U pandemiji smo shvatili koliko je važno biti zajedno, razgovarati i dijeliti isti prostor i vrijeme.

24 umjetnice, kustosa_ice i kulturnih radnika_ica iz cijelog svijeta okupilo se na zagrebačkom Sljemenu s ciljem zajedničkog učenja i proizvodnje znanja. Tim povodom o institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj edukaciji, obrazovnoj ulozi muzeja i utjecaju pandemije na razmjenu znanja govorili su mentori ovogodišnjeg izdanja, nezavisna kustosica Aude Christel Mgba, istraživač i edukator Pablo Martínez, te Emily Pethick, direktorica Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu

event 24.07.2021.

Danas su, više nego ikad, nužni inovativni i fleksibilni modeli izvaninstitucionalnog obrazovanja. Ovih je dana jedna od organizacija koja zagovara upravo ovakav model rada, Što, kako i za koga/WHW, organizirala Ljetnu školu treće generacije WHW Akademije.

WHW Akademija je međunarodni interdisciplinarni eksperimentalni program za mlade umjetnike i umjetnice, pokrenut 2018. godine i baziran u Zagrebu. Nakon višemjesečnog intenzivnog online programa, ali i radnog mentorskog procesa u fizičkom prostoru različitih europskih gradova, 24 umjetnice, kustosa_ice i kulturnih radnika_ica iz cijelog svijeta okupilo se na zagrebačkom Sljemenu s ciljem zajedničkog učenja i proizvodnje znanja. Susret se dogodio u sklopu The Tree School, kontinuiranog projekta kojeg su pokrenuli Sandi Hilal i Alessandro Petti/DAAR.

Tim povodom o institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj edukaciji, obrazovnoj ulozi muzeja i utjecaju pandemije na razmjenu znanja govorili su mentori ovogodišnjeg izdanja, nezavisna kustosica Aude Christel Mgba, istraživač i edukator Pablo Martínez, te Emily Pethick, direktorica Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu i članica savjetodavnog odbora WHW Akademije.

Emily Pethick, Aude Christel Mgba i Pablo Martínez

Kako biste opisali iskustvo sudjelovanja u izvaninstitucionalnim programima poput WHW Akademije?

Aude Christel Mgba: Usred promišljanja postojećih institucionalnih oblika i struktura obrazovanja vjerujem da programi poput WHW Akademije sudjeluju u tom procesu na način da prevode teoriju u praksu. Ovaj program osnažuje različite perspektive i razgovore izborom mentora i umjetnika koji rade na različitim lokacijama i iz različitih pozicija. Time se omogućava stvaranje vrijednosti i validiraju se te druge prakse, stvaraju se metodologije koje se bave dekolonizacijom znanja i proizvodnje znanja i  moguće koalicije pa se mjesto spajanja lokalnog i globalnog čini opipljivijim. Kad je u pitanju moje iskustvo ove godine također mi je jako dragocjena ideja večernjih programa koji su predstavili različite prakse o kojima se razgovaralo i koje su se dijelile sa širokom publikom (op. a. Večeri s WHW Akademijom). 

Pablo Martínez: Projekti poput WHW Akademije čiji glavni interes nije sakupljanje znanja ili titula već razmjena znanja i stvaranje odnosa solidarnosti i podrške, meni su ključni i toliko neophodni u ovo vrijeme komodifikacije obrazovanja i znanja. S obzirom na to kako je koncipiran, program nam je dao priliku raditi vrlo blisko s umjetnicima u razdoblju od četiri mjeseca i učiti od njih, nalaziti različite strategije razmjene znanja i eksperimentirati u stvaranju. Meni je to bila izuzetna prilika da radim izvan svog uobičajenog institucionalnog okvira i započnem drugačiji i iskren dugotrajan razgovor s drugima, nešto što je postalo još važnije u ovo vrijeme pandemije. Ljetna škola WHW Akademije bila je važan trenutak jačanja naših već izgrađenih odnosa kao i prilika da se dovedu u pitanje neke ideje o tome tko uči a tko podučava, tko ima autoritet, kako bismo mogli živjeti zajedno i organizirati se te što bi mogla biti uloga umjetnosti u trenutnoj planetarnoj krizi. Neka pitanja poput pitanja granica institucija, što su odgovornosti umjetnika i izazovi s kojima se susreće ili što znači živjeti ovdje ili negdje drugdje (u smislu pripadanja mjestu) bila su samo neka od pitanja o kojima smo razgovarali ovih dana. 

