Balenciaga se vraća haute couture kolekcijama

Prošle su čak pedeset i tri godine otkako je modna kuća Balenciaga posljednji put (davne 1968. godine) prikazala svoju haute couture kolekciju. U eri kada estetikom i imidžem ove modne kuće dirigira osebujni gruzijski dizajner Demna Gvasalia, u najmanju ruku očekujemo avangardnu couture dramu

event 26.05.2021.
La collection Pre-Fall 2021 de Balenciaga

Tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća skulpturalne modne kreacije Cristobala Balenciage smatrane su remek djelima haute couturea, a svojim radom ovaj je talentirani dizajner inspirirao i druge modne velikane kao što su Oscar de la Renta, André Courrèges i Hubert de Givenchy.

Danas modna kuća Balenciaga izgleda potpuno drugačije nego što je izgledala kada je njezinom estetikom dirigirao Cristobal, no nakon više od pola stoljeća Balenciaga se odlučila barem djelomično vratiti svojim korijenima.

Balenciaga Pre-Fall 2021

U eri kada estetikom i imidžem modne kuće dirigira osebujni gruzijski dizajner Demna Gvasalia, Balenciaga najavljuje couture kolekciju. Nakon neobične modne kampanje za pre-fall kolekciju, koja je “snimljena” uz svjetske znamenitosti, Balenciaga 7. srpnja otvara vrata svoje povijesne lokacije – drevnog salona Cristobala Balenciage koji će poslužiti kao lokacija na kojoj će Demna Gvasalia debitirati sa svojom couture kolekcijom.

Balenciaga Pre-Fall 2021
Balenciaga Pre-Fall 2021
Balenciaga Pre-Fall 2021

Rekonstrukcija originalnog salona bit će smještena na drugom katu, odmah iznad butika na adresi 10 Avenue Georges u Parizu te će se sastojati od svih prepoznatljivih komada koji su činili originalni prostor, kao što su dramatične nabrane zavjese i zlatni stolci.

Kako će prva couture kolekcija u Demninoj režiji iz radionice kuće Balenciaga izgledati, još nije poznato. Dizajner je samo izjavio da će, osim ženske odjeće sadržavati i muške komade, a unatoč njegovom, ionako avangardnom pristupu, vjerujemo da će se svejedno poprilično odmaknuti od estetike koju je njegovao Cristobal.

Balenciaga Pre-Fall 2021
Balenciaga Pre-Fall 2021

Autorica: Tina Lončar

Fotografije: Profimedia, press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.