Teorija velikog MODNOG praska

Nekoć su urednici najvažnije novinske izdavačke kuće na svijetu, američkog Conde Nasta, na tjedne mode u Europu putovali s vojskom osobnih asistenata i vrtoglavo visokim džeparcem. Danas je za njih takav luksuz nezamisliv, a budućnost luksuznih modnih magazina krije se u jednostavnoj formuli – stvaranju kolekcionarskih izdanja. Naš stilist i modni urednik s američkom adresom, Grgo Zečić/Gro Curtis prisjeća se početaka turbulencija na modnoj sceni nekoliko godina unatrag

event 08.11.2020.

Timovi magazina odsjedali bi u pariškom hotelu Ritz gdje su cijene noćenja, bez obzira na novinarske popuste, oduvijek bile astronomske, osobito u golemim apartmanima gdje su uživali glavni urednici i kreativni direktori. Njihovi su asistenti također odsjedali u Ritzu, naravno u manjim sobama, ali dovoljno blizu da skoče na svaki prohtjev svojih šefova. Magazini bi za svakog člana tima rezervirali Mercedes, kako pohodeći revije ne bi trebali dijeliti limuzinu. Izdavač je plaćao sve račune. A uzmemo li u obzir da je u danima najveće slave na revije u Europu slao šezdesetak zaposlenika, dvaput na pret-a-porter, dvaput na revije visoke mode i dvaput na muške kolekcije, ukupan iznos koji je američki Conde Nast trošio samo na izvještavanje s ‘kolekcija’, bio je, u stilu Marie Antoinette, ekstravagantno basnoslovan. No to su bili slavni dani kojih više nema.

Kada je sve krenulo nizbrdo? Vogue za muškarce i Vogue Living odavno su stavili ključ u bravu. Američki Conde Nast je ugasio časopis Details, otkaze je dobilo 50 posto zaposlenika slavnoga magazina Condé Nast Traveller, dok je čak i nepobjedivi GQ morao radikalno srezati broj urednika. Self i Glamour također su podijelili brojne otkaze te spojili marketinške i digitalne timove. Iz Allurea je otišla osnivačica Linda Wells, a ‘kući je poslana’ i mlada nada Anne Wintour, Eva Chen, koja je do zatvaranja uspjela dovesti nekoć komercijalno vrlo uspješan magazin Lucky. Zlatni američki Condé Nast samo je jedan primjer do koje mjere nova izdavačka klima može dotući one koji su donedavno sjedili u kulama od bjelokosti zapovijedajući modnim kraljevstvom. No što je uopće ta ‘nova klima’ koja gotovo cijelo desetljeće udara po magazinima? To su ponajprije nove generacije konzumenata koje informacije dobivaju putem interneta i društvenih mreža. Nove generacije koje možda nemaju potrebu čekati na kiosku najnovije otisnuto izdanje Voguea.

Odavno su prošla zlatna vremena kada su se američki Vogue, s Annom Wintour i Harper’s Bazaar s pokojnom Liz Tilberis na čelu, natjecali za naklonost publike. Bile su to borbe o kojima je The New York Times napisao bezbrojne članke. Dvije modne kraljice New Yorka borile su se za naslovnice, na stol fotografima stavljale ekskluzivne ugovore te sastavljale liste ‘naših’ i ‘njihovih’ dizajnera. Bila su to vremena kada se svaku naslovnicu čekalo s nestrpljenjem, Wintour bi udarila ekskluzivom, a Tilberis uzvratila naslovnom stranicom koja bi osvajala ljepotom. Nekadašnja kreativna urednica američkog Voguea i unikatna pojava modnoga svijeta Grace Coddington jednom je izjavila kako svi oni “nisu imali pojma koliko su zapravo bili sretni” djelujući u zlatnoj eri stvaranja magazina. Vogue je još početkom novoga milenija plaćao snimanja modnih editorijala 200.000 američkih dolara, a i dan-danas jedini je magazin koji si to može priuštiti, no isključivo kada je riječ o snimanjima ekskluzivnih naslovnica. Sva ostala snimanja uglavnom se odvijaju u studiju, što je vidljivo u svakom novom broju.

