Upoznajte vlasnike prestižnog Oscara u boci

Osvojiti titulu najboljeg na prestižnom svjetskom natjecanju, među 800 vrhunskih brendova, uspjeh je koji privlači pozornost i kad ste već poznati i priznati, no osvojiti tu titulu za jedno od najkonzumiranijih pića kao dvojac koji je svoju ideju pretočio u bocu u maloj craft destileriji u Zagrebu vrijedno je iskrenog divljenja. Dvojica vojnih pilota, Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, tijekom jednog druženja došli su na ideju o proizvodnji gina – i to najboljeg na svijetu!

event 12.08.2020.
Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić/Dražen Kokorić
Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić/Dražen Kokorić

BookNetko osvoji Oscara za glumu, a vi ste osvojili Oscara (čak dva!) za ono u čemu mnogi glumci uživaju – za najbolji gin na svijetu. U čemu je čarolija vašeg “duha u boci”? 
Čarolija je u pristupu proizvodnji. Ne kopiramo postojeće okuse i kombinacije biljaka, koristimo najnoviju tehnologiju proizvodnje i samo ručno brane 100% prirodne biljke koje rastu u Hrvatskoj. Inspirirani smo slavnom poviješću najpopularnijeg pića na svijetu, ali ne koristimo 500 godina stare metode proizvodnje. U čarobni napitak ubacili smo tajne sastojke – strast i ljubav bez kompromisa.

Book: Da je vaš gin žena, kako biste je opisali?
Zavodljiva i seksi. Odmah. Na prvi pogled. Intrigantna. Želite doznati više. Miris je neodoljiv. Možete razgovarati o svemu. Zna što želi i ne boji se to pokazati. Wow! Želim to i sutra.

Dražen Kokorić

Book: Gin je danas zaista jedno od najkonzumiranijih pića, a za prestižno priznanje na IWSC-u u Londonu natjecalo se čak 800 vrhunskih brendova. Jeste li znali da držite adut u rukavu ili vas je zlatna medalja ipak iznenadila? I što vam je značilo to priznanje?
Popularnost gina proizlazi iz njegove svestranosti. Ne postoji piće koje možete piti u tolikom broju kombinacija. Odatle i toliki broj proizvođača, destilerija starih više od 100 godina i nas, djece craft revolucije. Bit ćemo potpuno iskreni i reći vam da nismo puno očekivali od natjecanja u Londonu. Englezi iznimno cijene svoju tradiciju proizvodnje, a mi smo htjeli nešto novo. Naime, većina ginova kategorije London Dry iznimno su “alkoholni”. Imaju, već na mirisu, dominantnu alkoholnu notu koju smo mi kao učenici “nizozemske škole” pod svaku cijenu htjeli izbjeći. Nismo htjeli kopirati postojeće okuse i mirise i time smo se svjesno odmaknuli od “standarda”. Na nekim prethodnim testiranjima u Londonu nismo najbolje prošli i tumačili smo to upravo tim odmakom. Doznavši da smo osvojili ne samo zlato nego i trofej pobjednika u kategoriji London Dry, našoj sreći nije bilo kraja. Pristup se isplatio. Novo i drukčije postalo je najbolje. Osim pristupa za uspjeh je zaslužna i hrvatska borovica. Ona koja leži na savršenoj granici mediterana i kontinenta.

Book: Što vam je sada, kada imate gotov premium proizvod, priznanje i klijente, najveći izazov?
Najveći je izazov povećanje proizvodnje uz zadržavanje kvalitete. Svaki dan primamo pozive iz cijelog svijeta. Doslovno. U Hrvatskoj raste broj ugostitelja i klijenata koji žele naš proizvod, no trenutačno nemamo mogućnosti proizvesti sve količine koje se traže. Često su ugostitelji i ljuti na nas. Zadovoljstvo naših kupaca nam je na prvome mjestu, a organizacija proizvodnje najveći izazov.