Emily Pethick: Od kad je WHW Akademija započela ja sam u njenom Savjetu i uživam prateći njezin razvoj od samog osnutka. U isto vrijeme sam počela raditi na Rijksakademie i upoznala se s obje strane na tom spektru. Rijksakademie nije akreditirani program u obrazovnom sustavu, ona je nezavisna i sredstva dobiva od fondova za kulturu a ne za obrazovanje. Također, organizirali smo mali program u Showroomu gdje sam ranije radila, nešto kao program umjetničkih stipendija a ugledala sam se na neke druge modele poput programa umjetničkih suradnika LUX u Londonu. Bila sam u odboru Open School East, programa za umjetnike koji još uvijek traje a čija je inicijalna ideja bila spojiti podršku umjetnicima i mentorske aktivnost pri čemu svaki umjetnik ima obvezu uključiti se u lokalnu zajednicu u kojoj se program održava. Preselili su se iz Londona u Margate i od tad su izgradili zanimljiv program koji je angažiran na mnogo različitih načina, imaju dosta kontakata i taj program mlađoj generaciji omogućava pristup umjetničkom obrazovanju. Pratila sam i mnoge druge programe poput Ashkal Alwan, Homeworks akademiju i Gudskul u Jakarti, tako da već neko vrijeme mapiram programe koji imaju neakademski kontekst a koji umjetnicima nude više uključivanja i pažnje spajajući pojedinačne prakse i grupne situacije u kojima se mogu održavati šire diskusije. Oni su puno manji pa možeš imati diskusiju kao i stvoriti zajednicu za uzajamnu pomoć tako da umjetnici mogu izgraditi jaku profesionalnu grupu. Formalno obrazovanje je svugdje vrlo različito, ali mislim da je glavni problem to što je postalo biznis i kad razgovaram s ljudima zaposlenim u umjetničkim školama kažu da biznis dominira nad potrebama umjetnika. Ovakvi neformalni programi su povezaniji s potrebama umjetnika, a biti profesionalni umjetnik je teško kao i pregovarati sve ono što trebaš ispregovarati u polju. Pored toga, razvijajući se kao umjetnik moraš skužiti kako se baviti umjetnošću na održiv način. Ovaj tip manjih programa poklanja pažnju upravo tim problemima.

Pablo, kako se obrazovna uloga muzeja promijenila posljednjih godina?

Pablo Martínez: Iako je pitanje svrhe obrazovanja uvijek relevantno, u vremenima poput ovoga u kojem se obrazovanje instrumentalizira te podvrgava inovaciji u korist produktivnosti i učinkovitosti još je relevantnije. U slučaju muzeja moramo dodati još jedno pitanje, naime potencijal umjetnosti u konfiguraciji iskustva, nešto je čime se u Europi bavimo posljednja dva desetljeća. Također, možemo potvrditi da obrazovanje danas ima središnju ulogu u kulturnim institucijama, ali ne kao alat prijenosa znanja odozgo prema dole već kao mjesto eksperimentiranja i oslobađanja kao i kritički prostor s kojeg počinju neke važne debate s akterima muzeja. Smatram da bilo kakav obrazovni rad u muzeju predstavlja promišljanje kako institucija može intervenirati u stvaranje javne sfere u kojoj tijela sudjeluju radikalno i mogu stvoriti nove formule društvene intervencije. Stoga je ključno ne misliti o obrazovanju kao usluzi koja odgovara na potrebu kulturnog marketinga, već promišljati specifično iskustvo koje se kroz muzej može stvoriti.

Emily, nakon dvije godine vođenja Rijksakademie, koje biste promjene željeli napraviti ili vidjeti u toj instituciji s obzirom da govorimo o obrazovnoj instituciji s dugom povijesti i etabliranim metodama i principima?

Emily Pethick: U usporedbi s modelima koje sam spomenula, Rijksakademie je puno veća. Imamo 45 umjetnika i namjerno je vrlo raznolik odabir tako da imamo zaista širok raspon praksi kao i ljudi koji dolaze iz vrlo različitih konteksta. To je s jedne strane genijalno kod tog programa, ali i stvara složenu situaciju zajednice. Imamo vrlo veliki prostor, svaki umjetnik ima studio, dostupne su različite tehnike i program je dizajniran na način da je vrlo usmjeren na pojedinačnu praksu svakog rezidenta. Ponekad nam fali zajedničkog razgovora na održiv način s obzirom da je uglavnom na samim umjetnicima da započnu taj razgovor tako da ga nekad ima više a nekad manje. Imali smo dosta događanja i diskusija, ali moramo trajnije promišljati o tome kakvo znanje proizvodimo, kako gradimo dijalog o umjetnosti i što se događa u svijetu. Ono što me je zapanjilo kad sam došla tamo je da je Rijksakademie uvijek bila neka zatvorena institucija koja je namjerno njegovala taj tip prostora u koji umjetnici mogu doći i sakriti se i koncentrirati se, jer dolaze umorni od žongliranja između održavanja svoje umjetničke prakse i preživljavanja, a ja mislim da je za neke umjetnike odlično kad moraju iskoračiti pod reflektore ili se predstaviti. Oni se mogu ponovo povezati sa samim sobom jer svijet ima tendenciju zahtijevati, i taj mi se aspekt sviđa. Istovremeno jedna od kritika koje se godinama može čuti na račun Rijksakademie je da se drži povučenom u smislu da nitko ne može proviriti unutra. Imamo sve te genijalne umjetnike koji dvije godine predstavljaju svoje radove, a mi u stvari ne dajemo puno pristupa onima izvan Rijksakademie toj divnoj zajednici koja se tamo stvara, a ne postoji ni neki jak osjećaj za društvenu odgovornost u odnosu na to kako umjetnost povezati sa širim društvom.

