati na barok, ranu glazbu i stilski osviještenu interpretaciju! ‘Bila je to ljubav i strast na prvu loptu!’, prisjeća se ova glazbenica, profesorica na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i članica London Handel Orkestra. Okolnosti u proteklom razdoblju, tj. pandemija koja je paralizirala svijet, ne samo da ju je odvojila od njezine publike i koncerata po crkvama dvoranama diljem Hrvatske i inozemstva, već je i poremetila proslavu 20. rođendana Hrvatskog baroknog ansambla na čijem je čelu.

Foto: Robert Gašpert

‘Slavljenička sezona naprasno nam je prekinuta nakon samo četiri održana koncerta. Imali smo odlične velike programe sa svim našim članovima i sjajne goste: Andreasa Helma na oboi, Enrica Onofria i Adriana Butterfielda na violinama i Laurencea Cummingsa kao dirigenta i čembalista na centralnom koncertu proslave, naziva Il Trionfo, gdje smo izveli prekrasan istoimeni oratorij Georga Fridericha Handela i tu live snimku objavili na DVD izdanju. Onda je korona stavila veliku pauzu na sve, a zagrebački potres gotovo srušio naš dom – dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda’ kaže Laura, napominjući kako su, uz veliko zalaganje brojnih muzičara i ljubitelja glazbe, kao i nesebičan angažman ravnateljice HGZ-a Romane Matanovac, uspjeli skupiti donacije i napraviti novi krov kako zgrada ne bi prokišnjavala i doživjela daljnja oštećenja.

Robert Gašpert

HGZ je ‘pokrpan’ i za sada zbog epidemioloških mjera koncertiraju uz minimalni broj posjetitelja u publici, ali ne preskaču i ne otkazuju ništa! Za sve one koji ne mogu biti prisutni uživo, imaju i live-stream koncerte na YouTube kanalu Cro Baroque. A interes za ovu vrstu glazbe je velik, kaže nam ova umjetnica, pa i među mladom publikom.
‘Zanimljivo je da su upravo mlade generacije, pogotovo u Hrvatskoj, puno više sklone svirati na starim instrumentima i crijevnatim žicama te istraživati i mijenjati pristup. Obično najbolji violinisti vole eksperimentirati i probati sve novo i drukčije. Dobri glazbenici, pogotovo na gudačkim instrumentima, nemaju nikakvih problema kad sviraju s kraćim, baroknim gudalom i na crijevnatim žicama, a informacije i upoznavanje zvučnih karakteristika izvedbe lako se čuju i zavole, osobito u današnje vrijeme kad se jednim klikom miša na kompjuteru pojavljuju sjajne snimke odličnih ansambala specijaliziranih za izvođenje stare glazbe. Uz te interpretacije nemoguće je ostati neinformiran ili se ne zaljubiti u taj način izvedbe, pun dinamike, kolorita, energije i šarma’, smatra Laura.
Osim što radi sa studentima na Muzičkoj akademiji i u Hrvatskom baroknom ansamblu, Laurina koncertantna djelatnost vezana je za Veliku Britaniju, najviše za London, gdje je članica London Handel Orkestra. Svako proljeće provede četiri do šest tjedana u Londonu, no 2020. morala se vratiti u Hrvatsku 15. ožujka, kad je počeo lockdown, pa nije uspjela odraditi nekoliko koncerata. Za razliku od Velike Britanije, gdje je sve stalo, u Hrvatskoj smo barem imali ljetnu sezonu, pa su se koncerti – doduše, u skromnijem obliku – ipak održavali.
‘Otpala su gostovanja i nastupi u inozemstvu. Naravno da nam to nedostaje i da smo zakinuti za taj dio priče, ali ipak smo mi u Hrvatskoj puno bolje prošli od moje Engleske koja od lani još uopće nije krenula s koncertnim i kazališnim događanjima uživo. A tako je i u većem djelu Europe i Amerike’, veli Laura, koja za sebe kaže da je ‘barokerica’.
‘Moj već uvriježeni izraz barock’n’roll i barokerica odnosi se zapravo na to kako ja doživljavam glazbu kojom se intenzivno bavim. Za mene nema bolje i zabavnije glazbe! Ona je uvijek i u svakoj prilici moj prvi izbor jer i kad, primjerice, vozim automobil volim da svira barok, jer mi diže raspoloženje, čini me veselom, pozitivnom, aktivnom i mentalno budnom. Vrlo često moja kći i ja pjevamo i plešemo na stolcima i ta energija moje omiljene glazbe meni je nezamjenjiva i nemjerljiva s bilo kojim drugim žanrom’, kaže Laura kojoj je teško izdvojiti najdraže nastupe, jer svaki nosi nešto novo i drukčije.

Robert Gašpert

Dok je bila studentica i mlada violinistica obožavala je, kaže, solo nastupe uz Zagrebačku filharmoniju, pa su joj nezaboravni koncerti na kojima je svirala velike romantičare poput Čajkovskog, Sibeliusa, Prokofjeva… Danas su joj favoriti svakako ostvarenja s Hrvatskim baroknim ansamblom, njihovi noviteti, zaboravljeni kompozitori i priče koje pričaju kroz glazbu. Ponosna je što će kroz sezonu 2021. izvesti i sve Brandenburške koncerte, 300 godina nakon što su izašli iz pera velikog Johann Sebastiana Bacha.