Dražen Kokorić

Book: Što dalje, koja je vizija brenda? U kojem se smjeru namjeravate razvijati? Nije lako ostati autentičan, prepoznatljiv, originalan i – najbolji, pa koja je vaša strategija?
Savršeno ste naveli naše ciljeve! Dosadašnji uspjesi osnažili su ideje brenda i omogućili razvoj novih proizvoda. Tržištu smo prezentirali i jedan od tih novih proizvoda, gin odležan u hrastovim bačvama. Ideja gina Barrel Aged nije samo stvoriti puno kompleksniji okus nego odabrati najbolje drvo hrvatskog i američkog hrasta koje će nam poslužiti za kreaciju nekih novih proizvoda koji se tradicionalno ne proizvode u Hrvatskoj. Želimo ponuditi proizvode koji nisu tradicionalno hrvatski, ali su proizvedeni iz hrvatskih sirovina. Dokazati da se uz vrhunsku tehnologiju, znanje i prirodne sastojke u Hrvatskoj mogu proizvesti vrhunski, svjetski proizvodi. Reći da se u Hrvatskoj ne može proizvesti odličan viski jednako je glupo kao i tvrditi da se odlična crvena vina mogu proizvesti samo u Francuskoj. Iako su nas počeli naveliko kopirati (jer samo se dobre ideje kopiraju), svaki proizvod koji iziđe iz naše destilerije neće biti kopija nekog drugog proizvoda. Svaki naš proizvod imat će jedinstven potpis i biti prepoznatljiv.

Book: Craft danas znači puno više od zanata. Podrazumijeva osobni pristup, blisku vezu kreatora i proizvoda. Kako vaš proizvod ocrtava vas?
Old Pilot’s Gin preslika je našeg prijateljstva i osobnosti. Naziv Old Pilot’s predstavlja dva stara prijatelja koja su se upoznala na školovanju za vojne pilote. (Hrvoje i dalje leti. Tomislav je uspješan projekt-menadžer.) Briga za svaki detalj proizlazi iz karaktera. Interes za novo i drukčije dio je životne filozofije. Prihvaćanje izazova životni moto. Svaki dio proizvodnje prolazi kroz naše ruke te, iako smo si u nekim situacijama (npr. ručno ljepljenje etiketa) zagorčali život, ne bismo mijenjali ništa. Sve navedeno pretočili smo u proizvod koji je upravo zato toliko dobar i uspješan. Svaki novi bit će još bolji!

Book: Što potiče vaš kreativni proces? U čemu najviše uživate dok stvarate? 
Uživamo u pomicanju granica i otkrivanju nepoznatog. Volimo rad rukama i stvaranje konkretnih proizvoda. Kreiranje proizvoda koji će pobuditi sva vaša osjetila. Lijepu bocu koja će privući vaš pogled, vosak koji ćete htjeti dotaknuti, miris koji će vas zaintrigirati i u kojem ćete pokušati pronaći miris otočne naranče ili ulje planinske borovice, okus koji će trajati. Raspoloženje koje će zvati na još.

Book: Nego, da se osvrnemo u prošlost. Gdje se povezuju pilotiranje i gin? Kako su dva pilota uopće došla na ideju da proizvode gin? 
Ako ćemo biti iskreni, kokpit aviona i gin apsolutno ne idu zajedno. Eventualno poslije leta. Međutim, pilotski poziv odvede vas na sve strane svijeta pa imate veliku sreću postati “građaninom svijeta” i biti inspirirani svime što mala plava kugla nudi. Kao i mnogi naši sugrađani često smo se pitali zašto se kod nas ne može ovo ili ne proizvodi ono. Kao zaljubljenici u kvalitetna pića u kojima smo uživali tijekom naših druženja, odlučili smo riječi pretvoriti u djela. Prihvatili smo izazov proizvodnje pića koje je popularno u cijelom svijetu, a proizvodi se od sirovine koja raste u Hrvatskoj. Dapače, sirovine kojom se hvale mnoge destilerije u svijetu. Spojili smo nove tehnologije proizvodnje sa znanjem, vizijom proizvoda i savršenom sirovinom.

