A što kada najuzbudljiviji mozak Hollywooda ima i fatalan pogled i siluetu?

Hedy Lamarr bila je genij. Zahvaljujući “sustavu tajnog komuniciranja”, koji je osmislila u jeku Drugog svjetskog rata, danas imamo Wi-Fi, Bluetooth i GPS. Bila je jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Hollywooda, a u zrelim godinama života njezini višestruki talenti, kao i ona sama, pali su u zaborav

event 15.08.2020.
Hedy Lamarr

Hedy Lamarr bila je neumorna inovatorica, velika izumiteljica čije doprinose tehnologiji svakodnevno osjećamo i prva glumica koja je na filmskom platnu simulirala orgazam. Imala je šest muževa i troje djece, a umjesto za ulogu, Oscar je dobila za izum. Bila je jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Hollywooda, a u posljednjim godinama života gotovo se zaboravilo na legendarnu Bečanku koju se danas zasluženo hvali i spominje kao jednu od bitnih i velikih izumiteljica čije doprinose tehnologiji svakodnevno osjećamo.

Profimedia

Zahvaljujući “sustavu tajnog komuniciranja, odnosno preskakanju frekvencija za radijsko navođenje torpeda koje je u jeku Drugog svjetskog rata osmislila s američkim avangardnim skladateljom i pijanistom Georgeom Antheilom, danas imamo Wi-Fi, Bluetooth i GPS. Pomoću rola za samosvirajuće klavire uspjeli su postići preskakanje frekvencija, odnosno njihov sustav koristio je 88 frekvencija koje su se mijenjale po upisanom obrascu, a taj princip mogao se koristiti kako neprijateljski tehničari ne bi mogli ometati radijsko navođenje torpeda. Izum su patentirali 11. kolovoza 1942. godine i odmah ga ustupili vojsci i mornarici, ali ta tehnologija je bila toliko napredna da ju je bilo teško implementirati i njihov trud godinama je ostao neiskorišten. – Na početku rata britanski piloti su bili iznad neprijateljskih položaja čim bi preletjeli Kanal, ali njemački piloti su letjeli iznad prijateljskog teritorija gotovo cijelo vrijeme, sve dok ne bi došli do Engleske. Ideju za izum dobila sam kad sam pokušala smisliti način kako bismo izbalansirali takvo stanje i pomogli Britancima. Mislila sam da bi u tome bio učinkovit torpedo koji bi se radijski navodio. Kontrolni uređaj funkcionira za avionska i podmornička torpeda. Bilo je jako zabavno planirati ovaj izum i gledati kako ga sklapaju – u studenom 1945. godine opisala je zvijezda filmova “Ziegfieldove djevojke” i “Samson i Dalila” nastajanje svog izuma i dodala da joj je bilo puno zabavnije baviti se znanošću nego odlaziti u kino.

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Ponudila je svoje vrijeme, znanje i inovativno razmišljanje Vijeću izumitelja koje za nju nije imalo sluha, već su joj rekli da će biti korisnija ako iskoristi svoju slavu i prodaje ratne obveznice, na što je pristala jer je željela što više pridonijeti ratnim naporima saveznika. U tome je bila iznimno uspješna i u jednoj humanitarnoj večeri prodavala je kupcima obveznica svoje poljupce i prikupila 7 milijuna dolara.

Nakon početnog entuzijazma mediji su polako izgubili zanimanje za njezine izume i fokusirali se na filmove i njezine brakove – osim Mandla i Markeyja (s kojim je imala usvojenog sina Jamesa koji je otišao drugoj obitelji kada je imao 12 godina), bila je u braku s glumcem Johnom Loderom (kojem je rodila kći Denise i sina Anthonyja), vlasnikom restorana Ernestom Staufferom, naftašem W. Howardom Leeom i Lewisom J. Boiesom, odvjetnikom koji ju je zastupao u brakorazvodnim parnicama.

Profimedia

Od posljednjeg se rastala 1965. i otada se u javnosti više nije pojavljivala s muškarcima. Kako je prestajala potražnja za “najljepšom djevojkom na svijetu”, postala je sve ovisnija o tabletama, a kako bi sačuvala mladost i ljepotu, odala se plastičnim operacijama čiji rezultati su bili katastrofalni. Osim neuspješnih operacija, dva puta je uhićena zbog krađe sitnica iz drogerija, a na jednom od saslušanja jedan njezin veliki obožavatelj počeo je vikati na tužitelja i policiju: “Zašto je ne ostavite na miru i pustite da bude zvijezda!?!” Nakon svega povukla se u osamu i gotovo nikada nije izlazila iz svog doma na Floridi, nije htjela da je itko vidi, te je sa svima (uključujući i djecu) bila u kontaktu samo telefonskim putem i navodno je potkraj života šest, sedam sati dnevno trošila na telefonske razgovore.

Nakon što je napokon prepoznat njezin genij i doprinos bežičnoj tehnologiji na kojoj su se obogatile brojne tvrtke, ali ne ona i George, par je 1997. godine dobio nagradu EFF (Electronic Fron­tier Foundation Pioneer Award). Kada su je nazvali i rekli joj za priznanje, odgovorila im je: “Pa već je bilo i vrijeme”, a kako više nije izlazila iz kuće, u njezino ime nagradu je preuzeo sin. Godinu kasnije Lamarr je postala prva žena kojoj je dodijeljena BULBIE™ Gnass Spirit of Achievement Award, prestižna nagrada za životno djelo koja se smatra Oscarom za izume.

M.Š.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.