Nekoć modni vođe, a danas uglavnom modni dinosauri, u svojim su bjelokosnim tornjevima izgubili doticaj sa stvarnošću. Promaknule su im dvije pojave koje su zauvijek promijenile magazine. Prva je financijski krah i kriza uzrokovana bahatošću Wall Streeta, kada se cijeli sustav američkog kapitalizma jednostavno urušio, dok su modni magazini mislili kako ih to neće okrznuti. No, itekako su se prevarili. Nisu razmišljali ni o cijenama papira ni povećanju cijena tiska. Niti racionalno predvidjeli kako će luksuzni konglomerati na čelu kojih su prije svega poslovnjaci, srezati oglašavanje. Evidentno, kada ne živite u stvarnosti, mislite da vas se stvarnost uopće ne tiče, međutim brojke su se vrišteći urušile, a izbezumljeni timovi odjela prodaje oglasa zaključili da modnim kućama moraju ponuditi posebne pakete po posebnim cijenama.

Više nije bilo dovoljno prodati ‘stranicu ili pet oglasa’, nego se uz zakup prostora za oglas od magazina tražilo da snimi tri ili četiri ‘total looka’ s piste bez ikakve stilističke intervencije, a paketi su nudili i prikriveno oglašavanje. Desetljećima su magazini vodili igru, ali odjednom su odluke počeli donositi klijenti. Vogue više nije mogao definirati trendove, već je spustio glavu kako bi istu sačuvao. Ta je promjena značajno počela utjecati na percepciju mode, jer ‘total look’ s piste u modnom editorijalu jednostavno ne funkcionira kao modni narativ. Čak su i najveći stilisti počeli dobivati liste oglašivača koje moraju uklopiti u svoju viziju, koja više ni nije mogla biti vizijom. Odjednom su stilisti počeli stilizirati look bookove, a ne modne editorijale.

A kada govorimo o mainstream, servisnim modnim magazinima, tako je i danas. Naime, modne kuće poput Louisa Vuittona, Givenchyja i Celine (sve dio LVMH grupe) zahtijevaju da se u izdanjima moraju pronaći najmanje dva cijela, neizmijenjena looka s piste. I tako su zbog svoje nepažnje i manjka kreativnosti modni magazini izgubili prvu bitku. Umjesto da su na vrijeme racionalno srezali troškove i kreativnim prijedlozima napali oglašivače, našli su se u situaciji gdje su izgubili moć donošenja kreativnih odluka.

Druga pojava, odnosno udarac koji najdugovječniji, a time i najutjecajniji glavni urednici nisu predvidjeli, tiče se društvenih mreža i nove generacije čitatelja koje ne zanimaju samo tiskani magazini. Kada su se pojavili, blogovima se izrugivalo, dok je Instagram dočekan kao ‘potrošna igračka’ novih klinaca. Apsurdno je bilo pratiti kako je američki Vogue krenuo u digitalnu revoluciju tek nakon financijske krize. Dotad su se i Vogue i W i Glamour koristili internetskom stranicom Style.com kao svojom ‘digitalnom platformom’. Vogue je tek 2010. započeo konkretnije radove na stvaranju vlastita digitalnog identiteta, a do punog sazrijevanja stigao je tek prije par godina kada je Conde Nast odlučio ‘ubiti’ genijalni Style.com, kako bi svaki od kućnih magazina počeo razvijati svoju platformu. Možete li zamisliti da su tek prije pet godina najvažniji modni magazini krenuli s ozbiljnim koracima koji su trebali stvoriti digitalni identitet za novu generaciju? Nitko nije očekivao da će se već 1994. modni magazini prebaciti na internet, ali shvatiti njegovu važnost u životima nove generacije potrošača gotovo petnaest godina prekasno, sasvim je – neshvatljivo.