Jedna od stvari koju smo uveli nedavno je radionica društvene prakse i imamo puno različitih tehnika od audio-vizualnih do metala, drveta ili keramike. Cilj je povezati se sa širom društvenom sferom a umjetnici se mogu povezati i surađivati, što stvara mostove i čini instituciju pluralnom. Naša stručnjakinja za društvenu praksu Elke Uitentuis pronalazi sve više načina da dijeli s lokalnom zajednicom i stvara zanimljive poveznice. Na primjer, radila je s izbjeglicama i azilantima kroz umjetnički kolektiv We Sell Reality (Prodajemo stvarnost), a odnedavno umjetnici rezidenti poput Werker kolektiva s njima surađuju na projektima. Povezala je jednog mladog umjetnika koji čeka da mu se odobri boravak u Nizozemskoj i želi se upisati u umjetničku školu s rezidencijalnim umjetnikom koji ga mentorira. Stvara veze s lokalnim cafeima u kojima se uči jezik i povijesnim skvotovima tako da kad smo imali puno materijala za baciti pozvala je ljude iz lokalnog skvota koji su odmah došli i uzeli sve ono što se dalo iskoristiti. Tako da ima mnogo različitih načina razmjene i svi se tiču stvaranja veza. Mislim da je to ono što nam je falilo, proširiti doseg malo dalje i biti aktivniji u kontekstu u kojem djelujemo.

Usmjerenost Rijksakademie na pojedinca do sad je bila vrlo učinkovita u potpori umjetnicima da se razviju na način koji im dozvoljava da izađu u svijet osnaženi. To je važno jer vidim kako umjetnici pate jer moraju uskladiti toliko različitih stvari koje ih potežu i guraju u suprotnim smjerovima. Zato je snaga Rijksakademie u pomaganju umjetnicima da izgrade vrlo solidne umjetničke prakse i pozicije, ali istovremeno, a to je ono što mi se sviđa kod malih programa, spajajući kolektivni pristup i promišljanje o tome kako zajednički djelovati. Radimo na programu Education from Below s organizacijama WHW i MACBA koji se sad pretvara u novi program Artistic Ecologies. Iz razgovora između organizacija je proizašlo promišljanje o zajedničkim interesima te kako možemo promišljati o programu i pretvoriti ga u praksu na drugačiji način.

Rijksakademie dosta misli o svijesti o okolišu i brizi za njega. Imamo Zeleni tim koji je za vrijeme lockdowna bio malo uspavan, ali ga želimo ponovo aktivirati da razmišlja kako ono što radimo može biti još održivije. Mnogo umjetnika je u ovom razdoblju korone započelo uzgajati vrt. Na primjer, do sad je ispred naše zgrade bilo dosta pusto – prođeš ulicom pored Rijksakademie i ne vidiš što je. Nedavno je jedan umjetnik Arvo Leo počeo raditi na travnatoj površini ispred zgrade i pretvorio je u livadu koja na vrlo malom prostou stvara bioraznolikost. Imamo drugog umjetnika, Peng Zhang, koji dolazi na jesen koji također radi sa sadnjom i uzgojem i naziva se farmer-umjetnik. Werker kolektiv uzgaja biljke i proizvodi prirodne boje s kojima rade, a Donghwan Kam uzgaja kupus i radi kimchi.

Zanima me i kako ohrabriti umjetnike da se bave umjetnošću izvan zidova svog studija i zgrade, malo više ekologije koja hrani i umjetnički okoliš. Kako proizvodimo okoliš koji proizvodi različite vrste svijesti? To je ono kad vidimo različite vrste praksi kako se ukorjenjuju na različite načine u svojoj okolini, kako unutar tako i izvan Rijksakademie. Manje se to odnosi na konvencionalnu studijsku praksu. Lijepo je vidjeti kako umjetnici kroz godine izvode svoje prakse na taj način, izvan studija i unutar zgrade. Pokušavamo naći način da to učinimo održivim, da hranimo okolinu na pozitivan način – da imamo permisivnu okolinu koja se gradi i pretvara u nešto stabilno što onda mijenja instituciju.

Aude, jedna ste od kustosica glasovite međunarodne izložbe sonsbeek20->24 u nizozemskom Arnhemu. Koji pristup je kustoski tim imao prema obrazovnom aspektu diskurzivnog programa ovog izdanja Sonsbeek-a?

Aude Christel Mgba: Ovo izdanje Sonsbeek-a zamišljeno je kao manifestacija dugoročnog procesa započetog već 2019. Ono ponovo promišlja i preispituje tradiciju sonsbeek-a kao izložbe kako bi ga otvorio prema novim oblicima rada koji se trebaju prihvatiti kao jednako važni kao i umjetnički radovi. To obuhvaća javne programe s performansima, manifestacije, predavanja i razgovore, radionice od kojih svaki za sebe stvaraju ulaz u temu “Force Times Distance”: on Labour and it’s sonic ecologies” (Snaga puta udaljenost: o radu i njegovim zvučnim ekologijama). U obrazovnom programu koji je integralni dio javnog programa odlučili smo prvo razmišljati o ideji i shvaćanjima samog obrazovanja, potražiti druge definicije, načine stvaranja i prijenosa koje postoje izvan Zapadnog kulturnog kruga. Obrazovni program ove godine koncipiran je oko odnosa između obrazovanja i vremena, obrazovanja i rada, obrazovanja i  prostora  koji postoje unutar nekih zapadnoafričkih kultura te je usmjeren na te odnose.