Book: Pretpostavljam da kao veliki ljubitelji gina imate i visoke kriterije. Što je sve trebalo proći, koliko vremena i pokušaja (možda neka zgoda/nezgoda) da dobijete proizvod koji će zadovoljiti vaš istančan ukus? 
Ideja proizvodnje gina nastala je na nekom od brojnih druženja i razvijala se više od godinu dana. Htjeli smo biti sigurni da nije samo hir i dobra podloga za zafrkanciju, nego stvarna želja koju smo spremni ostvariti. Prve recepture sadržavale su mnoge egzotične začine. Međutim, htjeli smo biti sigurni da će biljke uvijek biti dostupne i da možemo kontrolirati njihovu kvalitetu. Odlučili smo se za spoj biljaka morske i kontinentalne Hrvatske. Biljaka koje i sami možemo ubrati ako je potrebno. Prve verzije našeg gina testirali smo među prijateljima i barmenima do kojih smo uspjeli doći. Reakcije su bile ili vrlo pozitivne ili one s podsmijehom i ismijavanjem. I jedne i druge samo su učvrstile našu želju da se dokažemo. Prije podnošenja svih potrebnih dokumenata za početak proizvodnje Hrvoje je otišao na školovanje u Nizozemsku kako bi doznao kako to rade “izumitelji” gina (Nizozemci) te usvojio nove tehnologije proizvodnje. Ali nije sve išlo glatko. Prebacivanje recepture s mini kotla na veći te nabava sirovina koje nisu konzervirane sumporom pokazalo se noćnom morom. Nemali broj puta izlazili smo iz destilerije sa suzama u očima, šutke i u očaju, postavljajući si pitanje: Što nam je to trebalo? Iako smo recept “skuhali” već 50 puta na malom kotlu, na onom velikom sve je trebalo ispočetka. Od nule. Problemi su se nizali i vrlo brzo shvatili smo “čari” poduzetništva. Predstavljanje proizvoda kasnilo je više od šest mjeseci i bilo usred ljetne sezone. Ne baš idealan trenutak za pažnju ugostitelja. Nismo odustajali, a prezentacija proizvoda obavezno je uključivala i “blind tasting” kako bismo dokazali da nemamo samo lijepu bocu. Nakon prvih nagrada i sudačkih ocjena kontinuirano smo radili na našem proizvodu da bismo danas, nakon dvije godine postojanja, ponosno primil trofej za najbolji London Dry Gin na svijetu.

zagreb 18112019 old pilots gin Hrvoje Busic i Tomislav Anadolac snimio drazen kokoric

Book: Kao veliki ljubitelji gina mnoge svjetske face poput George Clooneya i Ryana Reynoldsa uložile su milijune u proizvodnju tog pića. S kojom biste poznatom osobom (prošlost/sadašnjost) rado nazdravili Old Pilot’s Ginom?

Tomislav: S Vincentom Casselom. Ima frajer stav!
Hrvoje: S Richardom Bransonom. Da mu kažem da ima jedan gin koji bi bio super za Virgin Atlantic i da ga nažicam jedno ispaljivanje u svemir!

Book: Za kraj, što je u vašoj čaši na kraju dana? Osim Old Pilot’s Gina?
Tomislav: Viski. Single Malt. Peated (dimljeni).
Hrvoje: Čaša dobrog crnog vina.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Naš dom je trenutno naša gastro, glazbena, wellbeing, popkulturna, hedonistička i art oaza. Nekad mjesto susreta, ove osebujne zime mjesto posebnih doživljaja. Neki će zbog toga postati samostalniji u vlastitoj kreaciji, neki zahvalniji i zadovoljniji, a StoryBOOK će vam pomoći premostiti taj put od izolacije do inspiracije, svečano intoniranih misli i trenutaka, svijeta ikona, business ideja, dozu ironije i lude imaginacije. Jer SHOW MUST GO ON. Od sutra smo na kioscima!

