ANA SOLDO: Želimo razvijati svijest o potrebi za promjenom načina života

U duhu teme sustainable living razgovarali smo s članicom uprave DS Smith Anom Soldo koju je Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA prošle godine proglasilo menadžericom godine u kategoriji inozemna poduzeća

event 06.10.2020.
Press

DS Smith Belišće Croatia dio je globalne grupacije DS Smith sa sjedištem u Londonu, koja zapošljava više od 29.000 ljudi u tri osnovne divizije – reciklaža, papir i ambalaža – u 37 zemalja i više od 270 proizvodnih pogona. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima tvrtke predstavnike u sve tri divizije. Znači li to i da smo kao narod među osvještenijim nacijama kada je riječ o važnosti recikliranja?
DS Smith posluje po načelu “supply cycle thinking”. Usredotočeni smo na svaki aspekt lanca opskrbe – od nabave osnovnih sirovina, skupljanja i sortiranja starog papira, proizvodnje papira do analize lanca opskrbe naših kupaca (iskorištenosti njihova skladišnog prostora, optimizacije u transportu, zadovoljstva krajnjeg potrošača).

Naša Grupa prepoznala je osviještenost naše nacije kad je riječ o važnosti recikliranja, ali vidi i mogućnost napretka. Nastojimo skupiti što više starog papira, sortirati ga i ponovno upotrijebiti. Usto proizvodimo ambalažni papir i kartonsku ambalažu.

Poslovni model tvrtke sazdan je na održivosti, odnosno proizvodnji vrhunske ambalaže koja se može potpuno reciklirati. Približite nam svoju ideju “nulte stope otpada”. Je li zaista moguće promjenama u načinu života ukloniti i reciklirati sav otpad? 
DS Smith marljivo radi na različitim inovativnim rješenjima u zamjeni plastike ambalažom od kartona, kao i na redefiniranju ambalaže za svijet koji se mijenja. Grupa promovira zatvoreni krug “box to box in 14 days”. To znači da od postojeće ambalaže ili kutija koje nam više ne trebaju DS Smith može u roku od 14 dana izraditi novi proizvod za njegovu daljnju upotrebu u bilo kojoj od svojih 270 tvornica diljem svijeta. Sav otpad teško je ukloniti i reciklirati, ali se sigurno može mnogo više učiniti svaki dan – od jačanja svijesti o važnosti razvrstavanja i recikliranja otpada do aktivnosti i rada na tome.

Posljednjih godina mnogo se govori o globalnom zatopljenju, zagađenju, važnosti recikliranja i održivog načina života. Kakva su vaša iskustva, napredujemo li u tome kao civilizacija?
DS Smith globalni je lider u recikliranju starog papira, ali i u kreiranju inovativnih i održivih ambalažnih rješenja, pri čemu posebno vodimo računa o tome da materijale i sirovine u proizvodnim procesima koristimo odgovorno. Često upotrebljavamo izraz “održivost nam je u srcu” jer mnogo ulažemo u edukaciju naših zaposlenika u svim proizvodnim pogonima te im nastojimo stvoriti sigurno i zdravo radno okruženje. Organiziramo radionice i edukaciji djece od vrtićke do školske dobi o očuvanju okoliša i razvrstavanju otpada, kao i natjecanja u skupljanju starog papira. Čvrsto vjerujem da svojim primjerom uvelike pridonosimo razvoju svijesti o potrebi za promjenom načina života jer su iz godine u godinu doista vidljivi pomaci.

Tvrtka DS SMITH Belišće nedavno se priključila fundaciji Ellen MacArthur. O čemu je riječ?
Riječ je o fundaciji koja promovira postupan prelazak na cirkularnu ekonomiju, odnosno napuštanje postojećeg poslovnog modela koji bismo mogli opisati kao proizvedi – upotrijebi – odloži. Fundacija Ellen MacArthur zajedno sa svojim partnerima, brojnim velikim multinacionalnim kompanijama, radi na postupnom prelasku na cirkularnu ekonomiju. Mi smo globalni partner godinu dana i u tom smo razdoblju radili na mnogo zajedničkih projekata zamjene plastike, kao i na edukacijskim radionicama za djecu.

Press

Kakvo je stanje u industriji papira i recikliranja kad je riječ o jednakopravnosti spolova? Kako kotiraju žene na važnim pozicijama u vašoj tvrtki?
Ponosno možemo istaknuti da je DS Smith Hrvatska uzor u DS Smith Grupi po broju žena na vodećim pozicijama. Naime, u Hrvatskoj imamo gotovo izjednačen broj muškaraca i žena, a na vodećim pozicijama 40% žena, a taj broj posljednjih desetak godina kontinuirano raste.

Kao uspješna žena na vodećoj poziciji ujedno ste mentorica brojnim muškarcima. Što biste rekli, kakva ste šefica? 
Vjerujem da bi moji suradnici mogli potvrditi da je moj pristup jednak prema svima u timu, neovisno o razlikama koje postoje. Za uspjeh organizacije jednako su nam potrebni svi članovi tima, pozitivno usmjereni na napredak, rast i razvoj, spremni pomoći u svakom trenutku jedan drugome; osobe koje mogu slijediti druge, ali i biti primjer i uzor.

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA proglasilo vas je prošle godine menadžericom godine u kategoriji inozemna poduzeća. Što vam znači ta nagrada?
Počašćena sam što sam imala čast preuzeti tu nagradu koja je zasigurno rezultat rada svih mojih suradnika i zaposlenika tvrtke DS Smith Belišće te njezinih povezanih poduzeća. Zahvalna sam udruzi CROMA što je prepoznala naš trud, rad i rezultate. Nagrada nam zasigurno daje još jedan smisao i potvrdu onoga što i kako radimo, za što se svakodnevno borimo, što zajedno stvaramo. Doista sam presretna što imam mogućnost raditi u organizaciji koja kontinuirano traži talente i obrazuje osobe s potencijalima, usmjerava i vodi buduće lidere. Podrška i poštovanje u organizaciji oduvijek su mi bili dodatna motivacija te golema snaga u traženju rješenja i u najizazovnijim situacijama.

Uspijevate li uskladiti privatno i poslovno? Što volite raditi u slobodno vrijeme, što vas pokreće?
Moram priznati da često poželim da dan traje trideset šest sati, ali svakodnevno se trudim ostvariti sve planove a da se usto moji najdraži osjećaju voljeno i sretno. U slobodno vrijeme slušam glazbu, šetam prirodom, bavim se tjelovježbom i čitam knjige iz područja psihologije. Pokreće me pozitivna energija koju nastojim prenijeti na ljude kojima sam okružena, neizmjerna želja za stvaranjem novih vrijednosti i promjenama, ljubav dragih osoba te uspjeh organizacije u kojoj radim i koju doživljavam kao obitelj.

Press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.