Međutim, najveći udarac modi zadao je Instagram. Aplikacija koju su 2010. mnogi doživjeli kao još jednu igračku, već je 2012. imala više od 100 milijuna korisnika diljem svijeta. Modni je svijet potpuno prihvatio Instagram tek kada je Anna Wintour priredila večeru u čast njegova osnivača Kevina Systroma, na kojoj je okupila najvažnije dizajnere današnjice. Polovica najutjecajnijih dizajnera poput Phoebe Philo ili Rafa Simonsa nemaju svoje profile, kao što primjerice ima pametni Olivier Rousteing, kreativni direktor Balmaina, koji na Instagramu ima milijune sljedbenika. Olivier je izvrstan primjer dizajnera koji je potpuno iskoristio Instagram kako bi se povezao sa slavnim osobama, a zahvaljujući svojoj celebrity vojsci i uspješnoj suradnji s H&M-om, Balmain je prije nekoliko godina prodan katarskoj kraljevskoj obitelji za 485 milijuna eura, što premašuje čak i realnu procjenu vrijednosti kompanije na 300 milijuna. Olivier u tisućama objava svakodnevno izvještava o svom životu, bilo da je riječ o ljetnom odmoru ili pak fittingu prije revije. Anna Wintour, još uvijek najmoćnija osoba u svijetu mode, Instagramu se pridružila tek u svibnju 2014., a dosad je objavila nekolicinu postova.

Što se to u međuvremenu dogodilo?Instagram je postao najvažnijim ‘modnim magazinom’ u povijesti. Zvijezde objavljuju fotografije izravno sa snimanja naslovnice časopisa koji će izaći tek za dva mjeseca, magazini objavljuju preglede naslovnica i editorijala tjednima prije nego što magazin dođe na kioske, dok se dva dana nakon izlaska gotovo cijeli sadržaj, barem vizualni, može pronaći na Instagramu. A tek modne revije gdje u sekundi možete slijediti svaki look koji će u magazinima biti tek za četiri mjeseca? Kad neki magazin u veljači pokaže ‘najnovije’ sezonske Balenciagine ljetne cipele s revije u listopadu, a koje su društvene mreže već prožvakale, to su tada stare cipele koje svi već imaju ili su ih odavno preboljeli. Tako magazini ne samo da drastično kasne već ispadaju arhaičnima, apsurdnima i irelevantnima. Modnoj zajednici trebale su godine da shvati važnost Instagrama i umjesto da ga je otpočetka iskoristila, modni su se dinosauri našli u situaciji gdje Instagram vlada njima.

Posljednji je udarac modnom ‘old school’ izdavaštvu zadan kada su modne kuće odlučile ukinuti brojne linije te prikazati mušku i žensku kolekciju u jednoj, zajedničkoj reviji. Posljedice toga su za magazine i urednike katastrofalne. Prvo, upitna je budućnost muških tjedana mode koji će potpuno izgubiti smisao te najvažnije, modne kuće poput predvodnika novog vala Vetements, ali isto tako Burberryja i Toma Forda, odjeću puštaju u prodaju izravno s piste. Time se prilagođavaju kupcu, ali i negiraju ritam izlaženja magazina. Tim se potezima urušava modni kalendar, a magazini gube na važnosti. Jer oglašivačima više nije do oglasa, već se fokusiraju na to kako što brže doći do svojih kupaca i zadovoljiti njihove divlje apetite.

Što je onda danas luksuz koji moda prodaje? Postoji li više luksuz ili trebamo tražiti novu definiciju? Imaju li modni magazini budućnost i kakva je? Na tržištu će dugoročno opstati oni specijalizirani, poput magazina Allure koji svaki mjesec reklamira nove beauty proizvode i tretmane. S druge strane, magazini kao što su W ili Vogue iz sezone u sezonu postaju nišne tiskovine za skupinu čitatelja koja se nipošto ne mjeri u milijunima. Budućnost luksuznih modnih magazina krije se u jednostavnoj formuli – stvaranju takozvanih “coffee table knjiga”, kolekcionarskih sezonskih izdanja u kojima će se moći pronaći najbolje od najboljeg, a izlazit će dva do četiri puta godišnje. Takve modne knjige bit će prikazi sezone s najboljim editorijalima koje ćete zaista željeti skupljati. Magazini više ne mogu tri mjeseca nakon izlaska kolekcije objavljivati vijesti koje je internet već prožvakao. Koji je smisao imati Rihannu na naslovnici sedam magazina u jednoj sezoni? Što novo ona može reći? Niže se apsurd za apsurdom. Zašto ne sačuvati najekskluzivnije intervjue i najljepše editorijale upravo za ta sezonska enciklopedijska izdanja magazina? To neće značiti propast modnog izdavaštva već naprotiv – njegovu novu eru.