Iako je samoodrživa moda u trendu više nego ikada i puno se govori o smanjivanju tekstilnog otpada i dalje radije kupujemo novo nego popravljamo pohabano. Prilično narcistička kultura koju smo stvorili nošenje zakrpane odjeće smatra neprihvatljivim, osim kad je u pitanju jeans. Zakrpani džemper nikada neće biti isti kao novi, no njegov šarm i jest upravo u tome. Ključan twist, kako psihički tako i po pitanju odjeće, je prigrliti nesavršenosti jer su drugačije i jedinstvene

Praporčići, zvončići i stari dobro poznati božićni hitovi svake godine sve ranije kreću stizati do naših ušiju. Ako vam poznati hitovi već paraju po živcima i na listi za blagdane želite slušati ponešto drugačije a podjednako atmosferične zvukove, zavirite u Storybookov TOP 10

Za mnoge se može činiti čudnim da prestižna aukcijska kuća Christie’s ima ‘odjel torbi’, no u pitanju su rijetki i jedinstveni komadi koje potpisuju Hermès, Louis Vuitton i Chanel, a cijene koje postižu ovi modni detalji pune naslovnice novina. Od 2015. godine svake se godine sruši rekord u cijeni najskuplje prodane torbe, a samo možemo nagađati da li će se ovaj trend nastaviti i u 2020., godini punoj iznenađenja

Prije više od dvjesto godina šarlota je stupila na gastro pozornicu kao engleski desert, no početkom 19. stoljeća chef Marie-Antoine Careme uveo ju je u glasovitu francusku kuhinju i dao joj novo, otmjenije ruho

Američki filmski redatelj Wes Anderson nadaleko je poznat po svojoj neobičnoj estetici koja, odmičući se od realnosti i uranjajući u svijet mašte, kreira posebne, vrhunski stilizirane svjetove. Sanjiva estetika Andersenovih filmova privukla je dosad čete obožavatelja, a jedan od njih, Wally Koval, odlučio joj je posvetiti posebnu pažnju

Mlada diplomirana grafička dizajnerica Tena Grgić, umjetničkog imena ARTENA slikarstvu je dala novu dimenziju. Samouka slikarica jednom je prilikom odlučila oslikati cijelo tijelo, a rezultat je oduševio i druge. Nakon suradnje s grupama O.S.D.S i U pol’ 9 kod Sabe njen rad zamijetila je i Ella Dvornik

Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način, istražite u novom raskošnom izdanju. Kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije, StoryBOOK je vaša autentična molekula jesenskog stila, stava, pop kulture i samo dobrih vijesti

Prošle godine (i svake godine prije toga), u ovo vrijeme već smo se naveliko pripremali za sezonu partyja (i skijanja), a paralelno s time i za ekstra njegu kože. Iako su nam kretanja ove godine bitno ograničena prednovogodišnja i postnovogodišnja sezona i dalje je idealna za njezino dubinsko čišćenje. Za one kojima ne dolaze u obzir vrhunski specijalistički tretmani, postoji plan B – fenomenalni beauty pripravkci koji za samo nekoliko minuta nude spas u zadnji čas

Takozvani ‘tampon tax’ je jedan od primjera neravnopravnosti i iskorištavanja žena na način da se tamponi, ulošci i drugi ženski higijenski proizvodi ne smatraju osnovnim potrepštinama te nisu oslobođeni od poreza. Tako su žene zbog svoje biologije niša na kojoj država zarađuje što cijelu priču čini itekako političkom, a uz nju se veže i pitanje količine otpada koju generira

Mnogi danas rade od kuće, dojučer blagovaonski stolovi postali su radni, dan je zamijenila noć, a noć dan, pretjerano moćni bluetooth zvučnici i slušalice koje ste dobili na dar, konačno imaju smisla… No, ovakav pomalo zbrkani lifestyle traži i neuobičajenu dozu ugode u radnom prostoru. Pronašli smo nekoliko inspiracija kojima vladaju stil i savršeni (ne)sklad, tipičniji za skandinavska rješenja ili francuski boho chic

Jesen je stigla, a koronavirus nam je priuštio apsolutni reset u svakom mogućem smislu – emocionalnom, društvenom, financijskom, poljuljao je neke stavove, neka prijateljstva i opći osjećaj sigurnosti, no izvukao je i mnogo dobra…

