Upoznajte vlasnike prestižnog Oscara u boci

Osvojiti titulu najboljeg na prestižnom svjetskom natjecanju, među 800 vrhunskih brendova, uspjeh je koji privlači pozornost i kad ste već poznati i priznati, no osvojiti tu titulu za jedno od najkonzumiranijih pića kao dvojac koji je svoju ideju pretočio u bocu u maloj craft destileriji u Zagrebu vrijedno je iskrenog divljenja. Dvojica vojnih pilota, Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, tijekom jednog druženja došli su na ideju o proizvodnji gina – i to najboljeg na svijetu!

event 12.08.2020.
Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić/Dražen Kokorić
Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić/Dražen Kokorić

BookNetko osvoji Oscara za glumu, a vi ste osvojili Oscara (čak dva!) za ono u čemu mnogi glumci uživaju – za najbolji gin na svijetu. U čemu je čarolija vašeg “duha u boci”? 
Čarolija je u pristupu proizvodnji. Ne kopiramo postojeće okuse i kombinacije biljaka, koristimo najnoviju tehnologiju proizvodnje i samo ručno brane 100% prirodne biljke koje rastu u Hrvatskoj. Inspirirani smo slavnom poviješću najpopularnijeg pića na svijetu, ali ne koristimo 500 godina stare metode proizvodnje. U čarobni napitak ubacili smo tajne sastojke – strast i ljubav bez kompromisa.

Book: Da je vaš gin žena, kako biste je opisali?
Zavodljiva i seksi. Odmah. Na prvi pogled. Intrigantna. Želite doznati više. Miris je neodoljiv. Možete razgovarati o svemu. Zna što želi i ne boji se to pokazati. Wow! Želim to i sutra.

Dražen Kokorić

Book: Gin je danas zaista jedno od najkonzumiranijih pića, a za prestižno priznanje na IWSC-u u Londonu natjecalo se čak 800 vrhunskih brendova. Jeste li znali da držite adut u rukavu ili vas je zlatna medalja ipak iznenadila? I što vam je značilo to priznanje?
Popularnost gina proizlazi iz njegove svestranosti. Ne postoji piće koje možete piti u tolikom broju kombinacija. Odatle i toliki broj proizvođača, destilerija starih više od 100 godina i nas, djece craft revolucije. Bit ćemo potpuno iskreni i reći vam da nismo puno očekivali od natjecanja u Londonu. Englezi iznimno cijene svoju tradiciju proizvodnje, a mi smo htjeli nešto novo. Naime, većina ginova kategorije London Dry iznimno su “alkoholni”. Imaju, već na mirisu, dominantnu alkoholnu notu koju smo mi kao učenici “nizozemske škole” pod svaku cijenu htjeli izbjeći. Nismo htjeli kopirati postojeće okuse i mirise i time smo se svjesno odmaknuli od “standarda”. Na nekim prethodnim testiranjima u Londonu nismo najbolje prošli i tumačili smo to upravo tim odmakom. Doznavši da smo osvojili ne samo zlato nego i trofej pobjednika u kategoriji London Dry, našoj sreći nije bilo kraja. Pristup se isplatio. Novo i drukčije postalo je najbolje. Osim pristupa za uspjeh je zaslužna i hrvatska borovica. Ona koja leži na savršenoj granici mediterana i kontinenta.

Book: Što vam je sada, kada imate gotov premium proizvod, priznanje i klijente, najveći izazov?
Najveći je izazov povećanje proizvodnje uz zadržavanje kvalitete. Svaki dan primamo pozive iz cijelog svijeta. Doslovno. U Hrvatskoj raste broj ugostitelja i klijenata koji žele naš proizvod, no trenutačno nemamo mogućnosti proizvesti sve količine koje se traže. Često su ugostitelji i ljuti na nas. Zadovoljstvo naših kupaca nam je na prvome mjestu, a organizacija proizvodnje najveći izazov.

Dražen Kokorić

Book: Što dalje, koja je vizija brenda? U kojem se smjeru namjeravate razvijati? Nije lako ostati autentičan, prepoznatljiv, originalan i – najbolji, pa koja je vaša strategija?
Savršeno ste naveli naše ciljeve! Dosadašnji uspjesi osnažili su ideje brenda i omogućili razvoj novih proizvoda. Tržištu smo prezentirali i jedan od tih novih proizvoda, gin odležan u hrastovim bačvama. Ideja gina Barrel Aged nije samo stvoriti puno kompleksniji okus nego odabrati najbolje drvo hrvatskog i američkog hrasta koje će nam poslužiti za kreaciju nekih novih proizvoda koji se tradicionalno ne proizvode u Hrvatskoj. Želimo ponuditi proizvode koji nisu tradicionalno hrvatski, ali su proizvedeni iz hrvatskih sirovina. Dokazati da se uz vrhunsku tehnologiju, znanje i prirodne sastojke u Hrvatskoj mogu proizvesti vrhunski, svjetski proizvodi. Reći da se u Hrvatskoj ne može proizvesti odličan viski jednako je glupo kao i tvrditi da se odlična crvena vina mogu proizvesti samo u Francuskoj. Iako su nas počeli naveliko kopirati (jer samo se dobre ideje kopiraju), svaki proizvod koji iziđe iz naše destilerije neće biti kopija nekog drugog proizvoda. Svaki naš proizvod imat će jedinstven potpis i biti prepoznatljiv.