Conde Nast i drugi izdavači servisnih magazina mogu se sasvim prebaciti u digitalni svijet te stvarati digitalnu televiziju, brojne priloge s Tjedana mode te iskoristiti svoje portale kao dnevne modne magazine, dok će se prava ekskluziva kriti upravo u ‘knjižnim’ tiskanim izdanjima koja će itekako intrigirati i oglašivače i čitatelje. Modni mediji mogu opstati, ali ako prestanu odbijati transformaciju. No, čini se da nakon financijske krize, revolucije društvenih mreža i moćnog Instagrama, neki veliki modni urednici nisu ništa naučili. Još se strastveno trude živjeti život Ritza i crnog Mercedesa, dok nova ‘generacija Z’ već gazi ‘milenijalce’ koji su modnu utopiju već odavno – pregazili.

Autor: G.Z.

Fotografije: Profimedia, press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Da se make up artiste na smatra uzalud umjetnicima dobar je primjer TikTokerska make up zvijezda Mimi Choi iz Vancouvera. Njezini nadrealni 3D make up lookovi ne ostavljaju ravnodušnim. Često koristi i vlastito lice kao umjetničko platno. Svoj prvi TikTok post je objavila u siječnju, a danas ima više od 880 tisuća pratitelja

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Venecijanski filmski festival tj. tzv Mostra, ove je godine donijela mnogo pamtljivih i upečatljivih trenutaka, a jedan od njih svakako je bio prilikom predstavljanja tv serije ‘Scenes from a Marriage’. Ako teško podnosite čekanje i napetost iz tjedna u tjedan, predlažem da pričekate 10. listopada kada izlazi posljednja, peta epizoda. Bit će to jedno prilično intenzivno bingeanje!

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Danas, treći dan Zagreb Design Weeka, posjetitelji će imati priliku uz stručno vodstvo upoznati koncept nizozemskog dizajna kroz izložbu „Oporavak!“ kojom vas kustosice Marleen van Bergeijk i Lisa Hardon vode na putovanje prema otpornosti i predstavljaju alternativne rute nizozemskih dizajnera nastale u naše doba društvenih izazova. Nakon vođene ture, bit će prikazan dokumentarni film “ To je nizozemski dizajn” redatelja Elbea Stevensa o svjetskom uspjehu nizozemskog dizajna. Vrhunski dizajneri otkrivaju kako je mala zemlja postala tako velika na području dizajna, objašnjavajući takav uspjeh kultnim primjerima nizozemskog dizajna kroz više od 100 godina

Ruska kazališna senzacija Tri sestre teatra Red Torch iz Novosibirska redatelja Timofeja Kuljabina odigrat će predstavu na znakovnom jeziku 27., 28. i 29. rujna u zagrebačkom HNK u sklopu Festivala svjetskog kazališta

Nakon što je snimio svoju posljednju scenu kao James Bond u ‘No Time to Die’, Daniel Craig emotivno se obratio cijeloj ekipi na setu

“Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova 1846. do 2023.” naslov je serije izložbi kojom će se promovirati dosezi u prirodoslovlju matične muzejske institucije za prirodoslovlje u Hrvatskoj tijekom gotovo 180 godina postojanja. Serija obuhvaća nekoliko fotodokumentarnih izložbenih projekata, a koji će rezultirati reprezentativnom Fotomonografijom istog imena. Prva izložba moći će se razgledati od 29. rujna do 8. listopada 2021. na Europskom trgu