Umjetnički radovi najpopularnijeg anonimnog umjetnika na svijetu, Banksyja, uvijek privlače pažnju javnosti, bilo da je riječ o misterioznim crtežima koji posve neopaženo osvanu na nekom od gradskih zidova ili pak o onima koji se za basnoslovne iznose prodaju na najprestižnijim svjetskim dražbama, poput parodije slavne Monetove slike “Lopoči” koja je svojevrsna kritika kapitalističkog društva

Za njenu ljubav prema umjetnosti zaslužan je djed koji je volio mitologiju i bajke. Kaže naučio ju je mnogo toga, ali i opskrbio zanimljivom literaturom kao što su djela Carla Gustava Junga, Josepha Campbella i pjesnika Roberta Blya. Naravno, Pamela Anderson je, intrigantna kakva je, zanimljiva umjetnicima, tako da je ljubav obostrana

Netflixova serija Damin Gambit, pokazalo se, ima magnetsku moć privući gledateljice i to ne više razina. Sama priča o šahovskoj genijalci Beth Harmon koju tumači Anya Taylor-Joy te njenom uspjehu kao i ovisnosti o tabletama, alkoholu, pobjedi i šahu dovoljno je intrigantna, no dodamo li tome i vrlo uspješnu estetsku komponentu, ne treba se čuditi što žene naprosto obožavaju ovaj lik.

Prelazak iz toplih sunčanih dana u maglovitu i hladnu jesen ponekad zna biti težak. To posebno teško pada onima koji pate od sezonskog afektivnog poremećaja. Jedna od popularnijih metoda liječenja je terapija svjetlom, a toga bi nam poprilično moglo nedostajati ove sezone budući da smo kod kuće više nego ikada.

Budući da je stigmatiziran kao potrošna roba, o kišobranu kao modnom dodatku velika većina ljudi, uopće ne razmišlja. No, umjetnik i obrtnik Michel Heurtault hrabro i nadasve uspješno ruši tu percepciju te je kišobranima i suncobranima, koje izrađuje ručno od najfinijih materijala u svom atelieru Parasolerie Heurtault u Parizu, vratio auru elegancije i glamura

Indianapolis Museum of Art u Newfieldu otkrio je svoj novi umjetnički projekt za 2021., sačinjen od poznatih djela nizozemskog slikara Vincenta van Gogha. Od kultnih “Suncokreta” pa sve do obožavane “Zvjezdane noći”, posjetitelji će moći “uskočiti” u umjetnička djela renomiranog umjetnika, baš kao što su to učinili Lily Collins i Lucas Bravo u popularnoj Netflixovoj seriji ‘Emily u Parizu’

Audrey Hepburn je tema novog dokumentarnog filma Audrey koji prikazuje intimnu sferu njezina života, a donosi i dosad neviđene snimke te intervjue s njezinim bližnjima

Magazin Forbes objavio je svoju godišnju listu najbogatijih žena u SAD-u, a koje su svoj impresivni imetak stekle samostalno. Na prestižnoj Forbesovoj listi zasjala su imena 97 žena, dok ih je prošle godine na listi bilo 80, a magazin je objavio kako kolektivna vrijednost svih žena na listi premašuje 90 milijardi dolara. Na listi su se našle žene iz širokog spektra branši i različitih generacija

U nastojanju da koži priuštimo najbolji tretman, kakav i zaslužuje, često nesvjesno griješimo u koracima kombinirajući širok spektar njegujućih sastojaka i ne sluteći da neki od njih u kombinaciji izazivaju kontraefekt, osobito na osjetljivoj puti. Dobro proučite sastojke na deklaracijama kako biste izbjegli fatalne kombinacije i otkrijte nove formulacije koje će joj uistinu pružiti sve benefit

Danas 98-godišnjak, Pierre Cardin vrlo je intrigantna persona u povijesti mode. I to ne samo zato što je iza njega vrlo bogata modna karijera niti zato što je svojim djelovanjem utjecao na rađanje mnogih modnih trendova (posebno 70-ih godina), već prvenstveno zato što je tijekom svog vijeka neumorno istraživao i ulagao u sve prema čemu je osjećao strast

