Afrička moda: neodoljivo kreativna, domišljata i globalno utjecajna

Objedinjujući na jednom mjestu modne kreacije od sredine 20. stoljeća do suvremenih ideja, londonska izložba Africa Fashion kroz fotografije, tekstil, glazbu i vizualnu umjetnost istražuje vitalnost i globalni utjecaj modne scene, dinamične i raznolike poput samog kontinenta

event 08.07.2022.
Stephen Tayo, Lagos, Nigeria

Afrička moda raznolika je i kreativna kao i sam kontinent. Mnogi tamošnji talentirani dizajneri, modeli, fotografi, ilustratori, vizažisti i drugi profesionalci našli su se sad u središtu pozornosti kao dio dosad najopsežnije izložbe te vrste.


Otvorena ovih dana, izložba “Afrička moda” traje do travnja 2023. u londonskom Victoria and Albert Museumu i slavi “neodoljivu kreativnost, domišljatost i nezaustavljiv globalni utjecaj suvremene afričke mode” kroz objektiv 45 dizajnera iz više od 20 zemalja.

Thebe Magugu, Johannesburg, South Africa, Autumn/Winter 2021
Kolekcija Pozdravljamo haljinu prije nego pozdravimo njezinog nositelja, 2021., Lagos
Maison ArtC, Maroko, 2021
Mbeuk Idourrou collection, Imane Ayissi, AutumnWinter 2019, Paris


Izložbu čini više od 250 predmeta, a često je riječ o odjeći iz osobnih arhiva nekih od najpoznatijih afričkih dizajnera sredine 20. stoljeća, uključujući nigerijsku fashionisticu Shade Thomas-Fahm; “oca afričke mode” Chrisa Seydoua, ganskog inovatora Kofija Ansaha; i “čarobnjaka pustinje” Alphadija.

Chris Seydou
Dizajnirao Kofi Ansah, komplet za vjencanje, Gana
Alphadi, Niger, 1993


Kroz fotografije, video zapise, skice i druge artefakte, izložba priča priče o suvremenijim dizajnerima i kreativcima kao što su Imane Ayissi, IAMISIGO, Moshions, Thebe Magugu ili Sindiso Khumalo. Maison ArtC iz marokanskog Marakeša posebno je za ovu izložbu dizajnirao novi rad pod nazivom “Dijalog između kultura”. Iako je krovna tema izložbe afrička moda, izložba ide mnogo dublje od toga, obuhvaćajući “unutarnji duh” afričkog podrijetla koji nije ograničen zemljopisom. Počevši od razdoblja neovisnosti Afrike, koje je trajalo od pedesetih do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, izložba istražuje ulogu koju je moda, uz umjetnost i glazbu, odigrala u kulturnoj renesansi kontinenta. Ispituje i kako su društveni mediji, digitalna tehnologija i slavne osobe posljednjih godina pomogli da se afrička moda približi široj, globalnoj publici.

Afrička moda
MAXHOSA AFRICA, IAMISIGO, Imane Ayissi
Afrička moda
Afrička moda

Autor: Mladen Smrekar

Fotografije: press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.