U zagrebačkoj Uraniji-prostoru kreacije se prije nekoliko dana za javnost otvorila zanimljiva izložba pjesništva. Radi se o nestalnom, stalno promjenjivom djelu koje (u trenutku potrebe za definicijom) definiramo kao poeziju, a zapravo može biti – bilo što; umjetničko djelo koje gledamo, slušamo, osjećamo…

Uprizorenjem dječje opere BRUNDIBÁR, češkog skladatelja Hansa Krása u režiji Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića i u izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice, žele se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine logora Jasenovac

Nakon međunarodnog uspjeha drame Tri zime, praizvedene u National Theatre u Londonu i ovjenčane najprestižnijom nagradom za autorice na području engleskog jezika Susan Smith Blackburn, Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo

Sve više sadržaja queer tematike ulazi u mainstream medije. Predstavljamo nove queer umjetnike, glazbene nade raznih žanrova, a koji talentom i kvalitetom osvajaju platforme i kanale svojim djelima

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Nemojte propustiti panel o non-fungible tokenima, novom načinu trgovanja umjetninama koji strelovito raste

Osmi puta zaredom, Zagreb Design Week pružit će priliku mladim modnim dizajnerima, uglavnom studentima i alumnijima TTF-a da predstave svoje kreacije na modnoj reviji. Ovo je jedina takva prilika u Hrvatskoj za mlade dizajnere. Izuzetno je bitno mladima dati prostora kako bi što prije započeli izravno raditi te na taj način potaknuli osobni razvoj. Održati vlastitu modnu reviju već tokom studija velik je izazov, ali uz pravu podršku nije i nemoguće

Vježbanje, osim što ima funkciju da vas održi u formi i pokrene, mora biti zabavno! Zato vam svakog tjedna donosimo nove ideje i nove treninge koje možete, ako ćete pažljivo pratiti upute u videima, izvoditi s lakoćom u svome domu

Na 365 stranica Mate Škugor kroz osobnu, neposrednu i razigranu priču priča kako su ljubav i strast prema glazbi prerasli u ozbiljan posao i kako je heroje s omiljenih mu albuma dovodio na pozornice želeći sa što je više ljudi moguće podijeliti ono isto ushićenje koje je osjetio kada ih je prvi puta čuo

ZKM-ov ‘Čarobnjak iz Oza’ u režiji Saše Broz, adaptaciji i dramaturgiji Nikoline Bogdanović na tragu je najboljih ZKM-ovih dječjih predstava koje pamte generacije starijih gledatelja, u što se oduševljena publika uvjerila već na pokaznoj srpanjskoj izvedbi uz glumce koje je rasplesala koreografkinja Blaženka Kovač Carić. Ovo je definitivno predstava za koju će se tražiti karta više!

Na kraju ovog tjedna kada su nam školarci sjeli u školske klupe, oni mlađi krenuli u vrtiće, a mi ispunjavanje obveza i svakodnevnih zadataka prebacili u još višu brzinu, donosimo vam vrlo učinkovit trening kojim ćete si olakšati napetosti koje su možda nastale u danima iza vas, ali i onima koje će se stvoriti u danima koji dolaze

Pjevačica Lana Del Rey, dosljedna imidžu old school američke dive, platila je dvadeset posto više od tražene cijene za ovu pomalo nostalgičnu povijesnu nekretninu. Koliba s dvije spavaće sobe i kupaonicom koju obožava, u trendovskom predjelu Los Angelesa ‘Echo Park’, korespondira s njezinim autentičnim stilom

‘Reservation Dogs’ je serija snimljena u Oklahomi, gdje su svi članovi televizijske ekipe, od glumaca do scenarista pripadnici starosjedilačkog naroda tj. ‘Indigineus people’. Serija prati priču o rezervatu, ruralnom mjestu, iz kojeg svi zapravo žele i planiraju pobjeći u Kaliforniju. Otkrit ćemo vam još samo da na Rotten Tomatoes serija ima ocjenu 100/100

Zagrebačka i šira publika ove će jeseni tijekom rujna i listopada imati priliku uživati u izložbama radova slavnog američkog dizajnera Miltona Glasera. Njegovi su radovi donacija njujorške zaklade Aliis Inserviendo Consumor Foundation (AIC FOUNDATION INC.) čiju je iznimnu i vrijednu zbirku tijekom godina sakupio hrvatski dizajner Mirko Ilić, Glaserov dugogodišnji prijatelj.