Uz svu raskoš intervjua i fenomenoloških tema posvećenih glazbi, naša glumica s američkom adresom Leona Paraminski rekreirala je i autentične lookove glazbenih ikona. Leonu smo odlučili stilski približiti Jane Birkin. Ili pak u boho romantic métieru vizualizirati Florence Welch. Leoni dobro pristaje i punk stav u maniri Debbie Harry i inkarnacija Blondie, no ona je punokrvna glumica i zanima je poigravanje ulogama, pa zašto ne i Leona kao Lady Gaga, ikona transformacije

Luksuzna modna kuća Louis Vuitton objavila je svoju najnoviju kampanju za mušku kolekciju namijenjenu sezoni jesen/zima 2020. Kampanja je nazvana “Raj na Zemlji”, a u fokusu kolekcije, baš kao i vizuala s potpisom fantastičnog Tima Walkera, nalaze se oblaci koji simboliziraju slobodu, jedinstvo i mir

O strepnjama, neizvjesnosti i strahovima koje su prolazile sa svojim borcima, palčićima, u novom jesenskom broju StoryBOOK-a pričale su nam poznate mame – manekenka i dizajnerica interijera Kristina Bradač Radić, dizajnerica i osnivačica brenda Mai by Majda, Majda Postružin i Daria Lorenci Flatz, prvakinja Drame HNK i voditeljica kreativnih programa u 4Sobe.

Dalton i Bhaskaran su se upoznali na studiju mode u Montréalu, a projekt Matières Fécales nastao je kao odgovor na sve što smatraju grijehom modne industrije – od potrošnosti odjeće, preko zagađenja pa sve do iskorištavanja dječjeg rada. Također, Matières Fécales svojevrsni je i eksperiment koji im je pomogao da se riješe okova normi i predrasuda s kojima su se susretali te pronađu svoj identitet u kojem se osjećaju dobro, i koji voli i prati više od 700.000 pratitelja

Izložba “Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio”, otvorena je krajem rujna u Nottingham Contemporaryju, jednoj od najvećih galerija u Ujedinjenom Kraljevstvu, i posvećena je upravo neponovljivoj pojavi koju je utjelovila Grace Jones

Inspirirajte se idejama, naoružajte bojama, printovima, detaljima i vintage umjetninama te unutar vlastitog doma stvorite priču kopirajući vrhunske modne dizajnere – Margheritu Missoni, Alice Temperley i dvojac Basso & Brooke, koji se s lakoćom poigravaju stvarajući chic kaos u svojim arty oazama

Nakon što je raskinuo s Diorom, za kojeg je radio kao asistent, Yves Saint Laurent je osnovao vlastiti brend, a s prvom kolekcijom je debitirao 1962. U penziju se povukao 40 godina kasnije, a ta je četiri desetljeća Laurence Benaïm, novinarka i stručnjakinja za slavnog dizajnera, svela na sto legendarnih komada. Rezultat je luksuzno izdanje koje teži 9,5 kilograma i ogrnuto je u ručno proizvedenu kašmirsku svilu pod naslovom Yves Saint Laurent: The Impossible Collection

Profimedia

Početkom listopada u renoviranom prostoru Palais Galliera, jedinog modnog muzeja u Parizu, otvara se izložba ‘Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto’ posvećena životu i radu slavne dizajnerice.

Vremenima ‘običnih’ papirnatih pozivnica za reviju, ispisanih krasopisom i omotanih svilenom vrpcom, očito je odzvonilo. U kriznim vremenima, važnost brendinga dodatno je naglašena, a poznato je da su modne kuće prvaci u inovativnosti. Naravno, tu su kreativnost ucrtali i u svaki segment najnovijih kolekcija i modnih revija koje se većinom održavaju bez publike

Yarn bombing, odnosno heklano ukrašavanje urbanih površina već je neko vrijeme popularan spoj aktivizma i ručnog rada, no lock down je i to promijenio. Kako se aktivizam proljetos preselio u stanove, glavna kućna radinost s aktivističkim prizvukom postalo je vezenje, a neka umjetnička rješenja stvarno su sjajna. Iako su mlađe generacije na njih u početku gledale s podsmjehom, posljednjih mjeseci vez je postao sredstvo subverzivnog komuniciranja putem društvenih mreža

