‘Ništa ne može zamijeniti event i slušanje glazbe uživo’

O tome kakva je klupska scena danas, kakva joj je budućnost nakon ove COVID-19 katastrofe, zašto se diljem svijeta zbio procvat tajnih i ilegalnih zabava te kako se dogodilo to da su i veliki, klasični festivali postali nezamislivi bez snažnih DJ imena govori naš poznati glazbeni producent i DJ Tomo in der Mühlen. Razgovarala Ana Herceg

event 01.06.2021.
Tomo in der Mühlen / Privatni album

Book: Vodili ste kultni Kulušić uz koji smo mi Bookovi čitatelji odrastali i koji je za nas dio predivne povijesti, kakve su vaše emocije kad se sjetite tog razdoblja?

Bila su to predivna vremena. Znam da možda zvuči patetično, ali iskustvo s Kulušićem je zbilja bilo nevjerojatno, od procesa učenja tog posla do stvaranja cijele scene, a da ne spominjem utjecaj na mnoge generacije koje su stasale u tome kultnom klubu. Pritom je možda najzanimljiviji upravo taj poslovni dio, s obzirom na to da je pravi izazov predstavljalo poslovanje u ondašnjim socijalističkim uvjetima. Neću pretjerati ako kažem da je Kulušić u regiji bio jednako kulturno važan kao i svjetski klubovi u tadašnjim zapadnim metropolama.

Tomo in der Mühlen / Privatni album

Book: Danas vodite klub Steel u Rovinju, kakva je sada klupska scena? Koliko se promijenila s obzirom na glazbeni ukus generacije? Uz koje se urbane ritmove danas najbolje pleše?

Steel je logičan nastavak moje dosadašnje karijere i baziran je na tome da bude dom elektroničke glazbe u Istri, ali i prepoznat na svjetskoj razini. U tom smislu Steel okuplja i spaja domaće i svjetske poznate i talentirane DJ-e, o čemu svjedoči gotovo jednaka zastupljenost domaće i međunarodne publike na našim eventima u Rovinju. Što se glazbe tiče, mogu reći da se ona ustvari čak i nije toliko promijenila, ali je publika nešto diferenciranija pa ljudi više vole žanrovske glazbene večeri. Danas svjedočimo svojevrsnom “rebirthu” techno-scene, ali i drugih žanrova, kao što su tech house, deep house, minimal. Također, i sama istarska scena jako je zanimljiva jer okuplja mnoge lokalne DJ-e, koji su već postigli zavidne uspjehe, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Book: Nekad su DJ-i bili “glazbeni bogovi”, formirali scenu i glazbeni ukus, koliko se danas može utjecati na mlađe generacije? Ili oni samo slijede glazbenike projekte, poput Billie Eilish, a koji dolaze u cijelom paketu sa svojim ludostima i novim trendovima?

DJ scena danas je jača nego ikada, elektronički festivali posjećeniji su od klasičnih festivala, a i tzv. klasični festivali sve više posežu za velikim DJ imenima, kako bi obogatili ponudu. Velik broj Europljana danas gotovo uopće ne sluša “komercijalnu glazbu”, nego uglavnom preferira elektroničku glazbu. U popularnoj glazbi sve više prevladavaju projekti usmjereni na pojedine skupine mladih, pri čemu nakon određenog razdoblja odrastanja pripadnici te populacije prelaze na neku drugu zvijezdu ili drugi projekt, to i jest jedan od razloga zašto klupska scena obiluje različitostima i neprekidno raste, što se posebice odnosi na tzv. underground scenu. Pritom, elektronička glazba zauzima i mainstream. Zanimljiv je primjer, recimo, Billie Eilish jer se odmaknula od tipičnog ponašanja i glazbe, odnosno od koncepta koji bismo uobičajeno očekivali od jedne mlade zvijezde. Billie je, naime, uvela u svoju glazbu mnoge elektroničke elemente te tako osvježila scenu, a vidite kako su to mladi sljedbenici s oduševljenjem prihvatili.

Book: Tko je od tih zvijezda novijeg sjaja vaš “miljenik”?

