Ako volite dobru glazbu, ovo su filmovi koje ne smijete propustiti pogledati

Na 93. dodjeli filmskih nagrada Oscar, za najbolju glazbu bili su nominirani ‘Da 5 Bloods’, ‘Mank’, ‘Minari’, ‘News of the World’ i ‘Soul’. Prestižni zlatni kipić pripao je filmu ‘Soul’ no i ostali nude jako zanimljiv izbor glazbe

event 04.05.2021.
Soul

‘Da 5 Bloods‘ američki je ratni dramski film iz 2020. godine koji je režirao, producirao i napisao scenarij Spike Lee. U njemu glume Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters, Johnny Trí Nguyễn, Norm Lewis, Isiah Whitlock Jr., Mélanie Thierry, Paul Walter Hauser, Jasper Pääkkönen, Jean Reno i Chadwick Boseman. Radnja filma prati grupu od četiri ostarjela veterana Vijetnamskog rata koji se vraćaju u zemlju u potrazi za ostacima svog poginulog vođe odreda, kao i blagom koje su pokopali dok su tamo služili. Čim iza filma stoji Spike Lee znamo da je izbor skladatelja sigurno jako zanimljiv. Glazbu potpisuje Terence Blanchard. Pored Blanchardove partiture, u filmu se nalazi i nekoliko pjesama s početka 1970-ih. Film uglavnom sadrži šest pjesama s albuma Marvin Gayea iz 1971. ‘Whats Going On?’.

‘Mank’ je američki biografski dramski film iz 2020. o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu i njegovom razvoju scenarija za ‘Građanina Kanea’ (1941.). Režirao ga je David Fincher, prema scenariju njegova pokojnog oca Jacka Finchera, a film su producirali Ceán Chaffin, Douglas Urbanski i Eric Roth. U glavnoj ulozi glumi Gary Oldman, uz Amandu Seyfried, Lily Collins, Arliss Howard, Tom Pelphrey, Sam Troughton, Ferdinand Kingsley, Tuppence Middleton, Tom Burke, Joseph Cross, Jamie McShane, Toby Leonard Moore, Monika Gossmann i Charles Dance. Fincherovi česti suradnici Trent Reznor i Atticus Ross komponirali su partituru za Manka. Odričući se svog uobičajenog sintetičkog stila, Reznor i Ross koristili su autentične instrumente iz razdoblja iz 1940-ih da prate film. Kao rezultat pandemije COVID-19, svaki član orkestra snimio je svoje dionice od kuće. Cijeli zvučni zapis sastavljen je od pjesama koje su napisali i izveli Reznor i Ross, a izvode se 52 pjesme u više od sat i pol. Postoji i proširena verzija koja traje preko tri sata, i sadrži 87 pjesama.

‘Minari’ je američki dramski film iz 2020. godine koji je napisao i režirao Lee Isaac Chung. U njemu glume Steven Yeun, Han Ye-ri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh-jung i Will Patton. Poluautobiografski prikaz Chungovog odgoja, radnja prati obitelj južnokorejskih imigranata koji su je pokušali ostvariti u ruralnom dijelu Sjedinjenih Država tijekom 1980-ih. Emile Mosseri je tridesetšestogodišnji američki skladatelj, pijanist, pjevač i producent sa sjedištem u Los Angelesu. Dobio je zahtjevni zadatak skladati glazbu za ovaj film, no ne samo da je uspio, već je i nominiran za Oscara! Bit će zanimljivo gledati reakcije publike i kritike glazbeno-filmske scene ako on odnese nagradu!

‘News of the World’ američki je dramski film iz 2020. godine, čiji je scenarist i redatelj Paul Greengrass, a priča filma temelji se na istoimenom romanu Paulette Jiles iz 2016. U glavnim ulogama su Tom Hanks i Helena Zengel. Film prati veterana građanskog rata koji mora vratiti mladu djevojku koju je Kiowa kao djevojčicu priveo svojoj posljednjoj preostaloj obitelji. Za razliku od Emilea Mosserija skladatelj James Newton Howard radio je na preko 100 filmova i dobitnik je nagrade Grammy, nagrade Emmy i devet nominacija za Oscara. Njegove filmske partiture uključuju filove kao što su ‘Pretty Woman’, ‘The Fugitive’, ‘Space Jam’, ‘King Kong’, ‘The Dark Knight’ i ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’. Prilično impresivna lista filmova, a iz svakoga do danas prepoznajemo glazbu!

‘Soul’ je animirani film, koji su režirali Pete Docter i Kemp Powers, a u njemu glume i glasove daju Jamieja Foxxa, Tine Fey, Grahama Nortona, Rachel House, Alice Braga, Richarda Ayoadea, Phylicia Rashad, Donnell Rawlings, Questlove, i Angela Bassett. Priča prati srednjoškolskog učitelja glazbe po imenu Joe Gardner, koji pokušava spojiti svoju dušu i svoje tijelo nakon što su slučajno razdvojeni, neposredno prije velike pauze kao jazz glazbenik. ‘Soul’ je prvi Pixarov film u kojem se pojavljuje afroamerički protagonist. A ako film još niste pogledali, svakako dajte jer ćete nakon svega nekoliko minuta doživjeti jedno pravo čarobno iznenađenje – divan hommage ‘našem’ velikanu animacije, Dušanu Vukotiću.
Trent Reznor i Atticus Ross iz Nine Inch Nails sastavili su ambijentalnu partituru za metafizičke segmente filma, dok je američki glazbenik Jon Batiste skladao niz originalnih jazz pjesama za segmente filma sa sjedištem u New Yorku. Batiste je nastojao stvoriti ono što je nazivao ‘user-friendly jazzom’, koji bi se osjećao ‘autentično’, a široka publika još uvijek bi ga cijenila. Reznor i Ross dovedeni su na preporuku dizajnera zvuka Rena Klycea, koji je intenzivno surađivao s duetom u filmovima Davida Finchera. Partitura i originalne pjesme iz Soula objavljene su u dva odvojena vinil ekskluzivna albuma, dok su obje kompilirane na digitalni album.
Trent Reznor i Atticus Ross (zajedno s Jonom Batisteom) našli su se u situaciji da ove godine imaju čak dvije nominacije u istoj kategoriji nagrade Oscar!

Autorica: Tena Razumović Žmara

Fotografije: Press, YouTube

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.