ART NA TANJURU Dizajniranje trpeze danas je prava umjetnost

Umjetnost dekoriranja trpeze postala je još jedan od hobija koji se posve prirodno proširio s lockdownom. Ovom je trendu još prije pet godina doprinio Valentino Garavani, čiji su ekscentrično postavljeni stolovi tada objavljeni i u knjizi Valentino: At the Emperor’s Table. Stolovi koji doživljavaju različite eksplozije cvijeća, skulptura i neobičnih dekoracija, kako hrane, tako i onoga na čemu se nudi, nova su zabava u kojoj uživaju domaćini, gosti, ali i sve šira publika. Takvo iskustvo naprosto zove da bude ovjekovječeno na Instagramu, pa je tako ova društvena mreža postala oaza inspiracije za sve koji uživaju svoja jela plasirati u nesvakidašnjem ruhu ili barem tanjuru.

event 04.08.2020.
Screenshot_20200802_165659-1

Poznata londonska organizatorica evenata Fiona Leahy radi za brendove kao što su Dior, Louis Vuitton, Fendi i Estée Lauder te kreira stolove od kojih zastaje dah i otvaraju se apetiti. Za vrijeme izolacije pokrenula je „trayscape” trend prekrasno aranžiranih stolova za samce.

Instagram
Instagram

Bivša direktorica Barneysa, Amanda Brooks 2018. otvorila je svoj lifestyle dućan Cutter Brooks u čijem su fokusu stolnjaci. Ovoj ljubavi se posvetila kad se iz New Yorka s obitelji preselila na englesko selo.

Alice Naylor-Leyland također inspiraciju crpi iz engleskog ladanja. Njezin Instagram profil @mrsalice pravi je hit, a prošle je godine lansirala i uspješnu online trgovinu u kojoj nudi stolnjake, ubruse, posuđe i jedaći pribor.

Instagram
Instagram

Kad smo kod trgovina tog tipa treba spomenuti i Summerill & Bishop, koji prodaje po narudžbi ručno oslikane stolnjake, kao i kolekcije koje su dizajnirane u suradnji s La Colombe d’Or i poznatom kuharicom Skye Gyngell.

Maison Margaux prodaje, ali i iznajmljuje, sve za stolove, čak organizira i radionice za domaćine. Suosnivač Julian Vogel voli koncept „Rent the Runway“, no u njegovom slučaju za stolove.
„Više no ikad trebamo razveseliti sebe i zabaviti svoje prijatelje. Ranije smo dijelili fotografije restorana, a sada jela koja spravljamo kod kuće te stolova koje smo sami kreirali“, kaže Vogel.

Instagram
Instagram

Kad smo kod uređenja stolova treba se svakako sjetiti i Pauline de Rothschild, čije su nevjerojatno uređene trpeze s kraja 50-ih do ranih 70-ih bilježili njeni gosti u Château Moutonu, legendarnom imanju pored Bordeauxa. Spisateljica, dizajnerica i velika obožavateljica mode, koja je voljela nositi najekstravagantnije Balenciagine haljine imala je oko 170 servisa i stolnjaka uz koje su išle raskošne cvjetne kreacije.

Početkom godine je i Christie’s imao online aukciju Contemporary Fine Dining u sklopu koje se moglo kupiti dizajnersko posuđe i ukrase za stol s potpisom dizajnera kao što su Versace i Dior.

“Stara ideja da se skupocjeni kineski porculan čuva za posebne prilike pala je u zaborav. Danas sve više vjerujemo da svaki dan i svako jelo treba biti proslava“, kaže Anthony Barzilay Freund, umjetnički direktor online trgovine luksuznih dobara 1stdibs.

Pogledamo li malo bolje objave na Instagramu, morat ćemo se s njim složiti jer zanimljivo dizajnirane trpeze, čak i kada su za samo jednu osobu, su pravi hit i neiscrpno vrelo inspiracije.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.