Otkako je prije dva dana Netflix najavio dolazak serije Seinfeld na svoj streaming servis, fanovi su svojim reakcija preplavili internet. Podsjetimo, ‘Seinfeld’ je jedna od najpopularnijih američkih humorističnih serija u povijesti, emitirana od 5. lipnja 1989. do 14. svibnja 1998. godine, a osmislio ju je i režirao Larry David zajedno s Jerryjem Seinfeldom, ujedno i glavnim glumcem

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu nastavlja se i tijekom rujna. Ususret novoj sezoni u subotu 4. rujna u 18 sati na Trgu Republike Hrvatske 15 nastupit će Opera i Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Umjetnica i spisateljica Tisja Kljaković Braić prilično je obradovala sve svoje obožavatelje kada je ovih dana iznenada objavila da u prodaju dolazi njezina knjiga ‘Oni 2’, svojevrsni nastavak bestselera ‘Oni’. I – u knjizi je ugostila Vojka V.!

Ovog ljeta u Meksiku svoja je vrata otvorio dugo očekivani, all-inclusive hotel Nickelodeon Hotels & Resorts Riviera Maya s pet zvjezdica, predstavljajući idealnu destinaciju za obitelji s djecom u potrazi za nesvakidašnjim i nezaboravnim odmorom. Razigranost i šarenilo jednog od najpoznatijih TV kanala za djecu susreli su se s besprijekornim gostoprimstvom i udobnošću koje nude Karisma Hotels & Resorts i Grupo Lomas, kreirajući fenomenalni swim-up resort na obali oceana, s ogromnim vodenim parkom, tematskim sobama i apartmanima, vrhunskim restoranima inspiriranim crtanim filmovima i cjelodnevnom zabavom.

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma izgleda da nikada prije nije okupio toliko filmskih zvijezda kao na svome zatvaranju prije dva dana. Jedna od njih bio je i pisac i režiser Ethan Hawke koji je na ovom uglednom svjetskom festivalu ovjenčan Predsjedničkom nagradom koja se dodjeljuje za izniman doprinos suvremenoj svjetskoj kinematografiji. Dva velika priznanja dodijeljena su i hrvatskom filmu ‘Zbornica’!

Paolo Roversi talijanski je modni fotograf s pariškom adresom poznat po dramatičnim fotografijama nabijenima emocijom, pomalo subverzivnima i s ‘filmskom’ notom. Teško je moguće da Roversi, sa svojim sentimentom, može snimiti ‘običnu’ fotografiju, a to je, naime, i dokazao svojom posljednjom suradnjom s modnom kućom McQueen

Art Zagreb ove godine predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada. Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina. Posjetitelji će moći birati među radovima tridesetak umjetnika koji će biti predstavljeni na sedamnaest štandova. Suradnja je nastala s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora.

Globalno zatopljenje (koliko god neki nijekali ovu pojavu ili bolje rečeno ljudski uzrokovani poremećaj Zemljinog života) uzima svoj danak i osjeća se u svakodnevnom životu ‘malog’ čovjeka. Naše ponašanje prema Zemlji je bešćutno, krajnje okrutno i iznimno sebično. Osim biljaka, ove katastrofe uzrokuju neizmjernu patnju i u životinjskom svijetu. I svatko tko odmahne rukom na tu činjenicu, čak i onaj koji je svjestan katastrofe koju čovjek uzrokuje, uz opravdanje da je opasnost za čovjeka veća, trebao bi pogledati bar jedan od ova četiri filma. Promijenit će mu pogled na životinjski svijet, ekologiju, okoliš koji ga okružuje, ma cijeli svijet!