Kako prenosimo znanje kad je odnos prema vremenu  i prostoru drugačiji?

Pozvali smo neke umjetnike i edukatore koji rade u Arnhemu da s nama promišljaju o ideji sinkope koja je jedan od ključnih elemenata jazza. Sinkopa uključuje različite ritmove koji se zajedno sviraju kako bi se stvorio glazbeni komad s privremenim premještanjem redovnog metričkog naglaska, a koji nastaje uglavnom naglašavanjem tona nenaglašenog takta. Sinkopa je „poremećaj ili prekid redovnog toka ritma“: „stavljanje ritamskih naglasaka tamo gdje se ne bi normalno pojavili“. Namjera je bila pokušati postaviti u središte pričanje priča, glazbu, ples, kazalište kao alate za učenje, slušanje i prijenos znanja.

Na primjer, kad govorimo o “Everything is inspirited” to se odnosi na izvođenje učenika iz učionice u prirodu kako bi slušali drveće i razumjeli komunikaciju između biljaka, životinja, gljiva itd. Projekt su osmislile i vodile umjetnice i edukatorice Krista Burger, Bernadette ten Have i Doreen Hartman. “Everything is inspirited” sastojao se od niza radionica s preko 140 djece iz 3 škole u Arnhemu, otvorenja i instalacije u parku koje su napravila djeca kako bismo otvorili razgovor o radu i zvuku s tom grupom djece. To je značilo i ponovno promišljanje ideje učitelja kao osobe koja ima znanje, ali koja djeci daje mogućnost djelovanja kako bi doprinijeli razgovoru o projektu.

Možete li opisati kako je pandemijska kriza utjecala na percepciju razmjene znanja?

Emily Pethick: Tijekom godina uvijek je bilo različitih inicijativa i grupa, ali primijetila sam da su ove godine one puno jače i raznovrsnije. Bilo je mnogo zajedničkih aktivnosti od čitateljskih grupa do fitnes grupa. Imali smo sat vježbanja koji je vodila umjetnica Pennie Key, sat sviranja koji je pokrenuo Togar, jedan od naših rezidenata koji je svaki dan za vrijeme lockdown-a svirao bubnjeve. Ta prazna zgrada je odisala nekim strahom i tjeskobom jer je većina osoblja morala raditi od kuće. On je počeo svirati bubnjeve svaki dan, a ostali rezidenti su se počeli priključivati i to je preraslo u neku svirku i postalo velika stvar. Togar je zatim počeo skupljati sve te instrumente u svom studiju pa je za vrijeme otvorenog studija grupa složila puno veću kolekciju instrumenata u jednom većem prostoru i svirali bi svaki dan kad im se dalo. Lijepo je to – povezati se na neverbalni i intuitivni način, pronaći zajednički ritam, imati različite razmjene.

Pozvali smo i Yael Davids da svaki tjedan odradi sat Feldenkrais metode na zoomu što se svidjelo mnogim umjetnicima, morali smo leći i zaista misliti o tijelu i kako ono vježba. Mnogima je to omogućilo da se oslobode stresa koji se skupljao zbog stvari koje su im se događale. Po meni je pandemija ponudila zajednici da razviju dublje odnose oko zajedničkih interesa, praksi – izvan same umjetnosti.

Sve te zbirke različitih stvari stvaraju osnovu kroz svaku praksu od individualne do zajedničke. Ona hrani umjetničke prakse, ali se događa na periferiji. To proizvodi zanimljiv okoliš za umjetničke prakse.

Sonsbeek radionica s djecom

Mi se nalazimo odmah uz zoološki vrt a jedan rezidencijalni umjetnik Arvo Leo bio je u posjetu zoološkom vrtu preko godine – to je onaj umjetnik koji je počeo pretvarati prostor ispred zgrade u livadu gnojeći postojeći vrt žirafinim izmetom. Oduvijek me je zanimalo kako se stvari nadopunjuju i kako se stvara ekosustav. Zato me jako zanimaju ti aspekti povezivanja sa zajednicom. Zanimljivo je i ono što se događa na radionicama jer se tamo odvija suradnja između tehničara koji ne dolaze iz polja umjetnosti, ali dolaze s drugom vrstom kreativnosti i znanja te umjetnika koji donose različite prijedloge. Uvijek se proizvede zanimljiv rezultat. To je jedna od stvari koje su vrlo specifične za Rijksakademie – ta vrsta poveznice između umjetnika i tehničara iz različitih disciplina, poput naše stručnjakinje za radionicu društvene prakse koja ima vrlo poseban način suradnje s umjetnicima i uvijek dođe do izvrsnih rezultata koji omogućuju umjetnicima i stručnjacima da iskorače iz svojih okvira znanja i izmisle nešto novo.