Book: Craft danas znači puno više od zanata. Podrazumijeva osobni pristup, blisku vezu kreatora i proizvoda. Kako vaš proizvod ocrtava vas?
Old Pilot’s Gin preslika je našeg prijateljstva i osobnosti. Naziv Old Pilot’s predstavlja dva stara prijatelja koja su se upoznala na školovanju za vojne pilote. (Hrvoje i dalje leti. Tomislav je uspješan projekt-menadžer.) Briga za svaki detalj proizlazi iz karaktera. Interes za novo i drukčije dio je životne filozofije. Prihvaćanje izazova životni moto. Svaki dio proizvodnje prolazi kroz naše ruke te, iako smo si u nekim situacijama (npr. ručno ljepljenje etiketa) zagorčali život, ne bismo mijenjali ništa. Sve navedeno pretočili smo u proizvod koji je upravo zato toliko dobar i uspješan. Svaki novi bit će još bolji!

Book: Što potiče vaš kreativni proces? U čemu najviše uživate dok stvarate? 
Uživamo u pomicanju granica i otkrivanju nepoznatog. Volimo rad rukama i stvaranje konkretnih proizvoda. Kreiranje proizvoda koji će pobuditi sva vaša osjetila. Lijepu bocu koja će privući vaš pogled, vosak koji ćete htjeti dotaknuti, miris koji će vas zaintrigirati i u kojem ćete pokušati pronaći miris otočne naranče ili ulje planinske borovice, okus koji će trajati. Raspoloženje koje će zvati na još.

Book: Nego, da se osvrnemo u prošlost. Gdje se povezuju pilotiranje i gin? Kako su dva pilota uopće došla na ideju da proizvode gin? 
Ako ćemo biti iskreni, kokpit aviona i gin apsolutno ne idu zajedno. Eventualno poslije leta. Međutim, pilotski poziv odvede vas na sve strane svijeta pa imate veliku sreću postati “građaninom svijeta” i biti inspirirani svime što mala plava kugla nudi. Kao i mnogi naši sugrađani često smo se pitali zašto se kod nas ne može ovo ili ne proizvodi ono. Kao zaljubljenici u kvalitetna pića u kojima smo uživali tijekom naših druženja, odlučili smo riječi pretvoriti u djela. Prihvatili smo izazov proizvodnje pića koje je popularno u cijelom svijetu, a proizvodi se od sirovine koja raste u Hrvatskoj. Dapače, sirovine kojom se hvale mnoge destilerije u svijetu. Spojili smo nove tehnologije proizvodnje sa znanjem, vizijom proizvoda i savršenom sirovinom.

Book: Pretpostavljam da kao veliki ljubitelji gina imate i visoke kriterije. Što je sve trebalo proći, koliko vremena i pokušaja (možda neka zgoda/nezgoda) da dobijete proizvod koji će zadovoljiti vaš istančan ukus? 
Ideja proizvodnje gina nastala je na nekom od brojnih druženja i razvijala se više od godinu dana. Htjeli smo biti sigurni da nije samo hir i dobra podloga za zafrkanciju, nego stvarna želja koju smo spremni ostvariti. Prve recepture sadržavale su mnoge egzotične začine. Međutim, htjeli smo biti sigurni da će biljke uvijek biti dostupne i da možemo kontrolirati njihovu kvalitetu. Odlučili smo se za spoj biljaka morske i kontinentalne Hrvatske. Biljaka koje i sami možemo ubrati ako je potrebno. Prve verzije našeg gina testirali smo među prijateljima i barmenima do kojih smo uspjeli doći. Reakcije su bile ili vrlo pozitivne ili one s podsmijehom i ismijavanjem. I jedne i druge samo su učvrstile našu želju da se dokažemo. Prije podnošenja svih potrebnih dokumenata za početak proizvodnje Hrvoje je otišao na školovanje u Nizozemsku kako bi doznao kako to rade “izumitelji” gina (Nizozemci) te usvojio nove tehnologije proizvodnje. Ali nije sve išlo glatko. Prebacivanje recepture s mini kotla na veći te nabava sirovina koje nisu konzervirane sumporom pokazalo se noćnom morom. Nemali broj puta izlazili smo iz destilerije sa suzama u očima, šutke i u očaju, postavljajući si pitanje: Što nam je to trebalo? Iako smo recept “skuhali” već 50 puta na malom kotlu, na onom velikom sve je trebalo ispočetka. Od nule. Problemi su se nizali i vrlo brzo shvatili smo “čari” poduzetništva. Predstavljanje proizvoda kasnilo je više od šest mjeseci i bilo usred ljetne sezone. Ne baš idealan trenutak za pažnju ugostitelja. Nismo odustajali, a prezentacija proizvoda obavezno je uključivala i “blind tasting” kako bismo dokazali da nemamo samo lijepu bocu. Nakon prvih nagrada i sudačkih ocjena kontinuirano smo radili na našem proizvodu da bismo danas, nakon dvije godine postojanja, ponosno primil trofej za najbolji London Dry Gin na svijetu.

zagreb 18112019 old pilots gin Hrvoje Busic i Tomislav Anadolac snimio drazen kokoric

Book: Kao veliki ljubitelji gina mnoge svjetske face poput George Clooneya i Ryana Reynoldsa uložile su milijune u proizvodnju tog pića. S kojom biste poznatom osobom (prošlost/sadašnjost) rado nazdravili Old Pilot’s Ginom?

Tomislav: S Vincentom Casselom. Ima frajer stav!
Hrvoje: S Richardom Bransonom. Da mu kažem da ima jedan gin koji bi bio super za Virgin Atlantic i da ga nažicam jedno ispaljivanje u svemir!

Book: Za kraj, što je u vašoj čaši na kraju dana? Osim Old Pilot’s Gina?
Tomislav: Viski. Single Malt. Peated (dimljeni).
Hrvoje: Čaša dobrog crnog vina.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.