Kao što je pojam K-1 svojedobno probio granice “rodnog” Japana i zaludio cijeli svijet domišljatom idejom mješovitih borilačkih sportova, slično se dogodilo i u kozmetičkoj sferi pojavom termina “K-10”. Pojam korejskih korijena zaslužan je za globalnu popularnost novog pristupa njezi lica. Riječ je o nanošenju različitih preparata u deset koraka koji su, navodno, najzaslužniji za tako poželjan izgled Korejki, ponosnih vlasnica najljepšeg tena na svijetu

Otac odnosa s javnošću Edward Bernays u knjizi “Propaganda” iz 1928. objašnjava da je ljudska žudnja para koja pokreće društvenu mašinu. Seksi žene postale su ono što prodaje. “Seksi” nam stalno izmiče iz ruku jer dokazuje naše nesavršenstvo. Je li to razlog zašto mu vječno težimo?

Aktivisti su se zabrinuli za opstanak tigrova još 2010. kada ih je bilo svega oko 3,200, a iste godine održao se i Tiger Summit na kojem su se okupili svjetski moćnici iz 13 zemalja te znanstvenici i celebrityji, poput Leonarda DiCapria. Deset godina kasnije broj ih se povećao za oko 700. No, iako im se broj generalno povećao, u Laosu, Vijetnamu i Kambodži tigrovi su izumrli. Situaciji mogu pomoći jedino vlade, a kao podrška tom naporu Kenzo je lansirao novu capsule kolekciju

Ovo je godina u kojoj smo najviše vremena provodili u svom domu. Vjerojatno više nego ikada do sada. Za mnoge od nas, naši su domovi postali naši uredi, naše teretane, noćni barovi i restorani. A kada je riječ o detaljima za uređenje interijera – “Pravila kod nas ne postoje”, kaže Gucci

U Monaku, gdje „SAVOIR VIVRE“ živi svoj vrhunac, našla se i osebujna manufaktura čokolade koja svojim izvrsnim proizvodima sladi njegove bogate stanovnike, ali i putnike namjernike. U godini kada „CHOCOLATERIE DE MONACO“ obilježava 100. godišnjicu, odlazimo u Monaco-Ville i slavni butique u kojem legendarna kuća, danas pod prinčevim jamstvom, pruža sigurno utočište svim ljubiteljima čokoladnih kreacija čarobnog okusa.

Pandemija je minimalizirala utjecaj celebrity kulture, redefinirala pojam influencera, vratila na scenu stručnjake te donijela podršku “običnim” ljudima – svakodnevnim junacima, tako da će ova kriza uz mnoge probleme donijeti i nešto dobra – bolje i odgovornije društvo.

Modne piste, čak i one online, su i ove sezone iznjedrile nove beauty trendove, pa će se u sezoni jesen-zima 2020 s maskama ili bez njih, žene, pa i muškarci ipak šminkati. Ovo su trendovi koje ćete uskoro željeti uklopiti u svoje dekorativne beauty rutine

Ako ste, u vrijeme kasnoljetnih i ranojesenskih godišnjih odmora, običavali putovati na neke nove europske destinacije, od Skandinavije do starih mediteranskih gradova te istraživati neka nova mjesta ili pak dane provoditi ljenčareći na nekoj od domaćih plaža, a pandemija koronavirusa pomrsila vam je planove, to nipošto ne znači da ne možete uživati u zasluženom odmoru

Francuska luksuzna modna kuća Saint Laurent nije dopustila da ju pokoleba novonastala globalna kriza. Kolekcija koju plasira na tržište ove jeseni ni na koji način ne tematizira pandemiju ili neku njezinu posljedicu kao što su mnogi dizajneri u posljednje vrijeme, posve razumljivo, činili. Naprotiv, Saint Laurent je nastavio kročiti utabanim stazama, ne mijenjajući pritom niti način snimanja kampanje niti svoj kreativni izričaj. Neka vam posluži kao stilska inspiracija

Vanjski zidovi prestižnog njujorškog muzeja Metropolitan postali su dom porukama nade koje Yoko Ono šalje stanovnicima New Yorka