Aude Christel Mgba: Kad je pandemija proglašena među prvim institucijama koje su zatvorene bile su škole. Bila sam u Kamerunu u ožujku kad je vlada te zemlje odlučila učiniti isto i sjećam se šoka koji je zadesio ljude, učitelje, učenike itd. Bio je to čudan trenutak, prvi put se morao ponovo promisliti i prilagoditi prostor i način na koji se prenosi znanje. U drugim zemljama je rješenje bila online nastava, ali zbog mnogih lokalnih izazova poput pristupa internetu koji je još uvijek problem većini stanovnika, obrazovni programi su išli na nacionalnoj televiziji.

Prije svega meni je to bio dokaz da je mit učionice kao savršenog načina prijenosa znanja unutar ta četiri zida propao. Bila je to i propast mita učitelja kao jedine osobe koja ima znanje jer su mnogi učenici i studenti morali postati neovisni kao što su roditelji za vrijeme dugog boravka doma morali postati učitelji.

Pretpostavljam da smo to i ranije znali, ali mislim da je pandemija pomogla da se to konačno pojavi pred našim nosom.

Usprkos činjenici da je online škola na neki način pomogla da se nastavi kurikulum, u jednom trenutku došlo je do kolektivnog zamora od ekrana i dijeljenja na daljinu. Shvatili smo koliko je važno biti zajedno, koliko je važno razgovarati i dijeliti isti prostor i vrijeme.

Pablo Martínez: Moram priznati da nemam baš pozitivnu dijagnozu učinaka pandemije na proizvodnju znanja. Pandemija proizvodi sve veću fragmentaciju, više iscrpljivanja i privatizaciju proizvodnje znanja jer online platforme nisu javni niti slobodni prostori. Ova kriza je pomogla da se ustanovi platformski kapitalizam i sofisticirani načini na koje nas velike korporacije tjeraju da radimo besplatno pred našim računalima te proizvodimo podatke koje onda uzimaju za svoju vlastitu korist. Međutim, optimističan sam u pogledu mogućnosti otpora i potencijala imaginacije u čijem stvaranju mogu pomoći okupljanja poput ljetne škole ili projekta WHW Akademije.

Tekst: Tena Razumović Žmara

Fotografije: Damir Žižić (Sljeme)

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Venecijanski filmski festival tj. tzv Mostra, ove je godine donijela mnogo pamtljivih i upečatljivih trenutaka, a jedan od njih svakako je bio prilikom predstavljanja tv serije ‘Scenes from a Marriage’. Ako teško podnosite čekanje i napetost iz tjedna u tjedan, predlažem da pričekate 10. listopada kada izlazi posljednja, peta epizoda. Bit će to jedno prilično intenzivno bingeanje!

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Danas, treći dan Zagreb Design Weeka, posjetitelji će imati priliku uz stručno vodstvo upoznati koncept nizozemskog dizajna kroz izložbu „Oporavak!“ kojom vas kustosice Marleen van Bergeijk i Lisa Hardon vode na putovanje prema otpornosti i predstavljaju alternativne rute nizozemskih dizajnera nastale u naše doba društvenih izazova. Nakon vođene ture, bit će prikazan dokumentarni film “ To je nizozemski dizajn” redatelja Elbea Stevensa o svjetskom uspjehu nizozemskog dizajna. Vrhunski dizajneri otkrivaju kako je mala zemlja postala tako velika na području dizajna, objašnjavajući takav uspjeh kultnim primjerima nizozemskog dizajna kroz više od 100 godina

Ruska kazališna senzacija Tri sestre teatra Red Torch iz Novosibirska redatelja Timofeja Kuljabina odigrat će predstavu na znakovnom jeziku 27., 28. i 29. rujna u zagrebačkom HNK u sklopu Festivala svjetskog kazališta

Nakon što je snimio svoju posljednju scenu kao James Bond u ‘No Time to Die’, Daniel Craig emotivno se obratio cijeloj ekipi na setu

“Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova 1846. do 2023.” naslov je serije izložbi kojom će se promovirati dosezi u prirodoslovlju matične muzejske institucije za prirodoslovlje u Hrvatskoj tijekom gotovo 180 godina postojanja. Serija obuhvaća nekoliko fotodokumentarnih izložbenih projekata, a koji će rezultirati reprezentativnom Fotomonografijom istog imena. Prva izložba moći će se razgledati od 29. rujna do 8. listopada 2021. na Europskom trgu

U zagrebačkoj Uraniji-prostoru kreacije se prije nekoliko dana za javnost otvorila zanimljiva izložba pjesništva. Radi se o nestalnom, stalno promjenjivom djelu koje (u trenutku potrebe za definicijom) definiramo kao poeziju, a zapravo može biti – bilo što; umjetničko djelo koje gledamo, slušamo, osjećamo…

Uprizorenjem dječje opere BRUNDIBÁR, češkog skladatelja Hansa Krása u režiji Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića i u izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice, žele se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine logora Jasenovac

Nakon međunarodnog uspjeha drame Tri zime, praizvedene u National Theatre u Londonu i ovjenčane najprestižnijom nagradom za autorice na području engleskog jezika Susan Smith Blackburn, Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo

Sve više sadržaja queer tematike ulazi u mainstream medije. Predstavljamo nove queer umjetnike, glazbene nade raznih žanrova, a koji talentom i kvalitetom osvajaju platforme i kanale svojim djelima

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Nemojte propustiti panel o non-fungible tokenima, novom načinu trgovanja umjetninama koji strelovito raste

Osmi puta zaredom, Zagreb Design Week pružit će priliku mladim modnim dizajnerima, uglavnom studentima i alumnijima TTF-a da predstave svoje kreacije na modnoj reviji. Ovo je jedina takva prilika u Hrvatskoj za mlade dizajnere. Izuzetno je bitno mladima dati prostora kako bi što prije započeli izravno raditi te na taj način potaknuli osobni razvoj. Održati vlastitu modnu reviju već tokom studija velik je izazov, ali uz pravu podršku nije i nemoguće

Vježbanje, osim što ima funkciju da vas održi u formi i pokrene, mora biti zabavno! Zato vam svakog tjedna donosimo nove ideje i nove treninge koje možete, ako ćete pažljivo pratiti upute u videima, izvoditi s lakoćom u svome domu

Na 365 stranica Mate Škugor kroz osobnu, neposrednu i razigranu priču priča kako su ljubav i strast prema glazbi prerasli u ozbiljan posao i kako je heroje s omiljenih mu albuma dovodio na pozornice želeći sa što je više ljudi moguće podijeliti ono isto ushićenje koje je osjetio kada ih je prvi puta čuo

ZKM-ov ‘Čarobnjak iz Oza’ u režiji Saše Broz, adaptaciji i dramaturgiji Nikoline Bogdanović na tragu je najboljih ZKM-ovih dječjih predstava koje pamte generacije starijih gledatelja, u što se oduševljena publika uvjerila već na pokaznoj srpanjskoj izvedbi uz glumce koje je rasplesala koreografkinja Blaženka Kovač Carić. Ovo je definitivno predstava za koju će se tražiti karta više!

Na kraju ovog tjedna kada su nam školarci sjeli u školske klupe, oni mlađi krenuli u vrtiće, a mi ispunjavanje obveza i svakodnevnih zadataka prebacili u još višu brzinu, donosimo vam vrlo učinkovit trening kojim ćete si olakšati napetosti koje su možda nastale u danima iza vas, ali i onima koje će se stvoriti u danima koji dolaze

Pjevačica Lana Del Rey, dosljedna imidžu old school američke dive, platila je dvadeset posto više od tražene cijene za ovu pomalo nostalgičnu povijesnu nekretninu. Koliba s dvije spavaće sobe i kupaonicom koju obožava, u trendovskom predjelu Los Angelesa ‘Echo Park’, korespondira s njezinim autentičnim stilom

‘Reservation Dogs’ je serija snimljena u Oklahomi, gdje su svi članovi televizijske ekipe, od glumaca do scenarista pripadnici starosjedilačkog naroda tj. ‘Indigineus people’. Serija prati priču o rezervatu, ruralnom mjestu, iz kojeg svi zapravo žele i planiraju pobjeći u Kaliforniju. Otkrit ćemo vam još samo da na Rotten Tomatoes serija ima ocjenu 100/100

Zagrebačka i šira publika ove će jeseni tijekom rujna i listopada imati priliku uživati u izložbama radova slavnog američkog dizajnera Miltona Glasera. Njegovi su radovi donacija njujorške zaklade Aliis Inserviendo Consumor Foundation (AIC FOUNDATION INC.) čiju je iznimnu i vrijednu zbirku tijekom godina sakupio hrvatski dizajner Mirko Ilić, Glaserov dugogodišnji prijatelj.

Otkako je prije dva dana Netflix najavio dolazak serije Seinfeld na svoj streaming servis, fanovi su svojim reakcija preplavili internet. Podsjetimo, ‘Seinfeld’ je jedna od najpopularnijih američkih humorističnih serija u povijesti, emitirana od 5. lipnja 1989. do 14. svibnja 1998. godine, a osmislio ju je i režirao Larry David zajedno s Jerryjem Seinfeldom, ujedno i glavnim glumcem

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu nastavlja se i tijekom rujna. Ususret novoj sezoni u subotu 4. rujna u 18 sati na Trgu Republike Hrvatske 15 nastupit će Opera i Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Umjetnica i spisateljica Tisja Kljaković Braić prilično je obradovala sve svoje obožavatelje kada je ovih dana iznenada objavila da u prodaju dolazi njezina knjiga ‘Oni 2’, svojevrsni nastavak bestselera ‘Oni’. I – u knjizi je ugostila Vojka V.!

Ovog ljeta u Meksiku svoja je vrata otvorio dugo očekivani, all-inclusive hotel Nickelodeon Hotels & Resorts Riviera Maya s pet zvjezdica, predstavljajući idealnu destinaciju za obitelji s djecom u potrazi za nesvakidašnjim i nezaboravnim odmorom. Razigranost i šarenilo jednog od najpoznatijih TV kanala za djecu susreli su se s besprijekornim gostoprimstvom i udobnošću koje nude Karisma Hotels & Resorts i Grupo Lomas, kreirajući fenomenalni swim-up resort na obali oceana, s ogromnim vodenim parkom, tematskim sobama i apartmanima, vrhunskim restoranima inspiriranim crtanim filmovima i cjelodnevnom zabavom.