Tiffany & Co. je objavio novu kampanju naslova ‘About Love’ u kojoj glavnu ulogu igraju njegovi novi ambasadori – jedan od najpopularnijih parova današnjice, Beyoncé i Jay Z. No, obožavatelje (pop)kulture čak i više od slavnog para impresionirao je nikad viđeni rad Jean-Michel Basquiata

Izložbu Centra za kreativnost slovenskog Muzeja arhitekture i dizajna obilježava svježi odabir proizvoda suvremenog slovenskog dizajna, lokalnih materijala i održivih načela. Trideset i jedan izložak predstavlja odgovor slovenskih dizajnera na promjene izazvane Covid pandemijom. Slovensku notu Zagreb Design Weeku daje i koncert Zalegasper 22. rujna u vrtu Hale V. Slovenija predstavljanjem svog suvremenog dizajna obilježava predsjedanje Vijećem EU–a.

Počelo je trinaesto izdanje Monoplaya, jedinstvenog festivala plesnog sola! Do 28. kolovoza Monoplay u Zadar dovodi vrhunske međunarodne i domaće izvođače, predstavlja brojne novitete te nagovještava velike promjene koje se događaju na zadarskoj plesnoj sceni

Treći Rab Film Festival donio je u ovo pandemijsko vrijeme dašak tako poželjenog glamura na Rab. Osim filmova, posjetitelji su mogli uživati u dvije glazbene poslastice – koncertima Zorana Predina i temperamentne Nine Flamenco.

Na RAFF 2021. – Rab Film Festival, filmskom festivalu istraživačkog filma, a boutique karaktera i atmosfere, posebnu pažnju privukao je film ‘Žica’ mlade hrvatske režiserke, scenaristice i producentice Tihe K. Gudac. Ovaj film obrađuje osjetljivu temu; postavljanje žilet-žice na slovensko-hrvatskoj granici kako bi se spriječio dolazak ilegalnih migranata. Kako je film nastajao, posebno zbog rada u periodu prvog lockdowna, s kojim izazovima se sve Tiha susretala i kako pristupa temi te ju približava publici (i onoj boutique festivala) pročitajte niže u razgovoru

I ove godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, „Okolo“ nastavlja s umjetničkim iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada, stvaraju atmosferu optimizma u ovim izazovnim vremenima i pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad. Od 20. do 30. kolovoza svi su pozvani da se zapute u umjetnički obilazak grada i razgledaju niz prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga

Nakon jednogodišnje stanke koja je uslijedila zbog pandemije, jedan od najprestižnijih svjetskih kazališnih festivala, Festival Avignon ove se sezone ponovno otvorio i to s iznimno atraktivnim programom. Na Festivalu je sudjelovala i prisustvovala i intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč istaknuvši kako je tijekom prvog tjedna vidjela nekoliko sjajnih predstava: Izdvojila bih tri koje su me iznimno dojmile – „FRATERNITY, a fantastic tale“ Caroline Guiela Nguyen, „Liebestod el olor a sangre no se me quita de los ojoj Juan Belmonte“ Angelice Liddell i „Kingdom“ Anne-Cécile Vandalem. Sve tri predstave povezuje tema katastrofe, ove trenutačne pandemijske ili one osobne, bave se vanjskim i unutarnjim ratovima i istražuju mogućnost utjehe u nemogućim vremenima. Iznimno su aktualne i ono što ih čini specifičnim u rasporedu našega vremena je da nas se izravno tiču te s lakoćom dotiču naše emocije

Serija The Crown ulazi u svoju novu sezonu sa više likova nego ikada do sada; potvrđeno je da nas čeka još dvije sezone, a u ulogama princeze Diane, princa Charlesa i kraljice Elizabete gledat ćemo Elizabeth Debicki, Dominica Westa i Imeldu Staunton