Od novih zvijezda jako mi se sviđa Lizzo jer je pomiješala sve moguće glazbene stilove i vrlo je energična. Također, potpuno je netipična za zvijezdu našeg doba.

Tomo in der Mühlen / Privatni album

Book: Koja je umjetnička scena imala najviše utjecaja na vas i vašu karijeru?

Ja sam imao sreću da sam već vrlo rano, odnosno u mladim godinama, imao priliku biti u pravo vrijeme na pravom mjestu, kako se kaže. Tako sam u NYC-u imao priliku uživo pratiti tadašnju jazz, funk i disko scenu, obilaziti punk-klubove u Londonu, a u Berlinu uživati u vrhunskoj elektroničkoj glazbi – tako da se to sve nekako pomiješalo i formiralo moj sadašnji glazbeni ukus.

Book: Slušate li neke glazbene podcaste?

Moram priznati da jako puno vremena provodim na YouTubeu i uglavnom pratim eksperimentalnu elektroničku glazbu ili stariju glazbu 60-ih, 70-ih i 80-ih. Zanimaju me modularni sintesajzeri pa pratim druge DJ-e i producente, kao i ljude koji proizvode čudne instrumente.

Book: Što slušate kad vozite?

U autu najčešće preslušavam nove trake koje dobijem od drugih DJ-a da bih našao nešto novo i zanimljivo za vlastite DJ setove. S obzirom na to da puno nastupam i putujem, u autu sam napokon sam pa se mogu napokon posvetiti onome što najviše volim, a to je slušanje glazbe (smijeh).

Book: S obzirom na naše ljepotice poput Dubrovnika, Hvara, Splita, pulske Arene… koliko je lako u Hrvatsku dovući neko veliko glazbeno ime?

Danas zbilja više nije teško dovesti važne izvođače k nama. Svi su čuli za Hrvatsku, mnogi su već ovdje nastupali i vrlo su zadovoljni i ljudima i atmosferom, a prirodne ljepote da ne spominjem. Tako da danas jedini problem, zapravo, predstavljaju cijene izvođača jer su njihovi honorari pozamašni, dok cijena karata, zbog slabe platežne moći, u Hrvatskoj ne može biti visoka pa u biti pitanje isplativosti predstavlja glavni problem u pogledu dolaska poznatih glazbenih imena u Hrvatsku.

Tomo in der Mühlen / Privatni album

Book: Kako vidite budućnost klupske scene s obzirom na pandemiju bolesti COVID-19?

Koliko god je ovo zbilja velika katastrofa za sve nas, dugoročno mislim da će se klupska scena još jače razviti. Naime, online konzumiranje glazbe vrlo je praktično, ali ne može zamijeniti event “uživo”. Evo to, primjerice, možete vidjeti posebice danas kada postoje znatna ograničenja u pogledu organizacije evenata. Izravna je posljedica tih ograničenja organizacija mnogih ilegalnih zabava po cijelom svijetu. Slušanje glazbe uživo je, reklo bi se, prirodna ljudska potreba.

Book: Kojih je vaših TOP 5 na playlisti za antikorona blues?

Kako sam puno putovao prošlo ljeto, svašta sam slušao pa evo:

  1. Monkey man – Rolling Stones
  2. BBC – Nick Curly
  3. Good time – Earl St. Claire
  4. Jigoo – Peggy Gou
  5. Warehouse Anthem – Sidney Charles.

Book: IDM Music, iznimno uspješnu međunarodnu tvrtku za autorska prava, pokrenuli ste prije 32 godine sa suprugom, s kojom danas imate dvije odrasle kćeri. Jesu li one uključene u obiteljski biznis, što ih zanima, što one slušaju?

Tarra je već prošle sezone počela raditi u Steelu, a od ove godine radi i u IDM-u, Maya još studira, ali je prošle sezone radila na dizajnu naših evenata. Obje imaju vrlo eklektičan ukus što se glazbe tiče te većinom slušaju staru glazbu 60-ih, 70-ih, 80-ih i 90-ih. Reklo bi se da to ide iz kuće, gdje se uvijek slušalo sve od Jamesa Browna do Kraftwerka. Što se pak novije glazbe tiče, Maya jako voli trap, dok Tarra sluša mlade rock-bendove njujorške scene.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.