Za one kojima se ne da pržiti na plažama: Zašto ne biste uživali u turi živopisnim njemačkim gradovima?

Od tradicionalne Fachwerk arhitekture do street-arta, umjetničkih kolonija, skrovitih uličica, galerija i caffea, uličnih festivala i partyja u spomenicima industrijskoj arhitekturi… jedinstveno ozračje njemačkih gradova, privlači sve više zaljubljenika u kulturni turizam. Istražite!

event 05.07.2021.
Berlin, Njemačka kao turistička destinacija

Posjeti zanimljivim gradovima na vrhu su liste želja, kada su u pitanju putničke namjere za 2021. godinu. Tako je i jedna od ključnih ovogodišnjih tema kampanje Turističke organizacije Njemačke (DZT) – German.Local.Culture. i fokus na ‘Flair’, segment koji se bavi upravo gradskim odredištima i urbanim životom u kombinaciji s prezentacijom regionalnih korijena, povijesti i suvremenih kulturnih događaja. Fokus na iskustva u kojima se može uživati, čak i u uvjetima nametnutim koronavirusom, ima za cilj inspirirati putnike da u budućnosti posjete Njemačku.

A kako regionalni njemački pejzaži odišu svojim posebnim ozračjem ne samo zahvaljujući karakterističnom geografskom položaju, već i zbog povijesnih događaja i kulturnih utjecaja – od prizora slamnatih krovova na sjeveru, do bogato oslikanih fasada u Gornjoj Bavarskoj, ciglenih gotičkih građevina pa sve do modernističke arhitekture – šarm gradova određen je i regijom u kojoj se nalaze. Pa tako putnika očekuje cijela raznolikost iskustava i doživljaja.

Berlin, Njemačka kao turistička destinacija
Berlin, Banksyjeva izložba, Njemačka kao turistička destinacija

Opera kao početak vrhunskog izlaska
Klasično obučeni vokali, raskošni kostimi, maštovite scenografije i orkestralna glazba koja ispunjava gledalište… opera kao umjetnički oblik angažira tako mnogo osjetila, a Njemačka je odredište iz snova za sve koji je vole. Otprilike jedna trećina svih predstava širom svijeta održava se u opernim dvoranama u Njemačkoj kojih ima više od 80. Njemačke operne dvorane mogu biti veličanstvene povijesne koncertne sale s baršunastim namještajem, ukrašenim štukaturama i mramorom, ali i elegantni, moderni i svedeni prostori, a u njima se održava širok spektar produkcija – od baroknih do suvremenih. Mnoge su operne dvorane i koncertne sale već osmislile strategije koje će im omogućiti da nastave s radom u uvjetima koronavirusa i fleksibilno prilagođavaju svoje programe trenutačnoj situaciji.

Berlin, Street Art
Berlin, Street Art
Berlin, Street Art
Berlin, Street Art

Svježe i urbano: lokalni doživljaj street arta
Street art – samo se jednostavno pojavi i iznenadi vas, u njemu svi mogu uživati uvijek i potpuno besplatno, street art može rasplamsati maštu – ovaj vid umjetnosti dodao je boju na zidove njemačkih gradova, a često je uspio u tome da premosti jaz između prošlosti i sadašnjosti. Pored spontanih radova grafiti umjetnika, u njemačkim se gradovima redovito održavaju organizirani festivali ulične umjetnosti koji okupljaju etablirane članove scene kako bi se cijela područja pretvorila u galerije na otvorenom.

Šarm njemačke srednjovjekovne arhitekture
Poseban šarm njemačkim gradskim jezgrama i seoskim ulicama daju stare, ali savršeno očuvane Fachwerk građevine koje su preživjele stoljeća, a iza ovog imena krije se karakteristična vrsta gradnje gdje drvena konstrukcija nije skrivena fasadom. Neki od ovih svjedoka davnih vremena čak su dobili status UNESCO-ove svjetske baštine. U Njemačkoj turisti mogu uživati u spektakularnim prizorima oko čak 2,5 milijuna građevina i crkava sagrađenih na ovaj način, duž njemačke rute Fachwerk kuća.