‘Posebno volim svirati uz orgulje. Imamo prekrasne stare povijesne orgulje u mnogim crkvama diljem Hrvatske, od Istre preko kontinentalne Hrvatske, Dalmacije i otoka….Volim taj zvuk, temperacije i atmosferu pri muziciranju. Redovito koncertiram u sakralnim prostorima i još uvijek otkrivam nove, zanimljive lokacije’, kaže ova umjetnica i prisjeća se nezaboravnog nastupa u Londonu 2017. u Muzeju Georga Fridericha Handela, njezina omiljenog kompozitora; kao i najegzotičnijeg nastupa, u baroknim crkvama u Boliviji, koje su svećenici Jezuiti gradili po malim pitoresknim mjestima, a koje su danas spomenici pod UNESCO-vom zaštitom.
Iako se u njezinom životu sve vrti oko glazbe, Laura ima još puno interesa. Što je starija, sve se više okreće prirodi, pa voli šetnje, sunce, čisti zrak i – najviše od svega – more.

Robert Gašpert

‘Život uz more ljepši je i zdraviji. Na Braču se osjećam odlično! Mali lokalni proizvođači hrane me oduševljavaju i uživam u sezonskim namirnicama, bila to zimska raštika ili čimulice, stare sorte paradajza, smokve, paprike ili tikvice koje rastu kao lude! Riba i janjetina također su bitna stavka. Kuham s veseljem i uglavnom jednostavno, osim ako nije neka fešta. Volim raditi štrudle i kolače, ali i sokove od povrća i voća s puno agruma i đumbira. Važno mi je da obitelj jede zdravo i fino! To je, uz sunčev D vitamin i fizičku aktivnost, naš ulog u zdravlje. Plivam uvijek kada sam na moru; more mi nikad nije prehladno’, otkriva o sebi privatno ova glazbenica, napominjući kako više od svega voli provoditi slobodne trenutke u svojem malom obiteljskom ‘nukleusu’, sa suprugom Sretenom Mokrovićem i kćeri Olgom.

‘Mi smo ekipa sa zajedničkim interesima, a opet svatko ima i svoje samostalne trenutke, kaže Laura, a na pitanje pokazuje li kći interes za glazbu, odgovara:
‘Olga svira violinu, pleše, crta, igra se, radi predstave, snima videa…, sve joj je dostupno, a čime će se profesionalno baviti, odlučit će sama kad za to dođe vrijeme’. U ovom trenutku, smatra njezina mama, dobra je ta svestranost, sloboda i zaigranost. Ponekad i nas odrasle podsjeti u kojoj je mjeri to, doista, ljekovito i potrebno.

Robert Gašpert

Moj najveći životni san bio je…
Raditi u životu ono što najviše volim i biti sretna! Taj san odnosio se na bavljenje glazbom kao životnom vokacijom, ali i na privatni život u gradu koji volim, s obitelji i prijateljima, kao i na izgradnju životnog stila koji mi pruža osjećaj ispunjenosti i sreće.
San koji sam ostvarila i na koji sam iznimno ponosna…
Imam prekrasnu obitelj, divnog muža i voljenu kći Olgu, te svoju glazbu.
San u kojem sam naučila najvažniju životnu lekciju…
Za mene je ta lekcija i dalje – biti strpljiva! Ali i beskompromisno slijediti vlastite ideje, želje i vizije. Ne odustati i ne pristajati na kompromise koji te ideje bitno ugrožavaju.

San u kojem sam pokazala najveću snagu…
Definitivno sam bila najsnažnija kada mi je bilo najteže. Borba s teškom bolešću, smrt bliskog suradnika, prihvaćanja nepravdi i rješavanje životnih izazova koje nisam sama birala…
San koji još nisam ostvarila…
Nedavno sam održala koncert povodom 25-te godišnjice rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Rado bih da za iduću jubilarnu proslavu mogu najaviti otvaranje Odjela za ranu glazbu gdje bi naši, ali i strani studenti, mogli dobiti priliku baviti se glazbom starih majstora i usavršavati svoja znanja o stilu i načinu izvođenja baroka, klasike, renesanse…
San s najviše prepreka…
Nakon brojnih uspjeha i proslave 20-tog rođendana Hrvatskog baroknog ansambla suočili smo se s nevjerojatnim scenarijem koji su nam nametnuli Covid 19 i potresi u Hrvatskoj. Moja želja je da ansambl i dalje koncertira i da donosi zanimljive i inovativne programe na pozornice u Hrvatskoj i inozemstvu. Svjedočimo gašenju i nestanku mnogih kulturnih sadržaja,umjetnici su prisiljeni tražiti druge izvore prihoda i zanimanja,vrijeme je krajnje nesigurno, a strah i tjeskoba uvukli su se u naše živote…Odlučila sam ne odustati i svakako ne stati!

*Sadržaj nastao u suradnji s Perfectom Dreams.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.