Od 2004. godine kada je otvoren kao reinkarnacija legendarnog noćnog kluba Ostgut, Berghain slovi kao “najbolji noćni klub na svijetu”. I premda će mnogi tu tezu zasigurno nastojati osporiti, Berghain je nedvojbeno posebno mjesto koje morate posjetiti ako svojim plesnim cipelama zakoračite na tlo Berlina, neosporne prijestolnice elektronske glazbe i raskalašenog ponašanja. No, za prijestolnicu plesa i posebnih iskustava stvar se u vrijeme korone zakomplicirala

“Povezani smo empatijom jer smo bića sačinjena od emocija”, objasnio je kreativni direktor ove prestižne modne kuće Pierpaolo Piccioli, te dodao: “Također smo sastavljeni i od energije i upravo ta energija prouzrokuje promjene, posebno one pozitivne.” Što je bila nit vodilja za novu kampanju. Adut Akech, Christy Turlington, Gwyneth Paltrow, Janet Mock, Laura Dern, Liu Wen, Naomi Campbell i Rossy de Palma fotografirali su njihovi bližnji, a novac od kampanje biti će doniran

Primamljivog mirisa, zadivljujućeg okusa – lagan, sočan, osvježavajući, extra sirupasti – posve nam je jasno zašto je ovaj tradicionalni grčki kolač koji savršeno paše uz sočno voće, desert požude tijekom ljetnih vrućina

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Sve češće uživamo u street style kadrovima iz Stockholma ili Kopenhagena, a svjetski magazini i portali, uz interijere, sve češće objavljuju i lookove stylish Skandinavki poznatih po ležernoj odjeći čistih linija, nemarnim frizurama i prirodnom make up-u. Izgleda da ta struja sa sjevera utječe i na južniju frontu, a trend sređenih djevojaka na biciklima kroz nekoliko posljednjih sezona polako se preslikava i na naše ulice

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor

Campbell priča svoju priču kroz anegdote koje je doživjela radeći s renomiranim modnim insajderima, stilistima, fotografima, dizajnerima i urednicima, a koji su s vremenom postali ikoničnima. Jedan od fotografa s kojima je Naomi surađivala, a koji je često orkestrirao upravo te trenutke za pamćenje, je Peter Lindbergh čije fotografije krase knjigu. Zavirite

Profimedia/Copenhagen Fashion Week

Već godinama se oduševljavamo skandinavskom uličnom modom i influencericama koje su po popularnosti odmah uz bok Francuskinjama. Kolovoški Copenhagen Fashion Week, osim digitalnih sadržaja imao je i one u fizičkom prostoru pa su sve oči modne i beauty industrije bile uprte prema skandinavskim influencericama. Kada je skandinavska ljepota u pitanju jedan od glavnih područja interesa su preparati i rutine kojima mogu zahvaliti svoj uvijek svjež i zdrav izgled

U žaru društvene, ekonomske i zdravstvene krize izazvane pandemijom španjolske gripe rodio se jedan novi trend – veo. Žene koje su te dramatične 1918. godine marile za stil, boju svog vela uparivale su s bojom šešira, a isti su način kombiniranja ovih it detalja preporučivale i stranice modnih magazina.

Istraživanja su pokazala da ljude koje upoznamo procjenjujemo za samo sedam do trideset sekundi, i to najviše na osnovi izgleda i stava. Zato uvijek imajte na umu staru izreku da ne postoji druga šansa za ostavljanje prvog dojma.

Profimedia

Svaka epoha nosi svoje ideale ženske ljepote, no zanimljivo je promatrati kako su se ti trendovi ciklički kretali kroz tisuće godina. I kako onda definirati ljepotu?

STORYBOOK, zima 2020.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.

Newsletter

StoryBOOK je suvremen lifestyle magazin, koji se na hrvatskom tržištu nametnuo kao lider u ‘slow journalism’ pokretu. Njegova uspješna formula na jedinstven način spaja umjetnost, žensku snagu, pop-kulturu, modu, ljepotu, fenomenološke teme, svijet businessa, društvenu scenu, gastronomiju, aktivizam i hedonizam. Prijavite se na naš NEWSLETTER jer … StoryBOOK je priča za sebe.