Jadranska obala vrvi boutique festivalima; glazbenim, kulturnim, kazališnim, a među njima našao se i jedan filmski koji kao da je iz – filma! RAFF 2021 – Rab Film Festival treću godinu za redom publici donosi odlične filmove pod vedrim ljetnim otočkim nebom. No, u nešto drugačijem izdanju! Naime, kako bi u potpunosti svojim posjetiteljima i filmskoj publici pružio savršeno otočko iskustvo, RAFF osim filmskog donosi i ono gastronomsko, glazbeno i edukativno iskustvo. RAFF filmovi se pak gledaju iz kaića, iz barki, u prekrasnoj gradskoj uvali! Sve je kod ovog festivala posebno i jedinstveno, kako i priliči jednoj otočkoj priči

Odavno smo navikli da nas francuski modni dizajner Simon Porte Jacquemus časti estetikom od koje zastaje dah, a osim svojom modom redovno oduševljava i modnim prezentacijama, bilo da je riječ o revijama u čudesnim poljima lavande ili romantičnim kampanjama

Uskoro bi Dubrovnik mogao mirisati po Slobodi jer to je ime najboljeg idejnog rješenja za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia za grad Dubrovnik.  Ideja  je bila izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada, a neki od kriterija bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te  poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

„Divno je biti ovdje, čini se da je prošlo i puno i malo vremena od mog zadnjeg posjeta. Kao da postoje dva Sarajeva – stvarno i imaginarno. Ono jedno u kojem živiš i radiš, u kojem smo sada i ono koje nosimo sa sobom u svijet – to jedno mitsko Sarajevo. To mjesto zabave i magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan festival. Mislim da je ovaj Festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva – on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku“ izjavio je Bono Vox u Narodnom pozorištu prije početka projekcije novorestaurirane verzije filma HOTEL OD MILIJUN DOLARA Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala

Svi s nestrpljenjem čekaju najnovije Seks i grad izdanje, ne samo da bi vidjeli glavne glumice u nešto zrelijoj verziji, već jer je u pitanju neobično važan modni događaj

Peptidi su kratki lanci aminokiselina, neke od kojih su poznate po sposobnosti ponovnog pokretanja proizvodnje kolagena, a time i usporavanja starenja. S vremenom se metabolizam kože usporava, odnosno koža se manje učinkovito obnavlja i sporije proizvodi kolagen, glavno vlakno u dermi, što dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti. Uz prekomjerno provođenje vremena na suncu i izlaganje ultraljubičastim zrakama ovaj se proces i ubrzava. Kako starimo, kožu je potrebno stimulirati kako bi se obnovila

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Kokteli su stil života, a ne trend ili snobizam, kako ih mnogi manje informirani prikazuju ili doživljavaju. Utjelovljuju urbanu kulturu i tradiciju i pravi su lakmus papir za umijeće življenja, opću kulturu i životne navike pojedinca. Klasični i vječni, svaki sa svojom pričom, načinjeni od najboljih sastojaka, uljepšat će vrijeme odmora, samoće ili društva. Životu su potrebni rituali, a ispijanje pića ritual je koji zbližava ljude.

Vremena u kojima živimo uvelike podsjećaju na postapokaliptične scenarije. Novonormalno možda još uvijek ne izgleda kao u Mad Maxu, no ta estetika je definitivno u modi.
Jedan od takvih projekata je bangkoški retoran Na-Oh u kreativnom bohu hubu Chang Chui koji vrvi recikliranim elementima i eksperimetalnim pristupima. Ono što ga čini prepoznatljivim među ostalim je prizemljeni avion Lockheed L-1011 Tristar. No to nije kraj jer upravo je ova letjelica nedavno otvoreni restoran Na-Oh, koji je vizija svojevrsne leteće Noine arke

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

Iako među mlađim kreacijama talijanske gastronomske tradicije, tiramisu je zasigurno njezin najpoznatiji slatki izdanak. Ovaj desert porijeklom iz regije Veneto, kao trijumfalni spoj piškota u kavi, mascarponea s jajima i šećerom, te kakaoa, u posljednjih je tridesetak godina među najomiljenijima, kako u domovini tako i u svijetu

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.