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma izgleda da nikada prije nije okupio toliko filmskih zvijezda kao na svome zatvaranju prije dva dana. Jedna od njih bio je i pisac i režiser Ethan Hawke koji je na ovom uglednom svjetskom festivalu ovjenčan Predsjedničkom nagradom koja se dodjeljuje za izniman doprinos suvremenoj svjetskoj kinematografiji. Dva velika priznanja dodijeljena su i hrvatskom filmu ‘Zbornica’!

Paolo Roversi talijanski je modni fotograf s pariškom adresom poznat po dramatičnim fotografijama nabijenima emocijom, pomalo subverzivnima i s ‘filmskom’ notom. Teško je moguće da Roversi, sa svojim sentimentom, može snimiti ‘običnu’ fotografiju, a to je, naime, i dokazao svojom posljednjom suradnjom s modnom kućom McQueen

Art Zagreb ove godine predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada. Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina. Posjetitelji će moći birati među radovima tridesetak umjetnika koji će biti predstavljeni na sedamnaest štandova. Suradnja je nastala s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora.

Globalno zatopljenje (koliko god neki nijekali ovu pojavu ili bolje rečeno ljudski uzrokovani poremećaj Zemljinog života) uzima svoj danak i osjeća se u svakodnevnom životu ‘malog’ čovjeka. Naše ponašanje prema Zemlji je bešćutno, krajnje okrutno i iznimno sebično. Osim biljaka, ove katastrofe uzrokuju neizmjernu patnju i u životinjskom svijetu. I svatko tko odmahne rukom na tu činjenicu, čak i onaj koji je svjestan katastrofe koju čovjek uzrokuje, uz opravdanje da je opasnost za čovjeka veća, trebao bi pogledati bar jedan od ova četiri filma. Promijenit će mu pogled na životinjski svijet, ekologiju, okoliš koji ga okružuje, ma cijeli svijet!

Tiffany & Co. je objavio novu kampanju naslova ‘About Love’ u kojoj glavnu ulogu igraju njegovi novi ambasadori – jedan od najpopularnijih parova današnjice, Beyoncé i Jay Z. No, obožavatelje (pop)kulture čak i više od slavnog para impresionirao je nikad viđeni rad Jean-Michel Basquiata

Izložbu Centra za kreativnost slovenskog Muzeja arhitekture i dizajna obilježava svježi odabir proizvoda suvremenog slovenskog dizajna, lokalnih materijala i održivih načela. Trideset i jedan izložak predstavlja odgovor slovenskih dizajnera na promjene izazvane Covid pandemijom. Slovensku notu Zagreb Design Weeku daje i koncert Zalegasper 22. rujna u vrtu Hale V. Slovenija predstavljanjem svog suvremenog dizajna obilježava predsjedanje Vijećem EU–a.

Počelo je trinaesto izdanje Monoplaya, jedinstvenog festivala plesnog sola! Do 28. kolovoza Monoplay u Zadar dovodi vrhunske međunarodne i domaće izvođače, predstavlja brojne novitete te nagovještava velike promjene koje se događaju na zadarskoj plesnoj sceni

Treći Rab Film Festival donio je u ovo pandemijsko vrijeme dašak tako poželjenog glamura na Rab. Osim filmova, posjetitelji su mogli uživati u dvije glazbene poslastice – koncertima Zorana Predina i temperamentne Nine Flamenco.

Na RAFF 2021. – Rab Film Festival, filmskom festivalu istraživačkog filma, a boutique karaktera i atmosfere, posebnu pažnju privukao je film ‘Žica’ mlade hrvatske režiserke, scenaristice i producentice Tihe K. Gudac. Ovaj film obrađuje osjetljivu temu; postavljanje žilet-žice na slovensko-hrvatskoj granici kako bi se spriječio dolazak ilegalnih migranata. Kako je film nastajao, posebno zbog rada u periodu prvog lockdowna, s kojim izazovima se sve Tiha susretala i kako pristupa temi te ju približava publici (i onoj boutique festivala) pročitajte niže u razgovoru

I ove godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, „Okolo“ nastavlja s umjetničkim iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada, stvaraju atmosferu optimizma u ovim izazovnim vremenima i pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad. Od 20. do 30. kolovoza svi su pozvani da se zapute u umjetnički obilazak grada i razgledaju niz prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga

Nakon jednogodišnje stanke koja je uslijedila zbog pandemije, jedan od najprestižnijih svjetskih kazališnih festivala, Festival Avignon ove se sezone ponovno otvorio i to s iznimno atraktivnim programom. Na Festivalu je sudjelovala i prisustvovala i intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč istaknuvši kako je tijekom prvog tjedna vidjela nekoliko sjajnih predstava: Izdvojila bih tri koje su me iznimno dojmile – „FRATERNITY, a fantastic tale“ Caroline Guiela Nguyen, „Liebestod el olor a sangre no se me quita de los ojoj Juan Belmonte“ Angelice Liddell i „Kingdom“ Anne-Cécile Vandalem. Sve tri predstave povezuje tema katastrofe, ove trenutačne pandemijske ili one osobne, bave se vanjskim i unutarnjim ratovima i istražuju mogućnost utjehe u nemogućim vremenima. Iznimno su aktualne i ono što ih čini specifičnim u rasporedu našega vremena je da nas se izravno tiču te s lakoćom dotiču naše emocije

Serija The Crown ulazi u svoju novu sezonu sa više likova nego ikada do sada; potvrđeno je da nas čeka još dvije sezone, a u ulogama princeze Diane, princa Charlesa i kraljice Elizabete gledat ćemo Elizabeth Debicki, Dominica Westa i Imeldu Staunton

Jadranska obala vrvi boutique festivalima; glazbenim, kulturnim, kazališnim, a među njima našao se i jedan filmski koji kao da je iz – filma! RAFF 2021 – Rab Film Festival treću godinu za redom publici donosi odlične filmove pod vedrim ljetnim otočkim nebom. No, u nešto drugačijem izdanju! Naime, kako bi u potpunosti svojim posjetiteljima i filmskoj publici pružio savršeno otočko iskustvo, RAFF osim filmskog donosi i ono gastronomsko, glazbeno i edukativno iskustvo. RAFF filmovi se pak gledaju iz kaića, iz barki, u prekrasnoj gradskoj uvali! Sve je kod ovog festivala posebno i jedinstveno, kako i priliči jednoj otočkoj priči

Odavno smo navikli da nas francuski modni dizajner Simon Porte Jacquemus časti estetikom od koje zastaje dah, a osim svojom modom redovno oduševljava i modnim prezentacijama, bilo da je riječ o revijama u čudesnim poljima lavande ili romantičnim kampanjama

Uskoro bi Dubrovnik mogao mirisati po Slobodi jer to je ime najboljeg idejnog rješenja za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia za grad Dubrovnik.  Ideja  je bila izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada, a neki od kriterija bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te  poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

„Divno je biti ovdje, čini se da je prošlo i puno i malo vremena od mog zadnjeg posjeta. Kao da postoje dva Sarajeva – stvarno i imaginarno. Ono jedno u kojem živiš i radiš, u kojem smo sada i ono koje nosimo sa sobom u svijet – to jedno mitsko Sarajevo. To mjesto zabave i magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan festival. Mislim da je ovaj Festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva – on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku“ izjavio je Bono Vox u Narodnom pozorištu prije početka projekcije novorestaurirane verzije filma HOTEL OD MILIJUN DOLARA Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala

Svi s nestrpljenjem čekaju najnovije Seks i grad izdanje, ne samo da bi vidjeli glavne glumice u nešto zrelijoj verziji, već jer je u pitanju neobično važan modni događaj

Peptidi su kratki lanci aminokiselina, neke od kojih su poznate po sposobnosti ponovnog pokretanja proizvodnje kolagena, a time i usporavanja starenja. S vremenom se metabolizam kože usporava, odnosno koža se manje učinkovito obnavlja i sporije proizvodi kolagen, glavno vlakno u dermi, što dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti. Uz prekomjerno provođenje vremena na suncu i izlaganje ultraljubičastim zrakama ovaj se proces i ubrzava. Kako starimo, kožu je potrebno stimulirati kako bi se obnovila

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Kokteli su stil života, a ne trend ili snobizam, kako ih mnogi manje informirani prikazuju ili doživljavaju. Utjelovljuju urbanu kulturu i tradiciju i pravi su lakmus papir za umijeće življenja, opću kulturu i životne navike pojedinca. Klasični i vječni, svaki sa svojom pričom, načinjeni od najboljih sastojaka, uljepšat će vrijeme odmora, samoće ili društva. Životu su potrebni rituali, a ispijanje pića ritual je koji zbližava ljude.

Vremena u kojima živimo uvelike podsjećaju na postapokaliptične scenarije. Novonormalno možda još uvijek ne izgleda kao u Mad Maxu, no ta estetika je definitivno u modi.
Jedan od takvih projekata je bangkoški retoran Na-Oh u kreativnom bohu hubu Chang Chui koji vrvi recikliranim elementima i eksperimetalnim pristupima. Ono što ga čini prepoznatljivim među ostalim je prizemljeni avion Lockheed L-1011 Tristar. No to nije kraj jer upravo je ova letjelica nedavno otvoreni restoran Na-Oh, koji je vizija svojevrsne leteće Noine arke

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

Iako među mlađim kreacijama talijanske gastronomske tradicije, tiramisu je zasigurno njezin najpoznatiji slatki izdanak. Ovaj desert porijeklom iz regije Veneto, kao trijumfalni spoj piškota u kavi, mascarponea s jajima i šećerom, te kakaoa, u posljednjih je tridesetak godina među najomiljenijima, kako u domovini tako i u svijetu

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.