Bremen
Bremen, Schnoor

Svakako istražite i ove izdvojene zanimljivosti, ovisno o tome u kojoj od regija se zateknete:

 1. Baden Württemberg – dragulji maloga grada, mjesta poput Brettena i Schwäbisch Halla vrijedi posjetiti zbog prelijepe arhitekture.
 2. Bavarska – u Bambergu – gradu vrtova, koji je pod zaštitom UNESCO-a, nalaze se brojni davno zasađeni vrtovi, uključujući i onaj koji vodi Sebastian Niedermaier.
 3. Berlin – u Art parku Tegel zidovi visokih zgrada oslikani su gigantskim umjetničkim djelima. Ukupno osam murala koje su oslikala najpoznatija imena street arta nadvijaju se nad jezerom Tegel.
 4. Brandenburg – smještena u središtu Brandenburga, bivša sindikalna škola u Bernauu još je jedan UNESCO Bauhausov spomenik koji privlači veliku pozornost, posebno turista koji su inspirirani kulturom.
 5. Bremen – Schnoor u staroj četvrti Bremena naziva se tako zbog malih, živopisnih kuća i trgovina nanizanih kao biseri na ogrlici (Schnur na njemačkom ili Schnoor na donjonjemačkom dijalektu).
 6. Hamburg – pored popularnih atrakcija poput koncertne dvorane Elbphilharmonie i skladišnog okruga Speicherstadt, u Hamburgu se nalaze i prelijepi, zeleni kvartovi prepuni grandioznih građevina i vila na obalama jezera Alster ili na primjer u četvrti Blankenese.
 7. Hessen – Hessenpark je jedinstveni muzej na otvorenom koji prikazuje brojne kuće i farme iz različitih regija i arhitektonskih stilova Hessena.
 8. Mecklenburg – Zapadno Pomorje – Schwerin, grad sa sedam jezera, idealno je odredište za jedrenje i vodene ture. Dvorac iz bajke i Državno kazalište čine ovu regionalnu prijestolnicu posebno popularnom među turistima koji su zainteresirani za kulturu.
 9. Donja Saska – selo umjetnika Worpswede aktivna je umjetnička kolonija koja okuplja oko 140 umjetnika, zanatlija i majstora.
 10. Sjeverna Rajna – Vestfalija – na otvorenom Haldern Pop Festivalu u Donjoj Rajni sudjeluju manje poznati kantautori i izvođači pop, rock, narodne i indie glazbe, ali i bendovi s nacionalnom i međunarodnom publikom.
 11. Falačko Porajnje – uz glazbene izvođače i ansamble najvišeg kalibra na 20 izuzetnih mjesta od Luksemburga do Koblenza, glazbeni festival Moselle obećava nezaboravne glazbene nastupe u jednoj od najljepših europskih vinorodnih regija.
 12. Saarska – jedinstveni spomenik industriji u 19. i 20. stoljeću, Željezara Völklingen proglašena je 1994. godine mjestom UNESCO-ove svjetske baštine. I danas je u upotrebi, ali u vidu uzbudljive i nekonvencionalne izložbe i mjesta održavanja mnogih događaja.
 13. Saska – dom brojnih lijepo očuvanih zgrada s popisa spomenika u različitim arhitektonskim stilovima, od gotike do secesije, Görlitz se često koristi kao idealna scenografija za snimanje filmova i stekao je ime „Görliwood“.
 14. Saska – Anhalt – Wittenberg je neraskidivo povezan s početkom pokreta reformacije prije više od 500 godina i s njegovim duhovnim ocem Martinom Lutherom. Posjetitelji grada mogu iz prve ruke dobiti uvid u ovo važno povijesno poglavlje.
 15. Schleswig – Holstein – Mölln, grad s nakrivljenim drvenim zgradama, dom je Tilla Eulenspiegela, nestašnog lika iz njemačkog folklora koji je ovjekovječen na raznim mjestima u gradu.
 16. Tiringija – Festival GENIUS LOCI WEIMAR zasnovan je na jedinstvenom konceptu koji kombinira digitalnu tehnologiju i umjetnički izraz s povijesnim nasljeđem Weimara
Njemačka kao turistička destinacija

*Sadržaj je nastao u suradnji s germany.travel

Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.